Érettségi ​találkozó 1 csillagozás

Egy utazás története
Wolfgang Joho: Érettségi találkozó

A nyugat-németországi K.-ban 1967 egyik tavaszi estéjén idősebb urak csoportja gyülekezik a városka patinás borozójában, hogy finom ételek és borok mellett idézze fel a hajdani diákévek komoly és mulatságos emlékeit. A vállalkozó, a főügyész, a tábornok, a lelkész, a szőlőbirtokos, a divatos orvos és a tisztviselő: csupa jól szituált, tekintélyes polgár, a „jóléti társadalom” eleven szobrai és lelkes támogatói. A kedélyes csipkelődések, felharsanó nevetések és az elért pozícióval való büszkélkedés mögött ahány ember, annyiféle életút. Némelyiket megpróbálja nyomon követni a másik Németországból érkezett egyetlen vendég – az író – s így lesz a múlt felidézéséből egy sokkal érdekesebb utazás a két Németország jelenébe.

Eredeti cím: Das Klassentreffen – Geschichte einer Reise

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Kossuth, Budapest, 1971
174 oldal · keménytáblás · Fordította: Szíjgyártó László

Kiemelt értékelések

>!
regulat
Wolfgang Joho: Érettségi találkozó

Hát, hogy is mondjam.
Riportnak gyenge (még, ha részben fiktív riportnak is). Önigazolásnak is.
Az író valami olyat akar bizonyítani, hogy az ott (már az NSZK) kicsit szánni való idejétmúlt, ahol az emberek se a múltukkal se a jelenükkel nincsenek összhangban.
Ahol álszent módon feldolgozták az ifjúságukat, a háborút, de valójában csak látszatemberek. Vagy valami ilyesmi. Persze a fiatalok még reményre jogosítanak… esetleg.

A múlt súlyát az olvasóban a kerettörténettel erősíti a zsidó osztálytárssal, akiről megfeledkeztek az egykori osztálytársak, talán azért mert nem akartak szembenézni vele…

Összességében, bár Joho nem tartja magát propagandistának, ez a kötet az. Kínosan igyekszik bizonyítani… na nem azt, hogy az NDK jobb, azt nem mondja ki, hiszen félő, hogy kiröhögték volna, elvégre az átlagolvasó nem hülye, hanem azt, hogy ami odaát van, a fogyasztói társadalom, a jólét, valójában lejárt lemez.

Joho, aki Németországban született, aki az NDK szabad polgára volt, Németországban halt meg 1991-ben…

Vajon hogy élte meg a államszocialista világ bukását? Nehéz lehetett neki…. Azt hiszem.

>!
Kossuth, Budapest, 1971
174 oldal · keménytáblás · Fordította: Szíjgyártó László

Népszerű idézetek

>!
regulat

Tulajdonképpen csalódottságát, keserűségét, tanácstalanságát, tehetetlenségét és magárahagyatottságát kiabálta világgá, mint ahogy más fiatalok úgy próbálnak ebből kitörni, hogy ingerlő ritmusokra vonaglanak, vad kiáltásokban törnek ki, hosszú hajjal, kihívó öltözékben járkálnak, hogy bebizonyítsák önmaguknak és a világnak, hogy mások, mint a derék, hazug, sikeres és hitetlen Bastianok, Reitlingerek és Anschützök.

91. oldal

>!
regulat

Annak már nem örültem, hogy egy-két olyan írót is találtam, aki hátat fordított nekünk, és mint felületes bepillantással megállapíthattam, tőle telhetőleg rágalmazott.

96. oldal

1 hozzászólás
>!
regulat

Egyikük sem próbálkozott meg ugyan semminemű aktív ellenállással, amikor a gazság járványként harapózott el az országban, de legalább immunisak maradtak az embertelenségre való mindennemű csábítással szemben.

15. oldal

>!
regulat

– Áldozatot hoztunk – szólalt meg egyszerre olyan váratlanul, hogy csodálkozva néztem rá; nem értettem a gondolattársítást. – De nem értünk vele semmit. A második háborúban éppoly keveset, mint az elsőben. legföljebb annyit, hogy akárcsak akkor, most is jobban megy nekünk, mint a győzteseknek… – intett a fejével a határ felé.

100. oldal

>!
regulat

Az érettségi találkozó meglepetések nélkül folyt le, vagyis majdnem pontosan úgy, ahogy K.-ba való utazásom előtt – amikor még haboztam, hogy egyáltalán részt vegyek-e ezen a rendezvényen – sejtettem és tartottam tőle.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Herbert Marcuse: Az egydimenziós ember
Legéndy Jácint – Szitányi György – Tamás Gáspár Miklós: RAF: Búcsúszimfónia
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
N. M. Kejzerov: A fogyasztói szemlélet kórtana
Herman Judit: A magad útján
Giorgia Cozza: Ingyenbaba
Christa Meves: Manipulált mértéktelenség
Szvetelszky Zsuzsanna: Noé márkája
Hankiss Elemér: Proletár reneszánsz