Szeretjük a természetet, főleg az állatokat. De amikor a vadon élő állatokról beszélünk, általában az egzotikusakra gondolunk, és eszünkbe sem jut, hogy a nagyvárosokban, a közvetlen környezetünkben is rengeteg vadállat található. Ezekkel azonban nem nagyon törődünk, van belőlük bőven. Pedig a fáraóhangya vagy a kis fekete hangya olyan kunsztokat tud, hogy azok mellett egy termeszvár maga az érdektelenség, és nem kell moziba menni, ha őslényt akarunk látni, mert az ezüstös ősrovar a fürdőszobában is megtekinthető. Nem kell kilométereket utaznunk ahhoz, hogy találkozzunk a természettel – akár tíz perc álldogálás a buszmegállóban is tartogathat zoológiai élményeket.
Nagyvárosi természetbúvár 39 csillagozás

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

„Szeretjük a természetet, főleg az állatokat.” Mi meg itthon Winkler Robit szeretjük. Ki az autós műsorát, ki meg a könyveit. Mindkét vonalon élmény vele időt tölteni, az biztos. Tartalmas, nagyon humoros könyv ami remek kezdő lökés lehet a nagyvárosi után az erdei természetjáráshoz is. Unalmas délutánjaimon (Haha. Ez az év poénja, pedig még csak január 5. van) biztosan újra és újra előkerül majd.

Nem tudom olvastam-e olyan ismeretterjesztő könyvet, ami egyben szórakoztató olvasmány is talán a Bélügyek-et. Öröm volt ezt a könyvet olvasni. Volt, hogy olyannyira belemerültem, hogy nem tudtam félretenni. Ráadásul több olyan élőlény kerül terítékre, amitől az ember – legalábbis én – iszonyodik. Tök jó volt ezeket is közelebbről, részletesebben megismerni. Annak külön örülök, hogy a lakásban időnként felbukkanó fürge hatlábú nem csótány, csupán ezüstös ősrovar.
Szerettem a madarakról szóló fejezeteket is, de a legnagyobb élvezetet a rovarok ismertetése nyújtotta. Nagyon szórakoztató volt pl. a csótány-, bolha-, denevér élete. Az egérről pedig meg kell állapítsam, hogy végülis cuki rágcsáló. A sün pedig… nos, mindig is kedves volt számomra ez a tüskéshátú állat. A pucér teremtmények – mint csiga, giliszta – élete, felépítése nagyon érdekes. Az egyes fejezetek, hogyan irtsuk ki, vagy űzzük el részeinél kifejezetten nevetnem kellett. A kaszáspók pedig hiába ártatlan lakója a szobának, mégis a minap elhaláloztattam egyet. Sajnálom!
A szöveget kísérő ábrák, rajzok, s főként a természetfotók nagyon tetszettek. Azt gondolom, hogy ezt a könyvet tökéletesnek kell nyilvánítanom!

Ha gyerekem lesz és kezdi kinőni a meséket, tuti a kezébe adom ezt a könyvet. Röhögve tanulni a legjobb, még ha csótányokról, éti csigákról, denevérekről, stb. van is szó. Vagy épp azért. Egy-egy flegmán odavetett winkleres megjegyzése úgy megfűszerezi az egészet, hogy az 5 csillag biológiai alulműveltségem (és a minimálisnál is kevesebb érdeklődésem) ellenére is kijár neki.

Elképesztően vicces és szórakoztató könyv. Abban ugyan van valami, hogy nem teljesen tudományos igényű – de az érdeklődést felkelteni tökéletesen megfelel. És nem csupán azután, hogy a gyerek kinőtt a mesékből, sőt! (Még bőven olvastam meséket, mikor csigafarmot létesítettem a panelban. Soha nem lehetek elég hálás szüleimnek, hogy tűrték. A tücsköket mondjuk kevésbé, de azokat meg jó darabig nem bírták kipöckölni a beépített szekrényekből.) Ha már akkor is lett volna ez a könyv, mennyi jó ötletet adott volna!

Kifejezetten tetszett a könyv, Winkler Robi nagyon humoros stílusban írta meg (, bár az ember mi mást is várna tőle). Remélem lesz folytatása a könyvnek (pl.: a hódok is lassan belekerülhetnének már). Egy dolgot hiányoltam csak a könyvből, az Utószót.

Tetszett, elég olvasmányos ismeretterjetsző könyv. Sok-sok érdekességet megtudtunk belőle. Jó a stílusa, de nem tudtam eldönteni, pontosan kiknek is írta Winkler Róbert. Néha, mintha gyerekeket akarna megszólítani, de a humorát sokszor inkább a felnőttek érthetik. Mindegy, mi élveztük és tényleg tanultunk is belőle. Nem tudományos munka, de arra mindenképpen jó, hogy kicsit más szemmel nézzünk az állatokra és eddig még nem hallott érdekes / vicces információt tudjunk meg róluk.

Ezeket az írásokat még a „Narancs”-ból ismertem, öröm volt olvasni egy könyvben. Maximális 5!

Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak, pyrrhocoris apterusnak, de legtalálóbb népi elnevezése sajnos szalonképtelen (a szexre utal).
Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

Brehm szerint idővel a sirálycsapat több tagját is rábeszéli [a nevelt sirályunk], tartsanak vele, így egyre nagyobb sirályfalka állít be vacsorára. Nem lehet kellemes az az iszonyú visítozás, de végül is több százezer honfitársunk vásárolt Zámbó Jimmy- meg Balázs Pali-lemezeket, pénzért, úgyhogy biztos meg lehet szokni.

Köszönetnyilvánítás
Köszönöm Csányi Vilmos professzornak, hogy megmutatta, merre van a könyvtár az etológia tanszéken.

A földigilisztának nincs szeme, füle, tüdeje. Még rendes feje sincs. De, ha már a fejnél tartunk, olyan trükköt tud, amilyenről I. Károly, Robespierre vagy Stuart Mária nem is álmodozhattak: ha a fejét – vagyis a teste elülső részét – elválasztják a többi részétől, a maradékot kiegészíti – ha kettévágják, regenerálódik.
114. oldal - Földigiliszta

Sok ember, elsősorban férfiak utálják a macskákat, az ellenérzések okaként gyakran valami homályos nőgyűlöletféle fogalmazódik meg: titokzatosság, álnokság, a macska csak a házhoz ragaszkodik, nem az emberhez, bezzeg a kutya, satöbbi, satöbbi.

Brehm felhívja a figyelmet a cinke egy kevésbé negédes tulajdonságára is: „A gyengébb madarat gonoszul megtámadja és megöli, nem kímélve gyönge vagy beteg fajtársait sem. Néha a nagyobb madarat is megtámadja, a közelébe lopózik, hirtelen lendülettel a hátára ugrik, azután erős karmaival belékapaszkodik és erős csőrével addig veri a koponyáját, amíg léket vág bele és hozzáfér kedvenc csemegéjéhez, a madárvelőhöz”. Na ja, senki sem hibátlan. Ráadásul ezt a hátborzongató velősztorit más szakíró nem említi, szeretném tehát azt hinni, hogy Brehm valamit elnézett.

Talán gyerekes a kérdés, mi lennénk szívesebben, méhecske vagy darázs. Sose lehet azonban tudni, hátha egyszer tényleg megkérdezik, készüljünk tehát fel: válasszuk a darazsat! Először is a darázs túlélhet egy jogos önvédelmet, míg a méh csípése – számára – mindig halálos. A méhecskék, vagyis a házi méh dolgozói néhány hét alatt halálra robotolják magukat, bár ezt sokan úgy mondják, szorgalmasak. Természetesen a darázsdolgozók is magasan kvalifikált, precíz, lelkes és megbízható munkások, ők azonban nem halnak bele a munkába – a darazsak ismerik a nyugdíj fogalmát. Így, ha a polgárok életminősége jelenti egy állam fejlettségét, a darazsak egyértelműen a méhek felett állnak.

Fogunk tehát egy kiflit, és a csücskét a hatodikról a játszótéren kapirgáló fekete Einsteinek közé dobjuk. Legalább tízen-tizenöten rohannak rá, az egyik elmarja, a többiek megpróbálják menteni a menthetőt. A tulajdonos futni kezd, a többiek utána; aki nem látott még futó varjút, annak szinte fabatkát sem ér, amit eddig élt. Mintha Chaplin, Fernandel, Funes, Norman Wisdom, Benny Hill és Mr. Bean szaladna a havon, próbálják nyújtani a lépést, de ahhoz egyre nagyobbakat kell bólogatniuk menet közben, szenzációs ügetőverseny.
219 - Varjú