NW 33 csillagozás

Zadie Smith: NW

Zadie ​Smith briliáns regénye négy fiatal napjait követi higanyszerű rezdülésekkel, olykor megfoghatatlanul, olykor az érzékszervi elviselhetőség határán.
Leah, Natalie, Felix és Nathan egy helyen és egy időben nőtt fel egy koszlott, külvárosi háztömbben, London északnyugati zónájában – saját életükről, kapcsolataikról és találkozásaikról alkotott benyomásaik egyszerre pusztítóak és felemelőek, gyönyörűek és brutálisak, mint az óriási város, amely körbefogja őket.
Ismerik minden szomszédjukat, és csak ehhez a pár utcányi szeglethez kötődnek, mégsem tudhatják soha, hogy a következő pillanatban mi vár rájuk: London rémisztően gazdag szövete bármikor zátonyra futtathat vagy zsákutcába terelhet.
Zadie Smith írásművészete korszerű, bátor és urbánus; helyenként maga a zene, a szenvedélyes lüktetés, másutt pedig letisztult kereszteződés, ahonnan minden életállapot elérhető.
Egyedülállóan maradandó könyv egy bonyolult helyről – sokáig nem megy ki az ember… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Európa, Budapest, 2017
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634056799 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Amadea
Zadie Smith: NW

A blogbejegyzés címe ("Nem tudom, mit akarok") egy találó válasz része, amelyet az egyik szereplő kislánya ad az anyja kérdésére:
"- Minek kellett a roller, ha tudod, hogy úgyse akarod használni?
A gyerek nedves ajka anyja fülét súrolta: – Nem tudom, hogy mit akarok, amíg nem akarom."

Valamiért úgy éreztem, ez a mondat akár a regény tézise (mottója) is lehetne: a felnőttek ugyanígy nem tudják, akarnak-e rollerezni. Akarok magasabb szintre lépni? Mit jelent ez nekem? Akarok én családot, nagy házat, olyan karriert, amire azt mondják, „sokra vitte”? Amit akarok – vagy amit akarni vélek a társadalom általános vélekedése alapján – boldoggá tesz engem? Mi a fene az a boldogság?
(A kínai bölcsek szerint boldogság nem létezik, a megelégedettség az érzelmek abszolút pozitív csúcspontja. Tetszik.)
Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg – hol homályosan, hol tűéles pontossággal – a szereplőkben, akik, bár nagyon különböznek egymástól, két dolog közös bennük: az elvárások az összeroppanással határos módon nyomasztják őket és London északnyugati, szimplán NW-nek nevezett részén élnek. Nekem semmit nem mond (pontosabban: nem érint meg zsigerből) egy angol városrész társadalmi-etnikai összetétele és szociológiai bemutatása, de hallatlanul élvezem Zadie Smith olvasását. Olyan mozzanatokat ragad ki az emberek életéből, amelyek bántóan védtelenül mutatják meg, milyenek vagyunk, mi, emberek – mert bizonyos dolgok nyelvtől, földrésztől és társadalmi [agyonütöm magam, ha még egyszer leírom azt a szót, hogy "társadalmi"] összetételtől függetlenek.

Ami meghökkentett és kicsit elvett a regény élvezeti értékéből, az az írótól megszokott (nagyot mondok, mert ezt leszámítva csak A szépségről címűt olvastam tőle) hagyományos próza elhagyása; tulajdonképpen csak egy fejezet más – rövid, számozott töredékekből áll –, de a regény egészére jellemző az elhallgatás, a ki nem mondott dolgok jelentősége, a később értelmet nyerő félmondatok, amely emlékeim szerint A szépségről-re (jaj) nem lehet mondani, vagy kevésbé igaz rá. Nem rovom fel hibának a szerkesztési bravúrokat, csak hömpölygő szövegre készültem és a negyven fokban… nos, nem esett jól Zadie textuális szaltózását dekódolni. Ha eltekintek a nyűgösségemtől, akkor ez a regény egy sokszínű, biztos kezű, profi és élettel teli író könyve.

Irreleváns ui.: A bejegyzéseim (értékeléseim? Elemzés és recenzió biztosan nem) abszolút nem szabályosak. Nem tartalmaznak világbemutatást, karakterelemzést, fülszöveget, nem térek ki a szerkesztőre, nem szellősek, nincs bennük sok kép és vásárlásra buzdító link. Cserébe nem unom el az életem írás közben. Írom, ahogy jön és ami jólesik; fülszöveget mindenki tud olvasni és úgy vélem, a szösszeneteim olvasóinak (az olvasó olvassa a könyvet bemutató olvasót!) hagyni kell felfedeznivalót, én inkább csak a kedvüket akarom felpiszkálni, tájékozatlan-gyámoltalan, kezdő olvasókkal meg nem foglalkozom, mert, ha mást nem, a józan eszét és a billentyűzetet mindenki tudja használni, és ők más megközelítést igényelnek. (Rohadt hosszú mondatokat is írok.)
Másrészt ez az irkálás legalább annyira szól a bejegyzés/értékelés szerzőjéről és annak olvasójáról, mint a bemutatott könyvről; bevallom, sok esetben nem a kötet érdekel, hanem a blogger/értékelő szabad eszmefuttatása és stílusa. A publikált, nyomtatásban megjelent író elmarad az arctalan-névtelen szerző mögött, akinek művei az illékony, virtuális hasábokon öltenek testet. Így megy ez.

Akarok én erről diskurzust kezdeményezni?

42 hozzászólás
>!
giggs85 P
Zadie Smith: NW

Zadie Smith azon szerzők egyike, akiktől régóta szerettem volna olvasni valamit, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy ezt meg is tegyem (első regénye, a Fehér fogak már vagy egy évtizede hever a könyvespolcomon érintetlenül). De mivel ő az egyik legfelkapottabb és legelismertebb kortárs brit szerző, és csak jókat hallottam róla, nem vacilláltam azon, hogy kézbe vegyem-e legújabb kötetét, az idehaza nemrégiben megjelent NW-t. Így, olvasás után, az jut róla elsőként eszembe, hogy furcsa, különös, nyugtalanító kötet.

Maga a cím, az NW, London észak-nyugati részére utal, ahol négy helybéli egy-egy napját vagy akár egész életét követjük nyomon a nagyvárosi dzsungelben. Ezek a különféle származású emberek bár ugyanonnan indultak, és ugyanott is élnek, de gyökeresen más életutakat jártak be, más körülmények között élnek, másképp gondolkodnak – és mindannyiukat kihívás elé állítja a folyton pulzáló modern metropolisz.

Az első egységben az ír származású Leah életébe tekinthetünk be, amit egy látszólag jelentéktelen esemény hoz mozgásba: egy első ránézésre is drogosnak tűnő nő pénzt kér tőle taxira, de természetesen soha nem szándékozik azt visszaadni. Leah teljes naivitásával áll szembe a fekete, francia férjének racionalitása, vagy barátnőjének cinizmusa. Ebből az aprócska eseményből, és az arra adott reakciókból az írónő a férfiak és nők, a fehérek és feketék, a közép- és felső-osztálybeliek világlátását és gondolkodásmódját is be tudja mutatni, miközben hősnőnk egyre inkább kezd összeroppanni az élet elvárásai alatt.

A második egység főszereplője, Felix, ezzel éppen ellentétes utat jár be. A korábban drogfüggő és célnélküli férfi egyetlen napját követjük nyomon, de érződik, hogy minden gyengesége ellenére ő lehet az, aki képes talpra állni az angol fővárosban. Az első részhez hasonlóan itt sincsenek megmagyarázva a dolgok, csak sodródunk a fekete sráccal a napja során, és próbáljuk összerakni a darabokat; ki kicsoda, kivel miért beszél, és mi fog történni. Az első részben megkezdett történetmesélés itt már alig működik (ennek a napnak nincs története, nincs íve), de ugyanakkor ez a rész lehet a realizmus szerelmeseinek kedvence (nekem ez volt).

A harmadik egységben tovább roncsolódik és fragmentálódik a hagyományos értelemben vett történetmesélés, 185 apró darabkában (ezek némelyike mindössze 1-2 sor) kapjuk kézbe Leah-nak és gyerekkori barátnőjének, Keisha-nak az élettörténetét. Ezek már szó szerint csak történetszilánkok, amik között kapirgálva próbál az ember összerakni egy lehetséges történetet. Majd a negyedik egységben persze több szál is összeér, hogy ne legyen teljesen lezáratlan a regény.

Ebben a kötetben Zadie Smith egy igazán zseniális és sokoldalú íróként mutatkozik be, aki gond nélkül váltogatja a narrációt, a szerkesztésmódot, a szövegformákat és a nézőpontokat. Az NW bár ragyogóan mutatja be a modern London és néhány lakójának életét (talán a legélőbb, leghihetőbb kortárs London-regény), mégis inkább azok kedvence lesz, akik imádják az írói zsonglőrmutatványokat. Részemről még biztosan fogok olvasni a jamaikai származású szerzőtől.

1 hozzászólás
>!
Aigi P
Zadie Smith: NW

Négy ember egy Londoni városrész. A hétköznapok hétköznapisága. Rasszok, nemek és társadalmi osztályok felrázva, megkeverve. Beilleszkedési és elfogadási problémák, sztereotípiák és ítéletek. És remények is. Kicsit. És nyelvi lelemény. Legalábbis számomra. Vagy Pék Zoltán. Az is lehet.

>!
cseri P
Zadie Smith: NW

Az elején kis fanyalgás, hogy nem abban a stílusban ír Zadie Smith, ami annyira megnyerő A szépségről könyvében. Viszont imádom azt az érzést, amikor egy ímmel-ámmal olvasott könyv egyik lapról a másikra elkezd igazán jó és élvezetes lenni, valahogy megérkezik az ember a stílusába. Ez ritka, de most bekövetkezett. Kellett hozzá egy másfél órás buszút is.
Itt ebben a könyvben a lényeges dolgok félmondatokban és néha félszavakban vannak elrejve, és azt kell megérteni. Ilyesmire gondolok, hogy rájönni, milyen szereplőről van éppen szó, ki az, és hogy kerül a történetbe, mert külön elmagyarázni senki nem fogja. Stb. Ha erre ráérzünk, akkor menni fog, és tetszeni is.
Viszont egy kicsit a végét azért összecsapottnak éreztem, illetve azt hiszem, talán bizonyos félmondatok mégsem igazán álltak össze, ami miatt újra kéne olvasni, amit most nem fogok. Nem baj, azért tetszett.

2 hozzászólás
>!
cortinadampezzo P
Zadie Smith: NW

Az NW London északnyugati, zömében bevándorlók lakta negyedében játszódik, ahol az emberek nem nagyon szegények, pusztán olyan alsó-középosztálybeliek, akiknek minimális esélyük van arra, hogy kitörjenek a toronyházak közé zárt világból. A város ezen részein tombol a multikulti, felsorolni is nehéz, hányféle náció képviselőjével találkozunk a regényben; négy eltérő hátterű és sorsú főszereplőnk is itt nőtt fel, és noha hosszú utat jártak be, jelenleg is itt élnek.

Leah tipikusnak mondható nagyvárosi Y-generációs, aki örök 18-nak képzeli magát, holott már 35, és még mindig önmegvalósít, miközben a férje, az anyja, a barátnője és tulajdonképpen az egész társadalom már azt várja tőle, hogy gyerekeket szüljön, és ettől az elvárástól szép lassan összeroppan. Keisha gyermekkorától kezdve önértékelési zavarokkal küzd, azonban becsvágyó és törtető jellemének köszönhetően ügyvédi karriert épít és kitör a szegénységből; még a keresztnevét is Natalie-re változtatja, hogy a múltat végképp lerázhassa, de fájdalmasan döbben rá, hogy korábbi élete elől nincs menekvés. Hullámzó, hol távolságtartó, hol szorosabb barátságuk a regény egyik fő szála, és az én személyes kedvencem, nagyon szerettem azokat a sorokat olvasni, amikor a már felnőtt lányok próbálják megérteni barátságuk mikéntjét.

A két fiú sorsa éles ellentétet mutat, Felix gyógyult drogfüggőként éppen egyenesbe jött, imádja a környezetét és egész Londont, igazi helyi vagányként lakja be a teljes nagyvárost; eközben Nathan delíriumból csapódik delíriumba, az utcán él és piti bűncselekményekből tengődik. Bár Felix és Nathan korábban nem ismerték egymást, sorsuk egy drámai pillanatban örökre összeforr.

Ez így leírva tipikus regénynek tűnik, holott nem az, Zadie Smith ugyanis nagyon változatos stílust használ a karakterei megismertetésére. Míg Leah fejezete többé-kevésbé lineáris és pár hetet mesél el viszonylag részletesen, ezalatt jól megismertetve őt, addig Felix háttértörténetéről semmit nem ismerünk, egyetlen sodródó napját spoiler követhetjük figyelemmel, és hogy hogyan jutott el idáig, azt csupán félmondatos utalásokból tudjuk összerakni. Ezek az utalások a Nathannal foglalkozó utolsó oldalakon meg is szűnnek, őt magát már szinte egyáltalán nem mutatja be a regény, inkább csak azt tudjuk meg, hogy a Keishával való éjszakai drogmámoros sétája merre löki tovább a két szereplőt. Igazi írói bravúr a Keishával foglalkozó harmadik fejezet, amely 185 apró emlékfoszlányra (amelyek nem is mindig „valódi” szövegek, van köztük például kislánykorban írt lista vagy msn-beszélgetés) törte a lány sztoriját, és ezekből a fragmentumokból áll össze gyakorlatilag a teljes élete.

Zadie Smith írástechnikája arra hasonlít, mintha hosszas szerkesztés után írt volna egy ezeroldalas nagyregényt, aztán az egészet elégette, majd egyhuzamban újra leírta ahogyan és amire emlékezett. Ennek megfelelően a stílus elképesztően lüktető és sodró lendületű, többször kellett lelassítanom, hogy átgondoljam az olvasottakat. A karakterek nagyon élnek, a velük történtek könnyen átélhetőek, tulajdonképpen ők is olyan örökké pulzáló és nyughatatlan entitások, mint maga London. Viszont az NW messze nem tökéletes, Smith kísérletezgető stílusa több helyen megbicsaklik, illetve a férfikarakterek túlegyszerűsítettek és messze nem olyan árnyaltak, mint a nők, ezért bármennyire is szerettem olvasni, fél csillagot muszáj levonnom.

>!
Európa, Budapest, 2017
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634056799 · Fordította: Pék Zoltán
>!
_Katie_ P
Zadie Smith: NW

NW azaz North Western. London egy része, ahol a szereplők éltek és élnek. Ahol felnőttek, ahol szembenéztek a világgal, a mássággal, az előítéletekkel, a vallással, a drogokkal és még sok mással.
Zadie Smith stílusától úgy éreztem magam, mint aki egy jó kis trombita után még bedob valamit és azt se tudja merre van arccal. Hol tiszta volt a kép, hol meg azt se tudom mi a francról hadovál…..őszintén megmondom, wasn't my cup of tea

>!
Barbár 
Zadie Smith: NW

Nekem a vidámságról és az optimizmusról más fogalmaim vannak, mint a Daily Telegraph könyvrovata szerkesztőjének. Ez bizony egy pesszimista regény. A négy főszereplő szeretne kitörni az egyre jobban lecsúszó északnyugat-londoni Willesden Green negyedből, de nem sikerül nekik. Mellesleg 1999-ben néhány napig éppen itt voltunk elszállásolva egy magyar családnál, és akkor a negyed még a szebbik képét mutatta.

>!
Mandula8
Zadie Smith: NW

Most ehhez én voltam kevés. Leginkább időben és akaratban, hogy megértsem, megszeressem.


Népszerű idézetek

>!
_Katie_ P

Mindenkinek joga van a véleményéhez.

>!
_Katie_ P

(…) az idô, mint relatív tapasztalat, más a kocogónak, más a szeretônek, a megkínzottnak, a henyélônek. Mint most, amikor egy perc mintha egy órává nyúlna.

>!
_Katie_ P

Mindenki hisz a sorsban. Mindenki. Meg van írva.

>!
_Katie_ P

Istenem, adj lelki békét ahhoz, hogy elfogadjam azt, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amit meg tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a kettô közötti különbséget.

>!
_Katie_ P

Bonyolult dolog ám a család. Túl közel vagy hozzá, nem látod tisztán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Perry: Az essexi kígyó
Sebastian Faulks: Madárdal
Tracy Chevalier: Isten teremtményei
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi
Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye
Jessie Burton: Múzsa
Jodi Ellen Malpas: Ez vagyok
John le Carré: Jó barátok
Emylia Hall: Nyarak könyve
John Fowles: A francia hadnagy szeretője