El ​Paso 34 csillagozás

Winston Groom: El Paso

El ​Paso határváros, a történet pedig korszakhatáron játszódik, a huszadik század fordulóján és első évtizedeiben. A nagysikerű Forrest Gump szerzője ezúttal fordulatos történelmi kalandregénnyel áll elő, a helyszín néhány Európában, majd az Egyesült Államokban felvillantott pillanatkép után a viharos, önállósodó Mexikó, amelynek a határhoz közel eső területeit fillérekért vásárolták fel az amerikai vasútmágnások, újságcézárok és mások. Itt minden lehetséges és itt mindenki megfordul: hősök és áldozatok, gyermekrablók, banditák és javasasszonyok – valamennyiüket próbára teszik a háborús körülmények és a gyönyörű, ámde cseppet sem barátságos természet.
A történet egy bostoni árvaházban kezdődik, ahonnan éppen karácsony előtt egy vasútmágnás és a családja örökbe fogad egy kisfiút. Arthur, aki még a vezetéknevében sem lehet biztos, felveszi a szép hangzású Shaughnessy nevet, előkelő iskolákba jár, majd beáll apja mellé a vasúttársasághoz, szerelmes lesz, gyerekei születnek.… (tovább)

>!
Tarandus, Magyarország, 2016
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584404 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Tarandus, Magyarország, 2016
552 oldal · ISBN: 9786155584411 · Fordította: Lázár Júlia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Winston Groom: El Paso

Winston Groom nevével akkor találkoztam először, amikor jó pár éve a könyvtárban rátaláltam a Forrest Gump című könyvére, első gondolatom az volt, hogy „jé hát ebből könyv is van?”, aztán természetesen ki is kölcsönöztem a könyvet. Az elolvasása után rájöttem, hogy a könyv történetének a címadó szereplőn kívül semmi köze sincs a híres filmhez. Ez persze nem jelentett rosszat, sőt életem egyik legviccesebb olvasmányaiként tartom számom az író Forrest Gump könyveit (bizony ám, két része van neki). Így tehát nem meglepő, hogy nagyon izgatott lettem, amikor megláttam, hogy hamarosan egy új könyve fog megjelenni nálunk. A könyv borítója már első ránézésre nagyon megtetszett, a fülszöveg alapján pedig egy ígéretes történetnek néztem elébe.

Winson Groom El Paso-ja teljesen más hangvételű könyv volt, mint a Forrest Gump kötetei, ám én nem csalódtam ebben az új, kalandos történetében sem.

A könyv története egy amolyan igazi régimódi „roadmovie”, ami átszeli Mexikó kies és lakatlan tájait, sok izgalomban van részünk, és Winston Groom-nak hála, rengeteg nevetésben is.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/01/winston-groom-el-p…

>!
mate55
Winston Groom: El Paso

A kult könyvekben az az érdekes, hogy az olvasó gyakran már azelőtt is szereti, mielőtt olvasta volna. Winston Groom eme új könyvével kapcsolatban semmi kétség, koncepciója teljes mértékben arra épít, hogy kőkemény kultkönyv legyen belőle, és ekként verekedi majd végig magát a könyvpiacon. Mert elképesztő kalandregény és egyben történelmi regény is mesésen összeszűrve, szembe állítva a civilizációs Amerikát a vad Mexikóval. Egy ellentétet szimbolizál, mintha két korszak, két kultúra határán lennénk, az úgy nevezett „modern kor” és a „vadnyugat” határán. A hírhedt és legendás bandita, Pancho Villa (rettegett mondása: „nem elég, ha a teste elpusztul, a lelkét is el kell pusztítani”) „forradalmáról”, (aki egyrészt idealista volt spoiler úgy gondolta, arra szánta őt a sors, hogy jobb életet biztosítson a népének, másrészről kíméletlen gyilkos, kegyetlen szadista) erőszakkal teli mozgalmáról, és egy hőssé váló apáról szól, aki mindenáron meg akarja menteni gyermekeit az önjelölt diktátor karmai közül. Ritkán áll módomban a történelem egy adott szakaszát két ennyire ellentétes nézőpontból szemügyre vennem. És a legszebb az egészben, hogy ez a két dolog „összeér” a végére. Szinte ijesztő, a válogatott borzalmak megjelenítése. Döbbenetes képet fest az 1910-es évek mexikói lázadásról, a dühöngő vadkapitalizmusról, amikor a világégés szaga már javában terjed. Hiteles, sokszínű lenyomata ennek az időszaknak. Romantikus mese ez, érzelmes, kegyetlen. Remek stílusa megóvja attól, hogy közhelyes, szentimentális sztorivá laposodjon. Szép könyv. 552 oldalban elmesélve is szép.

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Winston Groom: El Paso

A Forrest Gump írójától elsőre meglepő, hogy egy historikus western kalandregénnyel jelentkezik, pedig Winston Groom több történelmi tárgyú regényt is írt, csak ezek nem olyan ismertek, mint az emlékezetes film alapjául szolgáló műve. Emberünk amúgy elismert történész és Pulitzer-díjra is jelölték az egyik munkáját (Beszélgetések az ellenséggel), harcolt a vietnámi háborúban, majd újságíróként és íróként dolgozott. Húsz év után jelentkezett újabb regénnyel, amely messze van attól, hogy életre szóló élményt nyújtson, viszont tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani ez a remek kalandregény, amely érdekes, izgalmas történettel és jól megírt karakterekkel varázsolja el az olvasót. Igazi időutazást tehetünk az 1910-es évek Mexikójába, ott lovagolhatunk a legendás Pancho Villa mellett, miközben éppen forradalmat csinál, megismerhetünk egy gazdag vasúttulajdonos famíliát, egy karizmatikus apa és egy örökbe fogadott fiú küzdelmeit, amely az unokákért folytatott harc közben tér nyugópontra sok év után. Ez egy macsó könyv, tele férfias kalandokkal, amelyből nem hiányzik a romantika és az akció sem, de a dráma és a háború szörnyűségeivel is szembesülhetünk az oldalakon. Profin megírt, jó könyv, érdemes rászánni az időt!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/02/13/konyvkritika_w…

>!
Dominik_Blasir
Winston Groom: El Paso

Groom hihetetlenül színes képet vázol elénk, nekünk pedig nem kell mást tennünk, mint hátra dőlni, és élvezni ezt a csodálatos utazást. Azt mondom, „csodálatos”, pedig nem felhőtlenül vidám történetről beszélünk. Súlyos, kegyetlen, drámai eseményeknek leszünk tanúi, emberek halnak meg, gyilkosokat követhetünk közvetlen közelről – hiszen ez nem valamiféle barátságos, romantikus Mexikó. Ez a kemény, durva és erőszakos férfiak földje, ahol a nők is csak úgy tudnak túlélni, ha legalább ennyire erőssé válnak. De közben mégsem rendülünk meg olyan mélyen, mégsem vág olyan mélyen a húsunkba az El Paso: Groom úgy mesél, hogy közben nem akarjuk tíz oldalanként letenni könyvét, mert már nem bírjuk tovább olvasni a fájdalmat. Az El Paso olyan regény, ami közben reménykedünk, hogy sosem ér véget, mert annyira jó érzés olvasni. Néha fáj, néha sírunk; néha örülünk, néha nevetünk; néha csodálkozunk, néha meglepődünk. Akárcsak az életben.
Bővebben, de nem feltétlenül összeszedettebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-12-17+…

>!
Szimirza P
Winston Groom: El Paso

Azt hiszem, hogy ez egy kész forgatókönyv és ha valakinek lenne egy csöpp esze, szépen fogná és egy iszonyatosan jó filmet készítene belőle, amire azt lehetne mondani, hogy a film PONT olyan jó volt, mint a könyv!!

>!
Virágszépe
Winston Groom: El Paso

Igazi kalandregény. A háttérben, Európában az I. világháború, a függetlenségre vágyó Mexikóban forradalom rendezi a politikai hatalmat. Nagyon érdekesen megírt korkép a XX. század első évtizedeiből, az amerikai hatalmasokról, az útkeresőkről, és a törvényen kívüli mexikóiakról. Feszült, izgalmas történet, hihetetlenül olvasmányos stílusban. Érdekes emberek, összetett személyiségek, kidolgozott jellemek: Pancho Villa reális, és Arthur az önfeláldozó apa idealizált alakja. Elképzelhető történet hiteles emberekkel, helyzetekkel. Érdekes volt olvasni az utószóban a politikai háttérjátszmákról, a valódi szereplők sorsáról.

>!
Nagy_Atilla_Tas
Winston Groom: El Paso

Egy kellő alapokra épített- a valóság és képzelet határán is jócskán résztvevő, egyikből a másikba át-átlibbenő lebilincselő western kalandregény (némi nem bántó inkább kikacagtató bolsi stichel) jelent meg Winston Groom tollából, ami éppen ennek köszönhetően néhány számítani lehetett rá shakespeari fordulaton túl, sok meglepetést is kínál.
Egy viszonylag vaskos könyv(bár a legjava egy hosszú buszút alatt meg is volt) olyan mint a jó pálinka ha a történetfolyamnak nincsen megfelelő ágya akkor könnyen elszállhat a semmibe…
Itt azonban ennek se híre se pora, a cselekmény kellőképpen kiaknázva a Szerző minden rendű és rangú tárgyi tudását- a repülőgépektől a marhahajtáson át a katonai hadműveletekig- olyan ha a kocka el van vetve családregénybe oltott valós történelmi eseményekkel és személyekkel tarkított westernmesével ajándékozott meg bennünket, ami után minden ínyenc nemcsak megnyalhatja mind a tíz ujját hanem meg is fogja, még azok is akik szeretik a véresebb, gyilkolászósabb cselekményeket,ámbátor az élők sorsát megpecsételő kegyetlen történésekre vérszomjazók szerencsére nem botlanak a cselekményt kitölteni csak lépten-nyomon felkoncolt hullahegyekkel,vagy ágyjelenetekkel képes a botcsináltákat jellemző olcsó fogásokba csak akkor ha a történet azt akkor és úgy megkívánja!
Amibe viszont a nyájas olvasó beleakadhat az egy született mesemondó színpompás regénye.Ami egy született öntörvényű az úr a pokolban is úr kemény szerencsejátékos – aki a vagyonát egy vasúttársaságot is kockán nyerte- és családjának, velük együtt örökbefogadott fiuknak a harcáról szól egymás ellen és egymásért a koldusbotra jutás fenyegető réme elől a túlélésért a Pancho Villa vezette mexikói forradalom kellős közepébe hullva,sok fordulattal, titokkal,és roppant eredeti párbeszédekkel!Nem mindenki számára tisztes,megnyugtató véggel…
A Szerző noha egyes eseményeket és valóban élt híres vagy hírhedt alakjaival történteket a regényéhez igazította, ennek ellenére hiteles korképet és hamisíthatatlan légkört teremt élvezetes hangulatos korszellemet idéző tablót fest olyan erővel ami egy pillanatra sem engedi lankadni az olvasó figyelmét!

>!
Mariann_ P
Winston Groom: El Paso

Remek könyv !
Különös / különleges emberek, sorsok.
Kalandos utazás, menekülés, üldözés egy általam nem ismert környezetben a mexikói forradalom idején.
Letehetetlen, nincs mellébeszélés, sodródunk az eseményekkel.
Szerencsémre időben felfigyeltem a könyvre, így az előrendeléssel barátibb áron jutottam hozzá.

>!
milegyenanevem
Winston Groom: El Paso

Inkább kaland-, mint történelmi regény, de a könyvben szereplő eseményeket hűen adja vissza a szerző. Az első világháború Amerikájába kalauzolja az olvasót az író, megismerhetjük az amerikai-mexikói határvillongások hátterét, azt, hogy a szabadságharcosnak kikiáltott Pancho Villa igazából egy elvetemült gonosztevő volt. Részletesen megismerhetjük a fejlődő Egyesült Államok, és az elmaradt mexikói vidék mindennapjait. Mindehhez egy gyermekrablás története adja a keretet, melynek során az apa vonaton, repülőn, lovon, gyalog és autón üldözi a határvidéken a gonosztevőket.
Jó lenne más könyveit is olvasni magyarul a szerzőnek! Ha lehetne adni, megérdemelne hat csillagot is!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Ez csak játék – mondta.
– Mint minden más, kis senorita. Csak néha nagyon nagy a tét.

366. oldal

>!
robinson P

Nagy csatába nem kezdek többé, amíg nem tudom biztosan, hogy van erőm győzni.

259. oldal

>!
mate55

Csillogó tekintete láttán borzongás fogta el, úgy érezte, mintha az egyetlen nő lenne a világon, és számára az is volt.

81. oldal

>!
robinson P

Az ezredes hitt a fair playben, a kemény munkában, a bátorságban és az otromba viccekben.

50. oldal

>!
robinson P

Az ezredes és Beatie kilencévesen hozták ki az árvaházból. Addigra éppen feladott minden reményt, hogy más lesz a sorsa, mint a többi fiúnak, akik úgy töltötték be tizenhatodik évüket, hogy nem találtak otthonra.

19. oldal

>!
robinson P

Arthurral először fordult elő életében, hogy a világot terítették elébe, mint egy ajándékot, és szentül elhatározta, hogy nem vesztegeti el.

31. oldal

>!
robinson P

Odalent több tízezer barnásvörös marha legelt, szinte mozdulatlanul, mintha egy festmény alakjai lennének.

45. oldal

>!
robinson P

Eltartott egy ideig, mire Johnny Ollas elhitte, amit lát. Mintha gyomorszájon rúgták volna.

70. oldal

>!
robinson P

Előtte két magas és csupasz hegygerinc vezetett északra és délre, közöttük az átjáró, amin keresztül El Pasóba jut.
Amíg oda nem ért, azt hitte, könnyű lesz.
Nem volt az.

151. oldal

>!
Virágszépe

– A forradalom más! – folytatta Villa. – Senki nem szereti. De szükséges. A spanyoloktól tanultuk: az embert kétszer kell megölni. Nem elég, ha a teste elpusztul, a lelkét is el kell pusztítani. A büdös spanyolok is így kezdték ezt négyszáz éve. Talán túlságosan is jól megtanultuk a leckét.

119. oldal (Tarandus Kiadó, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jacquelyn Mitchard: Az óceán mélye
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Henryk Sienkiewicz: Sivatagban, őserdőben
G. Beery: A sivatag fiai
Bear Grylls: A skorpió sivataga
B. Traven: Aranyásók
Karl May: A Gran Cacho kincse
David Benioff: Tolvajok tele
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs
Cassandra Clare: Az angyal