A ​zöld szörnyeteg I-II. 2 csillagozás

Wolfgang Schreyer: A zöld szörnyeteg I-II.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Der grüne Papst

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1962
482 oldal · puhatáblás · Fordította: Szekeres László

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

zbarta>!
Wolfgang Schreyer: A zöld szörnyeteg I-II.

Schreyer az elmúlt század közepének szerzője, a történetet olvasva érdemes szem előtt tartani, hogy a regény 1961-ben született, amikor a világ tökéletesen kétpólusúnak számított. Javában dúlt a legújabb kori gyarmatosítási harc az USA és a Szovjetunió között. A kisebb csaták résztvevőit hívhatták bárhogy, lehettek a világ bármely pontján, valójában mindenhol ez a két világrend igyekezett egymásra döntő csapást mérni. Jelentéktelen összecsapás vagy színtér nem létezett ebben a harcban, így nem csoda, hogy az irodalom mezején is frontot nyitottak egymás ellen a felek. Így történt, hogy olyan korhű, érdekes és olvasmányos emlékművei maradtak fenn ennek az időszaknak, mint „A zöld szörnyeteg”.

Schreyer a számtalan guatemalai puccs közül az egyik katonai hatalomátvételhez (az 1954-eshez) vezető látens külföldi mesterkedésbe, kívülről szított polgárháborúba szövi bele a cselekményt. Minél inkább elmerül az írásban az egyszeri olvasó, annál tolakodóbban merül fel benne a kérdés, hogy a regény vajon a puccs leírása-e egy kis színezéssel, vagy talán egy könnyed latin-amerikai történet, akár már szükségtelennek is látszó, aprólékos részletekkel.
Annyi biztos, hogy a hivatalos történetírás szerint 1954-ben a szabadon választott Jacobo Arbenz guatemalai elnök hatalmát a CIA katonai puccsal megdöntötte, az új elnök Carlos Castillo Armas lett. A regény pedig ebben az időszakban játszódik, a valóságban megtörtént események akár másodpercre pontosan is lebonthatók belőle.

Schreyer részletesen megosztja az olvasóval a korabeli felfogást arról, hogy milyen embertelen, népnyúzó, a törvényeket sajátos, a céljuknak éppen megfelelő módon értelmező, óriási, kapitalista, pénzcsináló, elnyomó (stb., stb., stb.) gépezet (United Fruit Co., rajta keresztül a CIA) szabadult rá Közép-Amerikára. De lám – nyugtat meg a regény azonnal –, a nép, a megvezetett, elnyomott és boldogtalan nép mindjárt segítőre lel, akibe fenntartás nélkül bele lehet helyezni a bizodalmat, így az egyszeri olvasó narrációs szempontból már meg is találta a jó-rossz párost, el tudja dönteni, hogy a történet további részében melyik oldal szemszögéből izguljon a kalandokon.
Igen ám, de kisvártatva bizonyos lesz az, hogy valójában mindkét fél ugyanazt szeretné: a hatalmat, vele a zöld szörnyeteg, a United Fruit Co. támogatását békében, de háborúban is (itt nyer jelentős értelmet Orwell axiómája: „A háború: béke.”).

A szerző nyilván nem számított arra, hogy könyve később kézikönyvként, használati utasításként is használható lesz a gonosz, elnyomó kapitalizmus természetrajzának részletes leírásához. Valójában pedig éppen ez történt. Leendő diktátoroknak, populista (a “demagóg” kifejezés legújabb értelmezése) politikus-palántáknak mindenképpen kötelezőként ajánlott a mű.

Schreyer „A zöld szörnyeteg” című regénye igazi mementó a kapitalizmus mindent és mindenkit legázoló hatalmi színjátékáról, profit-maximalizálásáról, mindez latin-amerikai környezetben, egy amerikai (de természetesen német származású) kalandor szemszögéből. Ugyanakkor hű korrajz mindarról, amellyel a közép-európai ember is összetalálkozott a kommunizmus nevű rendszer-kísérlet kivezetését követően.
Ezt viszont nem róhatjuk fel a szerzőnek, ő egy szórakoztató, valós történelmi eseményeken nyugvó kalandregényt írt. Nekem tetszett.

Kritty>!
Wolfgang Schreyer: A zöld szörnyeteg I-II.

A könyv az 1954-ben végrehajtott Guatemalai katonai puccs hiteles története. Szereplői többnyire valós, az akkori napi sajtóból ismert személyek. Igazi kalandregény, melyben az üldözések és menekülések, hamis útlevelek, emberrablás, fegyveres támadások mind megtalálhatóak az írói kelléktár eszközei között. A sok megdöbbentő és hihetetlennek tűnő fordulat az írói fantázia és a valóság eseményeinek összefonódása. Történelem és fantázia egyvelege, a történetben a főhős által elmesélt történelmi valóság tényeit is megismerhetjük.


Hasonló könyvek címkék alapján

Budai Lotti: A hercegnő haragja
Jan Potocki: Kaland a Sierra Morenában
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő
Edgar Rice Burroughs: Tarzan az őserdőben
Jack London: Az óceán meséi / A vén halász meséi
Arthur Conan Doyle: Gerard kalandjai
Dorothy L. Sayers (szerk.): Az izgalom mesterei
Rejtő Jenő: Aki mer, az nyer és más történetek
Rónaszegi Miklós (szerk.): Különös történetek
Arthur Conan Doyle: Gerard brigadéros