Kolozsvári ​mesék 1 csillagozás

Zágoni Balázs: Kolozsvári mesék

Zágoni ​Balázs szülővárosáról, Kolozsvárról mesél, valós történelmi tényen alapuló, illetve fiktív elbeszélései közül az első a honfoglalás korában, az utolsó pedig a 20. század elején játszódik. Kiskamaszok, nagyobbak, sőt felnőttek számára is lebilincselően izgalmas olvasmány.

Míg a székelyföldi, helytörténeti vonatkozású mesék egyre-másra látnak napvilágot, a belső-erdélyi mesevilágból az utóbbi időben nem merítenek ilyen mértékben a szerzők, kiadók feldolgozásra váró történetek pedig akadnak bőven ebben a térségben is. Zágoni Balázs szülővárosa, Kolozsvár meséiből vetett papírra néhányat: akad köztük olyan, amely valós történelmi tényen alapul, és van olyan, amely szintén valós történelmi tény kapcsán született, de csak közvetett utalások szintjén értesülünk róla, a cselekmény fősodrában fiktív személyek szerepelnek. Mindkét esetben az író igyekszik korhű képest festeni az adott időszakról. A mesék mindegyike a város más-más korszakából való: A céhek és a méhek című… (tovább)

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2015
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789731651132 · Illusztrálta: Jánosi Andrea

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gábor_Mélypataki>!
Zágoni Balázs: Kolozsvári mesék

A Kolozsvári mesék című könyvet, még évekkel ezelőtt Kolozsváron járva vettem meg. Akkor még nem volt igazi apropója, illetve annyi, hogy a keresztlányomnak meg az unokahúgoknak, unokaöcsnek mesélek belőle ha nálunk lesznek. Aztán valahogy kicsit el is felejtődött, meg hát Bogyóval és Babócával nem tudott versenybe szállni. Akkor vettem újra elő a könyvet, mikor a feleségem terhes lett. A még pocakban lévő babának olvastam belőle, hogy szokja a hangomat.
Azt kell mondjam kár, hogy nem fedeztem fel hamarabb. Felnőtteknek is érdekes olvasmány, ahogy Kolozsvár egyes szimbólumaihoz kapcsolódó mesék formálódnak a törzsi időszaktól a XX század közepéig. Koncepciójában kicsit olyan mint a Mili és Rémi, ami Miskolcon játszódik.
Nekem tetszett a könyv, kilép a királylányos, legkisebb királyfis keretek közül. Vannak benne többek között: törökök, kolozsvári polgárok, olasz fogadós, villamos utazás, egy kicsi történelem (épp annyi, amit egy gyerek képes befogadni) és reflektálás. Ez egy olyan mesekönyv, amit én javaslok olvasásra mindenkinek. Akár gyerekeknek felolvasni, vagy megfelelő életkorukban a kezükbe adva, hogy ők olvassák. De ha valaki felnőttként szeretne szórakozni, nekik is megfelelő lehet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Lajos (szerk.): Kulcsok Kolozsvárhoz
Varga László Edgár: Cseréptavasz
Bálint Tibor: Zokogó majom
Méhes György: Gina
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Veress Károly: Paradox (tudat)állapotok
Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium
Máté Angi: Ez egy susogó levél
Ignácz Rózsa: Papírmalom