Nagyvárosi ​természetbúvár 25 csillagozás

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Szeretjük a természetet, főleg az állatokat. De amikor a vadon élő állatokról beszélünk, általában az egzotikusakra gondolunk, és eszünkbe sem jut, hogy a nagyvárosokban, a közvetlen környezetünkben is rengeteg vadállat található. Ezekkel azonban nem nagyon törődünk, van belőlük bőven. Pedig a fáraóhangya vagy a kis fekete hangya olyan kunsztokat tud, hogy azok mellett egy termeszvár maga az érdektelenség, és nem kell moziba menni, ha őslényt akarunk látni, mert az ezüstös ősrovar a fürdőszobában is megtekinthető. Nem kell kilométereket utaznunk ahhoz, hogy találkozzunk a természettel – akár tíz perc álldogálás a buszmegállóban is tartogathat zoológiai élményeket.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450068 · Illusztrálta: Mráz Lilla
>!
Tericum, Budapest, 2005
228 oldal · ISBN: 9638453605
>!
Tericum, Budapest, 2002
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638453605 · Illusztrálta: Tasi Zsuzsanna

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Honey_Fly P
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

„Szeretjük a természetet, főleg az állatokat.” Mi meg itthon Winkler Robit szeretjük. Ki az autós műsorát, ki meg a könyveit. Mindkét vonalon élmény vele időt tölteni, az biztos. Tartalmas, nagyon humoros könyv ami remek kezdő lökés lehet a nagyvárosi után az erdei természetjáráshoz is. Unalmas délutánjaimon (Haha. Ez az év poénja, pedig még csak január 5. van) biztosan újra és újra előkerül majd.

>!
dianna76 P
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Nem tudom olvastam-e olyan ismeretterjesztő könyvet, ami egyben szórakoztató olvasmány is talán a Bélügyek-et. Öröm volt ezt a könyvet olvasni. Volt, hogy olyannyira belemerültem, hogy nem tudtam félretenni. Ráadásul több olyan élőlény kerül terítékre, amitől az ember – legalábbis én – iszonyodik. Tök jó volt ezeket is közelebbről, részletesebben megismerni. Annak külön örülök, hogy a lakásban időnként felbukkanó fürge hatlábú nem csótány, csupán ezüstös ősrovar.
Szerettem a madarakról szóló fejezeteket is, de a legnagyobb élvezetet a rovarok ismertetése nyújtotta. Nagyon szórakoztató volt pl. a csótány-, bolha-, denevér élete. Az egérről pedig meg kell állapítsam, hogy végülis cuki rágcsáló. A sün pedig… nos, mindig is kedves volt számomra ez a tüskéshátú állat. A pucér teremtmények – mint csiga, giliszta – élete, felépítése nagyon érdekes. Az egyes fejezetek, hogyan irtsuk ki, vagy űzzük el részeinél kifejezetten nevetnem kellett. A kaszáspók pedig hiába ártatlan lakója a szobának, mégis a minap elhaláloztattam egyet. Sajnálom!
A szöveget kísérő ábrák, rajzok, s főként a természetfotók nagyon tetszettek. Azt gondolom, hogy ezt a könyvet tökéletesnek kell nyilvánítanom!

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450068 · Illusztrálta: Mráz Lilla
>!
Doro
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Ha gyerekem lesz és kezdi kinőni a meséket, tuti a kezébe adom ezt a könyvet. Röhögve tanulni a legjobb, még ha csótányokról, éti csigákról, denevérekről, stb. van is szó. Vagy épp azért. Egy-egy flegmán odavetett winkleres megjegyzése úgy megfűszerezi az egészet, hogy az 5 csillag biológiai alulműveltségem (és a minimálisnál is kevesebb érdeklődésem) ellenére is kijár neki.

>!
Ferkó 
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Nagyon sok érdekességet tudhatunk meg a könyvből a nagyvárosi élethez szokott ízeltlábúakról, madarakról és emlősökről.
Pl. hogyan göngyöli ki a róka az összegömbölyödött sündisznót?
Más emlőállatoknak egyféle tetve van, az embernek háromféle: fej-, ruha- és a nemi szervek szőrzetén lakó lapostetű. Miben más a tetű, a bolha és a poloska viselkedése, amikor beüt a hét szűk esztendő?

A könyvben sok a mai emberi társadalomra vonatkozó szúrás van. Ne csodálkozzunk! Ezópusz is arra kényszerült, hogy állatmesékbe csomagolja a társadalomkritikát, pedig az ógörög bölcsek idején sokkal szabadabb volt a sajtó, mint manapság.

>!
Szávitrí SP
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Hihetetlenül érdekes és vicces. Imádom Winkler humorát és mondatalkotását. És hogy szinte minden állathoz kapcsolódik egy-egy saját sztorija.

>!
Amrita I
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Volt iskolatársaim természettudományi tagozaton nagyon szidták, hogy állítólag téves dolgok is vannak benne, lehet, hogy bennem van a hiba, de nem találtam semmi ilyesmit. Viszont jó a stílusa, szórakoztató.

>!
metahari
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Kortárs fauna vitriolban. Nem kell ahhoz természettudósnak lennünk, hogy felismerjük a nagyvárosokban az alsópleisztocén-végi puhatestű és gerinces állatokat… vagy talán mégiscsak igen? Nevessünk, lessünk a lábunk elé és ki fog tárulni a világ a monitoron túlra is, ahol a kábelek között pók szalad…

>!
pulse
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Nagyon jó: kacagva tanulni hétköznapi „állati dolgokat”.

>!
Róbert_Vasali
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Ezeket az írásokat még a „Narancs”-ból ismertem, öröm volt olvasni egy könyvben. Maximális 5!


Népszerű idézetek

>!
regulat 

Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak, pyrrhocoris apterusnak, de legtalálóbb népi elnevezése sajnos szalonképtelen (a szexre utal).
Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

10. oldal

6 hozzászólás
>!
dora_horvath_cat IP

Brehm szerint idővel a sirálycsapat több tagját is rábeszéli [a nevelt sirályunk], tartsanak vele, így egyre nagyobb sirályfalka állít be vacsorára. Nem lehet kellemes az az iszonyú visítozás, de végül is több százezer honfitársunk vásárolt Zámbó Jimmy- meg Balázs Pali-lemezeket, pénzért, úgyhogy biztos meg lehet szokni.

43. oldal

>!
lauranne

Köszönetnyilvánítás
Köszönöm Csányi Vilmos professzornak, hogy megmutatta, merre van a könyvtár az etológia tanszéken.

>!
Honey_Fly P

A földigilisztának nincs szeme, füle, tüdeje. Még rendes feje sincs. De, ha már a fejnél tartunk, olyan trükköt tud, amilyenről I. Károly, Robespierre vagy Stuart Mária nem is álmodozhattak: ha a fejét – vagyis a teste elülső részét – elválasztják a többi részétől, a maradékot kiegészíti – ha kettévágják, regenerálódik.

114. oldal - Földigiliszta

3 hozzászólás
>!
dora_horvath_cat IP

Sok ember, elsősorban férfiak utálják a macskákat, az ellenérzések okaként gyakran valami homályos nőgyűlöletféle fogalmazódik meg: titokzatosság, álnokság, a macska csak a házhoz ragaszkodik, nem az emberhez, bezzeg a kutya, satöbbi, satöbbi.

132. oldal

>!
lauranne

Brehm felhívja a figyelmet a cinke egy kevésbé negédes tulajdonságára is: „A gyengébb madarat gonoszul megtámadja és megöli, nem kímélve gyönge vagy beteg fajtársait sem. Néha a nagyobb madarat is megtámadja, a közelébe lopózik, hirtelen lendülettel a hátára ugrik, azután erős karmaival belékapaszkodik és erős csőrével addig veri a koponyáját, amíg léket vág bele és hozzáfér kedvenc csemegéjéhez, a madárvelőhöz”. Na ja, senki sem hibátlan. Ráadásul ezt a hátborzongató velősztorit más szakíró nem említi, szeretném tehát azt hinni, hogy Brehm valamit elnézett.

>!
lauranne

Talán gyerekes a kérdés, mi lennénk szívesebben, méhecske vagy darázs. Sose lehet azonban tudni, hátha egyszer tényleg megkérdezik, készüljünk tehát fel: válasszuk a darazsat! Először is a darázs túlélhet egy jogos önvédelmet, míg a méh csípése – számára – mindig halálos. A méhecskék, vagyis a házi méh dolgozói néhány hét alatt halálra robotolják magukat, bár ezt sokan úgy mondják, szorgalmasak. Természetesen a darázsdolgozók is magasan kvalifikált, precíz, lelkes és megbízható munkások, ők azonban nem halnak bele a munkába – a darazsak ismerik a nyugdíj fogalmát. Így, ha a polgárok életminősége jelenti egy állam fejlettségét, a darazsak egyértelműen a méhek felett állnak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Hogyan lőjünk amatőr természetbúvárt?
Armin Spürgin: A méhek világa
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
Laurence Boukobza – Annick Moulinier: Állatok
Nagy Kati – Horváth Dezső – Kemény György: Nálatok esznek-e állatok?
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Fedezd fel a világot! – Lovak és pónik
Jurij Dmitrijev: Szervusz, mókus! Hogy vagy, krokodil?
Gisela Socolovsky: A tanya állatai