Apropó ​nélkül 36 csillagozás

Woody Allen: Apropó nélkül

Woody ​Allen régóta várt memoárját tartja kezében az olvasó, amelyben korunk egyik legmeghatározóbb filmes személyisége páratlan részletességgel, leplezetlen őszinteséggel és természetesen a tőle megszokott humorral idézi fel viharos életét.
Megismerhetjük a neves rendező brooklyni gyerekkorát és humoristaként végzett első munkáit, és bepillantást nyerhetünk a televíziózás hőskorába, amikor szövegíróként a műfaj legnagyobbjaival dolgozhatott együtt. A kezdeti nehézségek és a stand-up előadói korszak után Allen egy életre elkötelezte magát a film mellett, ahol aztán sikert sikerre halmozott. Az olvasó életteli és izgalmas beszámolót kap az első vígjátékok (köztük a Fogd a pénzt, és fuss!) készítéséről, majd a több mint hatvan évet átívelő, elképesztően termékeny pálya legjobb és legnehezebb pillanatairól. Szóba kerülnek a nagy klasszikusok, köztük az Annie Hall, a Manhattan, a Hannah és nővérei, egészen a legutóbbi évtizedek alkotásaiig. És persze nem maradhatnak ki a… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2020
458 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634753575 · Fordította: Dési András György

Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Allen végig részletesen, intelligenciával és szellemességgel mesél, azonnal megfogja az olvasót. Érezhetően baráti beszélgetés formában íródott, a regény hangneme lenyűgöző, őszinteségéhez nem fér kétség.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/apropo-nelkul.html

4 hozzászólás
Nikoletta_Klein>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Woody Allen visszavonhatatlanul megkedveltette magát sajátos humorával. A kötet szórakoztató, de a felénél felmerült bennem a kérdés, hogy valóban apropó nélkül született az önéletrajzi kötet vagy azért íródott, hogy Woody Allen mosdathassa magát? A könyv második fele bulváros, aki szeret csámcsogni más életén, annak őszintén ajánlom, de számomra ez a túlírt, önismétlő, egyáltalán nem elegáns vádaskodás és magyarázkodás hosszú oldalakon keresztül némileg csalódást jelentett.

3 hozzászólás
MihálySzilvi>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Woody Allen filmjeit nagyon szeretem: csodás fényképezés, remek jazz zenék, ragyogó dialógusok, könyvét is olvastam már, egy szó mint száz, a kedvenceim közé tartozik. Most is hozta a tőle megszokott színvonalat. A fekete-fehér borító telitalálat. Csak azért nem adtam 5-öst, mert van egypár nyomdahiba, ami zavaró volt. A fordítás jól sikerült, bár azt hozzátenném, hogy a New-york-i utcák nevét is nyugodtan le lehet fordítani, szerintem jobban hangzanak magyarul… És maga az életrajz…nos Allen képes (majdnem) mindenből viccet csinálni, ezt a könnyedséget irigylem tőle, pedig nem tartom magam irigy természetnek:)) Érdekes volt „belelátni” egy zseniális ember fejébe… gazdagabb lettem néhány inspiráló gondolattal.

H_Reni>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Nagyon nehéz önéletrajzokat értékelni. Alapvetően érdekes olvasmány volt, Allen jól ismert és zseniális stílusában és humorában. Jó volt megismerni a gondolkodását, azt a korszakot. De mint minden önéletrajzban sok volt az információ a felbukkanó szereplő és mivel annyira nem vagyok művelt és jártas az amerikai filmtörténetben sokukat nem ismertem és nehezen tudtam elhelyezni a történetben.

sephora>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Kamasz korom óta nagy Woody rajongó vagyok és természetesen az elsők között kellett beszereznem ezt a könyvet, ami egy hiánypótló mű.
Aki tipikus önéletrajzi könyvet vár, annak ez a könyv csalódás lesz. Az olvasás előtt rá kell hangolni az agyunkat „Woody Allen” nézőpontra és gondolkodásra és így biztosan élvezni fogjuk a könyvet. Sokszor nehéz volt megállapítanom, hogy iróniát olvasok, humort vagy a kőkemény valóságot. Ez az amit szerintem mindenki szubjektíven él meg, hogy a Woody által leírtakat miként értelmezi az olvasó a saját gondolati szintjén.
Nincsenek fejezetek, emiatt nekem nehéz volt az olvasása, mert nem tudtam, hogy mikor érdemes olvasási szünetet tartanom és ha mondjuk kimarad 1-2 nap, akkor tudom-e ugyanolyan érdeklődéssel folytatni. Ugyanis hamar el lehet veszíteni a fonalat, mert nagy ráhangolódást igényel a könyv.
A könyvben, Woody nem tartja magát kiemelkedő, korszakalkotó rendezőnek, írónak. Ez meglepett, persze nyilván nem gondolnám, hogy képes lenne fényezni önmagát – de azért elvártam volna, hogy a saját életművét reálisabban ítélje meg. De nem tudhatjuk, hogy ez most egy Woody-s trükk vagy tényleg komolyan gondolja…
Bulváros részek szerencsére nem nagyon vannak, aki emiatt olvasná el, annak csalódást fog okozni a könyv. Viszont annak örültem, hogy végre az ő szemszögéből is megtudhatjuk hogyan is kezdődött és mélyült el Soon-Yi-vel való kapcsolata. Woody számomra egy olyan különleges író, rendező, aki a filmiparban létrehozta a saját mellékvágányát. Köszönöm az élményt!

Richárd_Havasi>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Nagy várakozással kezdtem, nagy csalódással fejeztem be. Egy sértett ember mesél arról, hogyan történhetett vele ez. Így, érdemtelenül.
Szeretem a filmjeit, és talán a könyv első harmada is élvezhető még, de a végére nekem nagyon ellaposodik.

Zubreczki_Judit>!
Woody Allen: Apropó nélkül

Nagyon ajánlom ezt a könyvet. Készítettem róla egy rövid videós ajánlót, ha hezitálnátok, hogy megvegyétek-e.

https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

robinson P>!

Nem szeretek a múltban élni. Nem gyűjtök emléktárgyakat, a filmjeim fotóit, plakátjait, napi diszpót, semmit. Ami véget ér, véget ér. Ne rágódj rajta, lépj tovább.

227. oldal

robinson P>!

De az összes verbális vérengzés ellenére hetven éven át házasok maradtak – gondolom, csak hogy a másikat bosszantsák.

9. oldal

robinson P>!

Bár az Akadémia erőltette, én nem voltam hajlandó belépni hozzájuk: ennek sincs semmi különös oka, egyszerűen nem vagyok belépős természet.

245. oldal

robinson P>!

Anyámnak öt lánytestvére volt, az egyik csúnyább, mint a másik, de valószínűleg ő volt közöttük a legcsúnyább.

10. oldal

robinson P>!

Ráadásul – nem szégyellem bevallani – nem szerettem olvasni.

15. oldal

robinson P>!

Ahogy korábban már említettem, életem egyik fő szabálya: soha ne aludj vendégségben senkinél.

241. oldal

robinson P>!

Persze volt már egy kis múltam, én írtam a Mi újság, cicamicá?-t, ami szemét volt, de sikeres, és a Semmi pánikot, ami még nagyobb szemét volt,de szintén sikeres.

199. oldal

Lenina942>!

Van, aki félig üresnek látja a poharat, van, aki félig teinek. Én mindig félig telinek láttam a koporsót.

19. oldal

MihálySzilvi>!

Nem szeretem, ha művészeti produktumokért díjakat osztogatnak, hiszen nem azért készültek, hogy versenyezzenek egymással, hanem azért, hogy kielégítsenek egy művészi igényt, és közben remélhetőleg szórakoztassanak is. Nem érdekel, amikor egy tetszőleges csoport hivatalosan bejelenti, melyik az év legjobb filmje vagy könyve vagy legértékesebb játékosa.

227. oldal

MihálySzilvi>!

Sartre azt mondta: „a pokol – az a Többiek”. Szívesen átalakítanám így: „a pokol – az a Többiek ízlése”.

382. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Hajas Tibor: Szövegek
Charlie Chaplin: Életem
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Szirtes Ádám: Életünk, életem!
Szőts István: Szilánkok és gyaluforgácsok
Bódy Gábor: Végtelen kép
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Pintér Judit – Záhonyi Ábel Márk (szerk.): Ember a havason