Lelki ​jelenségek vizsgálata 84 csillagozás

Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Nem ​kétséges, hogy van túlvilág. Csupán az a kérdés: milyen messze van a belvárostól, és meddig tart nyitva? Váratlan események adódnak. Az egyik ember kísértetet lát. A másik hangokat hall. A harmadik arra ébred, hogy bilibe lóg a feje. Ugyan hányan akadnak közöttünk, akik még sohasem érezték tarkójukon egy jéghideg kéz érintését, mikor épp egyedül voltak odahaza? (Én ugyan nem, hál' istennek, de hányan igen!) Mi lehet e tapasztalatok mögött? Vagy ha nem mögöttük, hát előttük? Igaz-e, hogy egyesek képesek a jövőbe látni, vagy szellemekkel társalogni? És van-e rá mód, hogy az ember a halála után is zuhanyozhasson?… Csupa lélekbe markoló, időszerű kérdés. Vajon megfelel-e rá Woody Allen, akit a magyar közönség eddig mint filmszínészt, filmírót, filmrendezőt – Annie Hall, Manhattan, Játszd újra, Sam!, Szentivánéji szexkomédia – ismer? Nem követünk el indiszkréciót, ha eláruljuk: nemcsak ezekre a kérdésekre talál választ a Nyájas Olvasó a Woody Allen humoreszkjeiből válogatott… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek

>!
Európa, Budapest, 1999
206 oldal · ISBN: 9630765306 · Fordította: Békés Pál, Dezsényi Katalin, László Zsófia · Illusztrálta: Tettamanti Béla
>!
Európa, Budapest, 1984
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630736322 · Fordította: Békés Pál, Dezsényi Katalin, László Zsófia · Illusztrálta: Tettamanti Béla

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · Gertrude Stein · Johann Wolfgang Goethe · F. Scott Fitzgerald · Hermann Göring


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Ez a Woody Allen! ez tiszta hülye!
Monnánk időnként nekem már fárasztóak a baromságai, de alapvetően bírhatós.
Csak hát nekünk, akik Karinthyn meg Rejtőn szocializálódtunk, a zseniálisan blőd W. Allen csak 4 csillagos lehet.

2 hozzászólás
>!
sassenach
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Őőőőőrült!!! :) Nagyon bírom ezt a fajta humort. Eszméletlen jó!!!! :)

>!
krlany I+SMP
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

A novellák alapötlete zseniális, a humora szintén, az iróniája meg egyenesen nekem való. Viszont ha bekattan a gondolkozásmódja, akkor egy idő után kicsit sablonosak a fordulatai. Kell hozzá műveltség ezerrel. Az impresszionista fogorvosoknál pl nagy előny volt, hogy olvastam a Van Gogh könyvet, és a balettek kifigurázásánál hátrányom volt, hogy nem ismertem őket. Nah jó a hattyúk tavát igen, de azt ki nem?;) És pont ezek miatt a dolgok miatt, egy kicsit lassan haladtam vele. Szóval őt inkább filmen.
Idézet: https://rakenrollfoka.wordpress.com/2016/04/17/a-tekercsek/

>!
pat P
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Még mindig tetszik. Az első felében vannak a kevésbé jó írások, a másodikban meg az igazán remekek, melyeket csak otthon olvassunk. (Ez esetben a kevésbé jó még mindig nagyon okos-vicces-gonosz-találót jelent, csak helyenként én speciel untam.)

>!
blianhun
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Woody-filmet talán még egyet sem tudtam végignézni, de így leírva nagyon bejön. Furcsa.

1 hozzászólás
>!
g_arp
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Íme egy könyv abból a korszakból, amikor Woody Allennek még (némi túlzással) nem állt le az agya. Zseniális ötletek, jó stílus, a fordítások is rendben vannak, a válogatás is oké.

>!
Gáborr_Nagy
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Nekem nagyon bejött, bírtam a rengeteg fárasztó ötletet, a sok utalást és csapongást és értelmiségi nyavalygást. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy valaki pont ezek miatt csapja a falhoz a kötetet.

>!
Gabye
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata

Nagyon vegyes..Már csak azért is, mert nekem Woody Allen valahogy vicces emberként van kategorizálva. Namost lehet hogy értem én a viccet, csak nem az övét..Vagy nem azt ami ebben a könyvben megjelenik..Vagy szimplán csak nem vagyunk kompatibilisek..Mert volt itt a történetek között ami kifejezetten tetszett, bár nem olyan sok, de azokat sem találtam viccesnek..Érdekes élmény volt, maradjunk ennyiben.


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

A következő néhány évben egyre jobban összemelegedtünk Scott-tal [Fitzgerald], és a legtöbb barátunk úgy vélte, hogy az utolsó regényének a főhősét rólam mintázta, és hogy én meg az életemet az ő előző regényéről, és az lett a vége, hogy egy kitalált szereplő beperelt.

61. oldal, Emlék a húszas évekből

Kapcsolódó szócikkek: F. Scott Fitzgerald
>!
sassenach

Délutánonként Gertrude Stein meg én régiségek után kutatva végigjártuk a helyi üzleteket, és emlékszem, egyszer megkérdeztem tőle, szerinte legyek-e író. Erre ő az ő jellegzetesen rejtélyes módján, melyet mindannyian lebilincselőnek találtunk, azt mondta: Ne. – Ezt én igennek vettem…

Kapcsolódó szócikkek: Gertrude Stein
>!
Kuszma P

NETTA (megvetően) Most mondok neked valamit, amit csak anyád tud, meg én. Te törpe vagy.
DORF Micsoda?
NETTA A házban minden méretre készült. Mindössze százhuszonkét centi vagy.
DORF Ne, ne! A fájdalom visszatér!

97. oldal Élvborg női mérlegen

1 hozzászólás
>!
Kuszma P

…ha Shakespeare műveit Marlowe írta, akkor ki írta Marlowe műveit? Erre a kérdésre a választ abból a tényből merítjük, hogy Shakespeare egy Anne Hathaway nevű nő férje volt. Ez tény. Az új elmélet szerint azonban Marlowe volt Anne Hathaway férje, ami viszont igen nagy szomorúsággal töltötte el Shakespeare-t, ugyanis nem eresztették be a házba.

121. oldal, Irodalomóra haladóknak

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare
2 hozzászólás
>!
Kuszma P

Milyen különös volt levele! Jó szándékú, tömör, számos olyan elemet tartalmazott, melyet bizonyos körökben tartalommal bíró állításnak tekintenének, s mégis belengte valami, amit Jean-Paul Sartre oly örömmel nevez „Semmi”-nek.

(A Gossage-Vardebedian iratok)

>!
krlany I+SMP

Corrupt és Fiai megjelentették Metterling mosodacéduláinak régen várt első kötetét (Hans Metterling összegyűjtött mosodacédulái, I. kötet, 437 l., 32 oldalas előszóval, valamint névmutatóval 18,75 dollár), az ismert Metterling-szakértő, Günther Eisenbud szövegmagyarázatával.

(első mondat)

>!
krlany I+SMP

Nem kétséges, hogy van túlvilág. Csupán az a kérdés: milyen messze van a belvárostól, és meddig tart nyitva?

70. oldal Lelki jelenségek vizsgálata

1 hozzászólás
>!
Kuszma P

SANSTADNÉ (…) Te meg azt hitted, lakat alatt tarthatod! Hát nem! Henrick a természet vad gyermeke! Mint egy telivér egér! Vagy kullancs.

100. oldal, Élvborg női mérlegen

>!
krlany I+SMP

De az alapkérdés változatlan maradt: legyőzheti-e Hitler pofaszakállban Churchillt? Himmler azt mondta, Churchill fejhosszal vezet, és úgy tűnik, lehetetlen utolérni. Göring, az a bárgyú optimista, azt állította, hogy a Führer valószínűleg gyorsabban növesztene pofaszakállt, különösen, ha Németország teljes erejével erre koncentrálna.

17. oldal A Schmeed-emlékiratok

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Hermann Göring · szakáll · Winston Churchill
2 hozzászólás
>!
blianhun

Az első novellámat durván lehúzta egy bizonyos kritikus. Én eltűnődtem, és maró megjegyzésekkel il­lettem a kritikust. Azután egy napon újraolvastam a novellát, és rájöttem, hogy igaza volt. A történet seké­lyes és rosszul szerkesztett. Soha nem felejtettem el az esetet, és évek múlva, amikor a Luftwaffe bombázta Londont, kivilágítottam a kritikus házát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Kurt Vonnegut: Börleszk
William Steig: Shrek
Richard Brautigan: Görögdinnye édes levében
Douglas Coupland: X generáció
Christopher Moore: Ördögöd van
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
R. J. Palacio: Az igazi csoda