Az ​örök élet (Brenner nyomozó történetei 6.) 29 csillagozás

Wolf Haas: Az örök élet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

mmár ​hatodik részéhez érkezett az egykori osztrák rendőr, „a Brenner" történeteinek sorozata. Aki figyelemmel kísérték az eddigieket, jól tudja, hogy a könyvekben nemcsak arról volt szó, ki a gyilkos, hanem arról is, hogy egyáltalán ki a regények elbeszélője? Talán az egyik, háttérben álló, névtelen alak, aki éppen eleget – olykor meghökkentően sokat – tud az egykori rendőrről? Brenner ismerőse, rokona? Férfi? Nő? Az osztrák sajtóban is évekig tartott a sikertelen találgatás, míg Az örök élet a szó szoros értelmében csattanós választ adott a kínzó talányra. Annyit elárulhatunk, hogy a válasz a Brenner szülővárosában, Grazban, egész pontosan annak Puntigam nevű elővárosában rejlik. És a múltban, mi sem természetesebb. Mert a Brenner a könyv elején (és az év elején, mivel újév napja van), háromhetes kóma után az intenzív osztályon ébred, azaz újjászületik Puntigam Alsón, és ő egy idő után már maga sem tudja, hogy a fejéből kipreparált golyót öngyilkossági szándékkal valóban ő maga,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Scolar, Budapest, 2011
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632443027 · Fordította: Bán Zoltán András

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Simon Brenner

Helyszínek népszerűség szerint

Édenkert


Kedvencelte 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

mate55>!
Wolf Haas: Az örök élet

Derűsen gonosz és furcsán szórakoztató. Meg kell szokni. Amikor egy Haast olvasol, az nem olyan, mint egy közönséges bűnügyi regény. Mert Haas biztosan feltalált valamit, amit anyagtalan első személyű narrátornak nevezhetnénk. Itt a bűnügyi történet nem az előtérben van, hanem azt a célt szolgálja, hogy az érdekes karakterek kölcsönhatásba lépjenek. A bizarr jelenetek mintha egyetlen öntőformából származnának, amelyben a koromfekete humor, az elfojtás, a megfigyelés játékosan keveredik a túlzásba vitt szituációs komédiával. A bűntudat és az engesztelés elve haszontalan, mert az okokba, eredetbe és felelősségbe vetett hit abszurditássá redukálódik. És nincs pátosz, nincs indokolatlan erkölcs, ehelyett bátorság a félelem nélküli tanácsokért. Ugyanakkor a történet feszültsége nem vész el, mert a múlt és a jelen keveredik a thriller műfaj szellemében.

1 hozzászólás
sztimi53>!
Wolf Haas: Az örök élet

Mert a nem normális rokon értelmű segédkifejezés ehhez képest. Valahogy így. Roppant izgalmas rész, múltban és sebben vájkálós, amiben szokás szerint jellemzi nekünk a osztrák népséget, és hát lehet találni hasonlóságot velük. Annyira izgultam, hogy vigyorogni alig maradt időm! Hiányoltam kicsit a patikusokat, de a rengeteg gyógyszer kárpótolt valamelyest. Az előző rész után féltem, hogy kifulladt, mekkorát tévedtem. Maradt még kraft a jó öreg Brennerben. És hát a narrátor… nahát!

Wiggin77 P>!
Wolf Haas: Az örök élet

Hát most már megint mi történt. Bonati doktor szerint a Brenner hazatérvén szülővárosába,túl sokat töprengett a múlton, meg hogy régen fiatal volt, ma meg már öreg, aztán akkor már inkább golyót repített a fejébe. De nehogy már azt hidd, hogy pont az a Brenner tenne ilyet, aki tizenhárom évesen lepofozott egy Arnold nevű cingár tizenhat éves srácot, aki ennek hatására kezdett irgalmatlanul gyúrni – írd és mondd: Brennernek köszönheti Hollywood a grazi gépembert. Hősünk elmerül a múltjában, esik és visszaesik, küzd szaporodó sérüléseivel, közeli kapcsolatba kerül a Szentírással, aztán lassan, de biztosan megfejti a rejtvényt. És még kedvenc láthatatlan „szereplőm”, a narrátor kilétére is fény derül végre.

Juci P>!
Wolf Haas: Az örök élet

Köszönöm, Wolferl, az előző két kötet után ez már nagyon kellett, úgy érzem, kimásztunk a gödörből :) Izgi rész volt, múltban vájkálós, és örültem, hogy nem a szokásos hirtelenséggel esett a fejünkre a bűnügy megoldása.
Egyre inkább úgy gondolom, hogy kéne írni egy petíciót, hogy a Rudolf Péter azonnal olvassa hangoskönyvre az egész szériát. Ki írja alá?

3 hozzászólás
egy_ember>!
Wolf Haas: Az örök élet

Hogy mik nem vannak!
Nyakig jár a Brenner a múltjában, és nem mondanám, hogy élvezi.
És amikor már úgy tűnik, hogy akkor ezzel most vége is van a sorozatnak, akkor azt kell mondjam, hogy szerencsére nem, mert nem csak a mesékben van három kívánság.
Vesd össze: közkívánatra!

Black_Venus>!
Wolf Haas: Az örök élet

Brenner a szuperhős, kicsit irreális, de nem volt rossz. Most már meg kell szereznem a 7. részt is, h tudjam, mi lett a narrátorral.

Mortii>!
Wolf Haas: Az örök élet

Elég kemény eset, mikor Brenner azt próbálja felgöngyölíteni, hogy végül is ki lőtte őt fejbe.
Persze ahogy jönnek elő az emlékek és az újabb fejlövés, egyre bonyolódik a történet, de a végén mindenre fény derül! Még a narrátort is megismerjük végre!

Megismerkedünk főhősünk puntigami fiatalkorával, annak főbb eseményeivel, az Arnold motivációs pofonjával, és közben kicsit az 53 éves Brenner is visszacsöppen, legalábbis a mopedezés erejéig.
Számomra ez az eddigi legjobb Brenner történet, és nem félek attól, hogy az utolsó überelni fogja!

vöri P>!
Wolf Haas: Az örök élet

Ó, hogy mennyire imádom ezt az egészet! Tényleg hihetetlen, utánozhatatlan, meg minden ilyesmi! Akinek tetszettek az eddigi Brenner-krimik, ez is fog :) Ez kötet kicsit személyesebb hangvételű, sokkal inkább szól magáról Brennerről, mint bármi másról. Most, hogy egyre inkább látom, mennyi mindent akarok még elolvasni életemben, egyre nehezebben szánom rá magam, hogy időt „pocsékoljak” arra, hogy bármit újraolvasok, de ezeket a köteteket biztosan fogom még forgatni!

jeges_varga>!
Wolf Haas: Az örök élet

Újratöltve

Figyelj, mit mondok én neked. Ha fejlövést kapsz, akkor a csoda is kevés ahhoz, hogy túléld. A sebészi mestermunka ugyancsak semmi, szükséged van a rossz irányzékra is. Hogy aki a fegyvert tartja, éppen akkor lőjön, amikor a mopeden ülve hazafelé hajtasz, és közben valaki erősen rád dudál, mire óhatatlanul elkapod a fejed.

Vagy esetleg kell egy izgő-mozgó ér, amelyik folyamatosan táncot jár a fejedben. Hogy te is értsd: a migrén miatt hasogat a kobakod. És akkor te is elbizonytalanodsz, hogy a régi rendőriskolai időkből ismert Waltherből származó golyót a fájdalom csillapítása miatt magad röpítetted a fejedbe. Vagy netán más akart eltenni láb alól.

Azt azért te sem gondoltad volna, hogy a Brennerről beszélek, aki a történet kezdetén Puntigam Alsón három hét kóma után visszatért a halottak birodalmából. Írd és mondd: új év, új remények. Az orvosok szemszögéből természetesen a legszebb dolog a világon, amikor egy reménytelen eset felébred. A páciens is alapvetően pozitívan viszonyulhat az események ilyetén alakulásához. Az olvasó azért sejti, a mesélő sem rejti véka alá, hogy most fordítva történnek a dolgok: minden bizakodásra ad okot, de később rá kell térni a rosszra is. Hogy mi a bánat megy is itt voltaképp?

Ehhez tudnod kell, hogy a Brenner a gyermekéveit Puntigamban töltötte, és öreg korára visszatért oda. Kihalt ugyanis a bérlő a nagyapai asztalosműhelyből, és most a háza (kivéve a manzárdszobát) üresen állt. Miért ne jött volna vissza, ha a felmenői ingatlan gondja úgyis rászakadt – ezt gondolta a Brenner. Azt mondanom sem kell, hogy mindez csak fokozatosan jutott az eszébe. Edzés közben. Mert miután magához tért, elölről kellett kezdenie mindent. Nem csak az emlékezést, ááá. Újra meg kell tanulnia ülni, állni, menni, hallani, beszélni.

Idővel egyre több emlék a felszínre került: először is a név, mert azt sem tudta, hogy hívják, miután egy golyót szedtek ki a koponyájából. Aztán a születési év, a gyerekkor, a rendőriskola Grazban, az első rendőrévek, aztán a bűnügyi osztály, később pedig a nyomozóként eltöltött időszak is átszáguldozott a lövéscsatornáján. Minden lehetséges eszébe jutott, még az is, amire nem akart emlékezni. Csak a kóma előtti három nap hallgatott magáról. Mintha meg sem történt volna.

Ezért kellett nyomoznia a Brennernek, vissza a múltba, kvázi saját maga után is. Egészen a rendőriskolai évekig, amikor is Aschenbrenner, a mostani grazi rendőrfőnök, Köck, a grazi Arnold Schwarzenegger Stadion jelenlegi házmestere, az Irrsiegler, akit mindenki csak Saarinennek szólított a finn motorkerékpár-világbajnok után és a Brenner 1973 húshagyókeddjén tréfából elindultak a Raiffeisen Bank puntigami fiókjába, hogy a gyakorlati képzésből levizsgázzanak. Huszonévesen az ember sokféle baromságot elkövet, de van olyan, amikor utólag cseppet sem tűnnek viccesnek a dolgok.

Meg kell hagyni, Wolf Haas megint ügyesen kitalálta az egészet. Rendesen megkeverte a dolgokat, és nem csak a Brenner fejében. Nem mondok újat azzal, hogy az olvasónak is nagyon oda kell figyelnie a részletekre, különben csak pisloghat zavarodottságában. Hogyan kerül ebbe a történetbe Jimmi Hendrix vagy Eric Burdon? És mi köze van Pasolininek mindehhez? Arról nem is beszélve, hogy terítékre kerül a foci is, a Mura-parti séták, meg a citromos likőr. Előkerülnek a régi trafikok, a hobbirendőrök meg a cigányok is. És persze a nőknek is fontos szerep jut.

És itt van ez a titokzatos elbeszélő, akiről eddig nem hullt le a lepel. Legszívesebben megragadnád az író gallérját, hogy ugyan áruld már el, ki az, aki ennyire ismeri a Brennert, és ilyen ügyesen össze tudja rakni a részleteket. Mert ha eddig se volt lineáris a kronológia, akkor most mit mondjak? Táncot jár a sztori, mint a migrén a Brennerben.

Akár hiszed, akár nem. A Haas a sorozat hatodik részében végre megmutatja nekünk, hogy kinek a szájából születnek meg ezek a bűnügyi történetek. De nehogy azt hidd, hogy az egészet a szádba rágja. Ezért van az, hogy nyugodtan kezdheted ezzel a könyvvel a megismerkedést Brennerrel. Egyet azért mondok neked, érdemes figyelni a regény olvasása közben, mi van a sorok között. Nem szégyen, ha visszalapozol. Mert ugyan a végén csattan a poén, mi sem természetesebb, de már előre kaphatsz némi információt. Vagy az is lehet, hogy a végén csak állsz bambán, hogy akkor most mi van?


Népszerű idézetek

Juci P>!

Most nem árt, ha tudod, hogy [a Brenner] ifjúkorában rájött, hogy a nőkre, vagyis az akkori nőkre, egy gondolkodós film messze nagyobb hatással van, mint egy rendes film. Sok lány egy háromórás gondolkodós film után sokkal megközelíthetőbbnek bizonyult, mint egy háromórás kocsmázás után, arról nem is szólva, hogy a mozijegy sokkal olcsóbb volt. Az egyetlen hátrány, hogy egy háromórás gondolkodós film után sokszor a Brenner is úgy kiakadt, hogy dupla olyan hosszú kocsmázásra volt szüksége, hogy elfelejtse a gondolkodós filmet.

109. oldal

5 hozzászólás
egy_ember>!

Most tudnod kell, hogy a Brenner ifjúkorában még korántsem jelentek meg olyan, undort keltő fotók az újságokban, mint háború, vagy amputáció, vagy olyanok, hogy: „Az Év Menedzsere”.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Simon Brenner
2 hozzászólás
egy_ember>!

Először a köztemetőnél akarta bedobni a törölközőt, mert természetesen ragadós, ha olyan sokan hevernek lustán körülötted…

42. oldal

1 hozzászólás
egy_ember>!

Amikor magához tért, az első pillanatban azt hitte, a mennyországban van, mert a takarító srác annyira hasonlított a Jimi Hendrixhez.

11. oldal

1 hozzászólás
mate55>!

Egy sérelmet sokáig dédelget az ember, az kitart az életed végéig, de a sikert gyorsan elviszi az ördög.

egy_ember>!

Vannak ezek az okos emberek, akik gyakran azt mondják, a futball csak pótlék, mert egy férfinak valamit mindig bele kell mesterkednie valahova, egy labdát a kapuba, egy pisztolygolyót a fejbe ésatöbbi ésatöbbi.

167. oldal

2 hozzászólás
sztimi53>!

Akkor nem sokat fecsegett a Brenner, hanem elismerte, hogy egyik-másik gyógyszergyártó cég már régen csődöt jelentett volna nélküle. Azt hitte, azért kell elismernie, nehogy rossz gyógyszereket adjanak neki, mert manapság szépen össze kell hangolni mindent, miért, mire számítottál. A saját érdekedben, mindenekelőtt, ha azt akarod, hogy a látóideged egységesen színezze ki neked a világot.

egy_ember>!

Sajátos típus ez, a pszichológusok évtizedeken át tanulmányozták, míg végre fogást találtak rajta, és már megvan a megfelelő neve, most figyelj: rossz jellem.

42. oldal

2 hozzászólás
Wiggin77 P>!

És miközben azért imádkozott, hogy a haja elég jól fedje a lőtt sebét, a Weblinger ezredes a katonai késével már úgy odaszögezte a kezét a Bibliához, hogy a Brennernek menekülés közben pár méteren át a kezéhez tapadt a szent könyv, szóval az ötödik evangelista, gyakorlatilag.

161. oldal

sztimi53>!

Mert a nem normális rokon értelmű segédkifejezés ehhez képest.


A sorozat következő kötete

Brenner nyomozó történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Steve Cavanagh: Vádalku
Ella Steel: Végzetes hajsza
Diana Hunt: Őrület határán
Farkas Anett: A 33-as ügy
Ella Steel: Sors-Fordító
Angela Marsons: Gyilkos igazság
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Don Winslow: A kartell
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.