A ​Zacher 2.0 19 csillagozás

Mindennapi függőségeink
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

A ​nemzet toxikológusa sztorizik, tanít – még mindig van mondanivalója – és nem utolsósorban szórakoztat.

„Köszönöm, jól vagyok!"

Sokan megkérdezték tőlem az utóbbi időben, hogy érzem magam, hogy vagyok, és mindenkinek ugyanezt válaszoltam.

Az első Zacher-könyv megjelenése óta eltelt nyolc évben sok minden megváltozott úgy a sokak által kedvelt sürgősségis és toxikológus háza táján, mint a világban. A kábítószer-piaci robbanás, a számtalan új drog megjelenése komoly kihívás elé állítja a szakembereket, és az alkohollal összefüggő esetek száma sem akar csökkenni. „A Zacher" olyan új, azóta fel- és elismert szenvedélyekről is mesél, mint az okostelefon-függés és a Snapchat-diszmorfia, de vet egy pillantást a múltba is. Kendőzetlenül elénk tárja: ha tudatmódosító szerekről volt szó, bizony eleink, köztük kiváló művészek sem voltak képesek mindig kimondani a hárombetűs varázsszót, a „nem"-et.

A tőle már megszokott könnyedséggel és humorral fűszerezve… (tovább)

>!
Studium Plusz, Budapest, 2018
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155781353

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Nagyon rövid, velős kis kötet, a maga 228 oldalával, bár a hétköznapi pszichológia, szociológia és függőségek a témaköre, még sincs szakszövege.

A témák a következők, amiket Zacher doktor közelebbről megvizsgál:
– A digitális őslakosok fegyverei
– Virtuális és kézzel fogható mérgek
– Kémiai hadviselés
– Futás.. és más
– Hajléktalanság
– Példaképek és betépett álmodozók
– „Legalize it?” (marihuána legalizálása)
– A Honvédkórház.

No, kezdjük a utolsó fejezetcímmel, mert nyilván két dologról ismert Zacher Gábor, az egyik a toxikológia (azaz méregtan), a másik meg a honvédkórházas médiacirkusz. Ebben a részben egyszerű szavakkal leírja, hogy ő már anno, orvostanonc korában a Honvédkórházba járt gyakorlatra, műtősfiú volt. Később a Péterffy utcai kórházban dolgozott sürgősségi szakorvosként, majd osztályvezetőként, onnan ment haza, a Honvédba. Nincsenek csámcsogó, szaftos pletykák ebben a fejezetben sem, amúgy is egy keresetlen, hétköznapi stílus jellemző az egész kötetre.
Egy helyen le is írja, azért ilyen általános, átlagos a hangvétele, mert így könnyebb szélesebb rétegekhez eljuttatni a mondanivalóját – és ez a lényeg, nem az okoskodó, érthetetlen doktor stílus.

Azért tettem a videót a blogbejegyzésbe, mert nagyszerűen összefoglalja a könyvet, Zacher Gábor már most óva int a modern technológia csapdáitól. Abszolút egyetértettem a zárójeles megállapításával, hogy hiába van 2,5 millió okostelefon hazánkban, ennyi OKOS ember viszont nincs – ha lenne, akkor olyan színvonalon élhetnénk, mint a skandináv országok. A többféle korcsoport, aki kütyühasználó – és függő, másképp károsodik a modern világ csapdáiban.
(tovább itt:
https://czenema.blogspot.com/2019/07/zacher-gabor-zache… )

5 hozzászólás
>!
Alvarando
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Hét év telt el a nemzet toxikológusáról készült első kötet megjelenése óta, itt volt az ideje megírni egy újabbat. Szerencsére ennek a kötetnek nincs olyan szaga, hogy csak azért írta meg, hogy legyen pénze. Ugyanolyan szórakoztató mint az előző, mégis kicsit más témák vannak benne. A fő téma továbbra is a toxikológia különböző területei, de megtudhatjuk hogy voltaképpen futásfüggővé vált. Olvashatunk tőle egy kisebb társadalomkritikát is, amelynek fő célpontjai azok az emberek, akik függővé váltak az okostelefonoktól. De olvashatunk arról hogyan került át a Péterfy Sándor utcai kórházból a Honvédba, az ő szemszögéből láthatjuk hogyan folyik egy nap a sürgősségin és láthatjuk miért lett ilyen dicstelen vége az ottani vezetői pályafutásának. Mindezt egy nagyon olvasmányos és szórakoztató formában élvezhetjük, sokszor mi magunk is felnevetünk a fogalmazásán. A szöveget olykor grafikonok, olykor képek egészítik ki. Aki olvasta az első kötetet, annak mindenképpen ajánlható ez a második, de aki nem, annak mindkettő!

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Az első Zacher könyvet 8 éve olvastam a megjelenéskor, és emlékeim szerint nagyon tetszett. Elvégre minden embernek vannak érdekes esetei a saját szakmájából, legyen akár orvos, jogász, tanár, stb., de valahogy az országot mégis érdekelte, hogy mit csinál az „ország toxikológusa”. És Zacher elég sok szórakoztató történetet mesélt el. Nos, ez erre a kötetre nem igaz, és az az érzésem, hogy csak a kiadó erőltette rá, tudván, hogy úgyis sikeres lesz. Sokkal inkább tűnik Zacher a katedráról prédikáló tanárnak, és valahogy ezt kevésbé élveztem. Rendben, amit ír, az igaz, és érdekes, mégis valahogy nem gondolom, hogy ő a megfelelő személy, hogy az okostelefonok okozta függőségről beszéljen. És aztán van pár fejezet, ami egyértelműen előadások átirata a bevett témákról, amik megint csak aktuálisak, de mégis más ez, mint az első kötet, ahol ugyanúgy mesélt a drogokról, és hozzá volt több személyes sztori. Ez leginkább csak a Honvédról szóló fejezetben érhető tetten, ott is csak alig, és hát pont arról nem beszél sokat, amiről lehet, nevezetesen arról, hogy miért hagyta ott a kórházat, ezt néhány kurta mondattal lezárja. Ettől függően élvezetesen ír, mintha élőszóban is így beszélne, és hát valószínűleg ez így is van. Összességében tehát kicsit csalódás, összevetve az előző könyvvel.

>!
RoseMarry
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Nagyon jó könyv volt. Zacher humorosan taglal érdekes kérdéseket és a könyv alapján még jobban sajnálom, hogy mire eljutottam a 8. szemeszterig, addigra már nem hírdették meg a Toxikológiát választható tárgyként, de egyszer mindenképp élőben is meg kell hallgatnom egy előadását, úgyhogy már ez a tétel is felkerült a bakancslistámra.
Érdekes volt, ahogy az ő szemén keresztül nézhettük meg a sürgősségi osztályok működését, és tetszett, ahogy az ismerős dolgokat más perspektívából közelítette meg.

>!
Beáta_Csősz_Rada
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Fantasztikus ember lehet, aki így látja a világot és így ír róla

>!
kismaco4
Zacher Gábor: A Zacher 2.0

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink

Be kell vallanom tetszett. Pl. annak ellenére, hogy viszonylag kevés újdonságot olvastam. Más jellegű információt árult el mint amire számítottam. A könyv maga a szókimondásával és a szerző humorával viszont üdítőleg hat. Ezért csak ajánlani tudom mindenkinek.


Népszerű idézetek

>!
RoseMarry

De apa, mint rendes Rambo, betolt belőle hatot-nyolcat, majd fél óra múlva félmeztelenül rohangászott a hegyoldalban, mivel a nadragulya termését ette meg […]

16. oldal

Zacher Gábor: A Zacher 2.0 Mindennapi függőségeink


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss István: Toxikológia
Horst Altmann: Mérgező növények és állatok
Ursula Stumpf: Gyógynövények és mérgező hasonmásaik
Haraszti Ede – Kalmár Zoltán: Ismerjük meg a mérgező növényeket!
Elizabeth A. Dauncey – Sonny Larsson: Mérgező növények
M. René Lefaux: Műanyagok kémiája és toxikológiája
Biró Géza – Biró György: Élelmiszer-biztonság – táplálkozás-egészségügy
Gruiz Katalin – Horváth Beáta – Molnár Mónika: Környezettoxikológia
Bordás Imre – Tompa Anna: Mérgező növények, növényi mérgek
Bokori József – Haraszti Ede: Mérgező és szennyező növények a takarmányban