Exit (Freyja & Huldar 3.) 72 csillagozás

Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Kisvártatva az áldozat Snapchat-ismerősei videókat kapnak, amelyeken a lány bocsánatért könyörög. Amikor végül megtalálják a testét, alatta egy papírlap hever, amelyre a kettes számot nyomtatták. Nem sokkal később hasonló sorsra jut egy kamasz fiú, őt hármassal jelölték meg.
A nyomozásba bekapcsolódik az Erla beosztottjaként dolgozó Huldar is. Bár kettejük kapcsolata még mindig feszült a szexuális zaklatási vádak ügyében folytatott belső vizsgálat miatt, most félre kell tenniük az ellentéteket, hogy kiderítsék, vajon létezik-e egyes számú áldozat, és megtalálják a kegyetlen gyilkost.
Mivel kiskorúak kihallgatásakor jelen kell lennie egy pszichológusnak, Freyja is belekeveredik a nyomozásba. A nő azt gyanítja, hogy az ügy hátterében iskolai zaklatás állhat, és bármennyire nem akar Huldarral dolgozni, egyvalamiben egyetért a férfival: a gyilkos még nem végzett.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
360 oldal · ISBN: 9789633246849 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246832 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Az Exit egy újabb példája volt azoknak a rendkívül ellentmondásos történeteknek, ahol elborzadsz, rettenetesen sajnálod az áldozatokat, aztán ahogy halad előre a történet, rájössz, hogy annyira azért mégsem. Ha az iskolai és internetes zaklatás egy fa, úgy Yrsa annak a gyökeréig ásott le. Sokkolt a tinédzserek kegyetlensége, sokkolt hogy ők erre viccként tekintenek, de semmi vicc nincs abban, hogy a halálba üldözöl valakit. Sajnos az internet nem csak a jó dolgokra nyitott ajtót, hanem a zaklatásnak is sokkal szabadabb teret engedett, a világhálón nagyon nehéz elbújni, ott megtalálnak. Erről kellene az iskolákban tanítani, és akkor talán eljutnánk egy olyan világba, ahol az Exit-et olvasva nem kísértene meg az a kegyetlen gondolat, hogy megérdemelték.

5 hozzászólás
mate55 P>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Nagyon mélyre sodort. Nem köntörfalaz, nem kér elnézést, nem ítélkezik, csak a maga rideg valóságában megmutatja ennek a fajta spoiler és drámáját. Persze ezek a „dolgok” nem új keletűek, de ahogyan a társadalmunk egyre erőszakosabbá válik, ahogy egyre kevesebb spoiler Tökéletes példája annak, hogy egy remek történetmesélői érzékkel rendelkező írónő, mennyit tud kihozni egy alapvetően többféleképpen megírt eseményekből. Ez a könyv sem fogja felülírni az spoiler foglalkozó drámák értékeit, ugyanakkor egy figyelemre méltó adalékként szolgál a témához, sőt, ahhoz is, hogy egy alkotó hogyan képes markáns izlandi kézjegyeit is megtartani történetén keresztül. Pedig ez a „csomagolás” egyáltalán nem fényes, sőt, mondhatni szerény, mégis a lehető legkiválóbban szolgálja a célt, és nem csupán az ismerős szituációk olvasása teszi szemünkben igazi drámává. Volt egy sanda gyanúm, hogy ennek történetnek a végére érve sem fog a boldog befejezés megérinteni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire elszomorítóan felkavaró. (És sajnos nagyon is aktuális.)

EssentialHencsi P>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Yrsa nem kispályás. És beteg is egy kicsit, amilyen gyilkosságokat kitalál, hát nem semmi. De mintha egy kicsit kifogyott volna a szufla.
A Huldar és Freya sorozat harmadik része ugyanolyan brutális, mint az első kettő, nem finomkodik, beletolja az ember arcába a durvaságot. A gyilkosságokon keresztül egy nagyon fontos problémára hívja fel a figyelmet, az iskolai zaklatásokra, ami az internet hódításával egyre nagyobb teret nyer, a zaklatók már az otthonukban is tudják bántani áldozatukat. A probléma valós, nem dughatjuk homokba a fejünket, és csak remélhetjük, hogy a mi gyerekünk semelyik oldalt nem fogja megtapasztalni.
A harmadik rész jó száz oldallal rövidebb, mint az előző rêszek, így feszesebb, pörgősebb a nyomozás, és Huldar és Freya sem tud annyit nyavalyogni, mint a második részben.
Valahogy mégis gyengébbnek tűnt, mint a többi, mintha valami hiányzott volna, de nem tudom megmondani, micsoda. Az elkövető személye is olyan túlkomplikált volt, pedig egy igazi klasszikus alapján lett megtervezve, amit még spoilerben sem írok le, hogy ne rontsam az élvezeti faktort. Habár ember nincs, aki kitalálja a gyilkost, de az egy másik történet.
Azt javaslom Yrsának, most egy kicsit hagyja lógva a sorozatot, és írjon megint egy szellemgyerekes sztorit.

1 hozzászólás
PRicsmond>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Harmadik részéhez érkezett az egyik kedvenc sorozatom, Yrsa egyre jobban fejlődik, nála különösképp igaz az a mondás, hogy a kevesebb néha több. Míg az első rész néhol elnyújtott lett, a második már rövidebb és lényegre törő ez pedig folytatja a második kötet példáját nincs elnyújtva, de a maximum olvasási élményt adja, pedig nem egy vidám történet. Elég érzékeny témához nyúlt az írónő mégpedig a zaklatáshoz, ráadásul ezt az iskolai környezetbe helyezi bele, és szörnyű gyilkosságok alatt mutatja be, hogy milyen kegyetlenek is tudnak lenni az emberek, már nagyon fiatalkorban és ez hogyan hat ki áldozatok életére. Igazából én örültem volna neki ha kicsit még hosszabb lesz a nyomozás vagy inkább az egész történet, mert szívesen olvastam volna tovább Freya és Huldar harmadik közös kalandját, de az oldalak egyszer csak elfogytak. Aludnom kellett rá vagy két éjszakát, hogy eldöntsem ér-e ez a történet 5 csillagot, de többszöri átgondolásra úgy érzem igen érdemel bizony, mert hiába nincsenek benne üldözések, pisztoly párbajok, de ahogy megmagyarázza a végén a gyilkos motivációját és tervét, ahogy lehull a lepel az események mikéntjéről az igazán kiemelkedő, és az utolsó sorokra is milyen plusz tartalmat sikerült papírra vetnie az írónőnek, igazán fordulatosra sikeredett.
Köszönet a kiadónak az újabb részéért, az Exit kiemelkedő darabja lett már egy így is erős sorozatnak, remélem a további részek is hasonló színvonalon folytatódnak és még inkább bízok benne, hogy nem kell sokat várni a következő rész megjelenésére.

4 hozzászólás
ziara>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Na, ez megint hátborzongató volt. Yrsa eddig az egyetlen olyan krimiíró, aki úgy tud leírni egy jelenetet, hogy futkos a hideg a hátamon. Megint durva bűntények, és mögöttük mêg durvább szándékok és okok.
A romantikus lelkem azért drukkol Freyának és Huldarnak, még ha ez nem a legfontosabb szál is:)

smetalin>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

A sorozat legjobb része! Már ahhoz kezdek hozzászokni, hogy ebben a sorozatban nem a nyomozáson van a főhangsúly. Az itt is elenyésző volt, ment tovább a macska-egér játék két főhősünk között is, viszont………A téma, amit boncolgat, ami a gyilkosságok indítékát szolgáltatta, az sajnos nagyon is brutális és valószerű, időszerű.Ezt nagyon jól ábrázolta az írónő. Megint sok szálat tartott a kezében, de már ezt is megszokhattuk tőle és azt is , hogy minden összefut a végére. Kezdem megkedvelni Freyát és Huldart is, de ez az Erla nevű nőszemély! Valamit kezdjen vele Yrsa, mert nagyon irritáló!

Rituga P>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Bitang jó könyv volt a maga nyers és kérlelhetetlen módján. Az elején ugyan nem derült ki a téma fő szála, spoiler ettől függetlenül is felkavaró és durva. A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymással, ebben nincs semmi újdonság. A téma fölvetése és boncolgatása nagyon tetszett. Szülőként hogyan lehet túlélni, kezelni egy ilyen helyzetet? Hogy lehet ebből kitörni? Az indítékok és motivációk nagyon is érthetőek, a tettek indokoltsága és elfogadhatósága már más kérdés. Szóval a krimi szálon túl is nagyon érdekes és izgalmas téma bontakozott ki a könyvben. A krimit pedig nagyon szépen építette fel az író. Izgalmas, letehetetlen történet. Nagyon tetszett.

Fermin>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Ami a magánéleti szálat illeti, nincs új a nap alatt. Huldar liheg Freya után, aki egy normális pasit szeretne. Erla meg utálja mindkettőt.
Maga a történet viszont jó volt. Yrsa ügyesen csűri-csavarja a szálakat. A végén ugyan maradt némi hiányérzetem, mert kicsit rejtélyesebb megoldást vártam, de így sem lehet panaszra okom.
Az iskolai zaklatás egy nagyon jó téma. Sajnos ma is sok gyereket érint, és szomorú a szülők és az iskola elbagatelizáló hozzáállása. Aki valaha áldozata volt ilyen zaklatásoknak, nem biztos, hogy szívesen olvassa ezt a könyvet.

BeetheBlessed>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Ez a rész egy picit gyengébb volt, mint az előző. Freyja és Huldar is eléggé a béka feneke alatt voltak, nagyon alul teljesítettek korábbi énjükhöz képest.
Yrsa megint egy nagyon kényes témát feszeget, amire nagyon oda kell figyelni, és szerencsére egyre többen hívják fel a figyelmet rá. A zaklatás olyan jelenség, ami valószínűleg azóta létezik, mióta az ember is. Az internet csak még nagyobb teret, még több lehetőséget ad, ugyanakkor kisebb esélyt arra, hogy az ügyet el lehessen tusolni. Azt, hogy a zaklatást mennyire nem veszik komolyan, jól bemutatja a regény. Az iskola igazgató lezárja annyival, hogy „ebben is iskolában nincs zaklatás, ez nem az a fajta iskola”, a nyomozás vezetője szintén elhessegeti az ötletet, mert „a zaklatás nem olyan komoly dolog, ami miatt ölnének”. A zaklatás igen is nagyon komoly dolog és nem csak azoké a felelősség, akik elkövetik, hanem azoké is, akik nem vesznek róla tudomást, akik nem szólalnak fel ellene, akik azt válaszolják, hogy „az én gyerekem soha nem tenne ilyet”. A valóság az, hogy majdnem mindannyian megtennénk, ha az élet úgy hozná. Visszagondolva én is voltam kis g*nyó az általánosban, amikor az egyik osztálytársamat kicsúfoltam a vezetékneve miatt azért, mert ő is ugyanezt tette velem (ami persze lehetett válasz arra, hogy én mondtam neki először valami csúnyát, amit természetesen szelektált az agyam). A gúnyolásra nem a gúnyolás a megfelelő válasz, és bizony a mi ügyünkből is kerekedhetett volna zaklatás, mert hogy népszerű voltam, ő ellenben nem, viszont édesanyám egyből belépett a vitába, és ahelyett, hogy azt mondta volna, „az én gyerekem nem tenne ilyet”, felelősségre vont, és leült velem beszélgetni arról, miért nem így kell megoldani az ügyeket. Szóval igen, ez egy létező probléma, aminek megoldása elsősorban a felnőttek dolga.

Dettig P>!
Yrsa Sigurðardóttir: Exit

Ez a legjobb rész eddig. Kidolgozottságban, történetvezetésben, karakterábrázolásban. Végre azt érzem, elkezdtek élni a szereplők, színesedik a karakterük, érthetőbbek a motivációik.
A történet maga nagyon falhoz vágós. Brutális, leforráz, ahogy leírja az iskolai és online zaklatást. Uramisten, mennyire sokat kellene erről beszélni! Emiatt még lehet, hogy újraolvasós lesz.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Semmi sem meglepőbb, mint amikor az emberrel jobban bánnak, mint ahogy szerinte megérdemli.

mate55 P>!

A jövővel nem lehet megvigasztalni azt, akinek a jelen töri össze szívét-lelkét.

36. oldal

PRicsmond>!

Néha az a valóság, amiről mások úgy döntenek, hogy az.

PRicsmond>!

Egyesek roppant hitelesen tudnak hazudni. Még csak különösebb tehetség sem kell hozzá, csupán erős vágy arra, hogy az ember megússzon valamit.

PRicsmond>!

Ahogy a kilincsért nyúlt, az ajtó kinyílt, és belépett Erla főnöke. Derültnek látszott, ami nem vallott rá, mivel általában olyan ember benyomását keltette, aki utoljára akkor mosolygott, amikor a hatodik születésnapi tortáján elfújta a gyertyákat.

mate55 P>!

Az alagsori női mosdó most már teljesen kihalt volt.

(első mondat)

Szuszusz>!

Az embereknek hihetetlen tehetségük van ahhoz, hogy a legvisszataszítóbb tetteket is megmagyarázzák. Ebben bizonyos fokig mindenki bűnös. Nem mind vagyunk képesek szembenézni önnön tökéletlenségeinkkel, becstelenségeinkkel, észszerűtlenségeinkkel vagy ostoba hibáinkkal. Sokkal egyszerűbb másokat vagy a körülményeket okolni.

334. oldal

vercsa>!

Szerinted okos dolog ez? – biccentett Huldar a fejével a frissen újratöltött kávéspohár felé Erla kezében. Ő is egy teli bögrét szorongatott, és nem is emlékezett már, hogy hányat ivott meg a nap folyamán. Aztán eszébe jutott, hogy már elmúlt éjfél, vagyis új nap kezdődött, és ő is tiszta lappal indulhat újra. – Ha megvágnád magad, barnát véreznél.

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Dettig P>!

Egyszer kihívtak a táblához, hogy mondjak fel egy verset, amit meg kellett tanulnunk, és az egész osztály pofákat vágott, és a nyelvét öltögette rám. Tudtam a verset, de a stressz miatt csak néhány szót bírtam kinyögni belőle. És mivel a tanár engem nézett, nem tudott róla, hogy mi folyik a háta mögött. Egy szót sem szólt, amikor a többiek kinevettek. Csak leszidott, amikor végül feladtam.
Vagy amikor a mögöttem ülő fiú levágta a copfomat. Otthon azt hazudtam, hogy magamnak csináltam, mert jobban tetszik a rövid haj. Nem volt igaz, de végül mégis fiús frizurám lett. Jókat röhögtek rajta az osztálytársaim.
Vagy amikor az ebédlőben egy üveg lekvárt öntöttek a táskámba.
Vagy amikor tornaórán fellöktek, és betört az orrom. És a tanár még engem tolt le, hogy milyen ügyetlen vagyok.
Meg az összes többi alkalom. Mindegyik rosszabb volt az előzőnél. Egyetlen eset miatt senki sem vetemedne ilyesmire. De amikor az ember már megszámolni sem tudja, hány ilyen történik vele nap mint nap, akkor kezdi elveszíteni a józan eszét. És hogyha éveken át így megy…


Hasonló könyvek címkék alapján

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Erik Axl Sund: Éhség
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Lars Kepler: A tűz tanúja
Salla Simukka: Vérvörös
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Chris Carter: Halállista
Karen Rose: Sikíts értem
Réti László: Kaméleon