Ninefox ​Gambit (The Machineries of Empire 1.) 6 csillagozás

Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

The ​first installment of the trilogy, Ninefox Gambit, centers on disgraced captain Kel Cheris, who must recapture the formidable Fortress of Scattered Needles in order to redeem herself in front of the Hexarchate.

To win an impossible war Captain Kel Cheris must awaken an ancient weapon and a despised traitor general.

Captain Kel Cheris of the hexarchate is disgraced for using unconventional methods in a battle against heretics. Kel Command gives her the opportunity to redeem herself by retaking the Fortress of Scattered Needles, a star fortress that has recently been captured by heretics. Cheris’s career isn’t the only thing at stake. If the fortress falls, the hexarchate itself might be next.

Cheris’s best hope is to ally with the undead tactician Shuos Jedao. The good news is that Jedao has never lost a battle, and he may be the only one who can figure out how to successfully besiege the fortress.

The bad news is that Jedao went mad in… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Solaris, Oxford, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781781084489 · ASIN: 1781084483 · Illusztrálta: Chris Moore
>!
Solaris, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 1781084491
>!
Solaris, 2016
284 oldal · ASIN: B01EBE05X2

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Shuos Jedao/Garach Jedao Shkan · Kel Cheris/Ajewan Cheris


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Noro MP
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

Íme a bizonyíték, hogy van élet Rajaniemi után!
Mert csak a bonyolult SF a jó SF :D

Ez a regény egy pillanatig sem titkolja, hogy világa és története csak akkor nyernek értelmet, ha kidobjuk az ismerős fizikát az ablakon. A Hexarchátus uralma alatt élő naprendszerekben sajátos matematikai és filozófiai elvek érvényesülnek, amelyek, ha minden ember elfogadja őket, megváltoztatják a természeti törvényeket. Más szerzők is kísérleteztek már azzal a gondolattal, hogy a Földön mért „univerzális” állandók talán csak lokális érvényűek, de általában mind átcsúsztak a space fantasy területére. (Persze Vinge kivételével, de az ő zónái egészen más megközelítést képviselnek.) Yoon ellenben mindvégig képes megőrizni a „kellően fejlett technológiára” épülő gondolkodásmódot. Igaz, hogy ez a technológia nem teljes mértékben materialista – na és? Egy platóni jellegű univerzum talán nem lehet tudományos?

A szerző, ahogy mondani szokás, rögtön mély vízbe dobja az olvasót, és bízik benne, hogy fel tudja venni a tempót a történettel. Szerintem ez egy jó szokás :) Akciódús jelenetekből ismerhetjük meg, mit is jelent a gyakorlatban, hogy a matematika befolyásolja a fizikai valóságot, amint a főhős csapatai különböző harci alakzatokba állva megváltoztatják a téridő geometriáját. Majd betekintést nyerhetünk abba a civilizációba is, amely kifejlesztette ezt a poszt-matematikát (vagy ahogy itt hívják, kalendrikus rendszert), és a regény rövidesen mélyebb rétegekkel is gazdagodik.

Ez a társadalom ugyanis csak úgy képes átírni a fizika törvényeit, ha önmagára is borzalmas feltételeket kényszerít. Ha a gondolkodásnak ilyen hatalma van, akkor könnyű belátni, hogy nem gondolkodhatunk akárhogyan, csakis meghatározott keretek között. A másként gondolkodás eretnekség, amely nem csak a vezetők befolyását, de a birodalom technológiáját is gyengíti. Ez pedig egy rendkívül merev és szabályozott világot hoz létre. A rendszer változatlanságáról hat katonai/félkatonai szervezet gondoskodik (ezért Hexarchátus), amelyeknek a tagjai szinte már nem is emberként gondolnak magukra.

Egyébként többször is felmerült bennem, hogy Ann Leckie tulajdonképpen ezt a könyvet akarta megírni, csak nem sikerült neki :D Mert hiszen a főszereplő egy kvázi-bolytudat tagja, amely „kompozit személyiségeken” keresztül irányítja a hadsereget. De elválasztják a csapattestétől, a fejébe költöztetnek egy elmebeteg, halott tábornokot, majd elküldik egy olyan küldetésre, amit lehet, hogy nem is kellene sikerre vinnie. Bár a történet középpontjában mindvégig az eretnekség elleni háború áll, a szerző olyan mindennapi apróságokat is bemutat, amelyekből kirajzolódik egy valóban nagyon idegen, de valahol mégis emberi civilizáció. Jó katonai SF-hez illően morális-etikai kérdéseket is felvet, és nagyon ügyes portrékat fest olyan mellékszereplőkről, akik csak egy-két jelenet erejéig bukkannak fel a csata forgatagában. Végül, kalandos űroperától talán szokatlan módon, a szöveg maga is meglepően igényes.

6 hozzászólás
>!
Hanna IP
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

Nehéz pontosan megmondani, hogyan is működik a világ, ugyanis Lee a magyarázatokat mélységesen megvető írók csoportjába esik. A regény első két fejezetébe még a dörzsölt sci-fi olvasóknak is beletörhet a bicskája, Lee ugyanis rögtön egy hadművelet közepén csap a a húrokba, és a szokatlan terminusok, különös koncepciók minden kifejtés nélkül röpködnek a levegőben a lövedékekkel együtt. Annyi mindenesetre már az első oldalak után elmondható, hogy ennek a könyvnek a világa egyik másikra sem hasonlít, a megismerhető és kihasználható fizikai törvényszerűségek helyén manipulálható filozófiák állnak.
A főszereplő Cheris, aki mezei tisztként kerül az események sűrűjébe, miután sietve tábornokká nevezik ki, hogy hat másik generálissal együtt felszámolja a birodalom szívében álló erődben megindult kalendrikus rothadást (vagyis az ideológiai bomlást). Cheris nem egyszerűen Kel katona, hanem egyúttal matematikazseni is, ezért esett rá a választás, hogy a több évszázada börtönbe zárt őrült tábornok, Jedaót hozzá kapcsolják.
A regény egy bravúrosan megírt, de magát nehezen megadó katonai sci-fi, amely lényegében egyetlen erőd ostromát öleli fel. Bevallom, engem nem nyűgözött le maradéktalanul, mert hiányoztak bizonyos magyarázatok, és Cheris és Jedao kettősét leszámítva a többi szereplő felületes maradt, de kész vagyok elismerni Yoon Ha Lee tehetségét.

Bővebben: http://sfmag.hu/2016/07/18/yoon-ha-lee-ninefox-gambit/

6 hozzászólás
>!
Three
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

-Nincs magyarázat. De tényleg a regény első fejezeteit számtalanszor elolvastam, mert nem értettem.
Tudományosabbra nem inkább sci-fisebbre számítottam ez a naptár+ vallás = technológia nekem nem igazán jött be.
+ a két főszereplő jó volt! Habár lehet, hogy a nő kicsit túlságosan is szűklátókörű volt…. legyünk őszinték inkább vak (azt hiszem a radikálisok mind ilyenek) így sok dologra Jedaoval kapcsolatban túl későn döbben rá.
-Mivel a csaták tele voltak meg nem magyarázott szavakkal, így csak nagyjából értettem, hogy mi történik… habár angolul olvastam, már elszoktam tőle, hogy találgassak mit akarnak a mondatok jelenteni.

Lényegében ez egy fantasy sci-fi katonai regény. Mivel leírás nincs kicsit vaknak éreztem magam olvasás közben, nem tudtam elképzelni a környezetet, a fegyvereket…

A regény végén van egy csavar, ami nem olyan kiszámíthatatlan, ha odafigyelünk Jedao szavaira.

A Mellékes igazság és a Kvantumtolvaj nekem jobban tetszett, talán ezekhez áll a legközelebb témájában.

>!
kovacsja
Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

Nagy elvárásokkal futottam neki a könyvnek, de sajnos csalódnom kellett. Annak ellenére, hogy tele van remek ötletekkel, azokat egyáltalán, vagy csak nagyon felületesen lettek kifejtve. Az egész könyv során végig azt hangsúlyozzák, hogy egy újfajta matematika irányít mindent, de egy rendes okfejtést nem olvashatunk a könyvben. Inkább pszichológiai trükkökkel, és cselekkel operálnak a szereplők. A könyv utolsó része pedig egy nagy flashback, aminek minimális köze van a központi konfliktushoz – amit mellesleg befejezetlenül hagynak – hogy végül kiírhassák, hogy foly.köv.


Népszerű idézetek

>!
Noro MP

If anyone ever asked Mikodez, immortality was like sex: it made idiots of otherwise rational people.

Chapter 2

>!
Noro MP

The problem with authority is that if you leave it lying around, others will take it away from you.

Chapter 8

>!
Noro MP

“What do you think games do? What are they about?”
The flippant answers weren’t going to be right, but she had no idea what he was after. “Winning and losing?” she said. “Simulations?”
“It hasn’t escaped me that your first answer is a Kel answer and the second is a Nirai answer,” Jedao said. “A Rahal would say that games are about rules, an Andan would say they’re about passing time with people, and who knows what the Vidona are authorized to say.”
“You’re a Shuos,” Cheris said, “so I presume you’re going to tell me what the Shuos answer is.”
“According to the Shuos,” Jedao said, “games are about behavior modification. The rules constrain some behaviors and reward others. "

Chapter 13

>!
Noro MP

“The only unforgivable sin in war is standing still.”

Chapter 16

>!
Noro MP

"Still, as they say, it’s good policy to keep one eye on a Shuos.”
The other half of that saying was that the Shuos inevitably had more eyes than you did.

Chapter 7

>!
Noro MP

The universe ran on death. All the clockwork wonders in the world couldn’t halt entropy. You could work with death or you could let it happen; that was all.

Chapter 19

>!
Noro MP

Someday someone might come up with a better government, one in which brainwashing (…) wasn't an unremarkable fact of life.

Chapter 2

>!
Noro MP

I’ve always found it charming how your high language associates “silence” and “community.” Where I come from, it’s “silence” and “death.”

Chapter 11

>!
Noro MP

At Kel Academy, an instructor had explained to Cheris’s class that the threshold winnower was a weapon of last resort, and not just for its notorious connotations.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

The Machineries of Empire sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Bear: Dust
Marissa Meyer: Cress (angol)
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Gene Wolfe: Sword and Citadel
Neal Stephenson – Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Matthew Stover: Shatterpoint
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: The Silver Dream
Ursula K. Le Guin: Tales from Earthsea
Maggie Stiefvater: Hunted