Demonomicon 16 csillagozás

Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster ​Daleth legújabb könyve – amely hosszú évek tanulmányainak, kutatásának és gyűjtőmunkájának az eredménye – sajátos átmenetet képez a lexikon, illetve az enciklopédia és a grimoire, azaz a démonidéző varázskönyv között.
A mű, démonhittel, a démonok tudományával, azaz a démonológiával foglalkozik, de címszavai között találkozhatunk egyéb természetfeletti lények, tündérek, törpék, koboldok, elementálok, alakváltók, élőhalottak, vérszívók, kísértő és ártószellemek, valamint sötét, alvilági istenek neveivel és meghatározásaival is.
A démonok a keresztény hitvilágban gyakorta azonosak a bukott angyalokkal, vagyis a pokolbeli ördögökkel, akik közül többen is ókori pogány istenek degradálódott utódainak tekinthetők.
A démonok sokakat vonzanak, mivel a hagyomány szerint a velük való szövetkezés -ami ugyan veszélyes vállalkozás- igen gyümölcsöző lehet. Természetesen a démonok megidézésére, leigázására és szolgálatra kényszerítésére vonatkozó részletes útmutatások… (tovább)

>!
Tuan, Budapest, 2013
392 oldal · ISBN: 9789639940369
>!
Tuan, Budapest, 2009
510 oldal · ISBN: 9789639940017

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Howard Phillips Lovecraft · Nyarlathotep


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Angria_Wolf
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

Nem mondom hogy rossz, sőt. A néhol előtörő humor kifejezetten érdekessé teszi. Aki persze nem járatos az ilyen dolgokban, nem biztos hogy észreveszi. De, alapozásnak megteszi! Csak hogy, és itt jön egy nagyobb lélegzetvételű „DE” szakasz:
Először is, miért gyakorlati kézikönyv? De most komolyan. Az ábrákon túl nem igazán találtam semmit, ami ennek megfelelne, sőt az a pár jel egyébként is csupán alapul szolgál, de a felhasználás már egészen más. Nincsenek benne célzott segítséget adó pecsétek, magyarázatok a használatra. Mondjuk ez nem feltétlenül rossz, csak akkor ne legyen gyakorlati kézikönyv. Másodszor: bár hosszú évek tanulmányaiból született, néhány igen fontos, nagyhatalmú démon hiányzik belőle, amit furcsálltam, pedig elég vaskos kis olvasmány. Arról nem is beszélve, hogy megjelenít benne arkangyalokat is, de nem magyarázza el miért vannak benne a könyvben. Én tudom, de pl @lucyon_blackthor, akivel együtt kezdtük el olvasni (egyszerre tettünk szert a könyvekre), igen csak meglepődött ezen. Aki nem foglalkozik ilyesmivel könnyen belefuthat ebbe. Ejnye Yliaster, azért írhattál volna bevezetőt.
Mondjuk az sem nyerte el maradéktalanul a tetszésem, hogy a bibliográfiában többek között H.P. Lovecraft is meg van nevezve forrásként. Félre értés ne essék, nem vele van bajom, csak azzal, hogy talán nem ezeket a műveket kellene felhasználni egy enciklopédia megírásához… Azért ez messze van a Necronomicontól. Sebaj. Azért összeségében nem bántam meg, hogy megvettem, lehet hasznosítani, és azért látom, hogy nem kevés munka fekszik benne. Viszont ezek a dolgok miatt le kellett vonnom azt az egy csillagot.

2 hozzászólás
>!
reddemon P
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

Célnak megfelel, a lényeg benne van. De szerintem ez nem egy olyan könyv, amit csak úgy egyben, folyamatosan elolvas az ember. Mindig ami épp érdekli. Persze, át lehet futni rajta, stbstb. Voltak benne érdekes dolgok, és ismerős dolgok is, szóval …

>!
Ravey
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

Jaj, ja, ja, tudott ám butákat írni a bácsi :D De azért jópofa volt.

>!
Christine_
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

A 2 démonos, vámpíros sorozat végignézése után tökéletes volt még egy kis természetfelettire :) Néha voltak benne hülyeségek (vagy csak számomra furák) pl. hogy jön a démon, aztán befonja a lovak sörényét huuuuu :D.

>!
bfg3 P
Yliaster Daleth: Demonomicon

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

Nem csillagozom, mert értelmetlen. Teljesen érthetetlen, megragadhatatlan céllal írt „gyűjtemény”. Két lehetőség van: vagy nagyon hülye a szerző, és mindent elhisz belőle, vagy csak szimplán ostoba, és pletykából ír kultúrtörténetet.


Népszerű idézetek

>!
Angria_Wolf

Gábriel:
Bár Gábrielt az angyalok között tartják számon, a grimoireokban és az asztromágikus rendszerben inkább démonként vagy intelligenciaként jelenik meg. Agrippa a csillagképek, illetve állatövi jegyek közül a Vízöntővel, a planéták közül pedig a Holddal társítja. Az enochiánus rendszerben az ég ötödik körével áll kapcsolatban, az Almadel című grimoire pedig az első „magasság” (altitude) egyik intelligenciájaként, a gazdagság égi adományozójaként határozza meg. Megidézésére a hétfői nap a legalkalmasabb. Megjelenése kelet irányból várható. (De aki látta az Angyalok háborúja című horrorfilmet, talán meggondolja, hogy érdemes-e megidézni.)

204. oldal

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

2 hozzászólás
>!
Inimma

Nyarlathotep
A lovecrafti mitológia egyik központi alakja. Ő a „külső istenek” hírvivője, afféle démoni Hermész-Mercurius. Néha „kúszó káosznak”, „kúszó rettenetnek” nevezik, vagy az értelem és érzékek nélküli „külső istenek” lelkeként, szellemeként emlegetik. Képes bármilyen alakot felölteni. Ismert megjelenési formái közé tartozik a fáraószerű emberi alak; a csápos szörnyeteg, arca helyén egy vérvörös nyúlvánnyal; a vörös szemű, fekete, szárnyas lény; és talán az a „fekete ember” („man in black”) is ő, aki a boszorkányszombatokon elnökölni szokott. Nem olyan gyilkos természetű, mint a legtöbb lovecrafti „isten”, jobban szereti áldozatait az őrületbe kergetni. Ennek ellenére több helyen is történik utalás arra, hogy egyszer majd ő fogja kiirtani az emberiséget, illetve elpusztítani a Földet. (Bár lehet, hogy ezt is a maga módján teszi, kollektív őrületet bocsátva az emberiségre.) Nyarlathotep című novellájában Lovecraft így írja le egyik megjelenési formáját: „Ekkor jött elő Nyarlathotep Egyiptomból. Senki sem tudta megmondani, ki is ő valójában, de annyi bizonyos, hogy ősi vér csörgedezett az ereiben, és úgy nézett ki, mint egy fáraó. Amikor a fellahinok megpillantották, önkéntelenül térdre borultak előtte. Azt mondta, hogy huszonkét évszázad feketeségéből jött elő, és nem erről a bolygóról származó üzeneteket hozott.”

340. oldal

Yliaster Daleth: Demonomicon Démonológiai enciklopédia és gyakorlati kézikönyv

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft · Nyarlathotep

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark I. Bubeck: Az ellenség
Stephen Paul Thomas: A csend kezdete
Harrison Fawcett: A Katedrális legendája
Carlos Annacondia: Ide figyelj, Sátán!
Derek Prince: Démonok és szabadulás
Klaniczay Gábor – Pócs Éva (szerk.): Boszorkányok, varázslók és démonok Közép-Kelet-Európában
Bíró Judit: Démonok
Magyar László András (szerk.): Pandaemonium
Frank Hammond – Ida Mae Hammond: Disznók a szalonban
José Antonio Fortea: Summa Daemoniaca