Ross ​Poldark (A Poldark család 1.) 86 csillagozás

Winston Graham: Ross Poldark

A Ross Poldark a tizennyolcadik században játszódó regényfolyam első kötete. Winston Graham először 1945-től kezdve megjelentetett, nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat Az amerikai függetlenségi háború vérzivatarából szülőföldjére, Cornwallba hazatérő főhőse alig várja, hogy viszontláthassa szeretteit. Öröme nem sokáig tart: édesapja meghalt, a családi birtok ebek harmincadjára jutott, kedvese eljegyezte magát Ross unokatestvérével. A környék keservesen tengődő bányászai és gazdálkodói iránti együttérzése azonban arra indítja Poldarkot, hogy magához vegyen egy vásártéri csetepatéból megmentett, kiéhezett teremtést – ezzel a cselekedetével pedig végérvényesen megváltoztatja saját életét…

Eredeti megjelenés éve: 1945

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574354 · Fordította: Komáromy Rudolf

Kapcsolódó zóna

!

Poldark

38 tag · 31 karc · Utolsó karc: 2020. január 16., 09:29 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Ross Poldark · Demelza Carne · Elizabeth Chynoweth · Agatha Poldark · George Warleggan · Jud Paynter · Prudie Paynter · Verity Poldark · Charles Poldark · Francis Poldark · Joshua Poldark


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
klara_matravolgyi
Winston Graham: Ross Poldark

Ez egy kellemes kis regény volt, nem kevesebb ennél, de nem is több. Nem volt meg a nagy hűha érzés, nem volt letehetetlen, nem evett a fene, hogy vajon mi fog ebből kisülni. Ettől függetlenül voltak benne kedves és élvezhető részek, biztosan kezembe fogom venni a folytatást is.

>!
Evelena
Winston Graham: Ross Poldark

Poldark.
A sorozat, ami az első részével megnyert magának. Na jó, nem csak a történet. Ki tudna ellenállni Aidan Turnernek, ha feltűnik a képernyőn?

Szó szerint egy álmom vált valóra azzal, hogy végre megjelent nálunk a sorozat első része magyarul:
https://moly.hu/karcok/934571
(Ezúton is köszönöm a kiadónak. :) )

A Poldark Saga az a történet, ami sok éven át követi több cornwalli család életét, de legfőképp a Poldarkokét. Az otthonától távol harcoló Ross hazatérve megtapasztalja, hogy a háború által feldúlt világ változásain túl a szülőföldjét is elérte a változások szele.
Az egykori szerelemnek már csak árnyéka maradt. Otthona lelakva, elhanyagolva.
Minden olyan kilátástalannak tűnik.
Aztán találkozik egy lánnyal, aki végre ismét fényt hoz az életébe.
Annyira jól van megírva a történet, hogy ahhoz képest, hogy 1945-ös, olyan gördülékeny a szöveg. Csattanós, megmosolyogtatós a humor. Mindig történik valami a szereplőkkel, az apróbb jelenetek is jelentőségteljesek.
Demelza nekem akkor is vörös hajú és kész! :D
A két főszereplőt nagyon kedveltem, Ross itt is, akárcsak a sorozatban, mindig a szívén viseli a nehezebb sorsúak életét.

Egyszerűen odáig voltam ezért a könyvért. Olvasás után elmondható, hogy csodásan filmesítették meg. Ami ilyen jól van megírva, azon nem igazán érdemes változtatni és elég hűen is vitték filmre.

Apróbb jó tanács: aki meg akar tanulni helyesen írni olvasás útján, ne ezzel a könyvvel próbálja ezt elérni! :D De tényleg, ezek a tájszólások! Nem mellesleg olyan jópofán voltak magyarra fordítva.

Már nagyon várom a következő részt! :)

>!
Madama_Butterfly P
Winston Graham: Ross Poldark

Nagy Poldark-rajongóként (az öcsikémmel gyenge egy hét alatt pörgettük le a sorozat első két évadát, – itt jelezném, hogy ez az első olyan, ami az egész család tetszését elnyerte, három generáción keresztül :)) nagy várakozásokkal álltam neki a könyvsorozat első részének.
Mindig nehéz könyvet filmsorozathoz és filmsorozatot könyvhöz hasonlítani – az esetek nagy részében a könyv mindig jobb, mint a film, de… itt valahogyan mindkettő egyformán tetszett – ez valószínűleg annak köszönhető, hogy pont annyi különbség volt a kettő között, amennyi lehetővé tette azt, hogy együtt, de mégis külön-külön is tudjam kezelni őket. Annak ellenére, hogy a könyv már több, mint 70 éves, ragyogó stílusban íródott, olvasmányos és nagyon gördülékenyen lehet vele haladni.
Zseniális családregény, nagyon várom a folytatást!

>!
kocybaba P
Winston Graham: Ross Poldark

Mint teljesen „Poldark szűz” nagyon fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy mire ez a nagy felhajtás körülötte… Minden adott volt ahhoz, hogy tetsszen, és tetszett is, de azért még az igazi hév egyelőre nem kapott el vele. Erről valószínűleg az elvárásaim tehetnek, mert valami sokkal romantikában dúsabbat vártam, valamint időbe tellett belerázódni a régies nyelvezetébe, megjegyezni a sok nevet és megbarátkozni a lassú történetfolyammal. Viszont amint ráhangolódtam, nagyon élveztem, Ross Poldark-al a középpontban. Igazán remek főhőst ismerhetünk meg benne, akinek egyenes a gerince, néha vajból van szíve és ha teheti, segít másokat. Ugyanakkor neki is megvannak a maga ördögei. A másik kedvencem Demelza volt, mert a többiek árnyaltságához képest ő volt a legüdítőbb, legromlatlanabb szereplő. Amúgy minden karaktar érdekes volt, valamilyen módón kedvelhető, még a mihaszna Jud és Prudy párosa is. Ezenkívül ott voltak még a szinte kézzelfogható, részletgazdag leírások, a cornwalli táj szépsége, a korhűséget idéző történelmi háttér és társadalmi felépítés. Mióta pedig kiolvastam a könyvet lecsaptam a belőle készült sorozatra, aminek hát durván a függője lettem. Aidan Turner-től csorog a nyálam, áhhh:$ Mivel könyv hű, már tudom hogy ezt a kötetet követően indul csak be majd valóban a történet, így eszeveszetten szurkolok a folytatásért, hogy olvasva is átélhessem!

>!
Belle_Maundrell 
Winston Graham: Ross Poldark

A sorozat az első évad óta érdekel, mert bármikor szívesen nézegetem Aidan Turnert de valahogy még mindig nem néztem meg, ami igazán botrányos. Vagyis mióta nagy lelkendezések közepette megtudtam, hogy végre valahára magyarul is megjelenik a könyv, azóta még tovább napoltam a dolgot, mert nyilván a könyvvel kell kezdeni.
Én szeretem a családregényeket, szóval ez is tetszett, és sajnálom, hogy előreláthatólag még jó sok évet kell várni a többi 11 részre, mert máris szívesen folytatnám.
Winston Graham stílusa nekem tetszik, olyan egyszerűen szép és sallangmentes, a romantikával is csínján bánik, de én örülök is, hogy nem ment át valami nyálas szenvelgésbe. A leírásokért és az atmoszféráért oda meg vissza vagyok, egyszerűen imádom Cornwallt, mindig, mindenben, minden körülmények között. Emellett a kor hangulatát is nagyon jól visszaadja, akárcsak a társadalmi viszonyokat és a különböző rétegek problémáit.
Nem valami mozgalmas, inkább kényelmes tempójú történet, ami remekül megalapozza, hogy mi várhat hőseinkre a későbbiekben. A szereplők kidolgozottságával meg vagyok elégedve, mindenkinek világosak a motivációi, a mellékszereplők sem csak díszletül szolgálnak, és a legtöbben szerethetők is. Rosst gyorsan a szívembe zártam, szerettem benne, hogy kitartott az elvei mellett, és az időnkénti arroganciája ellenére is jó szándékú, sőt, nem is tűnik olyan sznobnak, mint néhány másik családtag. Demelza szeleburdisága nagyon aranyos volt, kíváncsi leszek, hogyan alkalmazkodik a későbbiekben ehhez az új helyzethez, remélem, hogy nem fog nagyon megváltozni vagy kiégni. Rajtuk kívül még Jim és Verity érdekeltek a legjobban, remélem, hogy kedvezően alakul majd a sorsuk. spoiler Illetve van valami érthetetlenül bájos Jud és Prudie tahóságában is, ahhoz képest, hogy mennyire idegesítettek az elején, a végére egészen megszerettem őket.
Az érzelmek ábrázolása nagyon finom és árnyalt, nekem kifejezetten tetszett, amikor még maguk az érintettek sem ébredtek rá a dolgokra, de már lehetett érezni. Love is in the air. spoiler Természetesen számítottam a romantikus szálra, de először kicsit fura volt spoiler
Viszont van egy szerelemmel kapcsolatos rész, ami határozottan szúrta a szememet, valahol a végén, amikor a kapitányról beszélnek. spoiler
Engem gyorsan magával ragadott a hangulat és a történet, olvastatta is magát. Viszont felmerült bennem, hogy szép ez a filmes borító, de tök hülyén fog kinézni a második rész a vörös hajú Demelzával, amikor többször is le van írva, hogy sötét haja volt. Mondjuk ezen még ráérek problémázni, és különben is inkább örülni fogok, ha bármi jele lesz a közelgő megjelenésének. Ugyan nincs kimondott függővég, de még csak most érünk majd a dolgok sűrűjébe.

>!
_Nikki
Winston Graham: Ross Poldark

Az a helyzet, hogy én eddig valószínűleg szatyorban éltem, mert csak akkor hallottam először a Poldark-sorozatról, amikor Deszy az oldalán hírt adott az Aidan Turner-féle feldolgozásról, aztán magának a könyvnek a várható magyar megjelenéséről… És hát igazából valószínűleg, ez a legfőbb oka annak, hogy nem ismertem már korábban is, hiszen most került csak kiadásra elsőízben a kötet. Máskülönben ugyanis már biztos felfedeztem volna magamnak, mert bár kissé hihetetlennek tűnik és a blogból, meg a jelenlegi olvasmánylistámból nem látszik elsőre, de odáig vagyok a hasonló stílusú könyvekért, vagyis a klasszikus, történelmi romantikusokért. Így hát izgatottan vártam a magyar megjelenést…

Mondanom sem kell, hogy végül imádtam! Főszereplőnk Ross Poldark épp hazaérkezik Amerikából szülőföldjére, a zord Cornwallba, ahol azzal kell szembesülnie, hogy édesapja meghalt, a menyasszonya, Elizabeth eljegyezte magát az unokatestvérével és mindenki távolságtartón fogadja. Otthonában se lelheti örömét, ugyanis a két hanyag szolgálójának köszönhetően a háza szinte romokban. A helyzete reménytelenségét egyfajta sztoikus nyugalommal fogadja, de nem tétlenül: határozottan lép fel és kézbe veszi a saját házával kapcsolatos munkálatokat, a környék bányászainak életét és még egy különös gyermeket is gondjaiba fogad, egy toprongyos lányt, akit az egyik falubeli útján szed össze, hogy aztán szolgálójává tegye és ezzel kiragadja addigi nyomorúságos életéből…

A kötet stílusát tekintve számomra kicsit a Jane Austen könyvek hangulatát idézi, hiszen korban csak pár tíz év lehet a különbség. Ami miatt mégis más ez a történet, az annak köszönhető, hogy 1945-ben íródott (az 1800-as évek eleje helyett) és nem egy nő, hanem egy férfi, Winston Graham tollából származik. A jelentős korkülönbség és az író neme is tehet arról, hogy hiába a történelmi romantikus címke, mégis egy ízig-vérig mainak érződő, érzelmileg nyitottabb, ám mégis realisztikus és érzelmes könyvet olvashatunk. Megpróbálom ezt egy kicsit jobban is megmagyarázni, mert úgy érzem ebből aligha vehető ki, hogy mire gondolok… :)
Jane Austen köteteire a lassú folyás, az eseménytelenség jellemző. Az általa megteremtett milliőt áthatja korának szelleme, minden sora visszafogott, a hangsúly az embereken és a jellemükön van, ahol soha sem láthatunk tisztán a szavak és az érzelmek mögé, legalábbis mindig érzékelünk egyfajta távolságtartást.
Grahamnél ellenben, bár visszaköszön a mértékletesség, de mégis sokkal eseménydúsabb jeleneteknek lehetünk tanúi. Talán ez jórészt magának a munka világának is köszönhető, ugyanis Ross Poldark nem született bele pusztán a jóba és gazdag létbe, a megélhetéséért, a jobb életmódjáért ugyanúgy meg kell dolgoznia, mint a környék bányászainak a saját létük fenntartásáért. A kidolgozott karakterekben viszont itt sincs hiány, a különbség abban rejlik, hogy a modern kornak és a férfiúi habitusnak köszönhetően egy sokkal nyitottabb, érzelmesebb módon tárul elénk a történet. Ha másként akarnám megfogalmazni, akkor ez a könyv olyan, mintha beleshetnénk a Büszkeség és balítélet két szereplőjének, Mr. Darcynak és Elizabethnek a magánéletébe az esküvőjük után, amikor már nem követi őket az író tovább és közvetlen stílusukkal, őszintén és szabadabban társalogva láthatnánk őket viszont. Ez a közvetlenség sugárzik Ross kapcsolataiból és nem csak azokból, amiket a hozzá közel állókkal ápol…

Bővebben» https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/01/winst…

>!
l2njpx
Winston Graham: Ross Poldark

Kedves @Konyvmolykepzo!
Végre egy rendes, igazi regény! Ezért megbocsátok 10 meztelen pasis borítós baromságot :-)))
Csak légyszíves, évi két részt adjatok ki ebből és mind a 12őt,oké?

Szóval szuper. Igazi, valódi családregény és hál istennek, hogy nem nyálas, nem giccses, nem erotikus és még jellemfejlődés is van, meg korrajz meg három dimenziós emberek!

Ja, borító.. Egyrészt értem, mert a sorozat, szexi pasi blabla. Másrészt ez tényleg egy normális regény, nem csajos, de ezzel a borítóval egy férfi se olvassa el. Az meg pluszban vicces, hogy a borítós pasi nagyon hasonlít a GLS futárunkra:-)))

2 hozzászólás
>!
bfanni
Winston Graham: Ross Poldark

A sorozat nagy kedvencem, így nagyon megörültem, mikor láttam, hogy Winston Graham könyve megjelenik magyarul is. Akarva-akaratlanul összehasonlítottam őket, de igazából mindkettő a maga módján jó: amit a szériából hiányoltam, azt itt megkaptam, amit a könyvből, azért a sorozat kárpótolt. Számomra a kettő együtt egy egész, és mind az írónak, mind a BBC csapatának elismeréssel adózom.

>!
AustraliaFan P
Winston Graham: Ross Poldark

Kellemes bevezetés egy sorozatba. Talán ennek köszönhető, hogy saját jogán nem tudott lekötni, sokszor erőltettem a figyelmemet. Az elején zavart a tájszólás irásmódja, és igazából egyik szereplő sem tudott közel kerülni hozzám. Egy két szereplő történetének folytatása érdekelne, de egyáltalan nem biztos, hogy pár apróbb szál miatt folytatni fogom :)
Nem tudom eldönteni, hogy rosszkor olvastam, vagy a regény ér csak 3.5 csillagot :)

>!
janee P
Winston Graham: Ross Poldark

Igazán bájos családregény, amolyan lassú víz tempóval, különösebb izgalmaktól mentesen, de nagyon szerethetően. Demelza igazi Hamupipőke története, és felemelkedése Ross oldalán olyan kedvessé tette a történetet, hogy – bár a könyv előtt nem is hallottam a sorozatról, most elolvasva nagyon is kedvem támadt, hogy megnézzem filmen is a történetet. Tetszettek a leírások, a karakterek és a csipkelődések, egyedül a bányászok rettenetes nyelvezete volt az, aminek megértése éjszaka már komolyabb erőfeszítést igényelt. Bevallom, emiatt azért néha némileg vesztett az élvezeti értékétéből, ezt létszámítva azonban kellemes és élvezetes, a függővég pedig mindenképpen folytatást igényel. :)


Népszerű idézetek

>!
Madama_Butterfly P

Némelyik nőnek olyan az elméje, mint a szennycsatorna, ha pedig nincs szenny, kénytelen előállítani.

Kapcsolódó szócikkek: pletyka · Ross Poldark
5 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

Valaki – egy latin költő – úgy határozta meg az örökkévalóságot, hogy az nem más, mint hogy az élet egész teljességét, múltat, jelent és jövendőt egyetlen pillanatban, itt és most ragadjuk meg és vesszük birtokba.

482-483. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Minden ember ugyanúgy jön a világra: nem létezik olyan kiváltság, amit nem maguk az emberek eszeltek ki.

112. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– (…) A legnagyszerűbb dolog, ha az embert szereti valaki, és viszontszeretheti azt.

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem · szeretet · Verity Poldark
>!
Belle_Maundrell 

Leszakítom a halvány rózsát én,
Leszakítom a pirosat néked.
Tanúsítsa híven, szerelmem mennyit ér,
Bár jól tudja a szíved.

Megsebezte ujjam a tövises virág,
Megsebezte, hullt a vérem.
Nem fáj, nem bánt, hiába gonosz a világ,
Érted dobban a szívem.

Piros vérem folyt, de várok rád,
Ez a dal zeng addig értünk.
Vigaszom lesz, míg újra hozzám nem szól szád,
S össze nem forr a szívünk.

468. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne
>!
Belle_Maundrell 

– Ross!
– Tessék, virágom?
– Már megint virágom – mondta az asszony. – Ma este szólítottak virágnak és virágszálnak. Remélem, néhány év múlva nem termésemnek fognak becézni.

476. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · Ross Poldark
>!
Belle_Maundrell 

(…) mire jó a holnapot fürkészni, ha az embernek a ma tölti ki minden idejét, minden energiáját és olykor minden félelmét?

131. oldal

>!
Madama_Butterfly P

A félelem és a kíváncsiság azonban olyan, mint a párban igába fogott ökrök: nem egy ütemre lépnek, de egy irányba húznak…

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · félelem · kíváncsiság
>!
Belle_Maundrell 

– Nem másoknak köszönheted a boldogságodat.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Ross Poldark
>!
Belle_Maundrell 

– (…) A zén fejemen egy nyüzsegőt se talássz.
Demelza jól megnézte magának.
– Ja – mondta –, de hajat se.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · Jud Paynter

A sorozat következő kötete

A Poldark család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Gracie: Tudorok
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Ken Follett: Az idők végezetéig
Charlotte Brontë: Shirley
Sebastian Faulks: Madárdal
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Juliette Benzoni: A királyért
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Alison Weir: Lady Jane