Ross ​Poldark (angol) (The Poldark Saga 1.) 13 csillagozás

A Novel of Cornwall, 1783–1787
Winston Graham: Ross Poldark (angol) Winston Graham: Ross Poldark (angol) Winston Graham: Ross Poldark (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cornwall, 1783–1787

Tired from a grim war in America, Ross Poldark returns to his land and his family. But the joyful homecoming he has anticipated turns sour, for his father is dead, his estate is derelict and the girl he loves is engaged to his cousin.

But his sympathy for the destitute miners and farmers of the district leads him to rescue a half-starved urchin girl from a fairground brawl and take her home – an act which alters the whole course of his life…

'From the incomparable Winston Graham… who has everything that anyone else has, then a whole lot more' Guardian

Eredeti megjelenés éve: 1945

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Macmillan Collector's Library angol

>!
Macmillan, London, 2016
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781909621510
>!
Pan Macmillan, London, 2015
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 1447281527
>!
Pan Macmillan, London, 2008
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330463294

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ross Poldark · Demelza Carne · Verity Poldark


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Fainthoar>!
Winston Graham: Ross Poldark (angol)

Winston Graham: Ross Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1783–1787

Van az a mázli, amikor a jó történet jókor talál meg, és ez egy másodszori ilyen találkozás volt Mr Poldarkkal.

Pont az a jó az egész könyvben, hogy kellőképpen nem romantikus, az alaphelyzet ellenére, és sokkal viccesebb is volt annál, mint amire készültem. A lazán elhintett humor mellett Graham mesterien ért az idegtépéshez is, ahogy az amúgy sem gyorsan folydogáló sztoriban néha oldalakra húzza szét egyetlen jelenet feszültségét.

A karakterek nagyon szerethetők, ki másért is rajonghatnék legjobban, mint a címadóért, egyszerűen jó figura lett: arrogáns, vicces, makacs, elvhű. Mivel volt annyi előnyöm (vagy hátrányom), hogy egy évadnyi sorozat után mentem neki a könyvnek, ezért volt, hogy néhány karakterhez már plusz színek és infók kapcsolódtak, például szívesen olvastam volna csak egy hajszállal többet George Warlegganről, ezzel szemben nagyon örültem, hogy Jim többet szerepel, vagy (számomra is tök meglepő módon) új és érdekes mélységet kap Ruth Teague vagy az öreg Treneglos karaktere is. Egyedül Demelzát nem tudom eldönteni, jobban szerettem-e a könyvben: talán egy hajszállal igen, mert kevésbé jött át a szerelmi szenvedés (sőt, összességében az egész könyv valahogy kevésbé szerelmi szenvedős, mint ahogy arra készültem).

És hát Cornwall. A tájleíráshoz képest persze sokkal nagyobb előnye van egy sorozatnak, de akkor is kaptam újat, szépet. * . * És bár elbogarásztam egy darabig, de nagyon menő volt a helyi dialektus is.

Toffy_Sentellion>!
Winston Graham: Ross Poldark (angol)

Winston Graham: Ross Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1783–1787

Az Outlander hatalmas kedvencem, de most vetélytársra talált. Lebilincselően szép könyv az életről, szenvedésről és szerelemről. Kicsit én is szerelmes lettem és sajnálom itthon még nem adták ki, mert 14 éves kortól bárkinek ajánlanám.

edanka87 >!
Winston Graham: Ross Poldark (angol)

Winston Graham: Ross Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1783–1787

Végre nekikezdtem. Már tavaly karácsony óta várakozott a polcomon, és végre nekiláthattam. :)
Lassú folyású történet, melyben az érzelmi és történelmi vonal a lényeg, és nem az erotika (amiért külön hálás vagyok). Mindemellett szépen, finoman sejteti az emberi vágyakat, fantáziákat is. Tulajdonképpen pont ezért tetszik.
Ross egy összetett, de nagyon szerethető figura. Jelleme apránként, a tetteiből és belső gondolataiból bontakozik ki. Keményfejű, makacs, az elveiből nehezen enged és nehezen bocsát meg másoknak, érzelmeit nehezen mutatja ki. Ugyanakkor gondoskodó, szigorú de igazságos. Olyan, aki a nehézségekben lehetőségeket lát. Nem adja fel, nem esik kétségbe.
Tényleg kivételes gazda volt, ahogy Demelza is megfogalmazta: az emberek azért szerették őt, mert csak félig volt az akkori kor jellemző gazdája, félig az embereihez tartozott, egy volt közülük. Renitens volt, kilógott a cornwalli társadalomból, már csak azzal is, ahogyan kiállt az emberei, bérlői mellett, akármit követtek is el. A büntetés elmaradását nem támogatta, de annak mértékét tekintve mérlegelt, és másoktól is ezt várta volna.
Demelza egy egyszerű, nyitott, őszinte, egyenes lány, akiben lassacskán felébred a nő, ezzel együtt picit a csábítás, féltékenység, önérzet is. Emellett egy intelligens, tanulékony és önzetlen embert is megismerhetünk benne.
Olyan szép, ahogy ők ketten apránként ráébrednek az egymás iránti érzéseikre. Jó erről olvasni. Milyen bájos és megható, hogy Demelzának már annyi is elég volt, hogy az általa szeretett férfi közelében lehetett. Tiszta szívvel, alázattal szolgálta Rosst. Türelemmel kivárta, amíg a férfi is apránként, szinte észrevétlenül beleszeretett.
Viszont ezzel a tiszta szerelemmel párhuzamosan megjelenik Rossnak az Elizabeth-hez, első szerelméhez fűződő érzelmi hálója is. Elgondolkoztam azon, hogy egymással párhuzamosan lehet-e két ennyire különböző nőt szeretni? Illetve mennyire lehet hosszú távú az a kapcsolat, ami azzal indult, hogy a férfi kötelességből vette feleségül a nőt? Tud-e teljes értékű lenni egy ilyen érzelmi kapcsolat, ami ilyen alapokon nyugszik?
Számomra a könyv legfontosabb üzenete: „The greatest thing is to have someone who loves you and – and to love in return”.


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

They walked miles together, sometimes in the rain along the cliffs when the sky was hung with low clouds and the sea drab and sullen as any jilted lover, sometimes on the sand at the sea's edge, when the waves came lumbering in, sending up mists of iridescence from their broken heads.

Winston Graham: Ross Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1783–1787

Kapcsolódó szócikkek: Ross Poldark · Verity Poldark

A sorozat következő kötete

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

The Poldark Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Shirley (angol)
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Géza Gárdonyi: Slave of the Huns
Mór Jókai: A Hungarian Nabob
Mór Jókai: 'Midst the Wild Carpathians
Mór Jókai: The Golden Age in Transylvania
Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis? (angol)
Michael Ondaatje: The English Patient
Alessandro Manzoni: The Betrothed
Émile Zola: The Ladies' Paradise