Life ​of Pi 60 csillagozás

Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi Yann Martel: Life of Pi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

After the tragic sinking of a cargo ship, one solitary lifeboat remains bobbing on the wild, blue Pacific.The crew of the surviving vessel consists of a hyena, a zebra (with a broken leg), a female orang-utan, a 450-pound Royal Bengal tiger and Pi – a 16-year-old Indian boy.The scene is set for one of the most extraordinary pieces of literary fiction of recent years. Yann Martel's Life of Pi is a transformative novel, a dazzling work of imagination that will delight and astound readers in equal measure. It is a triumph of storytelling and a tale that will, as one character puts it, make you believe in God.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Canongate, Edinburgh, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781786891686
>!
Canongate, Edinburgh, 2012
428 oldal · ISBN: 9780857865533
>!
Mariner Books, Boston, 2012
416 oldal · ISBN: 9780544045200

16 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 9

Most olvassa 18

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Rézangyal>!
Yann Martel: Life of Pi

Értem mi ez a borzasztó fellángolás körülötte. Ez egy jó könyv. Komolyan. Jó, de még sem olyan jó. Sokat akar mondani, mégis olyan nagyon kevés lesz belőle a végére. Ültem és nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Nyilván sírtam. De én eleve egy sírós fajta vagyok, Pi humora, életkedve, élni akarása, mindez én vagyok. Itt és most. De ez kevés. Nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy azt mondjam: ez egy kiváló könyv. Mert ez így nem igaz. Ez egy jó könyv. Jól megírt könyv, nagyszerű történet. Így olvasd, ne akarj tőle többet.

Panni777>!
Yann Martel: Life of Pi

Az, hogy egy hónapon át olvastam, nem jelent semmit, csupán annyit, hogy mostanában olvasási mélyponton vagyok, de hát előfordul ilyesmi. Nagyon tetszett a történet és a mondanivalója, kissé egyszerűbb dologra számítottam, de a vége igencsak elgondolkodtató volt. Nem szeretnék spoilerezni, egyszerűen csak olvassa el, aki a kitartásról és az életben maradásról szeretne olvasni. A könyv elején kicsit az olvasónak is ki kell tartania, mivel az nem túl izgalmas, én nem is ezért, hanem a kissé hosszú lére eresztett teológia miatt vontam le fél csillagot. Egyébként szerintem úgy jó a történet, ahogy van, hagy egy kis gondolkodnivalót maga után.

Banditaa P>!
Yann Martel: Life of Pi

Valami rettenetesen lassan olvastam. Nem azért, mert rossz volt. Egyszerűen csak az egész nem érdekelt. Sajnálom, mert nagy reményeim voltak, de a hajóval együtt azok is elsüllyedtek.

18 hozzászólás
virezma>!
Yann Martel: Life of Pi

Vannak könyvek, amelyekre azt mondják, hogy megváltoztatják az életedet. Én erre nem ezt mondanám. Az a fajta könyv, amely torkon ragad, jó erősen megráz párszor, aztán földhöz vág (mint egy bengáli tigris).
Az elején egy picit úgy éreztem, hogy oké, de mikor jön a kaland. Utána egy ponton túl meg kezdtem a lapokat számolgatni, hogy mégis mi tart még száz oldalig. De összességében tényleg alig tudtam letenni. Így visszanézve örülök, hogy ott volt az elején a bevezető szakasz. Egyrészt kaptam némi képet a főszereplőről és családjáról, másrészt az indiai életről (vallás, konyha, életmód) is, amit remélem, egyszer személyesen is megtapasztalhatok.
Maga a történet kicsit emlékeztetett Tom Hanks A számkivetett című filmjére, de lehet, hogy csak azért, mert azt ismerem, a Robinsont meg nem olvastam (még).
A végét sikerült jól megcsavarni, de én azt mondom, nem az igazság számít, hanem a történet. Az pedig megfogott. Rengeteget tanultam belőle az állatokról és az emberekről, és jó kis leckét kaptam megint, hogy milyen patetikus már, hogy Pihez hasonló gondjaim vannak (nincs erőm felkelni, megbénít a félelem, a horizontot kémlelem stb.), miközben nevetségesen gondtalan az életem az ő mindennapi küzdelméhez képest.
Sajnálom, hogy a második felében elmaradtak a felnőtt Pi életéről szóló részletek, többre is kíváncsi lettem volna. Továbbá a borítótervező kap tőlem egy fejcsóválást, mert nem egészen stimmel a csónak ábrázolása a könyvbeli leírás alapján.
Remélhetőleg hamarosan megnézem a filmet is.

ChEebor>!
Yann Martel: Life of Pi

Noha néha úgy éreztem, kicsit hosszabb a kelleténél, azt nem lehet tagadni, hogy egy nagyon intelligens könyvről van szó. Kiváló a történet, remekül megmagyaráz mindent a főhős körül, és a stílusa is nagyon jól működik. Talán a vége volt nekem a legerősebb, amikor spoiler. Szóval a helyén vannak benne a dolgok, nem csoda, hogy nagy volt körülötte a hype, de többé-kevésbé ki is érdemelte.

worsi P>!
Yann Martel: Life of Pi

Erről a könyvről itt a molyon olvastam először. Egyike azon regényeknek, amit az ajánlásaitok miatt meg mertem venni.
Már olvasás közben ajánlgattam mindenkinek a környezetemben, mert nagyon tetszett, minden kegyetlensége ellenére.
Nehéz mit írni erről a könyvről. Szerettem. Olvasni is, visszagondolni is rá. Kedvencgyanús.

magyardavid>!
Yann Martel: Life of Pi

Csudaszép történet, egészen más mint mire számítottam. Meglepően érdekes a spirituális rész, kilóra megvett a zoológiai témákkal, és feszes és izgalmas volt a tengeren töltött időszak is.
Egyetlen negatívum talán, hogy arra számítottam, hogy a túlélős részekbe is jobban belekeveri a spiritualitást, de nem maradt hiányérzetem.
Abszolút kedvenc lett, mindenképpen érdemes elolvasni, a hossza tökéletes, a történet szemlélettágító, érdekes, néhol nagyon szomorú, de mindig emlékeztet, hogy a vége happy-end.
Jó könyv, az biztos :)

elzazi>!
Yann Martel: Life of Pi

Ez a könyv valahogy nekem eddig balszerencsét hozott : megkaptam, elvesztettem, elkezdtem olvasni, szomorú lettem valami miatt. Mindenesetre remelem, most megtört ez a sorozat, mert el se vesztettem és olvastam is. Anno, mikor kb 20 éve az irodalomtanarom kölcsön adta ezt a könyvet, felet kijegyzeteltem, idézetnek. Most is ki tudtam volna :)))))

Biztos, hogy sokat fogok gondolkozni rajta.

A példányomat a Cameron Highlandsen hagytam, hátha egy erre járó következő turista beleolvas és magával viszi :)))))

Gábor_Hernádi>!
Yann Martel: Life of Pi

Furcsa konyv. Erdekes konyv. Maradando konyv. Ahogy valaki mas irta, egy spiritualis robinzonad allatokkal. Vagy nem. Mert neha nem az igazsag szamit, hanem a tortenet.


Népszerű idézetek

tgorsy>!

Love is hard to believe, ask any lover. Life is hard to belive, ask any scientist. God is hard to believe, ask any believer. What is your problem with hard to believe.

2 hozzászólás
Izolda P>!

To lose your mother, well, that is like losing the sun above you.

169.

tgorsy>!

1 boy with a complete set of light clothing but for one lost shoe
1 spotted hyena
1 Bengal tiger
1 lifeboat
1 ocean
1 God

Kapcsolódó szócikkek: bengáli tigris
ivett_rk>!

The reason death sticks so closely to life isn't biological necessity – it's envy. Life is so beautiful that death has fallen in love with it, a jealous, possessive love that grabs at what it can.

BZsofi P>!

Just beyond the ticket booth Father had had painted on a wall in bright red letters the question: DO YOU KNOW WHICH IS THE MOST DANGEROUS ANIMAL IN THE ZOO? An arrow pointed to a small curtain. There were so many eager, curious hands that pulled at the curtain that we had to replace it regularly. Behind it was a mirror.

Part One. Toronto and Pondicherry. Chapter 8. p 31

Életveszélyes_és_Tilos>!

It's important in life to conclude things properly. Only then can you let go. Otherwise you are left with words you should have said but never did, and your heart is heavy with remorse.

360. oldal

Izolda P>!

Have you found time yet to get the end of your pecker cut off and become a Jew? At the rate you’re going, if you go to temple on Thursday, mosque on Friday, synagogue on Saturday and church on Sunday, you only need to convert to three more religions to be on holiday for the rest of your life.

94.

tgorsy>!

I must say a word about fear. It is life's only true opponent. Only fear can defeat life.

Aurore>!

I must say a word about fear. It is life’s only true opponent. Only fear can defeat life. It is a clever, treacherous adversary, how well I know. It has no decency, respects no law or convention, shows no mercy. It goes for your weakest spot, which it finds with unerring ease. It begins in your mind, always. One moment you are feeling calm, self-possessed, happy. Then fear, disguised in the garb of mild-mannered doubt, slips into your mind like a spy. Doubt meets disbelief and disbelief tries to push it out. But disbelief is a poorly armed foot soldier. Doubt does away with it with little trouble. You become anxious. Reason comes to do battle for you. You are reassured. Reason is fully equipped with the latest weapons technology. But, to your amazement, despite superior tactics and a number of undeniable victories, reason is laid low. You feel yourself weakening, wavering. Your anxiety becomes dread.
Fear next turns fully to your body, which is already aware that something terribly wrong is going on. Already your lungs have flown away like a bird and your guts have slithered away like a snake. Now your tongue drops dead like an opossum, while your jaw begins to gallop on the spot. Your ears go deaf. Your muscles begin to shiver as if they had malaria and your knees to shake as though they were dancing. Your heart strains too hard, while your sphincter relaxes too much. And so with the rest of your body. Every part of you, in the manner most suited to it, falls apart. Only your eyes work well. They always pay proper attention to fear.
Quickly you make rash decisions. You dismiss your last allies: hope and trust. There, you’ve defeated yourself. Fear, which is but an impression, has triumphed over you.
The matter is difficult to put into words. For fear, real fear, such as shakes you to your foundation, such as you feel when you are brought face to face with your mortal end, nestles in your memory like a gangrene: it seeks to rot everything, even the words with which to speak of it. So you must fight hard to express it. You must fight hard to shine the light of words upon it. Because if you don’t, if your fear becomes a wordless darkness that you avoid, perhaps even manage to forget, you open yourself to further attacks of fear because you never truly fought the opponent who defeated you.

Part Two - Chapter 56 (Canongate 2003, pp. 161-2)

Aurore>!

“Let’s hear your story,” he said, panting.
“Once upon a time there was a banana and it grew. It grew until it was large, firm, yellow and fragrant. Then it fell to the ground and someone came upon it and ate it.”
He stopped rowing. “What a beautiful story!”
“Thank you.”
“I have tears in my eyes.”
“I have another element,” I said.
“What is it?”
“The banana fell to the ground and someone came upon it and ate it – and afterwards that person felt better.”
“It takes the breath away!” he exclaimed.
“Thank you.”

Part Two - Chapter 90 (Canongate 2003, p. 251)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendall Ryan: The Soul Mate
Affinity Konar: Mischling (angol)
Diane Ackerman: The Zookeeper's Wife
S.A. MacLean: The Phoenix Keeper
K. A. Tucker: The Simple Wild
Arundhati Roy: The God of Small Things
Linwood Barclay: No Time For Goodbye
John Banville: The Sea
William Paul Young: The Shack
Lisa Wingate: Before We Were Yours