Lazúrkő 4 csillagozás

Történet a Tiltott Város árnyékából
Xue Yanping: Lazúrkő

1977, ​Peking. Néhány fiatal, akiket a kulturális forradalom idején vidékre küldtek dolgozni, visszatér az újjászületőben lévő fővárosba. Többségüknek az a célja, hogy a régen várt egyetemi felvételire készüljön, azonban a zűrös ügyeiről és heves természetéről ismert Öreg Kettőt egészen más dolog foglalkoztatja – el akarja nyerni osztálytársa, a gyönyörű és okos Wu Qiang szerelmét. Legnagyobb örömére érzései viszonzásra lelnek, ám amikor környezetük tudomást szerez a viszonyukról, rosszindulatú pletykák kelnek szárnyra, amelyek súlyos árnyékot vetnek mindkettejük jövőjére. Eközben Wu Qiang barátnője, Daling reménytelenül sóvárog Öreg Kettő után, de egy szomorú eseményt követően érzelmeit mélyen magába kell temetnie. Mindhárman keserű tapasztalatok árán tanulják meg, hogy bár a társadalomban komoly változások mentek végbe, a nagy múltú kínai lakóközösségek, a hutongok továbbra is sajátos rendszerek és értékek mentén működnek, és kegyetlenül kitaszítják azt, aki megszegi a… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
692 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335641 · Fordította: Kiss Marcell
>!
Libri, Budapest, 2020
692 oldal · ISBN: 9789634337881 · Fordította: Kiss Marcell

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Xue Yanping: Lazúrkő

Xue Yanping: Lazúrkő Történet a Tiltott Város árnyékából

Történetünk 1977-ben kezdődik Pekingben, mikor a kulturális forradalom alatt vidékre küldenek diákokat dolgozni, Wu Qiang, Öreg Kettő és Daling életébe csöppenünk bele. Ebben az időszakban szinte mindenki lázban ég, jóformán aki él és mozog, hiszen hosszú idő után lehet ismét felvételizni egyetemekre, mindenki készül, tanul, izgatott.
Az írónő nagyszerűen mutatja be ezt az izgalmas, várakozással és változásokkal teli időszakot, erős karakterekkel. Nagyon szemléletesen kerültek ábrázolásra az ott élő emberek gondolkodásmódja és hétköznapjaik. Szívesen olvastam volna még tovább a történetüket, de sajnos véget ért, noha közel 700 oldalas a könyv, semmit nem éreztem feleslegesnek, túlírtnak.
Akit érdekel ez a színes, valósággal lüktető korszak, annak jó szívvel ajánlom.
Feltétlenül be kell szereznem egy saját példányt is.

3 hozzászólás
modus_operandi>!
Xue Yanping: Lazúrkő

Xue Yanping: Lazúrkő Történet a Tiltott Város árnyékából

Nagyon embert próbáló 700 oldal volt ez a könyv, tele igen komoly, olykor fárasztó leírásokkal, ugyanakkor lassan hömpölygő szépséggel, amit a lenyűgöző megfogalmazások tettek fáradhatatlanul élvezetessé. Leírhatatlan lenne elmondani, hogy a könyv sokkal többet ad át, mint ami a fülszövegben szerepel.. nemcsak néhány kamasz kicsapongó érzelemhullámait, hanem egy egész város, azon belül is Peking egyik óvárosi részének társadalmi dinamikáját, azokat a gondolatokat, cselekvéseket, amik a földtől az égig áthajtják a pekingi kínai férfiak és nők, gyermekek életét, amelyektől nem akarnak, vagy nem tudnak szabadulni.
Kína 40 évét olvashatjuk a 60-as évektől majdnem a ezredfordulóig, három, merőben eltérő személyiség szemén át, egy olyan hatalmas családtörténetbe burkolva, ami kicsit olyan mint a csípős-savanyú leves… nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja, de ki kell próbálni!

Kaktuszvirág>!
Xue Yanping: Lazúrkő

Xue Yanping: Lazúrkő Történet a Tiltott Város árnyékából

Csak gratulálni tudok annak aki ezt a könyvet végig olvassa! A kb. 250. oldalig bírtam, addig (sok ismétlés és körmondat között) igazi párbeszédek nélkül kaptam némi Kína ismeretet. Mindez különösebb történet nélkül.
Remélem legalább a fordítónak megérte ez a csaknem 700 oldal.
Sajnálom, én tettem egy próbát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder
Jung Chang: Vadhattyúk
Hszinran: Égi szerelem
Ha Jin: Várakozás
Jang Ercsö Namu: Búcsú Tóanyánktól
Vu Cseng-en: Nyugati utazás, avagy a majomkirály története I-II.
Gao Xingjian: Lélek-hegy
Lin Yutang: A bölcs mosoly
Dai Sijie: Balzac és a kis kínai varrólány
Csin Jung: Hős születik