Bőrügyek 18 csillagozás

Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes
Yael Adler: Bőrügyek

A ​bőr a lélek tükre, a képernyő, amelyen láthatóvá válnak a bensőnk, a tudattalanunk történetei. Jó bűnügyi technikusok módjára megszállottan közvetett bizonyítékok után kutatunk a bőrön. A nyomok néha mélyen bevezetnek minket a test belsejébe. Hirtelen felfedezzük, hogy a bőr elmeséli, ha a lélek hiányt szenved valamiben, beszámol stresszről, a lelki egyensúly hiányáról, vagy a szerveinkről és táplálkozási szokásainkról.

A ráncok gondokról és örömről árulkodnak, a hegek sérülésekről, a merevre botoxozott mimika az öregedéstől való félelemről, a lúdbőr félelemről vagy kéjről, a pattanások némelyike pedig arról, hogy túl sok tejet, cukrot vagy fehér lisztet fogyasztunk vagy érzékenyek vagyunk rájuk. A túlsúly oda vezet, hogy bőrredők alakulnak ki, bennük fertőzés léphet fel; a száraz vagy a verejtékező bőr sokszor azt jelzi, hogy baj van a pajzsmirigy működésével. A bőr olyan, mint egy nagy képeskönyv, tele nyilvánvaló és rejtett nyomokkal és utalásokkal. Aki tud olvasni a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789633553923 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer
>!
Park, Budapest, 2017
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633552889 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer

Most olvassa 5

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
malnakivi
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A sorozat korábbi részeit nagyon szeretem, a Bőrügyek viszont számomra egy picit csalódás volt. Érdekes és hasznos ez is, de szerintem kevésbé informatív, mint a másik kettő. Azok szerzői jobban és érthetőbben magyaráznak, praktikusabb tanácsokat adnak, kevesebbet ismételnek. Yael több témát csak felületesen, néhány mondat erejéig érint, illetve nekem a stílusa sem tetszett annyira.
A tévhiteket viszont ez a könyv is remekül rombolja, és – elődeihez hasolóan – felhívja a figyelmet az összes rossz szokás, beidegződés káros hatására.

>!
Park, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789633553923 · Fordította: Fodor Zsuzsa · Illusztrálta: Katja Spitzer
>!
Annamarie P
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A Bélügyek 2015, és a Szívügyek 2016 után, a Park Kiadó 2017-ben kiadta a sorozat harmadik kötetét, a Bőrügyeket. Én csak a Bélügyeket olvastam, és már ott megtapasztaltam, hogy milyen ötletes dolog is ezeket a vérmesen komoly dolgokat, az „ügyeket” megragadni egy egészen más oldalról, humorosan, képszerűen, és mint egy filmet levetíteni. Mert mi játszódik le bennünk nap, mint nap? Hogyan képzelhetjük el ezeket a dolgokat?

Yael Adler német doktornő hűen a sorozathoz elmagyaráz nekünk mindent, ami a bőrünkkel kapcsolatos. Először azt, hogyan épül fel, melyek a részei, milyen funkcióval rendelkeznek? Nagyon jó kis ismétlése ez a középiskolai tanulmányainknak. Majd az első rizikós téma az élet viharába kitett bőrt érő hatások bemutatása. Nem, mintha nem tudnánk, hogy mit tesz a bőröcskénkkel a nap, a cigaretta, az alkohol, a testfestések, de a legrosszabb sejtelmeink is megfogalmazódnak, a szappan sem nyerő dolog. Ez a legvelősebb része a kötetnek, és bizony bebarangoljuk a doktornővel a testünk minden zugát. Egy egész fejezetet szentelt Yael Adler „a nemi barangolás” témájának. Az érintés intimitásától a nemi betegségek pokláig juthatunk, közben nem kevés alkalommal kiveri az olvasót a víz. De nem csak ebben a részben, hanem úgy egészében, minden vicceskedés mellett rémes témákat érintünk. Szemölcsök, mitesszerek, akne, ráncok, ekcéma, pörsenések, szőrtüsző gyulladások, melanoma, májfoltok, szeplők, herpeszek, lábszag, egyéb szagok, gombák. Mivel most is rákerestem a világhálón, hogy mi micsoda, csak, hogy egyértelműen képbe legyek, sokszor csak egy villanás erejéig, ujjaim között leskelődve mertem megnézni azokat az izéket. A könyv egyértelmű mondanivalója, hogy külső burkunk minősége a belső tartalom tükre. A stressz, a kialvatlanság, a táplálkozás minősége, vitaminok, folyadék, rossz szokások (tetoválás, dohányzás) és a szexuális életünk együttesen befolyásolják, hogy milyen a bőrünk.A negyedik fejezetben a táplálkozás befolyásoló tényezőjére tér ki a szerző. Itt főbűnös a tej lesz. De más titkot nem árulok el. Befejezéssül azzal szembesíti olvasóját a bőrgyógyász, hogy bőrünk a lelkünk tükre is.

A függelékben pár apró tanáccsal lát el bennünket Yael Adler, de tényleg szűkszavú a témában. Elmondása szerint nem tanácsadó könyvnek szánta írását, és tényleg marad az olvasóban egy jó adag hiány. De az is igaz, hogy minden közérthetősége mellett, azért ez egy nagy adag a tudomány összetett világából, megérteni megtudjuk, de nem garantálom, hogy összességében el is tudja raktározni az olvasó.

Bevallom, olvasás közben sokszor felnevettem, felolvastam belőle részleteket, könyvjelzőztem, és számos újdonságot tudtam meg. Abszolút hasznos néha ismeretterjesztő könyvekbe is belekukkantani, és ez a kötet teljesen élvezhető egy mezei olvasónak is.

>!
Röfipingvin MP
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Határozottan érdekes és jópofa olvasnivaló volt, nagyon jó stílusban ír dr. Yael Adler. Nem száraz, nem unalmas, nem érthetetlen. Sőt! Pont annyit és pont úgy szed össze, ami az átlag, laikus olvasót érdekelheti. Kicsit meglepődtem, amikor az aknékról és a pattanásokról írt (majdnem harminc évesen is sajnos ez az engem leginkább érdeklő terület…). Azt sejtettem, hogy változtatni kéne az étrendemen, ahogy az otthoni tisztítás* sem célravezető, de azon nagyon elcsodálkoztam, hogy tulajdonképpen semmilyen szert nem javasol. Azt mondja, hogy az arcbőrünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha vízzel megmossuk. Egyébként minden más készítmény csak a bőr meglévő és önvédő rétegeit „teszi tönkre”.
Azt hiszem elolvasom a hasonló könyveket is!

* Adler azt mondja, hogy totálisan békén kellene hagynunk az arcbőrünket. Mossuk le vízzel, de aztán slussz passz. Megvan a saját védőmechanizmusa, nem kell terhelni semmivel. Konkrétan leírja, hogy a piacon található krémek, lemosók, kencék, szappanok stb. 90% lókakit sem ér. Természetesen vannak olyan esetek, amiken a receptre kapható termékek tudnak valamit segíteni. De a bőrünkre így is leginkább a szájon át bevehető dolgok tudnak hatni. Hiába kenegetjük: oda, ahova kell nem igazán jut el úgysem az adott hatóanyag, ami elvileg a krémben van.

10 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Együtt élünk vele és mégis nagyon keveset tudunk róla. Pedig a bőrügyek a kánikula miatt mostanában sokszor előtérbe kerülnek, de általában megállunk annál a szintnél, hogy 11 és 15 óra között nem megyünk a napra, toljuk a naptejet ezerrel, holott elemi érdekünk, hogy minél többet tudjunk a testünket fedő és védő felületről, megismerjük az összefüggéseket bőrünk állapotával és a táplálkozásunkkal, a lelki problémáinkkal, hogy meg tudjuk előzni a betegségeket, illetve azért, hogy tudjuk, mikor van komoly baj, ami orvosi beavatkozást igényel. Ez a nagyon hasznos könyv pontosan erről szól: bőrünket mint egységes egészt ismerhetjük meg belőle, nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is összefoglalja nekünk a bőrgyógyász szerző a tudnivalókat, olvasmányosan, szórakoztatóan, mégis tudományos alapon. Jómagam hiperérzékeny bőrrel rendelkezelem, és ezért mindig is oda kellett figyelnem erre a témára, mégis csak most értettem meg jó néhány nagyon fontos összefüggést, amelynek ismerete megkímélt volna jó néhány pánikdús pillanattól a tükör előtt, amely nem komoly betegség tünete volt, hanem „csak” a bőröm jelzett, hogy ideje lenne odafigyelni a stresszre, a táplálkozásra, nem jó krémet használok az arcomra stb. Nem ebből a kötetből fogjuk megtudni, hogy milyen bőrbetegségre milyen kezelést kell alkalmazni, azt azonban igen, hogyan alakulnak ki a májfoltok, a striák, a bőrgomba, milyen tüneteknél kell elkezdeni bőrrákra gyanakodni stb., miért nem kellene túlzásba vinni a botoxot és a tetoválást, és megannyi hasznos tudnivalóra tehetünk szert, amely jóval túlmutat a magazinokban található szinten a témában, de még nem elvont szakirodalom. Szerintem alapkönyv, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia, akinek fontos az egészsége, és az, hogy megelőzze bőre idő előtti öregedését.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/08/11/konyvajanlo_dr_…

>!
FZolee
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Először is megköszönném a @Park kiadónak, hogy folytatta ezt a „sorozatot”. Remélem még sok hasonló könyvvel meg fognak örvendeztetni.
Az az igazság, hogy nem tudom továbbra se megunni a hasonló, egészségügyi témájú könyveket. Néhol viccesen, de azért megfelelő részletességgel, komolysággal kaphatunk információt minden bőrrel kapcsolatos dologról. Sajnos mint minden hasonló könyv esetében, itt is túl sok az infó, mire elolvasok egy oldalt, a hasznos tanácsok, praktikák felét már el is felejtettem. Persze erről nem az írónő tehet, nem is rovom fel neki, egyszerűen máshogy nem lehet egy ilyen könyvet megírni.
Hasznos infó (spoiler alert) a könyv elkezdése előtt: minden, amire azt hitted, hogy jó hatással van a bőrre… Hát nincs :D

>!
bodr
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Érdekes könyv, kicsit át is formálta a bőrápolási szokásaimat, remélem, maradandó módon, hiszen nehéz ellenállni a csábító kozmetikumoknak több mint 500 ponttal a DM törzskártyámon.

1 hozzászólás
>!
kormix
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A Bélügyek és a Szívügyek után egyértelmű volt, hogy ez a kötet sem maradhat ki. Azt kell mondjam, felülmúlta mindkettőt.
Az írónő (vagyis bőrgyógyász, de most egyszerűbb írónőként hivatkozni rá) nagyon jó stílusban írta meg a könyvet, amelynek szinte csak pozitívumai vannak. Magas szinten, mégsem szárazon tárja elénk a bőr anatómiai és élettani sajátosságait, rengeteg hasznos tippet és tanácsot sorakoztat fel bőrünk egészségének javítása és/vagy megtartása érdekében, több esetet is felvonultat, igyekszik mindennek a jó és a rossz oldalát is feltüntetni. Yael Adler a könyv alapján egy nagyon jó szakember, legfőbb jó tulajdonsága, hogy nyitott. Maga is „elítéli” azokat a kollégáit, akik megrögzötten kitartanak az akár már elavult módszereik mellett, vagy akik önmaguk ellen beszélnek, pl. spoiler.
Szó szerint mindenkinek ajánlanám ezt a könyvet, főleg a szolipicsáknak, de hát ők valószínűleg most is inkább az instasztorijukat csinálják ahelyett, hogy pl. karcolnának vagy értékelést írnának. Egyébként tényleg mindenki számára hasznos lenne szerintem ez a könyv, több szempontból is.
Volt ugyan néhány dolog, amit a kelleténél többször ismételt meg az írónő, de ez nem ment a könyv rovására, szóval maximálisan megérdemli az öt csillagot.

>!
Kuku0711
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Kötelező olvasmánnyá tenném legalább a tisztálkodásra vonatkozó részt. Megdöbbentő, hogy szinte semmit nem úgy csinálunk, ahogy a bőrünknek jó. Ez mától végképp másként lesz nálam.

>!
Hidden_fremen
Yael Adler: Bőrügyek

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

A Bélügyek után nagyon kíváncsi voltam rá, de sajnos gyengébb, mint az előd. Persze kell és nagyon jó, de maradt bennem hiányérzet és néha van átfedés a két könyv között. Szerintem a Bélügyek jobban magyaráz, praktikusabb tanácsokat ad.


Népszerű idézetek

>!
theodora

Alig két négyzetméter, de mindent beborít, amit magunkban hordunk.

(első mondat)

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma – az emésztés és a pszichológia kapcsolata
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok
Deepak Chopra: Kortalan test, időtlen tudat
Gabonaételek
Sebestyén Balázs – Tóth Gábor: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?
Karácsony István – Megyeri Miklós: Mindennapi egészség
Csiszár Miklós – Juhász Zsolt: Egészség – igazság!
Méregtelenítés