Halottak ​feltámadása (Brenner nyomozó történetei 1.) 86 csillagozás

Wolf Haas: Halottak feltámadása

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rejtelmes ​gyilkosság történik az osztrák Alpok kedvelt üdülőhelyén: egy idős amerikai házaspárt holtan találnak a sífelvonóban. Hogy ki lehet az elkövető? – hónapokon át homály fedi a titokzatos esetet. A nőbolond hírében álló egykori rendőrfelügyelőt, Brenner magánnyomozót nem hagyja nyugodni a rejtélyes eset, s buldogszerű kitartással kezdi kibogozni a szálakat. Mindeddig a történet talán „szokványos” kriminek tűnik, ám ha mindez Wolf Haas stílusában íródott, akkor az igazi irodalmi kalandot is sejtet.

Wolf Haas krimijei, noha tökéletesen megtartják a műfaj törvényeit, sokkal többek egyszerű bűnügyi történeteknél. Több tényező is messze az átlagos bűnügyi regények fölé emeli: egyrészt a rendkívül szellemes, szójátékokban tobzódó, olykor filozófiai mélységű nyelvhasználat és az ehhez kapcsolódó félelmetesen ravasz, sok kihagyással dolgozó, ám ugyanakkor roppant szórakoztató elbeszélői modor. A másik döntő mozzanat a kíméletlen társadalomrajz, a groteszk-szatirikus vagy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Scolar, Budapest, 2009
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632440989 · Fordította: Bán Zoltán András

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Simon Brenner


Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Szóval bírom én ezt a Brenner nyomozót, ezt a bukott rendőrt, az idegesítő lassúságával, a késői reakcióival. Meg mekkora már, hogy negyvennégy évesen otthagyja az egészet. Érted, biztos állami meló, szolgálati lakás, juttatások, de mit ér ez egy pöcs főnökkel keverve? Kicsit womanizer, olyan mintha kettőig se tudna számolni, de mégis rendben van fejben. A krimi szál gyengécske, de az osztrák környezet, a kisvárosi szánalmas lét, a humor rendesen feldobja. Szóval papíron én nagyon bírom ezt a Brennert, de személyesen kicsit azért utálnám. Miért is? Hát ezért: https://moly.hu/idezetek/198916

4 hozzászólás
SteelCurtain >!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Felkészítettek rá, hogy halványabb, mint a Jöjj, édes halál. Csakugyan az. De a stílus, és a morbid humor főbb vonalaiban már itt is megmutatkozik. Még nem átütő erejű, de a maga egyediségében már itt is megfogja az olvasót. És a krimiszál sem utolsó, ami azért nem megvetendő szempont egy bűnügyi történetnél. Már meg sem lep, hogy a felsorakozott extrém alakok névsorolvasása legalább olyan hosszadalmas lenne, mint Rejtőnél. A Brennerről meg már itt megállapítható, hogy neki már alighanem az anyja méhében reménytelenül elgurult a gyógyszere. Wolf Haas ugyanis egy pillanatra sem akarja hősét a Sherlock Holmesok és Poirotok közé feltolni. Nem szuperzsaruról ír, hanem egy hétköznapi szimatról. A főhős, számára nem Brenner, s még kevésbé Brenner nyomozó, hanem csak; a Brenner. A haverja. Sőt! A haverunk. Az ivócimboránk és kártyapartnerünk. Szomszédunk. Ember, nem félisten.

egy_ember>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Szóval kiszúrtam ezt a könyvet a neten, hogy aszondja osztrák krimi, meg Brenner felügyelő. És tudod, hogy nekem a nagyapám Brenner és a Csáth Gézának is ez volt a lányneve, úgyhogy tudtam, hogy ezt el kell olvasnom, mi sem természetesebb.
De figyelj! Szóval van ez a Brenner, aki nemrég még rendőr volt, de marhára nem bírja az új főnökét, és negyveniksz éves fejjel otthagyja a rendőrséget, de olyan mákja van, hogy rögtön felfogadja egy nyomozóiroda és megbízza azzal az üggyel, amin utoljára dolgozott, mert a biztosító ad a látszatra, és meg akarja oldani a két megfagyasztott amerikai ügyét. Ja mer’ azt még nem mondtam, hogy onnan indul az egész, hogy egy ilyen osztrák kisvárosban találnak két hullát a síliften, de a fő gyanúsítottnak tuti alibije van, úgyhogy a rendőrség nem tudja lezárni a dolgot. És akkor visszajön ez a Brenner és elkezd újra nyomozni. Olyan az ürge, mint aki kettőig se tud számolni, mindent felír, nem tud semmire koncentrálni, körülményes mint a fene. Hozzá még olyan rendőrfeje van, hogy ellenszélben száz méterről ki lehet szúrni, persze nem is kell titkolóznia, mindenki tudja, hogy miért van ott. Na de azért nem olyan béna, mint amilyennek látszik, szépen kikerüli az összes bepalizást, és a végén persze megoldja az ügyet. Ráadásul még a nőknek is bejön ez a kicsit tesze-tosza stílusa, meg az érdekes kék szeme, majdnem be is csajozik, de a kis tanárnő, akire szemet vetett már foglalt. A helyi újságíró a pasija, egy ilyen idegesítő kis zseléhuszár. És pont ettől volt jó még, hogy van benne egy csomó ilyen figura, mint ez az újságíró. Van a Liftes Lojzi, aki megtalálja a hullákat, és ő a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, meg a faluszínház egyik színésze. Aztán még a Goggenberger Johnny a helyi taxis, akinek egy régi rózsaszín Chevyje van és mindenhova konstans ötvennel megy, és még egy csomó jó arc, olyan az egész, mint valami paródia, hogy nesze itt egy osztrák kisváros az összes hülyéjével.
És még jól is van megírva. Van egy mesélő, és olyan az egész, mintha egy kocsmában ülnél vele és így söröznél, és ő meg elmesélne egy sztorit erről a Brennerről, aki valahogy ismerőse, mert sok mindent tud róla. De az nem derül ki, hogy ki mesél, de állítólag majd valamikor a későbbi részekben ki fog. És jó a stílusa is, van benne egy csomó szójáték, meg nyelvi vicc, és időnként elhallgat dolgokat, éppen csak ki nem szól, hogy gondolkozzál öcsi! Azt írják az utószóban, hogy olyan mintha a Thomas Bernhard krimit írt volna, és tényleg.
Szóval olvasd el, majd legközelebb odaadom.
Iszunk még egyet?

6 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Egy dolgot le kell szögezzek, ez egy teljesen nem átlagos „bolondos” mű. Tetszett is meg nem is. Most, hogy letettem a könyvet, így visszatekintve talán jobban kirajzolódtak utólag a szereplők, és kiforrt maga a történet is. A nyelvezete itt-ott nehézkes, sokat törtem a fejemet, hogy ez vajon a fordító hibájából adódóan, vagy az író furasága miatt…Felütöttem a könyv végét, kicsit beleolvastam az író életútjába, így talán jobban értettem, miből ered ez a nehezen oldódó nyelvezet. Újságíró riporter volt sokáig Wolf Haas, és úgy gondolta, valami merészbe belevág. Tényfeltáró, leíró, kicsit tényleg kocsmanyelvezetű „link” írás. De azért élvezetes.
Brenner nyomozó máris a szívembe lopta magát. Remek ponyva.

1 hozzászólás
Roszka>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Nekem ez nagyon nem jött be. Állandóan elvesztettem a fonalat, ez a mesélő a kocsma asztalnál számomra érdektelen volt. A humora sem tetszett. Lehet az a baj, hogy nem szoktam kocsmázni.

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Egészen különleges az atmoszférája. Megértem, akit idegesít, én viccesnek találtam a stílust. Brenner jó arc, elsörözgetnék vele. Igaz, a nyomozása hagy némi kívánnivalót maga után, és a sztori is elég szimpla, viszont a környezet tetszett. Lesz ez még jobb is, folytatom a sorozatot.

klaratakacs P>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Osztrák krimi, na ilyet sem olvastam még, ráadásul még humora is van. Kicsit hasonlít Rita Falk sorozatára, nem a krimi a lényeg, hanem a kisváros és annak lakói, a köztük lévő összefonódások és annak néha humoros visszásságai. Amit hiányoltam az a bűncselekmény minimális adatai, amit még egy magánnyomozónak is tudnia kellett volna.
A nyelvezettel voltak gondjaim, ugyanis ilyen kocsmai stílusban előadot történet egy-két oldalon keresztül (ahogy élőszóban is) még szórakoztató, de töményen engem kifejezetten idegesítenek ezek a kiszólások, elkanyarodások.

gab001 P>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Egyáltalán nem szokványos krimi. Egy amolyan anekdotázós stílusban elmesélt gyilkosségi eset, melynek kiderítéséhez időre, türelemre és sok-sok egybeesésre volt szükség a Brenner részéről. Azt kell mondjam, hogy az író semmitől sem riad vissza; a stílus, a gyilkosság, az elkövető, a nyomozó és maga a történet elmesélése is sajátságos. Az elején nagyon tetszett a közvetlenség, majd volt, hogy egy kicsit soknak éreztem, de összességében érdekesnek találtam. Sejtettem, hogy a címnek árulkodó szerepe van, de csak a magyarázat után értettem meg, hogy mennyire. Könnyen olvasható, mégis elgondolkodtat. Mindenképp folytatom.

>!
Scolar, Budapest, 2009
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632440989 · Fordította: Bán Zoltán András
mohapapa I>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Wolf Haas könyvei azok a könyvek, amelyek elolvasása után az emberek minden erejét meg kell feszítenie, ha értekelést ír, nehogy automatikusan felvegye a stílusát. Még az is roppant nehéz, hogy ne úgy kezdje: „a” Wolf Haas.
Büszke vagyok magamra: ellene álltam! Csak azt nem bírtam ki, hogy egyáltalán meg sem említsem, milyen nehéz ellene állni a kísértésnek.

Brenner első nyomozását olvashatjuk ebben a könyvben. Mert nem az első Haas-olvasásom, maga a stílus már nem hatott reveláció erejével. De az a nagy helyzet, hogy Haas minden ereje a stílusában van. Abban, hogy a olvasó végső soron nem olvas, hanem hallgat. Hallgatja, ahogy a narrátor elsörözi vele Brenner történeteit. S hogy ez nem csupán az én érzésem, legnagyobb meglepetésemre ugyanezt mondja könyv fordítója, Bán Zoltán András az utolsó oldalon konkrétan ezt írja: a roppant szórakoztató elbeszélói modor, melynek révén úgy érezzük, hogy az egyes szám első személyű narrátor […] mintegy a kocsmaasztal mellől egyenesen nekünk, a vele söröző olvasóknak címzi mondanivalóját. No, ez az, ezt tudja nagyon jól Haas! A könyvön keresztül egy kocsmaasztalnál ülve mesélni. De komolyan! Van/volt egy nagyon kedves ismerősöm, Feri. No, ez a Feri olyan figura, ha elkezd mesélni, egyfelől nem tudja abbahagyni (ettől még lehet nő is, de nem az), másfelől egy élmény őt hallgatni, mert olyan plasztikusan, annyi humorral mesél, hogy olyanok vagyunk, mi hallgatók, úgy csüngünk rajta, mint díszek a karácsonyfán. S közben potyog a könnyünk a röhögéstől. Nem és fajra való tekintet nélkül.

Ennyit tesz a stílus. Mert über alles. Olyan, hogy az ember, na jó, kis pihenés után újra akar még belőle. Mert persze, azért csak furdalt közben a kíváncsiság, hogy kifene lehet a gyilkos, de bevallom, voltaképpen ez annyira másodlagos volt, mint mondjuk a Rejtő-könyvek történetei. (Kapásból: na, miről szól a Csontbrigád?) Ha emlékszem is bármelyikre, az csak véletlen lehet.

S azért még hozzáadódik az összértékhez, hogy Brenner alakja nagyon kitalált figura. Nem szép, nem humoros, nem penge elméjű, nem pazar társalgó, nincsenek a lényegbe fúróként hatoló megfigyelései, kérdései. De (csak azért sem, nem és nem írom oda, illetve kitörlöm, hogy „a”! De nehéz volt…) Brenner mégis megoldja, a maga lassú, tétova módján, a bűnügyeket, és hiába sziklaként egybeszabott, hiába rossz társalgó , a nőknél mégis jó valamiért. S bár egyáltalánn nem egy társasági epicentrum, mégis mindenki kedveli. Szóval ellenmondásos figura, de valószínűleg éppen ettől él. Mert ugyan, rajtam kívül nincs még egy ember, aki nem lenne ellentmondásos. :-)

S komolyan: vért izzadtam, hogy nehogy Haas stílusában írjak. Szerintem a következő Haas-könyv olvasása után legalább két könyvet várok, amíg értékelésbe fogok.

chhaya>!
Wolf Haas: Halottak feltámadása

Nem lett volna rossz, de a stílusa… Az utószó megerősített, amit végig éreztem, hogy a „narrátor mintegy a kocsmaasztal mellől, egyenesen nekünk, a vele söröző olvasóknak címzi mondandóját.” Hát… nagyon rendes tőle, hogy el akarja mesélni a sztorit, de hagyta volna egy profira. Akadnak olykor kimondottan szellemes szójátékok és kifejezések, de az élőbeszéd erőltetett utánzása, a sok kiszólás, magyarázkodás, szóismétlés… Rettentően fárasztott, elvonta a figyelmem a történetről. A krimi szál amúgy sem túl erős, Brenner nem sokat nyomoz, inkább csak ide-oda teng-leng az osztrák hegyi kisvárosban, ebben a síparadicsomban, a szeptemberi vénasszonyok nyarában, és véletlen a nyakába szakadnak az információk háromnegyed évvel a gyilkosságok után. Na puff. A lassú cselekmény után viszont szinte arcul csapott a megoldás, annyira kiszámíthatatlan volt. Az alap ötlet amúgy nem rossz, plusz a kisváros és a benne élő emberek, szokásaik bemutatása is érdekes (főleg az önkéntes tűzoltóság és a tűzoltás leírása). Más kivitelezésben, még tetszene is.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Körülményesen hangzott, vagy mi a bánat, szóval, hogy is mondjam, olyan volt, mint egy opera a tévében. Nemhogy szögletes, hanem egyenesen sarkos.

SteelCurtain >!

Mert ilyen az ember: azt még lenyeli, hogy a Föld elpusztul, de azt már kevésbé, ha az új sícucca tönkremegy.

sztimi53>!

Lényeg a lényeg. A feje volt az oka, hogy most a Brenner felbukkan a zelli városi gyógyszertárban, és a gyógyszerésznőtől egy csomag Migradont kér.
– Kinek lesznek a tabletták, Brenner úr?
– Nekem.
– Volt már egyáltalán orvosnál?
Na mármost a Brennert olyan fejfájás gyötri, hogy azt se tudja, hova nézzen, és akkor a patikuskisasszony is körülményeskedik itt neki.
– Jaja – mormolja, és már kívül van az ajtón, mielőtt a gyógyszerészkisasszony amúgy komolyan belekezdene a fontoskodásba.

20. oldal

2 hozzászólás
mdmselle I>!

És ma már tényleg azt kell mondanom, hogy le a kalappal Brenner előtt, mert más nem oldotta volna meg olyan nagyon könnyen az ügyet. Például a Nemec, aki fejben jobb volt, gyorsabb, és más esetben talán jobb lett volna. Na de nézd már meg, mi volt itt az ábra! A hullák a liftben külföldiek! Tanúk nuku, nyom nuku, indíték nuku, bármi nuku. Na, erre a Brenner volt az ideáltipikus.

Második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Simon Brenner
7 hozzászólás
kissüti>!

Mert ilyen az ember: azt még lenyeli, hogy a Föld elpusztul, de azt már kevésbé, ha az új sícucca tönkremegy.

7. oldal

Timcsibaba77>!

Még a kutyát se, Vagy mégis? Régi sztorikat írni, az újságot összetekereni, eldobni. A kutya visszahozza az újságot. Vagyis elhagyja a kályhasutot. A rendőrség kihasználja az alkalmat. És benéz a kályha mögé. Vagy nem?

23. oldal

Wiggin77 P>!

Eleinte csak némán álltunk, a Leitinger is, legalább egy percig, azután, hogy az ismeretlen kiitta a rumosüveget. Hét deci nyolcvanszázalékos rumot. Csak néztük, és mindenki arra várt, hogy mikor esik össze. De nem esett össze. És ekkor a Leitinger azt mondta, szerintem ez egy kísértet.

152. oldal

SteelCurtain >!

A Mandl senkinek nem akart a terhére lenni. Csak azt hitte, hogy az egész világot le kell rombolnia a fontoskodás kedvéért.

SteelCurtain >!

De ez a Betty lány, ez csak a biztosítótól jött. Amolyan helyi szemrevételezést végzett a biztosítónak, és persze mindent meg akart tudni a Brennertől az ügyről. Az meg nem sok kielégítőt kínálhatott neki. Mármint ami az ügyet illeti, abban nem sok kielégítőt.

altagi P>!

A rendőrség már január elején bemondta a terített betlit.


A sorozat következő kötete

Brenner nyomozó történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paulus Hochgatterer: Az élet édessége
Marc Elsberg: Blackout
Vicki Baum: Helene doktorkisasszony
Josef Haslinger: Operabál
Beate Maxian: A Práter-gyilkosságok
Daniel Glattauer: Örökké tiéd
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.