Nepál ​– Az Élő Istennő országa 7 csillagozás

Woynárovich Elekné: Nepál – Az Élő Istennő országa

Nepál ​alkotmányos királyság Közép-Ázsiában, területe mintegy 140 ezer négyzetkilométer, lakossága 10 millió körül jár. A világ e távoli és igen elmaradott gazdasági viszonyok közt élő országában szerzőnk és családja közel öt évet élt és dolgozott. Férje a FAO szakértőjeként az ország vízgazdálkodása és halállományának növelése érdekében munkálkodott, halastavakat létesített és telepített be, gyerekei pedig hosszú ideig ott jártak iskolába. A szerző, aki művészettörténész és rajztanár, megismerte és most közreadja a nepáli képző- és iparművészetről szerzett ismereteit, de sokrétűen bemutatja e rokonszenves nép történetét és jelenét, nehéz természeti viszonyok között végzett szorgalmas munkáját, vallását és ünnepeit. A Woynárovich család járt Nepál jelentősebb településein; élt Katmanduban, sokszor megfordult Pátanban, Badgáonban, a Himalája hegyei közt és a Mahábhárat Lékh 2800 kanyart leíró szerpentinútjain, eljutott a kínai határra, Kodariba és Darzsilingba, megmászta a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világjárók Gondolat

>!
Gondolat, Budapest, 1979
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 963280757X

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Zimmermann_Zita>!
Woynárovich Elekné: Nepál – Az Élő Istennő országa

Jól megírt, érdekes útirajz, amelyben nem találunk ugyan kalandos túrákat, veszélyes felfedezőutakat, viszont sok mindent olvashatunk a nepáli nép mindennapi életéről, szokásairól, ünnepeiről és művészetéről. A szerző férjéhez csatlakozik Nepálban, aki a haltenyésztés fellendítésén fáradozik, erről is megtudhatunk részleteket.

mokata I>!
Woynárovich Elekné: Nepál – Az Élő Istennő országa

Szeretem ezt a sorozatot, általában igen jó minőségű kötetek kerültek beválogatásra.
Ennél az útleírásnál éreztem meg először azt, hogy én mindenképpen el akarok menni Nepálba és látni akarom ezt az országot. Hogy nem elégít ki az, hogy olvasok róla, hogy követem a térképen, amerre járnak, hogy nézegetem a csatolt fotókat. Nincsenek benne nagy kalandok, de mégis élvezet volt még a mindennapjaikról is olvasni. Látszik, hogy a szerző művészettörténész, egészen más szemmel nézi az ünnepeket, a műemlékeket, a népviseleteket. És bár valószínűleg egyáltalán nem volt könnyű 50 évvel ezelőtt boldogulni egy olyan országban, mely addig totális elzártságban élt és épp csak elkezdte megnyitni kapuit a világ felé, azért mégis egyfajta nosztalgiával vegyes élvezettel olvastam a hétköznapi, a szocializmusban felnőttként abszolút ismerős nehézségekről is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jon Krakauer: Ég és jég
Jamling Tenzing Norgay – Broughton Coburn: Apám lelkét megérintve
Halmos Antal: 7 év a csodálatos Indiában
Oláh László: Kelet, az ezerarcú óriás
Veér András: Nepál
Sipos Erzsébet: Nepál
Krzysztof Debnicki: Nepál, királyság a fellegek között
Friderick Lenz: Szörföltem a Himaláján
Daniel Metcalfe: A Selyemút hírmondói
Széchenyi Zsigmond: Năhar