Bőrügyek 21 csillagozás

Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes
Yael Adler: Bőrügyek

A ​bőr a lélek tükre, a képernyő, amelyen láthatóvá válnak a bensőnk, a tudattalanunk történetei. Jó bűnügyi technikusok módjára megszállottan közvetett bizonyítékok után kutatunk a bőrön. A nyomok néha mélyen bevezetnek minket a test belsejébe. Hirtelen felfedezzük, hogy a bőr elmeséli, ha a lélek hiányt szenved valamiben, beszámol stresszről, a lelki egyensúly hiányáról, vagy a szerveinkről és táplálkozási szokásainkról.

A ráncok gondokról és örömről árulkodnak, a hegek sérülésekről, a merevre botoxozott mimika az öregedéstől való félelemről, a lúdbőr félelemről vagy kéjről, a pattanások némelyike pedig arról, hogy túl sok tejet, cukrot vagy fehér lisztet fogyasztunk vagy érzékenyek vagyunk rájuk. A túlsúly oda vezet, hogy bőrredők alakulnak ki, bennük fertőzés léphet fel; a száraz vagy a verejtékező bőr sokszor azt jelzi, hogy baj van a pajzsmirigy működésével. A bőr olyan, mint egy nagy képeskönyv, tele nyilvánvaló és rejtett nyomokkal és utalásokkal. Aki tud olvasni a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789633553923 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer
>!
Park, Budapest, 2017
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633552889 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Amadea
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Bő rügyek, bőrrügyek… jajj.

Nagyon érdekes a Park kiadó emberi testtel foglalkozó ismeretterjesztő sorozata. Az első részt, a Bélügyeket elkönyveltem a „majd egyszer” képzeletbeli listájára, de amikor megláttam, hogy lesz bőrrel foglalkozó kötet, tudtam, hogy ezt minél hamarabb szeretném elolvasni.

Most teszem ki a figyelmeztető táblát: néhány éve beszippantott a tudatos bőrápolás világa – @vicomte sokat tudna mesélni, de én, mint cseles nő, csak a jéghegy csúcsát engedem láttatni. Avatatlan férfiszemének valószínűleg fel sem tűnik plusz egy flakon a Szent Fürdőszobaszekrényben – és, mint minden jó szektás, kissé más perspektívából tekintek a témára, mint egy normál földi halandó.

Azt is leírom, hogy felőlem mindenki azt csinál a bőrével, amit akar, semmi közöm hozzá és nem is érdekel.

(Magyarán, ez a post is velem fog kezdődni és rohadt hosszú lesz.)

A bőröm olyan, mint egy stigma. Magán viseli az összes megpróbáltatás és genetikai defektus nyomát, mintha a ragyogó személyiségemért cserébe kétszer álltam volna sorba a bőrnyavalyák osztályán, és nem mondhatnám, hogy szakértő kezekbe kerültem volna. Magad uram, ha szolgád nincsen alapon – sok sorstársamhoz hasonlóan – persze, hogy önszorgalomból elkezdtem kutatni és olvasgatni; a Bőrügyeket amolyan alapozó képzésnek szántam, és pár tikket okozó dolgot leszámítva dr. Adler sikeresen átadta a szükséges tudást.

A kötet nagyon informatív, sőt, túl is mutat a témáján, tulajdonképpen az emberi test egészével foglalkozik; hiszen mindenütt bőr (vagy nyálkahártya) borít minket, és kb. minden részünkkel-szervünkkel összefügg. A szerző megismertet minket a bőr rétegeivel, az ott zajló folyamatokkal, a hormonok hatásával, a veszélyt jelentő anyagokkal, a különféle jelenségek eredetével, a bőrbetegségekkel, mindenféle váladékokkal (érzékeny gyomrúak ne ebédszünetben olvassák ezt a részt), a táplálkozás bőrre gyakorolt hatásával és röpke kitérőt tesz a lelki összefüggésekkel is – és még csak mazsoláztam a tartalomjegyzékből. Örülök, hogy elolvastam és teljes mértékben megnyugodtam a cellulitiszt illetően.

Most jön az a bizonyos „de”. Tudom, hogy az orvosok és a többi szakember sok dologban ellentétes nézeteket vallanak, én meg csak egy laikus vagyok, de… gyarló ember vagyok és kicsit kötekedni fogok. Ezt enyhítendő besuvasztottam az alábbi pontok közé pár helyeslést is, bár igen, főleg azért, mert rímelnek az én kis fixa ideáimra.

1. Nem szerettem a szerző stílusát; nem tudom, hogy előirányozták neki a jópofizást és a gügye metaforákat, vagy dr. Adler imidzsének a része, de engem irritált, mintha kisgyerekeknek készülő ismeretterjesztő kötetecskék hangvételét vette volna alapul.

2. Onnan ismerszik meg a normális bőrgyógyász, hogy ádáz ellensége a szoláriumnak és a (túlzásba vitt) napozásnak. Az orvos, akinél néha megfordultam, felírt egy hasznavehetetlen krémet és napozásra biztatott – a napallergiás, extra fehér és extra érzékeny bőrömmel. Akár tetszik, akár nem, a napozás egészségtelen. Mindenki számára. Az UV-sugárzás ráncokat, pigmentfoltokat okoz, gyengül az immunrendszer és NEM tesz jót a pattanásokat, mitesszereknek. A barnulás is védekezési reakció a bőr részéről, nem az egészség fokmérője. Sok témában születnek egymásnak ellentmondó vélemények, de ebben a bőrgyógyászok és a tudatos bőrápoló szektatagok egyetértenek. Ja, és persze a bőrrák. A figyelmet ellopja előle a tüdő-mell-prosztata-máj-és egyéb rákfajták, de nem azért, mert nem hal bele senki.

3. Ha már a ráknál járunk: MINDEN rákot okoz (a HD-tévé meg periorális dermatitiszt). Igen, tudom, tényleg és szörnyű kínok között fogunk meghalni, de szerintem nem jó taktika egy orvos részéről, ha állandó félelmet próbál plántálni a pácienseibe. Bármilyen szörnyű képet nyomtatnak a cigisdobozokra, aki nem akar leszokni, ezek nem fogják elrettenteni, mások viszont félni fognak a saját testüktől az állandó ijesztgetés miatt. A rossz hír az, hogy még mindig nem jött el a szingularitás (és a piskóta továbbra is összeesik, a vonatok meg késnek) és nem tudjuk feltölteni a tudatunkat.

4. Ehhez kapcsolódik az egészséges életmód – ahogy az orvosok elképzelik. Fogyassz halat, de kizárólag nagyon biót, mert a többi hal húsa szennyezett és rákot okoznak. Ugyanez a többi élelmiszerrel.

4. A bio nem egyenlő az egészségessel, örülök, hogy a szerző érintette ezt a témát. A natúrbuzik natúrhívők rettegnek a kemikáliáktól, a szintetikus anyagoktól, miközben a testápolójuk összetevőlistájának elején ott virít az alkohol [minden skincare addictnek megvan a maga vesszőparipája. Az enyém az alkohol. Úgy általában: az ég mentsen meg attól, hogy rákérdezz az ásványi olaj kényes témájára.] és tele van illóolajjal, ami szép allergiás reakciókat képes kiváltani.

5. Dr. Adlernek meg az a vesszőparipája, hogy a bőrünk még a kőkorszaki körülményekre van berendezkedve, mert evolúciós szempontból nem történt változás. Magyarán: heti egy fürdés hideg vízzel, no testápoló, no fincsi szérumok, no bőrradír, borotva, dezodor, parfüm stb. Igaz, hogy az ősember nem mosott fogat minden étkezés után és 50 faktoros naptejet sem használt, de mindegy. Az pedig holtbiztos, hogy nem utazott a reggeli csúcsban a 4-6-villamoson. A hajamat téptem ettől a hozzáállástól. A kőkorszak óta eltelt némi idő, könyörgöm.

6. A szappan. Igen, tényleg nem jó, túl lúgos, letépi a természetes savköpenyt, stb., de dr. Adler legalább annyira rá van kattanva, mint az ősemberre, pedig az emberek többsége már pusztán kényelmi okokból is tusfürdőt használ. Meg is állapítja, hogy sokkal jobb termék. Köszi.

7. A bőrradírt is megveszekedetten utálja (mert a kőkorszakban se használtak ilyet), de a botox mértékkel alkalmazva teljesen rendben van, sőt, csodákra képes. Látszik, hogy német magándokiról van szó.

8. Mivel a faggyúmirigyek túl mélyen helyezkednek el a bőrben, az erre kifejlesztett termékek hatástalanok a faggyútermelésre. A cellulitisznek genetikai okai vannak, nem lehet teljesen eltüntetni, az NMF-et nem lehet leutánozni (Brandon Truaxe-ék azért nem végeztek rossz munkát), de a gonosz kozmetikai ipar megpróbálja velünk elhitetni, hogy léteznek hatásos készítmények. Oké, akkor ne csináljunk semmit? Kedves doktornő, ugye nem gondolja azt, hogy a nők majd csak ülnek ölbe tett kézzel, a cellulitiszes lábukat lóbálva? Azért létezik kémiai hámlasztó, szkvalán és még pár dolog, ami képes segíteni, anélkül, hogy szárítaná a bőrt (az alkoholos tonikokkal ellentétben).

9. „… aki reggel magára ken egy nappali krémet, később még rákeni a napvédő krémet is, hamar túlterheli a bőrét. Jobban tenné, ha kombinált készítményt vásárolna, amely egyszerre nyújt védelmet a naptól, ápol és sminkel (ügyeljünk az UV-B és az UV-A védelemre!). Ilyen kombinált készítmények krém formában vagy kompakt arcfestékként kaphatók a patikában.”
És még ki is tereget helyettem. Komolyan, ilyen csodakészítményt még nem találtam. Mindenki a Tökéletes Krémet hajkurássza, de az egyiknek nem jó a fedése, a másik átfénylik, a harmadik túl sárgás, a negyedik csak 15 faktoros, az ötödik több mint tízezer forint és 30 ml, és így tovább. Én nem vagyok rest a világ másik feléről rendelgetni és lelkiismeretesen próbálkozom, de na.

10. Elég sima csapvízzel arcot mosni és a törölköző elegendő a smink maradványainak eltávolításához – ha mégsem, kevésbé árt így aludni, mint alkoholtartalmú/habzó/szappanos lemosóval arcot mosni. Lehet, hogy így van, de aki egy kicsit is odafigyel a bőrére, az elsők között fog azzal az intelemmel találkozni, hogy ilyen készítményeket ne használjon. Rengeteg gyengéd, gyönyörű INCI-vel bíró lemosó létezik (nem horribilis áron), az olajos lemosókról és a double cleansing csodájáról nem is beszélve. Sminkben meg nem fekszünk le aludni, akkor se, ha kitör a zombiapokalipszis.

11. Az aknével küzdő emberek fogyasszanak sok mogyorófélét…

Tudom, milyennek tűnik a könyv, pontosabban a véleményem a kis listám tükrében, de az, akinek a bőrápolás sarkalatos pont, kritikusabban viszonyul bármelyik témába vágó kiadványhoz. Azoknak viszont, akik nincsenek ennyire ráfüggve, valószínűleg sokkal jobb élmény lesz.

Ui.: Abigail James, az angol bőrápolási guru könyvére nagyon kíváncsi vagyok, ő valószínűleg jobban passzol majd az ízlésemhez.

39 hozzászólás
>!
Annamarie P
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A Bélügyek 2015, és a Szívügyek 2016 után, a Park Kiadó 2017-ben kiadta a sorozat harmadik kötetét, a Bőrügyeket. Én csak a Bélügyeket olvastam, és már ott megtapasztaltam, hogy milyen ötletes dolog is ezeket a vérmesen komoly dolgokat, az „ügyeket” megragadni egy egészen más oldalról, humorosan, képszerűen, és mint egy filmet levetíteni. Mert mi játszódik le bennünk nap, mint nap? Hogyan képzelhetjük el ezeket a dolgokat?

Yael Adler német doktornő hűen a sorozathoz elmagyaráz nekünk mindent, ami a bőrünkkel kapcsolatos. Először azt, hogyan épül fel, melyek a részei, milyen funkcióval rendelkeznek? Nagyon jó kis ismétlése ez a középiskolai tanulmányainknak. Majd az első rizikós téma az élet viharába kitett bőrt érő hatások bemutatása. Nem, mintha nem tudnánk, hogy mit tesz a bőröcskénkkel a nap, a cigaretta, az alkohol, a testfestések, de a legrosszabb sejtelmeink is megfogalmazódnak, a szappan sem nyerő dolog. Ez a legvelősebb része a kötetnek, és bizony bebarangoljuk a doktornővel a testünk minden zugát. Egy egész fejezetet szentelt Yael Adler „a nemi barangolás” témájának. Az érintés intimitásától a nemi betegségek pokláig juthatunk, közben nem kevés alkalommal kiveri az olvasót a víz. De nem csak ebben a részben, hanem úgy egészében, minden vicceskedés mellett rémes témákat érintünk. Szemölcsök, mitesszerek, akne, ráncok, ekcéma, pörsenések, szőrtüsző gyulladások, melanoma, májfoltok, szeplők, herpeszek, lábszag, egyéb szagok, gombák. Mivel most is rákerestem a világhálón, hogy mi micsoda, csak, hogy egyértelműen képbe legyek, sokszor csak egy villanás erejéig, ujjaim között leskelődve mertem megnézni azokat az izéket. A könyv egyértelmű mondanivalója, hogy külső burkunk minősége a belső tartalom tükre. A stressz, a kialvatlanság, a táplálkozás minősége, vitaminok, folyadék, rossz szokások (tetoválás, dohányzás) és a szexuális életünk együttesen befolyásolják, hogy milyen a bőrünk.A negyedik fejezetben a táplálkozás befolyásoló tényezőjére tér ki a szerző. Itt főbűnös a tej lesz. De más titkot nem árulok el. Befejezésül azzal szembesíti olvasóját a bőrgyógyász, hogy bőrünk a lelkünk tükre is.

A függelékben pár apró tanáccsal lát el bennünket Yael Adler, de tényleg szűkszavú a témában. Elmondása szerint nem tanácsadó könyvnek szánta írását, és tényleg marad az olvasóban egy jó adag hiány. De az is igaz, hogy minden közérthetősége mellett, azért ez egy nagy adag a tudomány összetett világából, megérteni megtudjuk, de nem garantálom, hogy összességében el is tudja raktározni az olvasó.

Bevallom, olvasás közben sokszor felnevettem, felolvastam belőle részleteket, könyvjelzőztem, és számos újdonságot tudtam meg. Abszolút hasznos néha ismeretterjesztő könyvekbe is belekukkantani, és ez a kötet teljesen élvezhető egy mezei olvasónak is.

1 hozzászólás
>!
malnakivi 
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A sorozat korábbi részeit nagyon szeretem, a Bőrügyek viszont számomra egy picit csalódás volt. Érdekes és hasznos ez is, de szerintem kevésbé informatív, mint a másik kettő. Azok szerzői jobban és érthetőbben magyaráznak, praktikusabb tanácsokat adnak, kevesebbet ismételnek. Yael több témát csak felületesen, néhány mondat erejéig érint, illetve nekem a stílusa sem tetszett annyira.
A tévhiteket viszont ez a könyv is remekül rombolja, és – elődeihez hasolóan – felhívja a figyelmet az összes rossz szokás, beidegződés káros hatására.

>!
Park, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789633553923 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer
>!
Röfipingvin MP
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Határozottan érdekes és jópofa olvasnivaló volt, nagyon jó stílusban ír dr. Yael Adler. Nem száraz, nem unalmas, nem érthetetlen. Sőt! Pont annyit és pont úgy szed össze, ami az átlag, laikus olvasót érdekelheti. Kicsit meglepődtem, amikor az aknékról és a pattanásokról írt (majdnem harminc évesen is sajnos ez az engem leginkább érdeklő terület…). Azt sejtettem, hogy változtatni kéne az étrendemen, ahogy az otthoni tisztítás* sem célravezető, de azon nagyon elcsodálkoztam, hogy tulajdonképpen semmilyen szert nem javasol. Azt mondja, hogy az arcbőrünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha vízzel megmossuk. Egyébként minden más készítmény csak a bőr meglévő és önvédő rétegeit „teszi tönkre”.
Azt hiszem elolvasom a hasonló könyveket is!

* Adler azt mondja, hogy totálisan békén kellene hagynunk az arcbőrünket. Mossuk le vízzel, de aztán slussz passz. Megvan a saját védőmechanizmusa, nem kell terhelni semmivel. Konkrétan leírja, hogy a piacon található krémek, lemosók, kencék, szappanok stb. 90% lókakit sem ér. Természetesen vannak olyan esetek, amiken a receptre kapható termékek tudnak valamit segíteni. De a bőrünkre így is leginkább a szájon át bevehető dolgok tudnak hatni. Hiába kenegetjük: oda, ahova kell nem igazán jut el úgysem az adott hatóanyag, ami elvileg a krémben van.

10 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Együtt élünk vele és mégis nagyon keveset tudunk róla. Pedig a bőrügyek a kánikula miatt mostanában sokszor előtérbe kerülnek, de általában megállunk annál a szintnél, hogy 11 és 15 óra között nem megyünk a napra, toljuk a naptejet ezerrel, holott elemi érdekünk, hogy minél többet tudjunk a testünket fedő és védő felületről, megismerjük az összefüggéseket bőrünk állapotával és a táplálkozásunkkal, a lelki problémáinkkal, hogy meg tudjuk előzni a betegségeket, illetve azért, hogy tudjuk, mikor van komoly baj, ami orvosi beavatkozást igényel. Ez a nagyon hasznos könyv pontosan erről szól: bőrünket mint egységes egészt ismerhetjük meg belőle, nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is összefoglalja nekünk a bőrgyógyász szerző a tudnivalókat, olvasmányosan, szórakoztatóan, mégis tudományos alapon. Jómagam hiperérzékeny bőrrel rendelkezelem, és ezért mindig is oda kellett figyelnem erre a témára, mégis csak most értettem meg jó néhány nagyon fontos összefüggést, amelynek ismerete megkímélt volna jó néhány pánikdús pillanattól a tükör előtt, amely nem komoly betegség tünete volt, hanem „csak” a bőröm jelzett, hogy ideje lenne odafigyelni a stresszre, a táplálkozásra, nem jó krémet használok az arcomra stb. Nem ebből a kötetből fogjuk megtudni, hogy milyen bőrbetegségre milyen kezelést kell alkalmazni, azt azonban igen, hogyan alakulnak ki a májfoltok, a striák, a bőrgomba, milyen tüneteknél kell elkezdeni bőrrákra gyanakodni stb., miért nem kellene túlzásba vinni a botoxot és a tetoválást, és megannyi hasznos tudnivalóra tehetünk szert, amely jóval túlmutat a magazinokban található szinten a témában, de még nem elvont szakirodalom. Szerintem alapkönyv, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia, akinek fontos az egészsége, és az, hogy megelőzze bőre idő előtti öregedését.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/08/11/konyvajanlo_dr_…

>!
theodora
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Sok újdonságot tartalmazott a könyv számomra, nem csak a különféle betegségekről, hanem a szépségipar megtévesztő húzásairól is. Alapvetően egy egészséges bőrnek nem kell semmiféle kence, úgymond önellátó. A cellulitisz krémek sosem fognak hatni, vagy nem tartósan és igaz ez a mindenféle antiaging termékre is. A bőr belülről, megfelelő vitaminokkal kell táplálni, vigyázni az egészségünkre, jól érezni magunkat és ez fog meglátszani rajtunk.
Amit hiányoltam – a hajápolásról írhatott volna többet, illetve a szőrtelenítés veszélyeiről, a szőrtüszőgyulladásról pl. Ettől függetlenül egy jól sikerült könyvről van szó, ami eloszlat jó néhány tévhitet, illetve szimpatikus volt a humoros stílus, és azok a részek amikor a testkép megítéléséről írt.

2 hozzászólás
>!
FZolee
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Először is megköszönném a @Park kiadónak, hogy folytatta ezt a „sorozatot”. Remélem még sok hasonló könyvvel meg fognak örvendeztetni.
Az az igazság, hogy nem tudom továbbra se megunni a hasonló, egészségügyi témájú könyveket. Néhol viccesen, de azért megfelelő részletességgel, komolysággal kaphatunk információt minden bőrrel kapcsolatos dologról. Sajnos mint minden hasonló könyv esetében, itt is túl sok az infó, mire elolvasok egy oldalt, a hasznos tanácsok, praktikák felét már el is felejtettem. Persze erről nem az írónő tehet, nem is rovom fel neki, egyszerűen máshogy nem lehet egy ilyen könyvet megírni.
Hasznos infó (spoiler alert) a könyv elkezdése előtt: minden, amire azt hitted, hogy jó hatással van a bőrre… Hát nincs :D

>!
bodr
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Érdekes könyv, kicsit át is formálta a bőrápolási szokásaimat, remélem, maradandó módon, hiszen nehéz ellenállni a csábító kozmetikumoknak több mint 500 ponttal a DM törzskártyámon.

1 hozzászólás
>!
kormix
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A Bélügyek és a Szívügyek után egyértelmű volt, hogy ez a kötet sem maradhat ki. Azt kell mondjam, felülmúlta mindkettőt.
Az írónő (vagyis bőrgyógyász, de most egyszerűbb írónőként hivatkozni rá) nagyon jó stílusban írta meg a könyvet, amelynek szinte csak pozitívumai vannak. Magas szinten, mégsem szárazon tárja elénk a bőr anatómiai és élettani sajátosságait, rengeteg hasznos tippet és tanácsot sorakoztat fel bőrünk egészségének javítása és/vagy megtartása érdekében, több esetet is felvonultat, igyekszik mindennek a jó és a rossz oldalát is feltüntetni. Yael Adler a könyv alapján egy nagyon jó szakember, legfőbb jó tulajdonsága, hogy nyitott. Maga is „elítéli” azokat a kollégáit, akik megrögzötten kitartanak az akár már elavult módszereik mellett, vagy akik önmaguk ellen beszélnek, pl. spoiler.
Szó szerint mindenkinek ajánlanám ezt a könyvet, főleg a szolipicsáknak, de hát ők valószínűleg most is inkább az instasztorijukat csinálják ahelyett, hogy pl. karcolnának vagy értékelést írnának. Egyébként tényleg mindenki számára hasznos lenne szerintem ez a könyv, több szempontból is.
Volt ugyan néhány dolog, amit a kelleténél többször ismételt meg az írónő, de ez nem ment a könyv rovására, szóval maximálisan megérdemli az öt csillagot.

>!
Kuku0711
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Kötelező olvasmánnyá tenném legalább a tisztálkodásra vonatkozó részt. Megdöbbentő, hogy szinte semmit nem úgy csinálunk, ahogy a bőrünknek jó. Ez mától végképp másként lesz nálam.


Népszerű idézetek

>!
theodora

Alig két négyzetméter, de mindent beborít, amit magunkban hordunk.

(első mondat)

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma – az emésztés és a pszichológia kapcsolata
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok
Deepak Chopra: Kortalan test, időtlen tudat
Gabonaételek
Sebestyén Balázs – Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?
Karácsony István – Megyeri Miklós: Mindennapi egészség
Csiszár Miklós – Juhász Zsolt: Egészség – igazság!
Méregtelenítés