52 ​álom 4 csillagozás

Zabary Kata: 52 álom

A ​könyvben fellelhető gondolatok egy elhunyt édesapa elvesztését követőidőszakot mutatják be, rövidebb és hosszabb álmok megjelenítésével.
Néhol szinte csak egy-egy pillanatképet felvillantóan, máskor részlet gazdag történetleírásával bontakozik ki az olvasó előtt ez az időszak.
Ahogy haladunk előre az időben és álmokban, jól tükröződik, hogy hol tart a gyászfolyamat.
Az elhunyt édesapa üzenetei konkrétak és világosak.
Egyrészt nyugtatja az itt maradott élőket, másrészt egyértelművé teszi, hogy nekik még maradniuk kell.
A közlés módjában is visszatükröződik az elhunyt személyisége (pl. igen-nem, fekete-fehér), kedves vagy keményebb reakciókkal találkozhatunk.
A vissza-visszatérő elemek, mint az idősödő édesanyáról való gondoskodás, az új élettér keresése, mind a gyászoló és az önmagát, a helyét kereső lélekgyógyulásának útját mutatja be.
Idővel elérkezünk a bizonyosságot adó álmokhoz, amelyek megnyugtatóak és pozitívak.
A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Underground, Budapest, 2021
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635740468 · Illusztrálta: Ladócsy Lujza

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

gaborpotyi>!
Zabary Kata: 52 álom

Nagyon köszönöm a könyvet. Az álom leírása egy nagyon nehéz dolog . Apró részletekre emlékezve, megjeleníteni biztos nem volt egyszerű. A halál feldolgozásának egy új formájával találkoztam ami felkavaró volt . De jó volt érzékelni azt, hogy van egy biztos érzelmi háttér az írónő mögött. Én nagyon köszönöm ,hogy olvashattam.

SzemreValó_könyvek >!
Zabary Kata: 52 álom

Nehéz témát dolgoz fel, hiszen a gyász köré épül. Édesapja elvesztése utáni időszakot mutatja be az írónő ebben a könyvben. Egyfajta gyász feldolgozást olvashatunk. Még nem olvastam ilyen fajta könyveket, de a maga módján tetszett.
Ezt az időszakot álmok útján járhatjuk be. Rövidebb, hosszabb álmokat olvashatunk. Néhányhoz még illusztrációkat is kapunk egy-egy kép, motívum megjelenítésével.

Összességében egy rövid kötet, amellyel gyorsan lehet haladni, ugyanakkor emészteni is kell. Voltak jelenetek, amelyeket nem értettem, ám voltak, amelyek érzelmeket váltottak ki belőlem. Ajánlom mindenkinek, akár elvesztett valakit, akár nem.

BeataK>!
Zabary Kata: 52 álom

A könyv, ahogy a címe is sugallja, 52 álmot jelenít meg 52 rövid, kb. egy oldalas fejezet formájában. Az 52 ÁLOM egy édesapa elvesztése utáni időszakot ölel fel, tekinthető akár a gyászfolyamat nem tudatos megnyilvánulásának, emellett pedig helyet kapnak más, korábbi évekből származó traumák, feldolgozatlan problémák, amelyeket talán épp a veszteség hoz a felszínre.
Az első álmok témája és hangulata is túlnyomórészt komor, erőteljesen jelen van a halál, az egyedüllét megélése, a tanácstalanság és a kontrollvesztettség. Ahogy haladunk előre, egyre inkább megjelennek a békét, megnyugvást sugalló álmok – még ha időről-időre visszalépés figyelhető is meg ezekben az apró sikerekben –, a saját élet feletti kontroll fokozatos visszaszerzése, a boldogság visszaengedése és a komfortérzet megszilárdulása látható. Az utolsó álmokat a megnyugvás és a támogatottság érzése lengi körül, amolyan „megérkeztem” hangulat az uralkodó.
Nemrég olvastam egy megkapó gondolatot a gyászról és a veszteség okozta fájdalomról, ami úgy hiszem, nagyon szépen illeszkedik a könyv üzenetéhez. Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a szeretett személy elvesztése okozta fájdalom idővel csökken. Ami viszont a gyászfolyamat előrehaladtával valójában történik az az, hogy mi növekszünk a bánatunk körül.
Ajánlom mindenkinek, aki kicsit más megvilágításból szeretne a búcsúzásról, a családi viszonyokról vagy épp önmagunk kereséséről olvasni. Legfőképpen pedig azok számára jelenthet igazán sokat ez a könyv, akik maguk is egy szerettük elengedésén dolgoznak, hiszen a veszteség miatt érzett fájdalom helyét lassan átveszi a megbékélés érzése és a tiszta szeretet.
Elgondolkodtató, időnként nehezen emészthető, de végtelenül szerethető és megindító olvasmány.
Az írónőnek pedig ezúton is gratulálok a bátorságáért, amiért egy ilyen nehéz, de mindannyiunk számára fontos téma feldolgozására vállalkozott. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Ég veled
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Colleen Hoover: Verity
Kolozsi László: Apufa
Antoine Leiris: Csak azért sem gyűlöllek titeket
Guillaume Musso: Holnap
Paige Toon: Egy darab a szívemből
Jay McLean: Kick Push – Lebegés
Wm. Paul Young: A viskó
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny