Újabb ​csodás zöldségételek 3 csillagozás

Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

Yotam Ottolenghi izraeli-brit séf és étteremtulajdonos, a kulináris világ egyik legnépszerűbb egyénisége. A Vegetáriánus finomságok című bestseller folytatásában továbbra is a vegetáriánus konyha sokszínű világát fedezi fel, sajátos megközelítésben. Az elkészítési módok szerint rendszerezett több mint 150 recept mindegyikében a fűszereken, a szezonalitáson és a merész ízpárosításokon van a hangsúly. Az Újabb csodás zöldségételek – az ötletes salátáktól a kiadós főfogásokon át az ínycsiklandozó desszertekig – remek ötletekkel szolgál vegetáriánusok és mindenevők számára egyaránt.
Ez a gyönyörű képekkel illusztrált receptgyűjtemény megváltoztatja mindazt, amit eddig a zöldségek elkészítéséről és fogyasztásáról gondolt.

>!
GABO, Budapest, 2018
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067238 · Fordította: Karetka Zsófia

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

A húsevő séf, aki meghozta a kedvünket a vega ételekhez, ismét támadást indított az ízlelőbimbóink ellen. Yotam Ottolenghi összehozott egy legendás éttermet Londonban (NOPI), hogy aztán az érdeklődése a zöldségételek felé forduljon, és a Guardian című újság vegetáriánus rovatában publikált receptjeivel óriási sikert érjen el. Emberünk lepődött meg a legjobban, hogy mennyire magával ragadta a téma, egy egész tesztkonyhát hozott létre a finomságok megalkotására, ennek eredményét olvashatjuk ebben a vaskos kötetben, amelyben gyönyörű fotók keltik fel az olvasó vágyát ahhoz, hogy azonnal ki akarja próbálni a jobbnál jobb ötleteket. Azonban ezek a receptek nem éppen az ötperces összedobós kategóriába tartoznak (bár egyáltalán nem bonyolult elkészíteni őket), mert időigényesek és a hozzávalók beszerzése sem éppen könnyű feladat. A magyarítás során kapunk segítséget ahhoz, hogy az egyes alapanyagokra hogyan tehetünk szert, kár, hogy néhány bosszantó elírás lerontja az amúgy nagyon igényes fordítói munkát. De pontosan ezért olvassuk Ottolenghi könyveit, hogy megismerkedjünk a legfrissebb gasztronómiai trendekkel, új fűszerekkel, ízekkel, hozzávalókkal, kitekintést nyerjük a világkonyhára, és inspirálódjunk a segítségével. Mert pl. egy sült sütőtököt bárki összedobhat otthon, de az valószínűleg nem jut eszébe magától, hogy koriandert, görög joghurtot vagy nem édes chiliszószt adjon hozzá. Megtudhatjuk, hogy mi az a dakos (árpalisztből készült, ropogós krétai kenyér), a tengeri spagetti (hosszúkás barnamoszatfaj), az ash-e reshteh (iráni sűrű leves), a fregola (szardíniai tésztaféle), a kask (erjesztéssel készült tejtermék – joghurt vagy aludttej – porított formában), és megannyi más – számomra legalábbis – gasztronómiai újdonsággal is találkozhatunk az oldalakon. Igazából egyik receptet sem nehéz elkészíteni, de egyáltalán nem hétköznapra valók, hanem inkább családi, baráti összejövetelek fénypontjai lehetnek, különleges ízhatásuk miatt. Egy újabb ízorgia Ottolenghi-től, a szokásos magas minőségben.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/02/22/konyvajanlo_yo…

Hanna IP>!
Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

Ha csak egy szakácskönyvem lehetne (nem pedig 65, mint ahány most van a polcon), ez lenne az. Lakatlan szigetre mondjuk nem vinném, mert elég nehéz lenne beszerezni a hozzávalókat. :)

nat>!
Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek

Nem vagyok vegetáriánus, de még így is bátran ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a zöldséges ételeket. Eddig a salátákból próbáltam ki többet és elképesztően finomak.
Igaz, sokszor dolgozik különlegesebbnek számító alapanyagokkal, de azért manapság már ezek is könnyen beszerezhetők.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Janits-Szabó Virág: Örömfőzés
Lénárt Gitta: Élő édességek könyve
Bede Anna: Vegasztrománia
Rohini Dévi Dászi: Hare Krisna – Vegetáriánus szakácskönyv
Egyedi Péter: A vegetárius főzés örömei
Justh Szilvia (szerk.): Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Mikkonen Virpi – Tuulia Talvio: Fagyivarázs
Lénárt Gitta: Élő ételek könyve
Chantal Sandjon: Nyerskoszt kezdőknek
Gabonaételek