Sapiens 119 csillagozás

Az emberiség rövid története
Yuval Noah Harari: Sapiens

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá…
A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk.

Eredeti mű: Yuval Noah Harari: Sapiens (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242377 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2015
384 oldal · ISBN: 9789633242797 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242377

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Aldous Huxley · George Orwell


Kedvencelte 28

Most olvassa 77

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 153

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Hmm… Hogy is mondjam… Talán kezdjük azzal, miről szól a könyv: az emberiségről, szőröstül-bőröstül, a fáról lemászástól egészen napjainkig. Tízezer évek háromszázvalahány oldalon – nem csoda, ha Harari időnként úgy ír, mintha ostorral kergetnék. A habarcs, ami összeköti az egészet, az, hogy a szerző emberi történelmünket nem események sorozataként láttatja, hanem egyfajta mentális konstrukcióként, több ember fejében egyszerre létező, egymáshoz kapcsolódó képzetek (interszubjektumok) evolúciójaként. Ezek az ideák azok, amik lehetővé tették, hogy emberek közösségei magas szintű együttműködő szervezeteket alakítsanak ki az államoktól és a vallásokon át a jogrendig és a gazdaságig. A könyv témájából és tempójából fakad, hogy Harari állításai helyenként finoman szólva is egyszerűsítőek és vitathatóak, ha a részeket nézzük, ugyanakkor maga az egész inspiratív, egységes és kifejezetten izgalmas – ez a kettősség okozza kissé ambivalens érzéseimet vele kapcsolatban. Bizonyos szeleteit kifejezetten élveztem, más fejezetek viszont nem közöltek sok újat (egy „átfogó” történelmi munka esetében ez végül is természetes), ám ezekben is felbukkantak azok a jellegzetesen tömör, provokatív „hararis” mondatok, amik mintha új oldaláról világítanák meg azt, amit eddig tudni véltem* – szóval mindent összevetve nagyon hasznos olvasmány volt. Kifejezetten ajánlanám azoknak, akik most készülnek belemerítkezni az emberi történelembe, de a rutinosabb rókák is kiszemezgetnek majd belőle ezt-azt. Ám tipikusan az a fajta „fontos” könyv, amihez még hozzá kell olvasnia az embernek, mert még a végén félrevezetődik.

* Aztán persze az esetek egy részében kiderült, csak úgy tűnt, mintha új lenne az a megvilágított oldal… de hát ez van.

3 hozzászólás
>!
zcserei
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Nincsenek megfelelő szavaim, egyértelműen az év olvasmánya ez számomra. Nem hiszem, hogy érdemes külön értékelni a könyvet, végig úgy tekintettem rá, mint egy beszélgetésre a szerzővel. Egy beszélgetésre, ahol minden második replika után szólok, hogy oké, Harari uram, nagyon jól érzem itt magam veled, de hadd aludjak egyet arra, amit mondtál. Merthogy a könyv is olvasmányos, mint egy gördülékeny beszélgetés, mégis hónapokig babráltam vele, annyi gondolatcsírát tartalmaz.

Van pár szerző, akit bármikor meghívnék egy sörre, ott van Hrabal, Kafka, Szerb Antal, sorolhatnám – na erre a listára nyert Harari egy kétségbevonhatatlan helyet. Lenyűgözően szerteágazó tudású, könnyed, kiváncsi, humoros. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, alig várom, hogy a pár hónapja a polcról kacsintgató Homo Deus is sorra kerüljön.

>!
Bori_L P
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Első körben kicsit féltem a könyvtől, merthogy izraeli író, még ha tudós is… meg hogy olyan kiadó hozza, akik alapvetően szórakoztató irodalommal foglalkoznak, ráadásul igencsak hatásvadász promó szöveggel… hiába, nekem is megvannak a magam előítéletei. Szerencsére elég hamar kiderült, hogy a félelmeim alaptalanok, és ez volt az egyik legélvezetesebb ismeretterjesztő, amit valaha olvastam.

A hatásvadászat ugyan végigkíséri az egész könyvet (az emberiség egész történelmét), Harari kijelentései gyakran a végtelenségig egyszerűsítettek, de ezt én nem éreztem problémának. Úgy éreztem, hogy az író direkt provokálni akarja az olvasót: elhiszed ezt nekem? Bele mersz gondolni? Vitatkozz velem! És ez volt az, ami számomra a könyv legnagyobb pozitívumának mondható: hogy remekül el lehet gondolkodni és vitatkozni Harari egyes kijelentésein. A köszönetnyilvánításban is megemlített Jared Diamond hatása erősen érződik, stílus és felépítés szempontjából is. Harari is nekimegy az általánosan elterjedt, romantikus mítoszoknak (pl. hogy az ember a múltban harmóniában élt a természettel, hogy eredetileg vadászó lények voltunk, vagy hogy a mezőgazdasági forradalom csupa vidámságot és kacagást hozott nekünk). És remekül csinálja. A kapitalizmusról szóló részt például egy az egyben kötelezővé tenném gimiben.

Biztos lesz, akinek feláll a hátán a szőr ennek a könyvnek az olvasása közben, de én mérhetetlenül élveztem, remek agytorna volt végigpörgetni!

Bővebben itt: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-05-02+…

>!
oregano
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Ezt a könyvet kötelező olvásmánnyá kellene tenni – minden tantárgyból. Fantasztikusan átfogó képet a fajunkról és annyi aspektusból vizsgálja meg eddigi történelmünket, amennyire nem is hittem, hogy lesz lehetőség alig 400 oldalon. A könyv legnagyobb erénye az író által felvetett kérdések – mind a múltunk, mind a jelenünk, mind a jövőnk vonatkozásában.
Figyelem! Csak merész gondolkodóknak ajánlom.

>!
zsoca8711 P
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Azt gondolom, hogy ilyen témáról ilyen olvasmányosam és szórakoztatóan írni, miközben az írás gondolatilag is színvonalas marad, igazi nagy teljesítmény.
Gondolkodásformáló könyv és mindenkinek ajánlom, szerintem igazi mestermű – függetlenül attól, hogy mivel értünk egyet a benne foglaltakból.

>!
garçonquilit
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Nagyszerű könyv, ami rávilágít fontos összefüggésekre. Az emberiség története valóban leírható kicsit több mint 350 oldalon.
Olvasmányos, épp elég példával dolgozó szöveg. Nem szakszöveg, hanem valódi ismeretterjesztés. A rengeteg kérdés pedig folyton elgondolkodtat, s szerencsére a szerző nem ámítja magát (és minket), hogy mindenre tudja a választ.
Meglehetősen kellemetlen azonban a számos sajtóhiba, amelyet a kiadó a könyvben hagyott.

>!
Őri_András
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Sokszor meglepő kijelentéseket tesz, de a legtöbb esetben egészen mindennapi tudást oszt meg újra, úgy ahogy még sosem gondolkoztál róla. És ez a tulajdonsága teszi annyira nagyszerű könyvvé. Előfordulhat, hogy a következtetései nem helytállóak, ennek a megítéléséhez én kevés vagyok, de az biztos, hogy rengeteg alapvető témát helyez olyan új megvilágításba, ahogy eddig nem is gondoltál rá. Ez már önmagában nagy fegyvertény lenne, az emberekben perspektíváját megváltoztatni a legnehezebb feladat lehet. Emellett pedig egy csomó – főleg lexikális – tudást, amit az iskola beléd vert egyszerű és mindennapi példák segítségével érthetővé és főleg értelmezhetővé tesz.

http://oriandras.hu/yuval-noah-harari-sapiens/

>!
Steindl_Ákos
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Az egyik legolvasmányosabb ismeretterjesztő könyv amit olvastam, plasztikus jelenkori párhuzamokkal. Nehéz egy ennyire elkoptatottnak tűnő témát új megvilágításba helyezni, de nagyon érdekes az emberiség történelmét a tudat forradalmából eredezően bemutatni, nem pedig események száraz kronologikus sorrendjében. El is kezdtem a folytatását olvasni.

>!
Boglárka_Tóth
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Elegáns és szellemes stílusban megírt, rendkívül gondolatébresztő írás. Olyan összefüggésekre világít rá a civilizáció kialakulásával kapcsolatban, amik soha nem ötlöttek volna fel bennem. Soha nem gondoltam volna például, hogy valaha érdekesnek találok bármit a közgazdaságtanból (lásd: hitel), de Hararinak sikerült még ezt is izgalmassá tenni. Mindenkinek csak ajánlani tudom a könyvet, aki eltöprengett már azon, hogy honnan jön és hová tart az emberiség.

>!
moordavid
Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

A provokatív jelző azt hiszem a marketing miatt kellett. Nem provokatív, hanem nincs benne semmi kényszeres polkorrektség. Nem óvatoskodik, de nem is elrugaszkodott. Nem unalmas, de nem is hatásvadász.

Kívülállóként, mindenféle vallási, ideológiai, politikai nézettől, és nemzeti eszmék terhétől mentesen tekinthetünk magunkra. Egyben az egész emberiségre. Pontosan így kellene tanítani az iskolában a történelmet.


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Aránylag könnyű egyetérteni azzal, hogy csak a Homo sapiens képes nem létező dolgokról beszélni, és már reggeli előtt hat lehetetlen dolgot elhinni. Egy majomtól sosem tudnánk megszerezni a banánját azzal az ígérettel, hogy halála után majd végtelen mennyiségű banán vár rá a majommennyországban. De miért fontos ez? Hiszen a fikció veszélyes mértékben félrevezető vagy figyelemelterelő lehet. Azoknak, akik tündérek és egyszarvúak után kutatnak az erdőben, jóval kisebbek a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik gombákért és szarvashúsért mennek oda. És nem időpazarlás órákig imádkozni nem létező őrszellemekhez, amikor ezt az időt gyűjtögetéssel, verekedéssel és paráználkodással is el lehet tölteni?
A fikció azonban nem csupán arra tett képessé bennünket, hogy elképzeljünk dolgokat, hanem arra is, hogy ezt kollektíven tegyük. Hogy olyan közös mítoszokat szőjünk, mint a bibliai teremtéstörténet, az ausztráliai bennszülöttek álomidő-, vagy a modern államok nacionalista mítoszai. Ezek és az ezekhez hasonlók segítségével megadatott a sapiensnek a nagy tömegben való rugalmas együttműködés addig sosem látott képessége.

35. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

15 hozzászólás
>!
Kuszma P

Az év [2002] 57 millió halottjából csupán 172 ezerrel végzett háború, és 569 ezerrel erőszakos bűncselekmény (tehát az emberi erőszak összesen 741 ezer áldozatot szedett). Ezzel szemben 873 ezren követtek el öngyilkosságot. Vagyis a szeptember 11-i támadásokat követő évben az átlagember nagyobb valószínűséggel esett saját maga, mint egy terrorista, katona vagy drogdíler áldozatául.

327. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

12 hozzászólás
>!
Kuszma P

A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt.
Ki volt ezért a felelős? Nem a királyok, nem a papok, és nem is a kereskedők. Hanem néhány növényfaj, mint például a búza, a rizs és a burgonya. Inkább ezek a növények háziasították a Homo sapienst, mint fordítva.
Képzeljük el egy pillanatra a mezőgazdasági forradalmat a búza szempontjából! Tízezer éve ez csupán egy volt a számtalan fűféle közül, és az élőhelye a Közel-Kelet egy kis területére korlátozódott. Aztán néhány rövidke évezreddel később már világszerte termett. A túlélés és reprodukció alapvető evolúciós kritériumai szerint a búza az egyik legsikeresebb növény a Föld történetében.

83. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: búza
4 hozzászólás
>!
Kuszma P

Emberek továbbra is hősies küzdelmet folytatnak a rasszizmus ellen, és nem veszik észre, hogy a csatatér megváltozott, és a birodalmi ideológiában a rasszizmus helyét átvette a „kulturizmus”. Ilyen szó nincsen, de ideje, hogy bevezessük. A mai elitek körében a más emberi csoportok eltérő értékeiről szóló megjegyzések szinte mindig a kultúrák közötti történelmi különbségek, nem pedig a rasszok közötti biológiai különbségek köntösébe vannak öltöztetve. Már nem azt mondjuk, hogy „a vérükben van”, hanem azt: „benne van a kultúrájukban”.

274. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

15 hozzászólás
>!
Kuszma P

Hogyan különböztethetjük meg azt, ami valóban biológiailag determinált, attól, amit csak az emberek próbálnak biológiai mítoszokkal igazolni? Jól használható aranyszabály az, hogy „a biológia megenged, a kultúra megtilt”. A biológia a lehetőségek igen széles skáláját hajlandó tolerálni. A kultúra kötelezi az embereket egyes lehetőségek megvalósítására, míg más lehetőségek megvalósítását tiltja nekik. A biológia lehetővé teszi a nőknek, hogy gyereket szüljenek – egyes kultúrák kötelezik őket erre. A biológia lehetővé teszi, hogy férfiak egymással élvezzék a szexet – egyes kultúrák pedig megtiltják ezt.
A kultúra váltig állítja, hogy csak azt tiltja, ami természetellenes. Biológiai szempontból azonban semmi sem természetellenes. Ami lehetséges, az a definíció szerint természetes is. Valóban természetellenes, a természet törvényei ellen való viselkedés nem is létezhet, tehát szükségtelen tiltani. Soha egy kultúra sem vesződött azzal, hogy megtiltsa a férfiaknak a fotoszintetizálást, a nőknek, hogy gyorsabban fussanak a fénynél, vagy a negatív töltésű elektronoknak, hogy vonzzák egymást.

139. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

16 hozzászólás
>!
Kuszma P

A boldogság talán nem más, mint az élet értelmével kapcsolatos személyes téveszméink összehangolása az uralkodó kollektív téveszmékkel. Amíg személyes narratívám összhangban van a körülöttem lévő emberek narratíváival, meg tudom magam győzni arról, hogy az életemnek van értelme, és ebben a meggyőződésemben boldogságot lelek.

348. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme · boldogság
7 hozzászólás
>!
Bori_L P

A történelem egyik vastörvénye, hogy a luxusból előbb-utóbb alapszükséglet lesz, ami új kötelezettségekkel jár.

89. oldal (A mezőgazdasáfi forradalom)

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

>!
Kuszma P

A tudományos forradalom nem a tudás forradalma volt. Hanem legfőképpen a tudatlanságé. A nagy felfedezés, amely a tudományos forradalmat útjára indította, annak felfedezése volt, hogy az ember nem ismeri a választ a legfontosabb kérdésekre.

230-231. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

4 hozzászólás
>!
Bori_L P

Az olyan tudományos-fantasztikus filmek, mint a Mátrix és a Terminátor, azokról az időkről mesélnek, amikor a bináris írásrendszer lerázza magáról az emberiség igáját. És amikor az emberiség megpróbálja visszaszerezni az uralmat a lázadó írásrendszer felett, az válaszképpen nekiáll kiirtani az emberi fajt.

126. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

>!
zcserei

Van-e bármi veszéltesebb az elégedetlen és felelőtlen isteneknél, akik azt sem tudják, mit akarnak?

369. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Csányi Vilmos – Miklósi Ádám (szerk.): Fékevesztett evolúció
Tasnádi Kubacska András (szerk.): Az élővilág fejlődéstörténete
Vági Balázs (szerk.): Evolúció és genetika
Richard Dawkins: Az Ős meséje
Gazdag László: A fejlődés természete
József Róbert: A pénz története
Daron Acemoglu – James A. Robinson: Miért buknak el nemzetek?
Massimo Montanari: Éhség és bőség
Szécsey István: Ganz
Michel Le Duc – Nathalie Tordjman: A pénz és az euró lépésről lépésre