Jeremy ​Poldark (angol) (The Poldark Saga 3.) 8 csillagozás

A Novel of Cornwall, 1790–1791
Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) Winston Graham: Jeremy Poldark (angol)

Cornwall, 1790–1791

Ross Poldark faces the darkest hour of his life. Accused of wrecking two ships, he is to stand trial at the Bodmin Assizes.

Despite their stormy married life, Demelza has tried to rally support for her husband. But there are enemies in plenty who would be happy to see Ross convicted, not least George Warleggan, the powerful banker, whose personal rivalry with Ross grows ever more intese.

'From the incomparable Winston Graham… who has everything that anyone else has, then a whole lot more' Guardian

Eredeti megjelenés éve: 1950

>!
Pan Macmillan, London, United Kingdom, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509808632
>!
Pan Books, London, 2008
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330463355
>!
Pan Books, London, 2008
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330463355

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Ross Poldark


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Caledonia_Valley P>!
Winston Graham: Jeremy Poldark (angol)

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

A Saga legrövidebb, legvékonykább kötete, melyben igencsak beindulnak az események. Igaz, mivel ez egy lassú lefolyású családregény nem holmi rakétasebességű tempóra kell gondolni. ^^ Graham szépen fenntartja az olvasó érdeklődését, és minden eseményről részletesen olvashatunk, néha túl részletesen is. ^^ Elizabeth-et továbbra is szívből gyűlölöm, de azt hiszem, hogy semmi és senki nem is lesz már képes megszerettetni őt velem…
Részletes értékelés a blogon jövőre várható, az ilyen sebtiben írt pár mondatokat nagyon utálom, a fene belém, hogy értékelést is kértem a saját kihívásomhoz. XD Nem ez lesz a kedvenc kötetem, de spoiler

Fainthoar>!
Winston Graham: Jeremy Poldark (angol)

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

Ha az első könyvnél azt hittem, Graham azért ír jól, mert oldalakra bírja húzni a feszültséget, hát akkor itt meg kell hajolnom, mert egyetlen bírósági tárgyalás körülményeit és eseményeit sikerült 160 oldalban tárgyalnia, és nem mondom, hogy nem húzott fel rendesen a végére.

Aztán meg a végkimenetel sem olyan lett, mint amilyenre számítottam volna, és szomorú, de piszkosul életszerű sajnos, ahogy fordultak a dolgok, szóval a maradék 160 oldalban meg ennek a hétköznapiságnak a feszültsége volt meg végig, néha kissé vontatottabb részekkel, amiken alig győztem átrágni magam, hogy végre menjen tovább, ami érdekel.

Egyre jobban bírom a karaktereket is, és boldog vagyok, hogy végre lehagytam az új sorozatot történésben, mert végre több terük lett a fejemben (bár sajna a szereplők nagyrészt már olyanok maradtak, amilyenek a színészek). Francis kifejezetten érdekes lett ebben a részben, és zseniális a tény is, hogy spoiler

És hát végső soron azzal is tudok azonosulni, ahogy az anyagi csőd szélén balanszíroznak végig a főszereplők, mert hogy ha ezt így folytatja tovább Graham, meg kell vennem az összes rakat könyvét ebből a sorozatból, tekintet nélkül minden más kiadásra… ^^

edanka87>!
Winston Graham: Jeremy Poldark (angol)

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

A Poldark családban tovább fokozódnak a bonyodalmak. Barátságok, szövetségek köttetnek, bomlanak fel. Régi ellenségeskedések felerősödnek, vagy éppen feloldódnak a megbocsájtásban.
Ross kilátástalannak tűnő per előtt áll, kimenetét megjósolni se nagyon lehet. Nehéz döntéshelyzetbe került: legyen önmaga, minden indulatával, heves igazságérzetével együtt, kockáztatva szabadságát, családja jövőjét, vagy legyen megalkuvó (legalább részben), mérsékelt, és mentse, ami menthető?
Rendkívül izgalmasnak találtam a tárgyalást bemutató részt. Különösen érdekes volt, hogy nem egy védőügyvéd képviselte Rosst, kérdezett a tanúktól, hanem Ross, mint vádlott, és maga írta a védőbeszédét is. Gyakorlatilag ő harcolt saját magáért és ártatlanságának védelméért, viszont a „vádlóasztalnál” volt ügyész.
Demelza egyre inkább érzi, nem kelhet versenyre a férjéből kiábrándult Elizabeth-tel, aki ismét vonzalmat ébreszt Rossban. Most is megérint, hogy mennyit képes elviselni egy nő a szerelméért. Érzi, tudja, hogy veszélyben van kapcsolata, helyzete Ross-szal, hogy valaki más bármikor a helyére léphet, mégis megelégedik mindezzel, és próbál annak örülni, amije van. És a sok viszontagság közé végül megérkezik egy kis reménysugár is.


Népszerű idézetek

Fainthoar>!

Ross said: 'The courtesies can only be squeezed out of me like drops from a reluctant lemon. But now and then it's convenient to be agreeable for a change.'

266. oldal

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

Kapcsolódó szócikkek: Ross Poldark
Fainthoar>!

There was no escape except to hope that she would quickly become an M.P.'s wife and move up to London to keep house there. Out of sight would not be out of mind, but it would at least be out of danger.

243. oldal

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

edanka87>!

But was any future, anyone's future, unfraught by hazards of some sort? The only security was death. So long as one wanted to go on living one had to accept the risks.

342. oldal

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791


A sorozat következő kötete

Winston Graham: Warleggan (angol) A Novel of Cornwall 1792–1793

The Poldark Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: The French Lieutenant's Woman
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Charlotte Brontë: Shirley (angol)
Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis? (angol)
Mór Jókai: A Hungarian Nabob
Mór Jókai: Manasseh
Émile Zola: The Ladies' Paradise
Mór Jókai: 'Midst the Wild Carpathians
Mór Jókai: The Golden Age in Transylvania
Alessandro Manzoni: The Betrothed