21 ​Lessons for the 21st Century 15 csillagozás

Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century

**FROM THE AUTHOR OF THE MILLION COPY BESTSELLER SAPIENS**

Sapiens showed us where we came from. Homo Deus looked to the future. 21 Lessons for the 21st Century explores the present.

How can we protect ourselves from nuclear war, ecological cataclysms and technological disruptions? What can we do about the epidemic of fake news or the threat of terrorism? What should we teach our children?

Yuval Noah Harari takes us on a thrilling journey through today's most urgent issues. The golden thread running through his exhilarating new book is the challenge of maintaining our collective and individual focus in the face of constant and disorienting change. Are we still capable of understanding the world we have created?

>!
Vintage, London, 2019
418 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784708283
>!
Vintage, London, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781787330672
>!
ASIN: B07DHSPZT2 · Felolvasta: Derek Perkins

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Jacket P>!
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century

Talán ha nem lenne ilyen ambiciózusan tanár bácsis címe, akkor jobban tetszett volna. Valahol vagánynak tartom azt a megoldást, ahogy az új évezred égető kérdéseire a meditációt javasolja megoldásként, de ha már leckének van felcímkézve 21 különböző fejezet, akkor valami kézzelfogható útravaló is jól jött volna. Értem én, hogy nincsenek egyszerű válaszok, de 300 oldal után eljutni oda, hogy „Nyugodjál meg! Attól megnyugszol.”, mégis bosszantó egy kicsit.
Mivel minden érintett témáról könyvtárakat írtak már össze, nem probléma, hogy kicsit kivonatszerű az egész kötet, ugyanakkor mégis zavaró, hogy az emberiségre veszélyt jelentőként definiált három nagy témából (nukleáris hadviselés, globális felmelegedés, biotechnológiai fejlődés) a 21 fejezet tulajdonképpen csak az utolsót járja körbe. spoiler Mindemellett nem is értek egyet mindennel, amit gondol. Többek közt nem hiszem, hogy a termőföld és általában a földterület birtoklásának fontossága a jövőben el fog törpülni az adatokra épülő gazdaságban. Egyrészt azért nem, mert az egyre növekvő népességet valahol el kell helyezni és etetni kell, másrészt mert azokhoz a nyersanyagokhoz, amik az adatkapitalizmus fizikai hátterét működtetik, hozzá kell majd férni.
Ugyanígy kicsit elnagyoltnak gondolom, amit a nagyarányú adatgyűjtésről ír. Mivel nem ugyanazok a szereplők és ugyanolyan céllal gyűjtik ugyanolyan minőségben az emberi viselkedésre vonatkozó adatokat, számos definíciós probléma és ellentmondás kerülhet a rendszerbe, amit felderíteni, feloldani és standardizálni nem lesz egyszerű feladat.
És igen, biztató jelenség, hogy sikerült az emberiségnek újra eljutnia odáig, hogy képes akkora együttműködésre, ami lehetővé teszi újra megszervezni az olimpiai játékokat, de az idevezető út azért egyenesnek nem mondható és a hossza sem megnyugtatóan rövid.
Ezekkel együtt is azonban egy szórakoztató gyűjtemény ez a kötet, minden van benne, ami a hétköznapjaink gondolkodását meghatározza a bevándorlástól a vallásig és a terrorizmustól a szabadságig. Sok tekintetben leegyszerűsítő, ugyanakkor fontos erénye, hogy vitára, továbbgondolásra és alaposabb tájékozódásra ösztönöz.

metahari P>!
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century

Ismet sajat elmeny, megpedig hogy az elso kotete olvastaval megkapott uj vilagnezeteket ismet sikerult atformalni a fejemben. Raadasul megszereztem hangoskonyvben is, mert letenni alig lehet, de el kellett mennem futni, szoval az edzos szunetekben is szoval tudott tartani.
Mondjam hogy tovabb futottam a tervezettnel es kozben igencsak jol szorakoztam?
Van egy jo kis 'kivulrol nezem es ertelmezem a sajat eletemet' nezopontja es olyankor mas osszefuggesrendszerbe teszi az egeszet, ugy, hogy az alapadatok valtozatlanok, megis teljesen mas tortenet kerekedik ki. Nagyon erosen atjon, hogy mi teremtjuk a magunk torteneteit es most mar ideje hogy felelosseget vallaljunk irantuk.

sünigombóc>!
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century

Kikapcsolódásnak ígérkezett két közel-keleti memoár olvasása között, és tulajdonképpen az is volt. Érdekes eszmefuttatásokat olvashattam technológiáról, politikáról, atomháborúról, mesterséges intelligenciáról, gazdaságról, mindenféle nagyléptékű témáról, amivel egyébként a mindennapi életben nem különösebben foglalkozom igazság szerint. Leszámítva a mesterséges intelligenciát kb. A többi valahogy csak érintőlegesen része az életemnek, hírekből, innen-onnan, beszélgetésekben felmerülve, de nem ennyire átfogóan, mint ahogyan ez a könyv tárgyalja őket. Mellékesen többször szóba kerül Oroszország és Ukrajna viszonya is, alapvetően a Krím-félszigeten évekkel ezelőtt lezajlott történések miatt, de nem csak. Mindennel nem értek egyet egyébként abból, amit leír, viszont összességében érdekes felvetéseket tartalmaz a jelenről és a jövőről is, ami ebből a jelenből következtethető vagy amire érdemes felkészülni, hogy ne érjen váratlanul.

Video>!
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century

Sokáig szemeztem Hararival, mire az első könyvet, a Sapiens-t elolvastam tőle, de azonnal kedvenc lett. Ez a könyve egy kicsit unalmasabb volt, mint az előzőek, ezért lassan haladtam vele, de aztán felpörgött egy kicsit a végére. Egy-két helyen a szerző szerintem szerencsétlenül fogalmaz, és félreértésekre adhat okot, de amúgy ez is kifejezetten jó könyv tőle, amit bátran ajánlok bárkinek. :)


Népszerű idézetek

ÁrnyékVirág>!

When a thousand people believe some made-up story for one month – that's fake news. When billion people believe it for a thousand years – that's a religion, and we are admonished not to call it „fake news” in order not to hurt the feelings of the faithful (or incur their wrath).

234. oldal - Post-truth

ÁrnyékVirág>!

It is debatable whether it is better to provide people with universal basic income (the capitalist paradise) or universal basic services (the communist paradise). Both options have advantages and drawbacks. But no matter which paradise you choose, the real problem is in defining what 'universal' and 'basic' actually mean.

38. oldal - Work

ÁrnyékVirág>!

The basic plot of almost all movies and novels about AI revolves around the magical moment when a computer or a robot gains consciousness. Once that happens, either the human hero falls in love with the robot, or the robot tries to kill all the humans, or both things happen simultaneously.

69. oldal - Artificial intelligence and natural stupidity

Kapcsolódó szócikkek: mesterséges intelligencia (MI-AI)
ÁrnyékVirág>!

If we are not careful, we will end up with downgraded humans misusing upgraded computers to wreak havoc on themselves and on the world.

71. oldal - Artificial intelligence and natural stupidity

Kapcsolódó szócikkek: mesterséges intelligencia (MI-AI)
ÁrnyékVirág>!

A related idea proposes to widen the range of human activities that are considered to be „jobs”. At present, billions of parents take care of children, neighbours look after one another, and citizens organise communities, without any of these valuable activities being recognised as jobs. Maybe we need to turn a switch in our minds, and realise that taking care of a child is arguably the most important and challenging job in the world. If so, there won't be a shortage of work even if computers and robots replace all the drivers, bankers and lawyers.

37. oldal - Work

ÁrnyékVirág>!

If I lie sick at home in Israel, my online friends from California can talk to me, but they cannot bring me soup or a cup of tea.

88. oldal - Online versus offline

ÁrnyékVirág>!

Conveniently enough, each country in the world has an anthem that conforms to the same universal model. Almost all anthems are orchestral pieces of a few minutes in length, rather than a twenty-minute chant that may only be performed by a special caste of hereditary priests. Even countries such as Saudi Arabia, Pakistan and Congo have adopted Western musical conventions for their anthems. Most of them sound like something composed by Beethoven on a rather mediocre day. (You can spend an evening with friends playing the various anthems on YouTube and trying to guess which is which.) Even the lyrics are almost the same throughout the world, indicating common conceptions of politics and group loyalty.

102. oldal - Civilisation

ÁrnyékVirág>!

Hello, I am Homo sapiens and I am a fossil-fuel addict.

117. oldal - Nationalism

ÁrnyékVirág>!

In a world deluged by irrelevant information, clarity is power.

(első mondat)

ÁrnyékVirág>!

Humans vote with their feet. In my travels around the world I have met numerous people in many countries who wish to emigrate to the USA, to Germany, to Canada or to Australia. I have met a few who want to move to China or Japan. But I am yet to meet a single person who dreams of emigrating to Russia.

13. oldal - Disillusionment


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Martin – Nikolai Grube: Chronicle of the Maya Kings and Queens
Ashlee Vance: Elon Musk (angol)
Jaron Lanier: Who Owns the Future?
Martin Ford: Rise of the Robots
Christopher McDougall: Born to Run
Eric Chaline: Fifty Animals that Changed the Course of History
Niall Ferguson: Civilization
Amir D. Aczel: Finding Zero
Amir Husain: The Sentient Machine
Bertalan Meskó: My Health: Upgraded