Exit (Freyja & Huldar 3.) 17 csillagozás

Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Kisvártatva az áldozat Snapchat-ismerősei videókat kapnak, amelyeken a lány bocsánatért könyörög. Amikor végül megtalálják a testét, alatta egy papírlap hever, amelyre a kettes számot nyomtatták. Nem sokkal később hasonló sorsra jut egy kamasz fiú, őt hármassal jelölték meg.
A nyomozásba bekapcsolódik az Erla beosztottjaként dolgozó Huldar is. Bár kettejük kapcsolata még mindig feszült a szexuális zaklatási vádak ügyében folytatott belső vizsgálat miatt, most félre kell tenniük az ellentéteket, hogy kiderítsék, vajon létezik-e egyes számú áldozat, és megtalálják a kegyetlen gyilkost.
Mivel kiskorúak kihallgatásakor jelen kell lennie egy pszichológusnak, Freyja is belekeveredik a nyomozásba. A nő azt gyanítja, hogy az ügy hátterében iskolai zaklatás állhat, és bármennyire nem akar Huldarral dolgozni, egyvalamiben egyetért a férfival: a gyilkos még nem végzett.

>!
Animus, Budapest, 2019
360 oldal · ISBN: 9789633246849 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246832 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Nagyon mélyre sodort. Nem köntörfalaz, nem kér elnézést, nem ítélkezik, csak a maga rideg valóságában megmutatja ennek a fajta spoiler és drámáját. Persze ezek a „dolgok” nem új keletűek, de ahogyan a társadalmunk egyre erőszakosabbá válik, ahogy egyre kevesebb spoiler Tökéletes példája annak, hogy egy remek történetmesélői érzékkel rendelkező írónő, mennyit tud kihozni egy alapvetően többféleképpen megírt eseményekből. Ez a könyv sem fogja felülírni az spoiler foglalkozó drámák értékeit, ugyanakkor egy figyelemre méltó adalékként szolgál a témához, sőt, ahhoz is, hogy egy alkotó hogyan képes markáns izlandi kézjegyeit is megtartani történetén keresztül. Pedig ez a „csomagolás” egyáltalán nem fényes, sőt, mondhatni szerény, mégis a lehető legkiválóbban szolgálja a célt, és nem csupán az ismerős szituációk olvasása teszi szemünkben igazi drámává. Volt egy sanda gyanúm, hogy ennek történetnek a végére érve sem fog a boldog befejezés megérinteni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire elszomorítóan felkavaró. (És sajnos nagyon is aktuális.)

>!
PRicsmond
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Harmadik részéhez érkezett az egyik kedvenc sorozatom, Yrsa egyre jobban fejlődik, nála különösképp igaz az a mondás, hogy a kevesebb néha több. Míg az első rész néhol elnyújtott lett, a második már rövidebb és lényegre törő ez pedig folytatja a második kötet példáját nincs elnyújtva, de a maximum olvasási élményt adja, pedig nem egy vidám történet. Elég érzékeny témához nyúlt az írónő mégpedig a zaklatáshoz, ráadásul ezt az iskolai környezetbe helyezi bele, és szörnyű gyilkosságok alatt mutatja be, hogy milyen kegyetlenek is tudnak lenni az emberek, már nagyon fiatalkorban és ez hogyan hat ki áldozatok életére. Igazából én örültem volna neki ha kicsit még hosszabb lesz a nyomozás vagy inkább az egész történet, mert szívesen olvastam volna tovább Freya és Huldar harmadik közös kalandját, de az oldalak egyszer csak elfogytak. Aludnom kellett rá vagy két éjszakát, hogy eldöntsem ér-e ez a történet 5 csillagot, de többszöri átgondolásra úgy érzem igen érdemel bizony, mert hiába nincsenek benne üldözések, pisztoly párbajok, de ahogy megmagyarázza a végén a gyilkos motivációját és tervét, ahogy lehull a lepel az események mikéntjéről az igazán kiemelkedő, és az utolsó sorokra is milyen plusz tartalmat sikerült papírra vetnie az írónőnek, igazán fordulatosra sikeredett.
Köszönet a kiadónak az újabb részéért, az Exit kiemelkedő darabja lett már egy így is erős sorozatnak, remélem a további részek is hasonló színvonalon folytatódnak és még inkább bízok benne, hogy nem kell sokat várni a következő rész megjelenésére.

4 hozzászólás
>!
smetalin
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

A sorozat legjobb része! Már ahhoz kezdek hozzászokni, hogy ebben a sorozatban nem a nyomozáson van a főhangsúly. Az itt is elenyésző volt, ment tovább a macska-egér játék két főhősünk között is, viszont………A téma, amit boncolgat, ami a gyilkosságok indítékát szolgáltatta, az sajnos nagyon is brutális és valószerű, időszerű.Ezt nagyon jól ábrázolta az írónő. Megint sok szálat tartott a kezében, de már ezt is megszokhattuk tőle és azt is , hogy minden összefut a végére. Kezdem megkedvelni Freyát és Huldart is, de ez az Erla nevű nőszemély! Valamit kezdjen vele Yrsa, mert nagyon irritáló!

>!
EssentialHencsi P
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Yrsa nem kispályás. És beteg is egy kicsit, amilyen gyilkosságokat kitalál, hát nem semmi. De mintha egy kicsit kifogyott volna a szufla.
A Huldar és Freya sorozat harmadik része ugyanolyan brutális, mint az első kettő, nem finomkodik, beletolja az ember arcába a durvaságot. A gyilkosságokon keresztül egy nagyon fontos problémára hívja fel a figyelmet, az iskolai zaklatásokra, ami az internet hódításával egyre nagyobb teret nyer, a zaklatók már az otthonukban is tudják bántani áldozatukat. A probléma valós, nem dughatjuk homokba a fejünket, és csak remélhetjük, hogy a mi gyerekünk semelyik oldalt nem fogja megtapasztalni.
A harmadik rész jó száz oldallal rövidebb, mint az előző rêszek, így feszesebb, pörgősebb a nyomozás, és Huldar és Freya sem tud annyit nyavalyogni, mint a második részben.
Valahogy mégis gyengébbnek tűnt, mint a többi, mintha valami hiányzott volna, de nem tudom megmondani, micsoda. Az elkövető személye is olyan túlkomplikált volt, pedig egy igazi klasszikus alapján lett megtervezve, amit még spoilerben sem írok le, hogy ne rontsam az élvezeti faktort. Habár ember nincs, aki kitalálja a gyilkost, de az egy másik történet.
Azt javaslom Yrsának, most egy kicsit hagyja lógva a sorozatot, és írjon megint egy szellemgyerekes sztorit.

1 hozzászólás
>!
Muki75 P
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Bitang jó könyv volt a maga nyers és kérlelhetetlen módján. Az elején ugyan nem derült ki a téma fő szála, spoiler ettől függetlenül is felkavaró és durva. A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymással, ebben nincs semmi újdonság. A téma fölvetése és boncolgatása nagyon tetszett. Szülőként hogyan lehet túlélni, kezelni egy ilyen helyzetet? Hogy lehet ebből kitörni? Az indítékok és motivációk nagyon is érthetőek, a tettek indokoltsága és elfogadhatósága már más kérdés. Szóval a krimi szálon túl is nagyon érdekes és izgalmas téma bontakozott ki a könyvben. A krimit pedig nagyon szépen építette fel az író. Izgalmas, letehetetlen történet. Nagyon tetszett.

>!
Paleee
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

A sorozat előző könyveihez (Gének, Örvény) képest számomra ez lett a leggyengébb. Kapásból furcsa volt, hogy a szokásos, múltba révedős első fejezethez képest in medias res a jelenbe csapunk bele. Ezen még túltettem magam, mert a történet kibontása egy pontig már a megszokott, izgalmas és letehetetlen módon zajlott, viszont a befejezés számomra elég lapos lett, hiányzott az a „wow” érzés, amit a korábbi részek olvasásakor átéltem.

Plusz nem értem a kiadó címválasztását sem: egyrészről mi ez az angol cím az előzőekhez képest (lásd fentebb), másrészről mitől lett ez „Exit”, mikor az eredeti cím ("Aflausn") eleve feloldozást jelent. Akkor lett volna inkább „Kiút”, az még rá is húzható a történetre, plusz ugyanúgy 4 karakter, így jól mutatott volna a borítón. Kár ezért.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Semmi sem meglepőbb, mint amikor az emberrel jobban bánnak, mint ahogy szerinte megérdemli.

>!
mate55

A jövővel nem lehet megvigasztalni azt, akinek a jelen töri össze szívét-lelkét.

36. oldal

>!
PRicsmond

Néha az a valóság, amiről mások úgy döntenek, hogy az.

>!
PRicsmond

Egyesek roppant hitelesen tudnak hazudni. Még csak különösebb tehetség sem kell hozzá, csupán erős vágy arra, hogy az ember megússzon valamit.

>!
PRicsmond

Ahogy a kilincsért nyúlt, az ajtó kinyílt, és belépett Erla főnöke. Derültnek látszott, ami nem vallott rá, mivel általában olyan ember benyomását keltette, aki utoljára akkor mosolygott, amikor a hatodik születésnapi tortáján elfújta a gyertyákat.

>!
mate55

Az alagsori női mosdó most már teljesen kihalt volt.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Erik Axl Sund: Éhség
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Lars Kepler: A tűz tanúja
Salla Simukka: Vérvörös
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Chris Carter: Halállista
Karen Rose: Sikíts értem
Réti László: Kaméleon