21 ​lecke a 21. századra 213 csillagozás

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Lényegtelen ​információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom. Vajon értjük még egyáltalán a világot, amelyet alkottunk? Tudjuk, mi történik körülöttünk, melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Tudjuk, hogy mire tanítsuk a gyerekeinket?

Ez a könyv nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, és segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédeiben.

Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? A Nyugat? Kína? Az iszlám? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mihez kezdjünk a terrorizmussal?

Dr. Harari első könyve, a Sapiens az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245959 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245958 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789633245965 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 120

Szereplők népszerűség szerint

Donald Trump · Richard Dawkins


Kedvencelte 18

Most olvassa 102

Várólistára tette 261

Kívánságlistára tette 246

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bori_L P>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Említettem már, hogy néha egzisztenciális válságba kerülök Harari könyveit olvasgatva? Most, hogy már számítottam rá, sőt, egy kicsit vártam is, ez kevésbé volt meghatározó élmény a könyvvel kapcsolatban, de azért amikor a munkaerőpiac várható változásairól írt a könyv elején, akkor egy kicsit elgondolkoztam azon, hogy hogyan tovább. Bár az előző két kötettel viszonylag nagy az átfedés, és előkerülnek újra Harari kedvenc gondolatai is (mint pl. az ominózus „a terroristák olyanok, mint a légy a porcelánboltban” vagy az intelligencia és a tudat kapcsoltságának fejtegetése), azért még így is elég gondolatindító volt ahhoz, hogy gyakorlatilag bárkinek ajánlani tudjam. Az eddigi könyvei közül ebben merült fel a legtöbb „problémás” pont, azaz olyan dolgok, amikben nem értettem egyet vele, de saját bevallása szerint amúgy is az a célja, hogy az olvasók vitatkozzanak a gondolataival meg gondolkozzanak rajtuk. Hát én megtettem mindkettőt.

Harari ír ebben a könyvben mindenféléről (hozzátenném, sok mindenről elég felületesen, úgyhogy akik átfogó politikai vagy tudományos elemzést akarnak, azok inkább máshol keresgéljenek), kézzelfogható dolgokról is (mint a munkaerőpiac, az MI-k/algoritmusok, a háború vagy a terroristák) meg elvontakról is (mint a szabadság, az egyenlőség, az alázat vagy Isten). Sok olyan dologról is, amiről egyébként is elég sokat gondolkodtam mostanában, hogy csak a háborút, a munkaerőpiacot, az egységes én nem-létezését meg az általános kiábrándultságot említsem (amit ő a liberális demokrácia világméretű válságával magyaráz, amire én eddig nyilván nem gondoltam, de tulajdonképpen lehet benne valami – még azt is megmagyarázza, hogy én miért vagyok kiábrándult, egész megnyugtató volt, hogy talán nem is vagyok ezzel egyedül). Vannak dolgok, amikben egyetértek vele, másokban meg nem, de azt mindenképp tisztelem, hogy vitára és gondolkozásra szólítja fel az embereket.

Nem volt annyira hátborzongató, mint a Homo Deus , de azért amikor arról volt szó, hogy a rohamos (bio)technológiai és informatikai fejlődés milyen politikai és etikai kihívások elé állítja az emberiséget, na, hát akkor előjött megint ez az egzisztenciális válság dolog. Különösen érdekes számomra volt a nacionalizmus és a globalizmus vizsgálata ebből a szempontból, részletekbe nem mennék bele, mert aktuálpolitikai vonatkozása is van, de egy kicsit új megvilágításba kerültek a dolgok. Egy egész fejezetet szentelt a science fiction műfajának is, aminek először nagyon örültem, amikor megláttam a tartalomjegyzékben, de végül inkább azt gondolom – hogy egy klasszikus mesét idézzek a gyerekkoromból –, hogy bár ne tette volna! Az a fejezet szomorú módon arról szólt, hogy leszólta a Terminátort meg a Mátrixot, és utána részletesen elemezte az Inside Out-ot, mint jó példát. Ezen amúgy annyira felhúztam magam, hogy össze is szedtem 21 sci-fit a 21. századra a 21 témakörben, ami köré épült az egész iromány. Ezt az egy fejezetet leszámítva viszont kifejezetten élveztem az olvasást és a gondolkodást, egészen biztosan elő fogom még venni az elkövetkező időszakban.

Itt írtam egy kicsit többet arról, hogy miről is szól tulajdonképpen a könyv: http://ekultura.hu/2019/01/11/yuval-noah-harari-21-leck…

51 hozzászólás
hajoacs>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Ahogy Popperre és Feldmárra szükség van a pszichológia területén, ugyanúgy szükség van egy Hararira is a társadalomtudományon belül, aki egyrészt kísérletet tesz a technológiai/társadalmi fejlődés várható irányainak a bemutatására, és emellett felhívja a figyelmet azoknak a kockázataira is. Mivel ez mindenkit érint, a szerep is globális, ahogyan maga a termék is. Kicsit olyan, mint amikor egy gyerek rácsodálkozik a világra, annak a sokszínűségére és ámulatba esik, narratíváját tekintve kimondatlanul a könyv is ebben a keretben mozog, még akkor is ha a könyvben számos negatív példát találunk. Az a gyanúm, hogy enélkül az érzelmi attitűd nélkül ez a könyv (a szerző) nem lenne ekkora siker – és tegyük hozzá, hogy fontos szerepe van a kockázatokra való felhívásban. Ami a negatívum, hogy borzasztóan kidolgozatlan. Pl. a technológiai fejlődések kapcsán a tér és az idő dimenziója teljesen elsikkad (elterjednek-e Afrikában is az önvezető autók? – van ennek realitása? Mikorra várható ugyanez Európában -mikor a Skandináv országokban és mikor a Balkánon?) Röviden: a fejlődés kapcsán felmerülő egyenlőtlenségekre egyáltalán nem tér ki.
Fontos állítás, hogy a technológiai fejlődés következtében számos állás fog megszűnni – ha ezt ennyire látjuk előre, milyen lehetősége van az államnak -pl. az oktatási rendszeren keresztül- erre felkészülni? Egyáltalán az állam hogyan tudja szabályozni ezt az átalakulást? Korábban már volt két fontos átalakulás: mezőgazdaságból-ipariba, ipariból-posztrindusztriálisba való átmenet; van-e ezeknek olyan tanulsága, amiket fel lehet használni a jövőre nézve? (nem tudom, nem vagyok elég jártas)
Végül az egyik visszatérő állítása, hogy globális identitásra van szükségünk. Csak egyetérteni tudok, de: kicsit marxi lesz, nem tudok jobbat; ki fogja hordozni ezt az identitást? értelmiség, középosztály? – Ki az aki erre elég fogékony és hatással is tud lenni a kormányok döntéseire? Mire elég, ha Észtország polgárai, akik nagyon előre járnak a technológiai alkalmazások használatában globális identitással rendelkeznek? (Harari ezelről már nem beszél, azt hiszem ha beszélne, akkor a guru szerepből kikerülve már-már politikus lenne, ami talán olyan veszteség lenne a számára, ami nem vállalható.)

4 hozzászólás
Barbár>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Kristálytiszta logika, világos és szellemes érvelés, közérthetőség. Harari korábbi könyveivel magasra tette a lécet, de átugrotta. Megint levett a lábamról. A múlt és a jelen történéseit jól látja, és hihetően következtet a jövőre. A 21 leckét öt fejezetre osztva szórakoztatva tanít. A tét az emberiség jövője, és a szerző minden jelenlegi és később megjelenő veszélyt felsorol, ami ezt veszélyezteti.
Nagyon fontosnak tartja az empátiát, más szenvedéseinek a megértését. Akkor tudunk helyesen cselekedni. Ehhez szükség van az önismeretre, akár saját elménk vizsgálatára is, hogy megtudjuk, hogy kik is vagyunk valójában.
Mindig figyelmeztet, hogy ne legyünk önzők, ne csak a magunk, családunk, nemzetünk, de az emberiség közös érdekeit nézzük. Itt van egy gondolata a bevándorlással kapcsolatban, ami kiegészítésre szorul. „[…] ha 500 millió jómódú európai nem tud befogadni egymillió szegény menekültet, akkor milyen esélyeik vannak az embereknek, hogy úrrá legyenek ennél sokkal mélyebb, egész globális civilizációnkat érintő konfliktusokon?” (139. oldal) A valóság az, hogy már most többen vannak mint egymillió, és több millióan várakoznak, hogy azonnal elinduljanak, amint lehetőségük adódik rá.
A szerző nagy érdemének tudom be, hogy különbséget tesz nacionalizmus és sovinizmus, valamint nacionalizmus és fasizmus között. Bizonyos körökben divat ezeket a fogalmakat összemosni.

Fainthoar>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, fogta magát az agyam, bekuckózott, és megköszönte, hogy ismét otthon lehet. És nagyon örültem, hogy erre az agyamnak otthonos vágányra sikerült visszatalálnia Hararinak, mert a Homo Deus után azért maradt bennem némi ellenérzés.

Végülis a 21 leckét elolvasva nem éreztem azt a katarzist, amit anno a Sapiens adott (és nem tudom, sikerül-e valaha azt megismételni), de közben meg tetszett, hogy ebben a könyvben egy sokkal szubjektívebb hang szólal meg, több személyesebb példával. Harari a könyv végén azt írja a köszönetnyilvánításban, hogy az olvasói nélkül mit sem érne a könyv – és egyúttal pont ennél a könyvnél éreztem azt, hogy sokkal több helyen inkább magának írta, mint másoknak.

Ami aggályom volt a könyvvel kapcsolatban, azt gyakorlatilag már a Homo Deusnál is éreztem: Harari nekem egyszerűen túl pesszimista. Meg nem igazán nézett körül a nagy magyar valóságban (bár ez igazán nem róható fel neki). A gondolatai néha egészen az egzisztenciális válság határára bírják sodorni az embert; bár szerencsére ezúttal fel voltam vértezve annyi szkepticizmussal, hogy ne érintsenek mélyen a sötétebb jövőképei se.
Néhány gondolat pedig már annyiszor tért vissza, hogy egy nem túl értelmes iskolásnak éreztem magam, akinek csak nem mennek a fejébe az összefüggések (pedig de).

Minden hibája ellenére viszont azt gondolom, Harari továbbra is nagy abban, hogy formát és logikát adjon olyan ötleteknek és gondolatfoszlányoknak, amik nem feltétlenül újszerűek, viszont eddig még csak úgy rendszertelenül motoszkáltak ott az ember tudata szélén. (Fél gondolatban meg akartam kockáztatni, hogy Harari olyan a társadalomtudománynak, mint a természettudománynak Hawking volt, mert mindketten sokkal emberközelibb távlatokba hozzák a saját tudományterületüket, de azért ilyen messzemenő következtetéseket – még – nem vonok le :)).

PontHogy P>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Az első fejezet a MI (mesterséges intelligencia) és a biotechnológia fejlődésének a munkára való hatásáról szól, de semmi olyan nincs benne, amit tíz perc gondolkodás vagy másokkal való beszélgetés után magamtól ne sejtenék. Az író elképzelései meglehetősen földhözragadtak, nem lép ki a ma elképzelhető keretek közül. Az MI-ról túlzóan úgy beszél mintha már létezne, pedig hát nem. Tanuló neurális hálók vannak. Az a lehetséges kimenetel fel sem merül benne, hogy a technológia az emberbe is be fog költözni és nem az okostelefon lesz a közvetítője. Egy nevetségesen kicsi jelentőségű sakkos példát említ, amikor AlphaZero megverte pár óra öntanulás után a Stockfish programot 2017-ben. Említés sem tesz a valódi áttörést hozó korábbi eseményről, amikor 2016-ban AlphaGo megverte a világ egyik legerősebb gójátékosát. Csupán a wikipédiát elég lett volna olvasgatnia. (https://en.wikipedia.org/wiki/AlphaGo) Ezek eddig morzsák, amik épp odagurultak a szerző elé, ő meg belerakta a könyvébe. Miért épp ezeket, mert ezek gurultak elé? Nem látom, hogy válogatott volna, utánanézett volna. Sekélyes kis színesek, töltelék szöveggel, nem látszik a szerző átfogó tudása a műben egyenlőre. Nagyon nyugatias, egyoldalú.
Alig van kedvem folytatni!

2 hozzászólás
metahari>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

I. resz: A technologiai kihivas
Tulnyomoreszt a nosztalgianktol kene megszabadulni es a jozan esz talajan gyokeret ereszteni – ezt a fejezet 5.0
II. resz – A politikai kihivas
Egyesult Emberek Allamai – ez jutott eszembe az egeszrol, meg az, hogy mintha mar par ezer eve vacakolnank ilyesmivel – 4.5
III. resz – Despair and Hope
Ne ess panikba es mindig legyen nalad egy torulkozo – 4.5
IV. resz – Igazsag
Az mind odaat van, es a kutyak is… – 5.0
V. resz – Rugalmassag
Abszolut egyetertek es hozzateszem: felelosseg. Resilience and Responsibility. Erre a reszre is 5.0
Vegul ugy dontottem, hogy amennyire suru es gondolkodtato, felteszem hangoskonyvben a lejatszora es hosszabb edzesekre elviszem magammal, futas vagy biciklizes kozben jol szokott esni egy kimuvelt tarsalgas.

FZolee P>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Harariban nem tudok egyszerűen csalódni. Logikus, közérthető gondolatmenetek, a társadalomtudományban nagyon otthon kell lenni, hogy ilyen jól meg tudja fogalmazni a gondolatait.
A könyv röviden a 21. század kihívásairól szól, hogy mire kell figyelni, hogy mind egyénileg, mint társadalomként „túléljünk” a robotizáció és az algoritmusok világában. Ehhez szükség van önismeretre is, hogy jobb emberekké tudjunk válni, ne csak a saját, hanem a teljes társadalom érdekeit is lássuk meg.
Egészen sok témát kifejtett, nagyon szerteágazó volt. Pozitívumként említhetem azt, hogy nem időrendben, hanem témák szerint fejtette ki a témákat, ez a módszer sokkal jobban tetszett. Magyarázott ideológiákról, vallásokról, de szó esett például arról is, hogy mi lehet az élet értelme, ez a téma engem mindig is nagyon érdekelt, úgyhogy ennek örültem. Talán ebben a könyvben sokkal szubjektívabb volt, mint az előző kettőben, de ez egyáltalán nem vesz el semennyit az érdemeiből.
Nagyon tetszett, megérdemli az öt csillagot. Várom a következő könyvét!

Wolly>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Nehezen állok neki ennek a könyvnek az elemzésének, mert amilyen lelkesen kezdtem bele, olyan hullámzó volt a kapcsolatom vele.
Az értékelés, és a csillagozas ennek megfelelően szubjektív lesz.
Adott egy nagy hókuszpókusz , és adott az, hogy veszek egy elméletet és azt úgy csavarom, ahogy nekem tetszik. Utána persze már csak az olvasó agy hulláma számít, mennyire akarja befogadni. Meg a tudásán, de a tudás annyira tag, az ember pedig korlátozott, szóval mindenképpen marad a befogadási képességen.
És én itt bevallom elbuktam, mert nem tudtam mindent befogadni, vagy legalábbis nem úgy, ahogy szerette volna. Az oke, lehet igazad van, de lehet nem elven mentem keresztül azon a részeken, amik nem érdekeltek. A gond ott kezdődött, hogy egyre több résznél éreztem nyűgnek a magyarázatot.
Kicsit olyannak éreztem magam, hogy ha most bólogatok, vagy ha megkérdőjelezem amit ír, akkor helyes-e, majd a könyv végén lecsapta, és megelőzött azzal, hogy tulajdonkeppen bárhogyan is teszek, az neki így is és úgy us alátámasztása. Akkor feladtam, és úgy éreztem magam, mint amikor a szociológus filozófus tanárom akart velem vitázni, amihez nem volt kedvem, mert amíg ő vitázni akart, addig én próbáltam megérteni, mi lesz az eredmény kihatása bármelyikünk életére. Azonkívül , hogy megbuktat, és nézhetjük egymást szemtől szemben, mi mást határoz meg ez a eszmecsere.
Tulajdonkeppen nem értem, hogy mire akart kilyukadni kedves Harari, mit akart mondani, és akkor most miben fog megváltozni az én, vagy az ő élete.
Azontúl, hogy o megalkotta magának ezt a maga által alátámasztott alternatívát az életnek, ugyanúgy ahogyan megtettek már az ókortól kezdve. Na mindegy, azért el tudtam volna képzelni jobb programot is magamnak, mint utánajárni ennek az írónak.

1 hozzászólás
SignorFormica>!
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Harari könyve a történetektől függő emberiség analízise. A jövőről adott elképzelési nem a konkrét jövendölései miatt érdekesek, hanem a lehetőségek felvillantásai miatt. A liberális narratíva válságára adott zsákutcás válaszok elemzése tiszta logikát követ. Példái mindig találóak, logikusak. A vallás tébolyának, a nacionalizmusok tébolyának genealógiája tanulságos. A jövő is a gondolkodás és a vakhit párviadaláról, a szabadság és rabul ejtett babonás emberi tudat párviadaláról szól majd. Az ember, a homo sapiens két oldala birkózik továbbra is: a racionális felvilágosult, önkorrekcióra képes tudat küzd az irracionális sötét ösztönök vezérelte, kérdésektől rettegő szellemi-politikai diktatúrákkal.


Népszerű idézetek

Rea P>!

A demokrácia Lincolnnak arra az elvére épül, hogy a „bolondíthatsz néhány embert mindig és minden embert valameddig, de nem bolondíthatsz mindig mindenkit”. Ha a kormány korrupt, és nem javít az emberek életén, előbb-utóbb elegendő ember fogja ezt felismerni, és leváltják a kormányt. A média kormányzati ellenőrzése azonban aláássa Lincoln logikáját, mivel megakadályozza az állampolgárokat abban, hogy rájöjjenek az igazságra. A média fölötti egyeduralma révén az uralkodó oligarchia újra és újra ráfoghatja a hibáit másokra, és a külső fenyegetésekre terelheti a figyelmet – legyenek azok valódiak vagy kitaláltak.
Egy ilyen oligarchiára épülő rendszerben mindig van valami válság, ami előbbre való az olyan unalmas dolgoknál, mint az egészségügy vagy a szennyezés. Ha a nemzetet külső invázió vagy ördögi felforgató elemek veszélyeztetik, ugyan kinek van ideje a túlzsúfolt kórházakkal vagy a szennyezett folyókkal foglalkozni? Egy végtelen válságfolyam megalkotásával a korrupt oligarchia az uralmát is a végtelenségig biztosítani tudja.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln · demokrácia
3 hozzászólás
>!

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: tisztánlátás
Bori_L P>!

Az embernek mindig is az volt az erősebb oldala, hogy feltaláljon valamit, s nem az, hogy bölcsen használja azt.

20. oldal

2 hozzászólás
>!

Az erkölcsiséget nem isteni parancsolatok betatása tartja fent, hanem a szenvedés enyhítésére való törekvés. Ezért aztán ahhoz, hogy morálisan cselekedjünk, semmilyen mítoszban vagy történetben nem kell hinnünk. Csupán meg kell tanulnunk átérezni a szenvedést. Ha valóban megértjük, hogy egy cselekedet szükségtelen szenvedést okoz nekünk vagy másoknak, természetes módon óvakodni fogunk tőle.

178. oldal, III. rész: Kétségbeesés és remény - Isten (Animus, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs
>!

Sok pedagógiai szakértő szerint az iskoláknak át kellene állniuk „a négy K” – kritikus gondolkodás, kommunikáció, kollaboráció, kreativitás – oktatásra. Tágabb értelemben véve a technikai készségek helyett a sokoldalúan használható készségekre kellene helyezniük a hangsúlyt (…), hogy képesek legyünk alkalmazkodni a változáshoz, új dolgokat tanulni, és ismeretlen körülmények között is megőrizni a mentális egyensúlyunkat.

229-230. oldal, V. rész: Rugalmasság - Oktatás (Animus, 2018)

Bori_L P>!

Az emberi ostobaság az egyik legfontosabb erő a történelemben, mégis hajlamosak vagyunk nem venni róla tudomást.

160. oldal

Bori_L P>!

Az élmények megosztásának hirdetése arra biztatja az embereket, hogy mások szemével lássák, ami velük történik. Ha történik valami érdekes, a Facebook-felhasználókat arra sarkallják az ösztöneik, hogy kapják elő az okostelefonjukat, készítsenek egy fotót, posztolják, és várják a lájkokat. Mindeközben alig érzékelik azt, mit éreznek ők maguk. Sőt azt, hogy mit éreznek, tulajdonképpen egyre inkább az online reakciók határozzák meg.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
2 hozzászólás
Bori_L P>!

A filozófusok türelmes emberek, a mérnökök azonban már kevésbé, a befektetők pedig még annyira sem.

13. oldal

Fainthoar>!

A legjobb tanács tehát, amit egy tizenöt évesnek adhatok, aki egy elavult iskolában ragadt valahol Mexikóban, Indiában vagy Alabamában, így hangzik: ne támaszkodj túlságosan a felnőttekre! A legtöbben jót akarnak, de nem értik a világot. A múltban aránylag biztonságos volt a felnőtteket követni, mert elég jól értették a világot, és az csak lassan változott. A 21. század azonban más lesz. A változás egyre gyorsuló üteme miatt sosem tudhatjuk biztosan, hogy amit a felnőttek mondanak, az időtlen bölcsesség-e, vagy lejárt szavatosságú előítélet.

233. oldal, 19. Oktatás

Kapcsolódó szócikkek: bölcsesség · felnőtt · fiatalság · változás
Bori_L P>!

Donald Trump azzal riogatta a szavazókat, hogy a mexikóiak és a kínaiak el fogják venni a munkájukat, és ezért falat kell építeni a mexikói határon. Azt nem mondta, hogy az algoritmusok fogják elvenni a munkát, és ezért tűzfalat kéne húzni Kalifornia határára.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Donald Trump · Kalifornia

Hasonló könyvek címkék alapján

Zhouying Jin: Az emberiség jövője
Vadász Géza (szerk.): Letűnt civilizációk
Simon Martin – Nikolai Grube: Maja uralkodók krónikája
Szergényi István: Energia, civilizáció, szintézisigény
Ashlee Vance: Elon Musk
Martin Ford: Robotok kora
Christopher McDougall: Futni születtünk
Craig Glenday (szerk.): Guinness World Records 2017
Niall Ferguson: Civilizáció
Paul G. Bahn (szerk.): Régészet