Értékelések 103

thuki>!
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Habár a könyv nem tartalmaz hihetetlen és új felfedezéseket, vagy a már meglévő elméleteket se alakítja át radikális mértékben, mégis képes összeszedetten, és elmésen nyilatkozni egy olyan témáról, amiről nem is gondolnánk, hogy egy röpke 400 oldalban lehetséges lenne. Ez a téma pedig az emberiség történelme, egészen több százezer évvel ezelőttről, napjainkig.
Hiszen az emberiség történelme nyilvánvalóan több az egyes korok, birodalmak, kultúrák, államok történelménél, még akkor is, ha léteznek ezek közül olyanok, amik jelentős hatást gyakoroltak az eseményekre.

A történelmet persze lehet más szemszögből is vizsgálni ha ezt az egyének szemszögéből tesszük: a háborúk, felfedezések, új találmányok olyan változásokkal jártak ugyanis, ami ha nem is rögtön, és nem is minden ember életére, de egyéni szinten is hatalmas hatással bírtak. Az utóbbi pár évszázad felgyorsuló világában pedig ez hatványozottan igazzá vált a tudományos és technológiai fejlődés, a kapitalista gazdasági rendszer, valamint az új ideológiák elterjedése révén.

Összességében tehát kapunk egy átfogó értekezést arról, hogyan is nézett ki fajunk eddigi történelme, és arra is sarkall bennünket a könyv, hogy elgondolkodjunk a kérdésen: merre tovább?

hotcocoaandcrimebooks>!
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Sajnos engem nagyon nem fogott meg a könyv. Nagy reményekkel indultam az itteni értékelések elolvasása után, de csalódnom kellett. Nekem már az eleje is nagyon unalmas volt, és a későbbiekben sem ragadott magával. Kicsit olyan érzésem volt a könyv olvasása közben, hogy Harari kényszeresen próbált összefüggéseket találni két vagy több olyan dolog között, amik annyira nem is hasonlóak egymáshoz. E mellett meg megmagyarázta azokat a dolgokat amiket már hallhattunk. A történelemben jártas embereknek szerintem sok újat nem tudott felmutatni.