Világtörténelem ​facebook-ra hangolva 37 csillagozás

Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

A szerző szarkasztikus hangvételű, a történelmi eseményeket parodisztikus facebook stílusban feldolgozó weboldalának rövid idő alatt 3 millió látogatója volt. E siker ösztönözte az ambiciózus vállalkozásra: papírra vetni a világ történelmét a kezdetektől, felidézni a világot formáló eseményeket és személyiségeket.

Mi lett volna, ha a Facebook már létezett volna az Univerzum megszületésétől fogva? Mit posztoltak, lájkoltak és osztottak volna meg a történelem valós és kitalált szereplői? Milyen komment-háborút indított volna el Darwin az evolúcióelmélet posztolásával? Miként üzentek volna egymásnak hadat birodalmak? Lájkolta volna-e Dávid király Michelangelo róla készült szobrát?

A sziporkázó humorral, a népszerű közösségi oldal sajátos nyelvhasználatával megírt válaszokat megtaláljuk e kötet lapjain.

>!
Taramix, 2019
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155186707

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Egynek elment ez a könyv. Maga az alapötlet nagyon tetszett, hogy a történelmi eseményeket FB-ra emeljük, viszont szerintem nem teljesen sikerült elérni a célját. Ilyen mennyiségben rettentő tömény volt. (Tudom, olvashattam volna hosszabb ideig több részletben… :D)
A korszakok közötti leírások nagyon tetszettek, a szarkazmus valami zseniális volt benne. :)
Azt hiszem, hogy ez inkább azoknak vicces, akik szeretik és ismerik a történelmet és nem zavarják őket a vele való poénkodás. Soha nem voltam egy történelem zseni, így néhány embernél halványlila elképzelésem sem volt, hogy mégis ki az, mi az, így a kiírásokat sem feltétlen bírtam értelmezni. Szerencsére azért nem ez volt a jellemző, de valóban előfordult. Nekem az újkori bejegyzések tetszettek a legjobban, azok sokkal közelebb álltak hozzám, mint mondjuk a középkoriak. :)
Az értékelésemtől függetlenül azt mondom, hogy érdemes belelapozni, csak nagy csodákat nem kell tőle várni. :)

_Ellamara_ P>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

"A Földünk kialakulásától napjainkig vannak benne események, ami szuper dolog. Ráadásul a szerző fel is tagolta korszakokra és mindegyiket elnevezte, valamint egy kis rövid leírást is rakott mellé, ami mindig nagyon találóra sikerült.

Talán csak néhány dolog volt benne, amit nem igazán értettem, de ez már az én tudatlanságomnak tudható be. Filmes és irodalmi utalások is voltak benne elszórva a régebbi időkben, de a legtöbbjük a közelmúlthoz fűződik."

Teljes vélemény: https://bookranahn.blogspot.com/2019/06/wylie-overstree…

Nienna001 P>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Szóval. Van egy könyvünk, ami a történelem ismerete nélkül nem tudom megítélni mennyire lehet vicces valakinek, aki most ismerkedik csak vele. Így hogy az esetek nagy részében tudtam, hogy miről is van szó, volt benne némi humor. De sokszor erőltetett. Ráadásul nem értettem, hogy az első részben miért van minden esetben 13 milliárd évvel ezelőtti eseményként bemutatva pl a dínók kihalása. Nem vagyok paleontológus… (csak az ugyancsak az ilyen könyvek által kihalásra ítélt történész) de úgy rémlik „kicsit” később következett be…

Valentine_Wiggin>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Semmi más célja, csak, hogy mosolyogjunk egy jót, és arra tökéletes. Különösen az ókori-középkori bejegyzések nagyon szórakoztatóak, tetszettek a filmes kikacsintások is. A célját betölti, nevettető kis semmiség.

Nihilchan>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Maga az ötlet tetszik, ráadásul úgy gondolom, a munkám során hasznosítani is tudom majd. A tartalom számomra elég felemás; vannak igazán szórakoztató és humoros szösszenetek, de vannak olyanok is, amiket szimplán nem kellett volna erőltetni. Többségében inkább csak fárasztó a könyv.

czenegabi>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Ez egy egy délelőttös könyv. Esetleg kettő. Az ötlet maga nagyszerű és egyszerű. DE!!! Van több probléma is vele:
– túlságosan amerikai: annak ellenére, hogy elég jól ismerem a történelmet a legtöbb amerikai utalást egész egyszerűen nem értettem és nem is volt humoros
– az évszámok hibái. Hogyan történhetett meg az, hogy az évszámok döntő többsége rossz???
– nyelvi/fordító hibák: mi az, hogy bástya? Nem bátya akart az lenni? Vagy tesó?
– a könyv vége: olyannyira szélsőséges liberális lett, hogy nem is lehetett volna már ennél szélsőségesebb. Gondolom az amerikai szemlélet köszönt itt vissza. Ez azért fájó, mert az emberiség kollektív ostobaságával részben egyetértek.
Az eleje, főleg az ókor és a középkor bejegyzései tetszettek, de ott is a sok rossz évszám. Nem volt senki, aki alaposabban elolvasta volna a kiadatlant? Vajon az eredeti is így hemzsegett a hibáktól…?

5 hozzászólás
Hagianna>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Én, a könyvesboltban sétálva: Wow, ilyen könyvvel se találkoztam még.
Fél óra múlva, otthon: *fetreng a röhögéstől*

Pink_dinosaur P>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Voltak benne vicces részek, de ez az állandó „bástya” szóismétlés. Úgy három alkalom után már idegesített. Főleg, hogy az angol nyelvben nem is létezik ilyen szó

Leon29>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Ez a könyv csalódás volt nekem, többet vártam tőle…

Az alapötlet, hogy a Facebook nyelvezetén meséljük el a világtörténelmet, jó ötletnek tűnik. Még jobb lett volna, ha ez tisztán humorosan történik, nem pedig úgy, ahogyan az a könyvben van. Mert az igaz, hogy vannak benne vicces részek (sikerült a könyvnek megnevettetnie), de nem tudtam végig mosolyogni, és jól szórakozni, ugyanis vannak helyek, ahol erősen érződik a szarkazmus, és a fekete humor, ez pedig nekem nem tetszett. Továbbá erőltetett, és fárasztó viccek jellemzik.

A könyv néhol pontatlan adatokat hoz. Az élet nem 13 milliárd éves, ahogyan a könyv sugalja, hanem jóval későbbi, és Charles Darwin „A fajok eredete” című műve sem 1850-ben, hanem 1859-ben jelent meg. Különben több olyan eseményere tesz utalásokat, amelyek mindenki számára ismertek, ami meg nem, az unalmas. A könyv bizonyos megoldásait hibának tarton. Pl a homéroszi irodalom eseményeire úgy hivatkozik, mintha a világtörténelem része lenne, pedig az nem az, hanem világirodalom. Viszont, hogy mondjak valami pozitívat is még, a szerző társadalomkritikájával bizonyos helyeken egyetértettem.

Sajnálom, mert egy nagyon szép könyvről van szó, ami jól mutat a gyűjteményemben, viszont egy ilyen könyvet meg lehetett volna írni jobban is.

Sweety>!
Wylie Overstreet: Világtörténelem facebook-ra hangolva

Jobbra számítottam :( Néhol erőltetett és közönséges, a végét pedig már csak átlapoztam, elfogyott a lelkesedésem. Az ötlet jó lenne egyébként, ezért is keltette fel az érdeklődésem, de nekem nem igazán jött be. Remélem másnak igen :)


Népszerű idézetek

Jean>!

Aszteroida Ma átugrom Földhöz egy kicsit, készüljetek!
Kommentek:
Tyrannosaurus Rex: Neeeeeeee
Stegosaurus: Pfúj, nemár
Brontosaurus: De most ezt miért kell?!
Föld: na, nekem annyi
Csótányok: lol, na, most ki röhög?

9.

Jean>!

Ádám bejelentkezett innen: Édenkert
Szép, szép, de egyedül nem az igazi…

13.

Jean>!

Hold hozzáadta Vérfarkasokat az érdeklődési köréhez.
Komment:
Vámpírok: Bénák vagytok!

6.

BlueDeath IP>!

Hold hozzáadta Menstruációs Ciklust az érdeklődési köréhez.

Vámpírok Na, ez már döfi!

6. oldal

BlueDeath IP>!

Shakespeare kivételével, a reneszánsz bölcsője leginkább Olaszország volt. Nem tudhatjuk, milyen drogot tettek ott a vízbe, hogy ennyi ihletet adott nekik, de csak reménykedhetünk, hogy Hollywood is szerez a cuccból, mielőtt Adam Sandler még egyszer megpróbál filmet csinálni.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adam Sandler
BlueDeath IP>!

Ha a Facebook felhasználói egy országot alkotnának, annak népessége 600 millió volna, ezzel egyharmadát téva ki a Világ teljes lakosságának. Kár, hogy közülük egy sem igazán tudna helyesen írni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Baxendale: Túlélési útmutató Facebook függőknek
Rézműves László – Szy György: Facebook dióhéjban
Tóth Anikó Dóra: Jobbra húzott történetek
Shane Birley: Légy te is menő blogger és vlogger 10 lépésben!
Klausz Melinda: A közösségi média botránykönyve
David Kirkpatrick: A Facebook-jelenség
Eric Schmidt – Jonathan Rosenberg – Alan Eagle: Google – Így vezetünk mi
Robert G. Allen: Internet
Sarah Andersen: Macskapásztor
Rick Riordan: Athéné jele