Demelza ​(angol) (The Poldark Saga 2.) 8 csillagozás

A Novel of Cornwall, 1788–1790
Winston Graham: Demelza (angol) Winston Graham: Demelza (angol) Winston Graham: Demelza (angol) Winston Graham: Demelza (angol)

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cornwall, 1788–1790

Demelza Carne, the impoverished miner's daughter Ross Poldark rescued from a fairground rabble, is now his wife. But the events of these turbulent years test their marriage and their love.

Demelza's efforts to adapt to the ways of the gentry – and her husband – bring her confusion and heartache, despite her joy in the birth of their first child. Ross begins a bitter struggle for the rights of the mining communities – and sows the seeds of an enduring enmity with powerful George Warleggan.

'From the incomparable Winston Graham… who has everything that anyone else has, then a whole lot more' Guardian

Eredeti megjelenés éve: 1946

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Macmillan Collector's Library Macmillan angol

>!
Pan Macmillan, London, 2016
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781909621503
>!
Pan Macmillan, London, United Kingdom, 2015
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447281535
>!
Pan Macmillan, London, 2015
538 oldal · puhatáblás · ISBN: 1447281535

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ross Poldark · Jud Paynter


Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Caledonia_Valley P>!
Winston Graham: Demelza (angol)

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

A 2. kötet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az első véget ér, és a kötet elején Demelza megszüli első gyermekét. Winston stílusa továbbra is magával ragadó, és azt kell mondjam, hogy a sorozatot rendkívül szépen elkészítették, ugyanis minden fontos részlet, azok nagyfokú módosítása nélkül átemelésre került a könyvből. Természetesen a kötet sokkal részletesebb képet ad, és több jelenetnek lehetünk tanúi, ám ez számomra csak hab a tortán, hiszen még jobban elmerülhetek ebben a csodás világban. *-*
Ez itt még nagyon a történet eleje, de már visszaköszönnek olyan momentumok, amik később fontosak lesznek. Itt még Ross a kedvenc szereplőm, de ez nemsokára változni fog.
Részletes értékelés a blogon jövőre várható.

Fainthoar>!
Winston Graham: Demelza (angol)

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

Volt egy pontja a történetnek, ahol a megszállott rajongáson merengtem egy kicsit. Hogy tulajdonképpen mikor, milyen könyvekkel kapcsolatban alakul ez ki, és hogy ezek a könyvek vajon tényleg jók-e, vagy csak én szállok el, és nézem el minden hibájukat.
Például biztos fontos, hogy hagyja-e magát szeretni a könyv, és én adom-e magam hozzá. (Adtam. Néha olyan szinten, hogy oldalakat idéztem volna ki egy kupacban, annyira élveztem.)

Aztán az utóbbi olvasmányoknál párszor már éreztem, hogy olyan, mintha kinőttem volna a sztorit, mert bizonyos elemei, részei egyszerűnek, néha talán gyerekesnek is tűntek, aztán rájöttem arra, hogy ez végtére is nem kellene, hogy érdekeljen, mert amúgy meg összességében szeretem olvasni a könyvet. És akkor itt kezdtem el figyelni arra, hogy ne legyek túl negatív, mert miért kössek bele valaminek a fél százalékába, ha minden más meg jó? Szóval erre jutottam a rajongással, a megszállottsággal kapcsolatban. Kit érdekelnek a gyerekes/egyszerű/unalmas részek? Ha szeretni akarom, akkor igenis megadom magam, a hibáknak is.

Szerettem ezt a történetet, még az unalmasabbnak tűnő részeket is, mert azok is kicsit hozzáadtak az egészhez, a helyhez, amiért annyira rajongok, a karakterekhez, akiket egyre jobban megkedvelek, a korhoz, amiről jó olvasni. Mert Ross Poldark már akkor szétszakadt a munkája és a magára/magukra szánt idő között, és olyan felelősségeket vett magára, amik túlnőttek rajta (kösz, Ross, hogy osztozhattunk, és helyettem is kidühöngted magad). Mert Demelzában szerethető a common sense és a jószándék, amit annyira marhára semmibe vettek már három évszázada is, mint sokan ma. Mert Dwight Enys <3. Mert még mindig minden annyira angol. És mert Graham még mindig meglepően vicces, visszafogottan (férfiasan?) romantikus, és arcba is vág néha, csak hogy ne merüljünk el kényelmesen a vidéki angol hangulatban. Hát ezért rajongok.

edanka87>!
Winston Graham: Demelza (angol)

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

Ross és Demelza története tovább folytatódik. Egye részletesebb, mélyebb képet kapunk a két főszereplőről, a mellékszereplőkkel való kapcsolatuk, viszonyuk tovább árnyalja a képet.
Ross és Demelza több mindenben hasonlítanak egymásra: önzetlenek, szívükön viselik azok sorsát, akiknek az élet kevesebbet adott. Nem ítélkeznek mások felett, segítenek mindenkinek, akit jó és arra méltó személynek tartanak (főleg az ártatlanul szenvedőkön), még akkor is, ha abból esetleg nekik maguknak lesz kára, nehézsége, adóssága, ha ők kerülnek bajba emiatt.
Demelza iránt kezdetben őszinte sajnálatot éreztem: az első szerelem emlékével soha senki más nem versenyezhet. Ő, Demelza mindig csak második lehet Ross életében, Elizabeth mögött. Nem tudom, ezt én el tudnám-e fogadni. Valószínűleg nem. Mindezek ellenére Demelza elég szépen megvédte magát az előkelők társaságában, kiállt magáért, és udvariasan, de élesen és sokszor szellemesen vágott vissza az őt piszkálóknak (pl. Polly Choake, Ruth Treneglos).
Az új szereplők közül Keren volt a legkevésbé szimpatikus. Nem érdemelte meg Danielt, egy idegesítő hisztigép volt. Danielt meggondolatlannak (és túl szerelmesnek) tartom: anélkül vette el a nőt, hogy úgy igazán megismerte volna a jellemét. Csak a külsejét látta, az alapján ítélt, de a szép, vonzó külső még nem minden… Bár nehezen viseltem Keren butácska lényét, nagyzoló álmodozását, csábító viselkedését, de akkor sem érdemelte ezt a sorsot. Talán nagyobb büntetés lett volna számára, ha spoiler Talán abból tanult volna, és változtatott volna a viselkedésén.
Francis álláspontját viszont nem igazán értettem: azt akarja, hogy Verity élete végéig pártában maradjon, pedig lenne esélye a boldogságra egy olyan férfi mellett, akivel kölcsönösen szeretik egymást, csak azért, mert Francis nem kedveli az illetőt (érthető okok miatt). Ugyanakkor Francis boldogan éli a maga kis életét feleségével, aki – azért ez nem elfelejtendő – ugyanaz a nő, aki Francis legjobb barátjának és unokatestvérének a szerelme. Azért ez sem volt részéről valami lovagias tett…

frenci>!
Winston Graham: Demelza (angol)

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

Ezt a könyvet is imádtam. Bár kicsit nehezebben haladtam vele, mint az elsővel. Ebben a könyvben már kezd kiéleződni a Poldark – Warleggan ellentét. Egyre több az összezördülés. És ez ezután csak fokozódni fog. És megjelenik az egyik kedvenc karakterem, Dwight Enys.


Népszerű idézetek

Fainthoar>!

At the front of the house Jud was fastening his breeches under the lilac tree.
'Don't know as I shall rightly see me way,' he said. 'Dark as a blathering sack, tis. By rights I should 'ave a lantern on a pole. A long pole as I could 'old out--'
'Get up or you'll have the pole across your head.'

8. oldal

Winston Graham: Demelza (angol) A Novel of Cornwall, 1788–1790

Kapcsolódó szócikkek: Jud Paynter · Ross Poldark
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Winston Graham: Jeremy Poldark (angol) A Novel of Cornwall, 1790–1791

The Poldark Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: The French Lieutenant's Woman
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Charlotte Brontë: Shirley (angol)
Mór Jókai: A Hungarian Nabob
Mór Jókai: The Golden Age in Transylvania
Alessandro Manzoni: The Betrothed
Mór Jókai: Manasseh
Émile Zola: The Ladies' Paradise
Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis? (angol)
Mór Jókai: 'Midst the Wild Carpathians