Pi ​élete 1009 csillagozás

Yann Martel: Pi élete Yann Martel: Pi élete Yann Martel: Pi élete Yann Martel: Pi élete Yann Martel: Pi élete Yann Martel: Pi élete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Pi ​Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: π=3,14.

Az is furcsa, hogy egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. És éppen itt kezdődnek a bajok: az állatkert nem jövedelmező – a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel – valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2022
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043408 · Fordította: Szász Imre, Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043408 · Fordította: Gy. Horváth László, Szász Imre
>!
Európa, Budapest, 2014
394 oldal · ISBN: 9789630794473 · Fordította: Szász Imre, Gy. Horváth László

8 további kiadás


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Richard Parker · Pi Patel · tudós

Helyszínek népszerűség szerint

óceán


Kedvencelte 240

Most olvassa 58

Várólistára tette 623

Kívánságlistára tette 440

Kölcsönkérné 17


Kiemelt értékelések

Stone>!
Yann Martel: Pi élete

A felettem lakó család gyermekei folyton rohangálnak és dobognak, húzkodják a kövön az étkező asztalhoz tartozó székeket, a szülők meg a túlsúlyos testükkel végigdübörögnek a lakáson.
A felettem lakó család afrikai és indiai elefántokat tart a lakásban. Nagyon korán kelnek és a friss szénával teli kocsit alig bírják odébb húzkodni a kövön. Olyankor az elefántborjak izgatottan futkároznak össze-vissza a gondozóik elől. A sort a felnőtt elefántok hajtják komótosabb lépteikkel. Van, hogy a lépcsőházba is kieresztik őket, ha a korlátnak ütköznek, csak úgy kong az egész épület. (Én röviden csak úgy emlegetem őket panaszmonológjaimban, hogy az elefántcsalád felettem megint hangos.) Mi a különbség a két történet között? A képzelet.
Ez a hol óvó, hol túlzó, gyógyító, szórakoztató, öncélú, társaságot biztosító a magányban. Burjánzik, terebélyesedik, színesedik tőle a saját világ. Ha hall az ember egy történetet, eszébe jut róla egy saját. Hol hazugságba csomagolva az igazság, hol fordítva. Szükség van rá. Nem mindenkinek. Van, aki ki nem állja. Én mindig használom, hál isten a barátaim is.
Véletlenek nincsenek. Csak benyúltam a könyvjelző kupacomba, mikor egyik alkalommal félbeszakítottam az olvasást. Úgy a felénél tartva a könyvben néztem rá először, melyik könyvjelző az. A jobb felső sarkában egy szám van; 3/14. Véletlenek nincsenek. Képzeld csak el, hogy ez mit jelenthet…

2 hozzászólás
SteelCurtain>!
Yann Martel: Pi élete

Nemigen tudnám szavakba foglalni mindazt amit kiváltott belőlem ez a könyv. A puszta megjegyzés, hogy jó könyv egyrészt közhely, másrészt degradáló, mert több ez, mint puszta könyvelési tétel, amit be kell vételezni az ötcsillagosok sorába. Nem igazán törtem magam én ezért a könyvért, hiszen mi az ördögöt lehet csinálni hónapokon keresztül egy mentőcsónakban az óceán közepén, ami kicsit is fel tudja csigázni a leragadó szemű olvasót? Lehet körömrágós egy diplomáciai jegyzékváltás csekély felségterületért egy végtelen nevű fiú és egy tengeribeteg tigris között? Elismerem, hogy ez bizony kimaradt volna nekem, ha egy barátom szinte már erőszakot alkalmazva rám nem tukmálja, hogy ezt érdemes elolvasni. S lám, nekem a disznószúró, csirkenyakmetélő húsevőnek minden várakozás ellenére nagyon kedvemre volt ez a minden életet mélységesen tiszteletben tartó, vegetáriánus hindu fiú. Ő istent keresi három vallásban is, nekem egyik sem hiányzik. Akkora életerő feszül ebben a fiúban, hogy még elaprózott állapotában felbukkanva is földrengések sorozatát generálja környezete emberi kapcsolataiban. Minden titokról fel akarja lebbenteni a fátylat, többszörös hívőként is kiütközik rajta a született materialista. Minden különbségünk ellenére rokonléleknek érzem őt. Ha ismét olyan fiatal lehetnék mint Pí, egye fene még a tigrises mentőcsónakot is bevállalnám. Habár a három vallás…
Mellesleg felejthetetlen az a jelenet, amikor a három vallás papja összefut. Három tisztes öregúr, három bölcs, toleráns férfiú, aki pillanatok alatt képes civakodó vénasszonnyá alakulni. Maga a történet is többször arculatot vált. Könnyed, nyári olvasmányból tragédiává, majd fantáziává, végül alternatívaként realista drámává. alakul. Végül az olvasó azon kapja magát, hogy minden előzetes ceremónia nélkül közönséges regényolvasóból egy esküdtszék tagjává avatták. Döntenie kell, melyik verzió az igaz, mi is történt valójában a végtelen óceán térségeiben.
Köszönöm Yann Martel!

11 hozzászólás
KönyvParfé>!
Yann Martel: Pi élete

Lehet erről a könyvről úgy írni, hogy közbe ne spoilerezz? Esélytelen, ezért nem is értékelem hosszan. A vélemények egyébként is nagyon megoszlanak, de a lényeg, hogy szerintem sokaknak nem jön át az igazi mondanivalója… inkább azoknak sikerül majd, akik már megküzdöttek a saját „tigrisükkel”.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2015/10/09/yann_martel_pi_elete_551

4 hozzászólás
vicomte P>!
Yann Martel: Pi élete

Okos, precízen megszerkesztett könyv, de mikor befejeztem – ha nem is keserű –, de azért mégis savanyú lett a szám íze.

A karakterek árnyalása, az események felvezetése, a háttér megrajzolása egy eminens tanuló alapos munkája. Belekötni nem lehet, sőt a technikát akár még tanítani is lehetne.
Igaz, már ekkor is éreztem, hogy szép, szép, de ezeket a témákat – etológia, zoológia, vallási útkeresés és (in)tolerancia, kamaszdüh – mások már sokkal jobban, empatikusabban, viccesebben megírták ezelőtt.

Az elbeszélés szerkezete, a történet idővonala, a narráció mikéntje, az információadagolás tempója, a visszatekintések és a sejtetések váltakozása mind a könyv végi nagy csavart készítik elő.
Ezt, egy alapvetően bestsellernek írt könyvnél még akár rendjén lévőnek is lehet tekinteni.

De a mód, ahogy az író fellebbentette a fátylat, az számomra hiteltelenné tett mindent, amit addig leírt.
Félreértés ne essen, a főszereplővel megesett szörnyűségekre jó (bár azért a könyv 3/4-nél már gyanítható) válasz az, ami a történet csattanója, azonban így tálalni… nos, túl felhasználóbarát.

De ennél is komolyabb gond, hogy ezzel együtt a történések olyan szinten értékelődtek át számomra, ami a főszereplő egész addig magamban felépített karakterét romba döntötte.
Azt viszont kétlem, hogy Martelnek ez lett volna a szándéka.

Okos könyv ez, milyen nagy kár, hogy a lélekből és szívből nem jutott elég bele…

60 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Yann Martel: Pi élete

Pi élete rendkívül közel áll hozzám, pedig nem Indiában születtem, noha jártam már ott, nem volt sose hajótörésem, de autóbalesetem igen, nem lebegtem az óceánon sok-sok napon át, de élet és halál között igen, nem osztoztam egy csónakon egy kifejlett bengáli tigrissel, de a saját démonaim néha útitársul szegődnek mellém.
Nem születtem hindunak, hogy aztán keresztényhitre térjek. Én egy fordított utat jártam be. Pihez hasonlóan szintén vegetáriánus vagyok, és az élet értelmének keresése kitölti a mindennapjaimat.

Érdekes dolog az emberi psziché. Megannyi valóságot el tud fogadni. Megannyi megpróbáltatás után is képes megőrizni a normalitásunkat. Persze, mi az hogy normális? Erre még a pszichológia sem tud univerzális definíció adni.

A hangot, amin halljuk a történetet, Pi hangját sokszor sokfélének éreztem. Az eszelőstől a bölcsig, a beletörődőn át, a gyászolótól a túlélőig sok hangot hallunk. A narratíva mégis összeáll, egységes és erős, magával ragadó.

A könyv hihetetlen erőssége a gondolati tartalmak mellett a szerkezete: mértani, precíz, egyszerűen tökéletes. Elképesztő, de a több száz oldalnyi tengeren hánykolódás alatt is fenn tudta tartani az érdeklődésemet. A történet mesteri szerkesztése lassan de megállíthatatlanul hömpölyög előre.
A végén a fordulat megdöbbentő, még úgy is hogy a filmet már láttam.
Valahol mélyen a legtöbben talán megérezzük, de nem akarunk vele szembenézni: a történetet akarjuk a fiúról, az óceánról és a tigrisről. Ilyen dolog ez a képzelet.

tamachan>!
Yann Martel: Pi élete

„Minél lejjebb van az ember, annál magasabbra akar szárnyalni a lelke.”

Megrázóan varázslatos. Hihetetlenül nyers és elbűvölő egyszerre. Igazi modern klasszikus.
Korábban talán 2-3 alkalommal kezdtem el, sosem jutottam pár oldalnál tovább, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy én erre készen állok. Hogy itt van az ideje. Annyi év után most megtettem; elolvastam. Berántott az első mondattal, és egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy mégsem kéne ezzel foglalkoznom. Tényleg lehengerlő élmény volt, tragikus, kétségbeejtő, ugyanakkor felemelő, és helyenként humoros is. A szöveg szinte duzzad az élettől és az élni akarástól, az olvasó korántsem lehet közömbös Pi sorsa felé, és amikor a főhős nem látja a reményt, mi is érezhetjük ezt a mindenen eluralkodó gyengeséget. Ott vagyunk vele a mentőcsónakban, a Nap minket is éget, a hullám minket is csapkod, az óceán végtelensége minket is nyomaszt. Valahányszor felnyitottam ezt a könyvet, máshol voltam, és minden örömben és fájdalomban osztoztam Pi-vel. Hát nem pontosan az ilyen élmények miatt érdemes olvasni?

>!
Európa, Budapest, 2012
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794473 · Fordította: Gy. Horváth László, Szász Imre
ppeva P>!
Yann Martel: Pi élete

Már tegnap kiolvastam, de még ültem felette. Nehéz volt elengedni, azt mondani, hogy igen, elolvastam.
Az utolsó oldalak alapjaiban rengették meg azt, amit menet közben gondoltam a könyvről. Mert nagyon jó volt ugyan, nagyon tetszett, de nem mondanám, hogy „minden pillanatát élveztem”. Csendben bevallom, hogy nem rajongok különösebben az állatokért (jó, a birka más, az nekem nem úgy állat…), és az óceánon lélekvesztőben hánykolódásról sem szeretek olvasni, már a gondolattól is hidegrázást kapok. Ezért aztán nagy szó, ha elolvasok egy állatos-hánykolódós-kalandos könyvet!
A könyv utolsó oldalain számomra az vált világossá, hogy nincs ám két befejezése a könyvnek – egy történet van, de az olyan, hogy muszáj helyette egy teljesen másikat álmodni, ha az ember meg akarja őrizni békés, kedves, szelíd, jóravaló lelkét… Mert van, aminél egy csónakban ülni egy tigrissel még mindig vágyottabb alternatíva lehet.
Ez fájt, Mr. Martel. És nem panaszképp mondom.

dagikám>!
Yann Martel: Pi élete

A könyvlista című könyv listája alapján akartam mindenképp elolvasni ezt a történetet,ami hullámzó volt számomra. Voltak érdekes részek és nagyon unalmasak is. Sok érdekes dolgot lehetett meg tudni az elején az állatokról, az óceánon töltött 227 nap is tartogatott izgalmas pillanatokat,de sokat rontott rajta a sok technikai leírás.
Alapjába véve nem volt rossz,de annyira jó se.

Pandalány P>!
Yann Martel: Pi élete

Egy ideje szemeztem már ezzel a regénnyel a könyvtárban és karácsonykor kedves unokatestvéremék kölcsönadták, ezúton is köszönöm @Nüx_Játékterme @Koch_Márti :), mert kiderült, hogy nekik nagy kedvencük. Így pláne izgatottan vágtam bele az olvasásba még februárban, közben más könyveket is olvastam, így lassan haladtam vele, sőt, megálltam sajnos. Azonban a hosszú hétvégén folytattam végre és már bánom egy kicsit, hogy ennyi ideig húztam a folytatását, mert eszméletlen jó könyv! ❤ Érdekes, elgondolkodtató, izgalmas és egy olyan könyv, ami nem hagyja nyugodni az embert. Gyakran járt rajta az eszem, amikor épp nem olvastam. Rendkívül olvasmányos, csak úgy pörögtek az oldalak gyorsan egymás után! Nem vagyok tájékozott az indiai, keleti kultúrákban és pont ezért is érdekelt nagyon a regény, kíváncsian olvastam az ottani szokásokról, az emberek életfelfogásáról és arról, hogy a vallás mennyire fontos szerepet játszik az életükben.
Persze Pi egy kicsit más, hiszen ő három vallást is sajátjának érez. A könyv elolvasása után rögtön megnéztem a filmet és nem csalódtam, nagyon tetszett! :) Igazi élmény volt mindkettő! ♥

2 hozzászólás
petibácsi>!
Yann Martel: Pi élete

Yann Martel kivételes arányérzékű író.
Ahogy a novelláiban, itt is azt tapasztaltam, hogy nem egy stílusvirtuóz a fickó, fogalmazásmódja igen köznapi, stiláris gyengeségektől sem teljesen mentes (jó, ez a fordítók hibája is lehet), a történet tökéletesen konzekvens felépítettsége azonban ezért bőségesen kárpótol. Sőt, Martel még mindig (vagy itt még talán jobban) imádja a hasonlatokat és metaforákat, amitől a szöveg kap egy kis „zizegést”, egy kis játékosságot, s ami a legfontosabb: az elejétől a végéig olvasmányos , egyetlen pontján sem lesz lapos vagy unalmas. A szerkesztéstől, pontosabban a megszerkesztettségtől jó ez a regény, nem nyelvezetétől (ahogy az író novelláskötete is).
És hát a történet…
Hogy a regény végén egyfajta istenérvként tünteti fel a leírtakat… nos szerintem ott is ráérzett, hogy hány (és milyen pontokon) elejtett mondattal lehetséges ezt hatásosan megoldani; bővebb, mélyebb magyarázkodástól már talán zavaró, „görcsös” vagy didaktikus lehetett volna, így azonban elfogadható ez az igen különös végkifejlet – arról viszont nem teljesen győzött meg, hogy ez az egyetlen működőképes befejezés.
Azért a novellái formailag kicsit kísérletibbek, ez a regény egy klasszikusabb elbeszélésmóddal operál, de tulajdonképpen ezt sem lehet hibának (vagy hiánynak) felróni.


Népszerű idézetek

bobo1019>!

Úgy kell fogadnunk az életet, ahogy jön, és amennyire lehet, ki kell hoznunk belőle a legjobbat.

99. oldal

9 hozzászólás
Szelén>!

A jegypénztár mögött apa vörös festékkel felpingálta a falra: TUDJA, MELYIK A LEGVESZÉLYESEBB ÁLLAT AZ ÁLLATKERTBEN? Nyíl mutatott egy keskeny függöny felé. Annyi lelkes, kíváncsi kéz húzta el a függönyt, hogy rendszeresen ki kellett cserélnünk. A függöny mögött egy tükör állt.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: állatkert
1 hozzászólás
Szelén>!

A víz víziló nélkül sokkal kezelhetőbb, mint a víz vízilóval.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: víziló
4 hozzászólás
Aurore>!

A tudatlanság a legrosszabb orvos, a pihenés és alvás a legjobb ápolónők.

58. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: tudatlanság
6 hozzászólás
Woland>!

A halál nem biológiai kényszerből tapad annyira az élethez – csupán irigységből. Az élet olyan szép, hogy a halál beleszeretett, féltékeny, birtokló szerelemmel, amely megragad mindent, amit lehet. De az élet könnyedén átugrik a felejtésen, csak egy-két nem nagyon fontos apróságot veszít el, és a bánat nem egyéb, csak egy felhő átsodródó árnyéka.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · élet · halál
4 hozzászólás
Aurore>!

Mondanom kell valamit a félelemről. Ez az élet egyetlen igazi ellensége. Csak a félelem tudja legyőzni az életet. Okos, alattomos ellenség, én aztán tudom. Nincs benne tisztesség, kímélet, nem ismer törvényt, sem illendőséget, nem ad irgalmat. Az ember leggyengébb pontjára támad, tévedhetetlenül, könnyedén megtalálja. Mindig az agyban kezdődik. Egyik pillanatban nyugodtnak, magabiztosnak, boldognak érezzük magunkat. Aztán a félelem, a csendes kétség mezébe rejtezve, beoson az agyunkba, mint egy kém. A kétség találkozik a hitetlenséggel, és a hitetlenség megpróbálja kilökni. De a hitetlenség szegényesen felfegyverzett gyalogos katona. A kétség könnyedén elintézi. Az ember szorongani kezd. Jön az ésszerűség, hogy harcoljon értünk. Megnyugszunk. Az ésszerűség fel van szerelve a legújabb haditechnikával. De csodálkozásunkra, a magasabb rendű taktika és sok vitathatatlan győzelem ellenére az ésszerűséget leterítik. Érezzük, hogy gyengülünk, ingadozunk. Szorongásunk rémületté változik.
A félelem ezután teljesen a testünk felé fordul, amely tudja, hogy szörnyű nagy baj van. A tüdőnk már elrepült, mint egy madár, a beleink elsiklottak, mint egy kígyó. Most a nyelv roskad össze holtan, mint egy oposszum, állkapcsaink pedig egy helyben vágtatnak. A fülünk megsüketül. Izmaink reszketni kezdenek, mintha maláriát kaptak volna, és a térdünk úgy remeg, mintha táncolna. És ugyanez történik a testünk többi részével. Minden részünk, a neki legalkalmasabb módon, szétesik. Csak a szemünk működik jól. Mindig megfelelő figyelemmel kíséri a félelmet.
Elhamarkodott döntéseket hozunk. Elűzzük legutolsó szövetségeseinket: a reményt és a bizalmat. És máris legyőztük magunkat. Á félelem, ami végtére csak egy érzet, diadalmaskodott rajtunk.
Nehéz a dolgot szavakba foglalni. Mert a félelem, az igazi félelem, ami alapjainkban ráz meg, amit akkor érzünk, ha szemtől szembe kell állnunk halandó végünkkel, úgy befészkeli magát az emlékezetbe, mint az üszök: igyekszik mindent elrohasztani, még a szavakat is, amelyekkel beszélnénk róla. Épp ezért küzdenünk kell, hogy kifejezhessük. Keményen küzdenünk kell, hogy a szavak fényével rávilágítsunk. Mert ha nem küzdünk, ha a félelmünk szótlan sötétséggé válik, amelyet elkerülünk, amelyet talán még elfelejtenünk is sikerül, kitesszük magunkat a félelem újabb támadásainak, mert igazából sohasem szálltunk szembe az ellenféllel, amely legyőzött bennünket.

206-208. oldal, 56. fejezet (Európa, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: félelem
2 hozzászólás
Szelén>!

Nagy igazság, hogy akikkel találkozunk, megváltoztathatnak bennünket, néha olyan mélységesen, hogy utána még a nevünkben sem vagyunk ugyanazok.

32. oldal

Szelén>!

Amilyen gyorsan haladsz, ha hindu templomba mégy csütörtökön, mecsetbe pénteken, zsinagógába szombaton és keresztény templomba vasárnap, már csak három új vallásra kell áttérned, és szabadnapos leszel egész életedben.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csütörtök · péntek · szombat · vasárnap · zsinagóga
hannis>!

Régebben templomokban imádkoztam, míg rá nem jöttem, hogy minden szent.

Diosz P>!

    Az emberek a kimerítő, elnyűvő szorongás miatt költöznek el. A miatt a mardosó érzés miatt, hogy mindegy, milyen keményen dolgoznak, erőfeszítésük nem hoz semmi eredményt, hogy amit egy éven át felépítenek, egy nap alatt ledöntik mások. A miatt a sejtelem miatt, hogy a jövő el van zárva, hogy ők még csak boldogulhatnak, de a gyerekeik már nem. A miatt az érzés miatt, hogy semmi sem fog változni, hogy boldogok és jómódúak csak máshol lehetnek.

109. oldal, 29. fejezet (Európa, 2012)

2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
Jaume Cabré: Én vétkem
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis
Zadie Smith: Fehér fogak
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Stephen King: Álom doktor
Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan
Daniel Defoe: Robinson Crusoe élete és viszontagságai
Kendall Ryan: A lelki társ