Ross ​Poldark (A Poldark család 1.) 157 csillagozás

Winston Graham: Ross Poldark

A Ross Poldark a tizennyolcadik században játszódó regényfolyam első kötete. Winston Graham először 1945-től kezdve megjelentetett, nagyívű családtörténete mindmáig lebilincseli az olvasókat Az amerikai függetlenségi háború vérzivatarából szülőföldjére, Cornwallba hazatérő főhőse alig várja, hogy viszontláthassa szeretteit. Öröme nem sokáig tart: édesapja meghalt, a családi birtok ebek harmincadjára jutott, kedvese eljegyezte magát Ross unokatestvérével. A környék keservesen tengődő bányászai és gazdálkodói iránti együttérzése azonban arra indítja Poldarkot, hogy magához vegyen egy vásártéri csetepatéból megmentett, kiéhezett teremtést – ezzel a cselekedetével pedig végérvényesen megváltoztatja saját életét…

Eredeti megjelenés éve: 1945

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574354 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
482 oldal · ISBN: 9789635610051 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
482 oldal · ISBN: 9789635610068 · Fordította: Komáromy Rudolf

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Poldark

49 tag · 33 karc · Utolsó karc: 2022. június 29., 09:23 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Ross Poldark · Demelza Carne · Verity Poldark · Elizabeth Chynoweth · George Warleggan · Agatha Poldark · Charles Poldark · Francis Poldark · Joshua Poldark · Jud Paynter · Prudie Paynter


Kedvencelte 19

Most olvassa 7

Várólistára tette 180

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Winston Graham: Ross Poldark

Ez egy kellemes kis regény volt, nem kevesebb ennél, de nem is több. Nem volt meg a nagy hűha érzés, nem volt letehetetlen, nem evett a fene, hogy vajon mi fog ebből kisülni. Ettől függetlenül voltak benne kedves és élvezhető részek, biztosan kezembe fogom venni a folytatást is.

Porcsinrózsa>!
Winston Graham: Ross Poldark

Egy nagyívű családregény első kötetét olvasva arra gondoltam, remélem, a többi is megüti majd ezt a színvonalat. Mindenképpen igaz rá, hogy olvasmányos, szórakoztató, gördülékeny cselekményű regény. Helyenként azonban kissé megül, ellaposodik.
A szereplők jellemábrázolása viszont remek, szinte láttató erővel bír. Párhuzamos sors – szálak futnak a családi és rokoni kapcsolatokon belül , a háttérben társadalomrajzzal, elesett, küzdelmes életek megmutatásával. Nincs új a nap alatt. Az ítélkezés, a rosszindulatú nyelvköszörülés, a pletykálkodás úgy tűnik, az emberiséggel együtt született. Bármi, vagy minden okot adhat a kavarásra, akár van alapja, akár nincs.
A történet kötetei egy – egy karakteres, határozott, erős szereplőt helyeznek a középpontba, az ő életvezetésüket bemutatva szövik a szálakat. Az ő jellemükkel von a szerző kimondatlanul is párhuzamot közöttük és a többi szereplő között. Így válik egyre élesebbé a kontraszt a jellemek, az életutak, és a választási lehetőségek között.

Evelena P>!
Winston Graham: Ross Poldark

Poldark.
A sorozat, ami az első részével megnyert magának. Na jó, nem csak a történet. Ki tudna ellenállni Aidan Turnernek, ha feltűnik a képernyőn?

Szó szerint egy álmom vált valóra azzal, hogy végre megjelent nálunk a sorozat első része magyarul:
https://moly.hu/karcok/934571
(Ezúton is köszönöm a kiadónak. :) )

A Poldark Saga az a történet, ami sok éven át követi több cornwalli család életét, de legfőképp a Poldarkokét. Az otthonától távol harcoló Ross hazatérve megtapasztalja, hogy a háború által feldúlt világ változásain túl a szülőföldjét is elérte a változások szele.
Az egykori szerelemnek már csak árnyéka maradt. Otthona lelakva, elhanyagolva.
Minden olyan kilátástalannak tűnik.
Aztán találkozik egy lánnyal, aki végre ismét fényt hoz az életébe.
Annyira jól van megírva a történet, hogy ahhoz képest, hogy 1945-ös, olyan gördülékeny a szöveg. Csattanós, megmosolyogtatós a humor. Mindig történik valami a szereplőkkel, az apróbb jelenetek is jelentőségteljesek.
Demelza nekem akkor is vörös hajú és kész! :D
A két főszereplőt nagyon kedveltem, Ross itt is, akárcsak a sorozatban, mindig a szívén viseli a nehezebb sorsúak életét.

Egyszerűen odáig voltam ezért a könyvért. Olvasás után elmondható, hogy csodásan filmesítették meg. Ami ilyen jól van megírva, azon nem igazán érdemes változtatni és elég hűen is vitték filmre.

Apróbb jó tanács: aki meg akar tanulni helyesen írni olvasás útján, ne ezzel a könyvvel próbálja ezt elérni! :D De tényleg, ezek a tájszólások! Nem mellesleg olyan jópofán voltak magyarra fordítva.

Már nagyon várom a következő részt! :)

Madama_Butterfly>!
Winston Graham: Ross Poldark

Nagy Poldark-rajongóként (az öcsikémmel gyenge egy hét alatt pörgettük le a sorozat első két évadát, – itt jelezném, hogy ez az első olyan, ami az egész család tetszését elnyerte, három generáción keresztül :)) nagy várakozásokkal álltam neki a könyvsorozat első részének.
Mindig nehéz könyvet filmsorozathoz és filmsorozatot könyvhöz hasonlítani – az esetek nagy részében a könyv mindig jobb, mint a film, de… itt valahogyan mindkettő egyformán tetszett – ez valószínűleg annak köszönhető, hogy pont annyi különbség volt a kettő között, amennyi lehetővé tette azt, hogy együtt, de mégis külön-külön is tudjam kezelni őket. Annak ellenére, hogy a könyv már több, mint 70 éves, ragyogó stílusban íródott, olvasmányos és nagyon gördülékenyen lehet vele haladni.
Zseniális családregény, nagyon várom a folytatást!

BeliczaiMKata>!
Winston Graham: Ross Poldark

Először a sorozatot láttam még, teljesen véletlenül, és mivel szeretem a kosztümös filmeket, azonnal meg is tetszett, amikor tudtam, néztem. Ezért amikor olvasni kezdtem a könyvet, akkor már nem kellett a fantáziámra hagyatkoznom, a szereplőket illetően, mégis voltak páran, akik folyton másként jelentek meg a szemem előtt, pl Demelza, Elizabeth, Verity. A könyvben jobban tetszett Demelza és Verity. Elizabeth pedig a sorozatban volt jobb, a színészi alakítást tekintve.
Kicsit fura volt úgy olvasni, hogy tudtam, kivel mi fog történni, de mindenképp szeretném folytatni, különösen a későbbi köteteket várom nagyon, mivel sajnos viszonylag hamar elkaszálták a sorozatot.

1 hozzászólás
bokrichard>!
Winston Graham: Ross Poldark

Winston Grahamről, és erről a sorozatáról nemrég hallottam először, ám mielőtt a mozgóképes verzióba kezdenék, meg kellett próbálnom a könyvet magát. Illetve a sorozatot… Igen, megint csak egy új sorozatot kezdek, ami mindig nehéz dolog, off Emiatt nehezen is haladtam, meg azért, mert a várakozásaimmal ellentétben lassabb a történetvezetés, mint ami lehetne. Érdekes korban érdekes karakterekkel kezdődik a történet, ami később azért megindul rendesen, de tény és való, hogy lassú, és sokszor eseménytelen az első kötet. Biztató volt a kezdés, nemsokára folytatni is fogom, de most vannak számomra előrébb való könyvek is.

josageszter>!
Winston Graham: Ross Poldark

Nekem az eleje kicsit unalmas volt, de teljes mértékben indokolt. Egy ekkora sorozat esetén, nem lehet elkapkodni a részleteket sem.
Ross Poldark visszatér szülőföldjére és próbál boldogulni, újraépíteni az életét. Rengeteg szó esik a bányászatról, hiszen ebben utaznak a szereplők. Szóval a könyv 3/4 nem mondható romantikusnak, viszont ez nem rossz! A romantikát kedvelőknek viszont lesz benne szerelem is. Én mondjuk eléggé bajban voltam, elég egyértelmű volt ez a szál, még sem tudtam elképzelni végül ki marad Ross mellett.
A végkifejlettel viszont teljesen elégedett voltam és nagyon tetszett Ross morális hozzáállása mindenféle kérdéshez. Mikor segíteni próbál, de nem mindenkin lehet, figyel mások becsületére és próbál tartózkodó maradni a pletykák ellenére is. Nem körömrágós a vége, de folytatni fogom a sorozatot.
Ezt pont olyan sztori, amiben szeret az ember elmerülni és a szívéhez nőnek a karakterek. Remélem nem áll meg háromnál a magyar kiadás.Bár ha jól emlékszem simán olvasható magában is.

Joxer P>!
Winston Graham: Ross Poldark

A könyvet úgy olvastam, hogy sem a TV-ben most vetített sorozatot nem láttam, sem az eredeti 70-es évek beli filmváltozatot, így nekem teljesen ismeretlen volt a Poldark család.
Egy nagyon olvasmányos, és történésekben bővelkedő családtörténet, melynek középpontjában unokatestvérek és az ő családtagjaik állnak, akik mindegyike jólelkű és szerethető, és akár azonosulni is tud velük az olvasó. Az ő életüket, mindennapjaikat, ismerőseik róluk alkotott véleményét ismerhetjük meg a könyvből a háborúból hazatérő mindenkin segíteni akaró Ross Poldark szemén keresztül, a XVIII. század végi vidéki Anglia egy leginkább réz- és ónércbányászatból élő kis közösségében.
Ahogy olvastam a regényt, a hangulatában egyre inkább hasonlónak éreztem Jane Austen: Büszkeség és balítélet regényével. Aztán ahogy végére értem a könyvnek, és olvasom a külföldi méltatásokat, a 2015-ös sorozat egyik alkotója is erre a hasonlóságra hívja fel a figyelmet. :) Tehát aki szerette Jane Austen könyvét, az ebben a regényben sem fog csalódni. Ajánlom szeretettel!
A @Könyvmolyképző ezzel a kötettel jó lapra tett, és egy értékes művet adott az olvasók kezébe, köszönet érte! Annak különösen örülök, hogy jönnek a folytatások is, amiket nagyon várok, hogy még jobban elmélyedjek a Poldark család élettörténetében.

3 hozzászólás
ursus>!
Winston Graham: Ross Poldark

A sorozatot imádom, még azt a fátlan sivárságában is gyönyörű cornwalli tájat is, amelyen Ross folyton ide-oda lovagol, a könyv pedig csalódás volt. Nagyon akartam élvezni, és végig is olvastam, várva a hangulatot, a koherenciát, amely összetartja a tévésorozat epizódjait. És nem jött a feeling, mert a regény is epizódokból áll, és, legalábbis számomra, nem válik élővé. Nem véletlen, hogy a sorozat hűen követi a történetet amely szinte úgy lett megírva, mintha eleve tévésorozatnak szánta volna az író, bár 1945-ben, amikor az első kötet megjelent, még nemigen gondolhatott ilyesmire. Egy-két jelenet csillant csak fel, mint aranyrög a sebes folyású patak iszapjában, s ezért nem sajnálom a ráfordított időt. De él a dilemma, hogy mi legyen a könyvsorozat várható köteteivel, vegyem, ne vegyem, miközben epedve várom a tévésorozat következő évadát. Vajh, ha soha nem érne véget! Mint az éjjel… :)

kocybaba P>!
Winston Graham: Ross Poldark

Mint teljesen „Poldark szűz” nagyon fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy mire ez a nagy felhajtás körülötte… Minden adott volt ahhoz, hogy tetsszen, és tetszett is, de azért még az igazi hév egyelőre nem kapott el vele. Erről valószínűleg az elvárásaim tehetnek, mert valami sokkal romantikában dúsabbat vártam, valamint időbe tellett belerázódni a régies nyelvezetébe, megjegyezni a sok nevet és megbarátkozni a lassú történetfolyammal. Viszont amint ráhangolódtam, nagyon élveztem, Ross Poldark-al az élen. Igazán remek főhőst ismerhetünk meg benne, akinek egyenes a gerince, néha vajból van szíve és ha teheti, segít másokat. Ugyanakkor neki is megvannak a maga ördögei. A másik kedvencem Demelza volt, mert a többiek árnyaltságához képest ő volt a legüdítőbb, legromlatlanabb szereplő. Amúgy minden karaktar érdekes volt, valamilyen módón kedvelhető, még a mihaszna Jud és Prudy párosa is. Ezenkívül ott voltak még a szinte kézzelfogható, részletgazdag leírások, a cornwalli táj szépsége, a korhűséget idéző történelmi háttér és társadalmi felépítés. Mióta pedig kiolvastam a könyvet lecsaptam a belőle készült sorozatra, aminek, hát durván a függője lettem. Aidan Turner-től csorog a nyálam, áhhh:$ Mivel könyv hű, már tudom hogy ezt a kötetet követően indul csak be majd valójában a történet, így eszeveszetten szurkolok a folytatásért, hogy olvasva is átélhessem!


Népszerű idézetek

Madama_Butterfly>!

Némelyik nőnek olyan az elméje, mint a szennycsatorna, ha pedig nincs szenny, kénytelen előállítani.

Kapcsolódó szócikkek: pletyka · Ross Poldark
5 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– […] A legnagyszerűbb dolog, ha az embert szereti valaki, és viszontszeretheti azt.

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem · szeretet · Verity Poldark
Belle_Maundrell >!

Valaki – egy latin költő – úgy határozta meg az örökkévalóságot, hogy az nem más, mint hogy az élet egész teljességét, múltat, jelent és jövendőt egyetlen pillanatban, itt és most ragadjuk meg és vesszük birtokba.

482-483. oldal

Belle_Maundrell >!

Leszakítom a halvány rózsát én,
Leszakítom a pirosat néked.
Tanúsítsa híven, szerelmem mennyit ér,
Bár jól tudja a szíved.

Megsebezte ujjam a tövises virág,
Megsebezte, hullt a vérem.
Nem fáj, nem bánt, hiába gonosz a világ,
Érted dobban a szívem.

Piros vérem folyt, de várok rád,
Ez a dal zeng addig értünk.
Vigaszom lesz, míg újra hozzám nem szól szád,
S össze nem forr a szívünk.

468. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne
Belle_Maundrell >!

– Ross!
– Tessék, virágom?
– Már megint virágom – mondta az asszony. – Ma este szólítottak virágnak és virágszálnak. Remélem, néhány év múlva nem termésemnek fognak becézni.

476. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · Ross Poldark
Belle_Maundrell >!

Minden ember ugyanúgy jön a világra: nem létezik olyan kiváltság, amit nem maguk az emberek eszeltek ki.

112. oldal

Madama_Butterfly>!

A félelem és a kíváncsiság azonban olyan, mint a párban igába fogott ökrök: nem egy ütemre lépnek, de egy irányba húznak…

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · félelem · kíváncsiság
Belle_Maundrell >!

[…] mire jó a holnapot fürkészni, ha az embernek a ma tölti ki minden idejét, minden energiáját és olykor minden félelmét?

131. oldal

Belle_Maundrell >!

– Nem másoknak köszönheted a boldogságodat.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Ross Poldark
Belle_Maundrell >!

– […] A zén fejemen egy nyüzsegőt se talássz.
Demelza jól megnézte magának.
– Ja – mondta –, de hajat se.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Demelza Carne · Jud Paynter

A sorozat következő kötete

A Poldark család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Charlotte Brontë: Shirley
Walter Scott: A lammermoori nász
Elliot György: A raveloei takács
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Edward Bulwer-Lytton: Pompeji utolsó napjai