Nagyvárosi ​természetbúvár 39 csillagozás

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Szeretjük a természetet, főleg az állatokat. De amikor a vadon élő állatokról beszélünk, általában az egzotikusakra gondolunk, és eszünkbe sem jut, hogy a nagyvárosokban, a közvetlen környezetünkben is rengeteg vadállat található. Ezekkel azonban nem nagyon törődünk, van belőlük bőven. Pedig a fáraóhangya vagy a kis fekete hangya olyan kunsztokat tud, hogy azok mellett egy termeszvár maga az érdektelenség, és nem kell moziba menni, ha őslényt akarunk látni, mert az ezüstös ősrovar a fürdőszobában is megtekinthető. Nem kell kilométereket utaznunk ahhoz, hogy találkozzunk a természettel – akár tíz perc álldogálás a buszmegállóban is tartogathat zoológiai élményeket.

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450068 · Illusztrálta: Mráz Lilla
>!
Tericum, Budapest, 2005
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638453605 · Illusztrálta: Magyar Zsuzsa, Tasi Zsuzsa
>!
Tericum, Budapest, 2002
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638453605 · Illusztrálta: Tasi Zsuzsánna

Enciklopédia 13


Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Honey_Fly P>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

„Szeretjük a természetet, főleg az állatokat.” Mi meg itthon Winkler Robit szeretjük. Ki az autós műsorát, ki meg a könyveit. Mindkét vonalon élmény vele időt tölteni, az biztos. Tartalmas, nagyon humoros könyv ami remek kezdő lökés lehet a nagyvárosi után az erdei természetjáráshoz is. Unalmas délutánjaimon (Haha. Ez az év poénja, pedig még csak január 5. van) biztosan újra és újra előkerül majd.

dianna76 P>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Nem tudom olvastam-e olyan ismeretterjesztő könyvet, ami egyben szórakoztató olvasmány is talán a Bélügyek-et. Öröm volt ezt a könyvet olvasni. Volt, hogy olyannyira belemerültem, hogy nem tudtam félretenni. Ráadásul több olyan élőlény kerül terítékre, amitől az ember – legalábbis én – iszonyodik. Tök jó volt ezeket is közelebbről, részletesebben megismerni. Annak külön örülök, hogy a lakásban időnként felbukkanó fürge hatlábú nem csótány, csupán ezüstös ősrovar.
Szerettem a madarakról szóló fejezeteket is, de a legnagyobb élvezetet a rovarok ismertetése nyújtotta. Nagyon szórakoztató volt pl. a csótány-, bolha-, denevér élete. Az egérről pedig meg kell állapítsam, hogy végülis cuki rágcsáló. A sün pedig… nos, mindig is kedves volt számomra ez a tüskéshátú állat. A pucér teremtmények – mint csiga, giliszta – élete, felépítése nagyon érdekes. Az egyes fejezetek, hogyan irtsuk ki, vagy űzzük el részeinél kifejezetten nevetnem kellett. A kaszáspók pedig hiába ártatlan lakója a szobának, mégis a minap elhaláloztattam egyet. Sajnálom!
A szöveget kísérő ábrák, rajzok, s főként a természetfotók nagyon tetszettek. Azt gondolom, hogy ezt a könyvet tökéletesnek kell nyilvánítanom!

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2016
282 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450068 · Illusztrálta: Mráz Lilla
Doro>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Ha gyerekem lesz és kezdi kinőni a meséket, tuti a kezébe adom ezt a könyvet. Röhögve tanulni a legjobb, még ha csótányokról, éti csigákról, denevérekről, stb. van is szó. Vagy épp azért. Egy-egy flegmán odavetett winkleres megjegyzése úgy megfűszerezi az egészet, hogy az 5 csillag biológiai alulműveltségem (és a minimálisnál is kevesebb érdeklődésem) ellenére is kijár neki.

XX73>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Elképesztően vicces és szórakoztató könyv. Abban ugyan van valami, hogy nem teljesen tudományos igényű – de az érdeklődést felkelteni tökéletesen megfelel. És nem csupán azután, hogy a gyerek kinőtt a mesékből, sőt! (Még bőven olvastam meséket, mikor csigafarmot létesítettem a panelban. Soha nem lehetek elég hálás szüleimnek, hogy tűrték. A tücsköket mondjuk kevésbé, de azokat meg jó darabig nem bírták kipöckölni a beépített szekrényekből.) Ha már akkor is lett volna ez a könyv, mennyi jó ötletet adott volna!

Szávitrí>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Hihetetlenül érdekes és vicces. Imádom Winkler humorát és mondatalkotását. És hogy szinte minden állathoz kapcsolódik egy-egy saját sztorija.

Zoltán_Bálint>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Kifejezetten tetszett a könyv, Winkler Robi nagyon humoros stílusban írta meg (, bár az ember mi mást is várna tőle). Remélem lesz folytatása a könyvnek (pl.: a hódok is lassan belekerülhetnének már). Egy dolgot hiányoltam csak a könyvből, az Utószót.

Millázs>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Férjem az Égésteret szereti hallgatni, én a könyvét forgattam szívesen. Laza minden tekintetben.

Amrita IP>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Volt iskolatársaim természettudományi tagozaton nagyon szidták, hogy állítólag téves dolgok is vannak benne, lehet, hogy bennem van a hiba, de nem találtam semmi ilyesmit. Viszont jó a stílusa, szórakoztató.

andi75>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Tetszett, elég olvasmányos ismeretterjetsző könyv. Sok-sok érdekességet megtudtunk belőle. Jó a stílusa, de nem tudtam eldönteni, pontosan kiknek is írta Winkler Róbert. Néha, mintha gyerekeket akarna megszólítani, de a humorát sokszor inkább a felnőttek érthetik. Mindegy, mi élveztük és tényleg tanultunk is belőle. Nem tudományos munka, de arra mindenképpen jó, hogy kicsit más szemmel nézzünk az állatokra és eddig még nem hallott érdekes / vicces információt tudjunk meg róluk.

Róbert_Vasali>!
Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár

Ezeket az írásokat még a „Narancs”-ból ismertem, öröm volt olvasni egy könyvben. Maximális 5!


Népszerű idézetek

regulat>!

Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak, pyrrhocoris apterusnak, de legtalálóbb népi elnevezése sajnos szalonképtelen (a szexre utal).
Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa.

10. oldal

7 hozzászólás
dora_horvath_cat IP>!

Brehm szerint idővel a sirálycsapat több tagját is rábeszéli [a nevelt sirályunk], tartsanak vele, így egyre nagyobb sirályfalka állít be vacsorára. Nem lehet kellemes az az iszonyú visítozás, de végül is több százezer honfitársunk vásárolt Zámbó Jimmy- meg Balázs Pali-lemezeket, pénzért, úgyhogy biztos meg lehet szokni.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Brehm · Balázs Pali · sirály · Zámbó Jimmy
lauranne>!

Köszönetnyilvánítás
Köszönöm Csányi Vilmos professzornak, hogy megmutatta, merre van a könyvtár az etológia tanszéken.

Kapcsolódó szócikkek: Csányi Vilmos
Honey_Fly P>!

A földigilisztának nincs szeme, füle, tüdeje. Még rendes feje sincs. De, ha már a fejnél tartunk, olyan trükköt tud, amilyenről I. Károly, Robespierre vagy Stuart Mária nem is álmodozhattak: ha a fejét – vagyis a teste elülső részét – elválasztják a többi részétől, a maradékot kiegészíti – ha kettévágják, regenerálódik.

114. oldal - Földigiliszta

Kapcsolódó szócikkek: giliszta · Robespierre · Stuart Mária
3 hozzászólás
dora_horvath_cat IP>!

Sok ember, elsősorban férfiak utálják a macskákat, az ellenérzések okaként gyakran valami homályos nőgyűlöletféle fogalmazódik meg: titokzatosság, álnokság, a macska csak a házhoz ragaszkodik, nem az emberhez, bezzeg a kutya, satöbbi, satöbbi.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska · nőgyűlölet
Meara P>!

Értelemszerűen a német csótány lenne a svábbogár, pedig svábbogárnak az ún. konyhai csótányt hívják. A németeknél természetesen országrésztől függően „orosz csótány” vagy „francia csótány” a neve, Oroszhonban viszont „porosz csótánynak” hívják, egy ilyen állatot mindenki letagad.

33. oldal

lauranne>!

Brehm felhívja a figyelmet a cinke egy kevésbé negédes tulajdonságára is: „A gyengébb madarat gonoszul megtámadja és megöli, nem kímélve gyönge vagy beteg fajtársait sem. Néha a nagyobb madarat is megtámadja, a közelébe lopózik, hirtelen lendülettel a hátára ugrik, azután erős karmaival belékapaszkodik és erős csőrével addig veri a koponyáját, amíg léket vág bele és hozzáfér kedvenc csemegéjéhez, a madárvelőhöz”. Na ja, senki sem hibátlan. Ráadásul ezt a hátborzongató velősztorit más szakíró nem említi, szeretném tehát azt hinni, hogy Brehm valamit elnézett.

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Brehm · cinke
lauranne>!

Talán gyerekes a kérdés, mi lennénk szívesebben, méhecske vagy darázs. Sose lehet azonban tudni, hátha egyszer tényleg megkérdezik, készüljünk tehát fel: válasszuk a darazsat! Először is a darázs túlélhet egy jogos önvédelmet, míg a méh csípése – számára – mindig halálos. A méhecskék, vagyis a házi méh dolgozói néhány hét alatt halálra robotolják magukat, bár ezt sokan úgy mondják, szorgalmasak. Természetesen a darázsdolgozók is magasan kvalifikált, precíz, lelkes és megbízható munkások, ők azonban nem halnak bele a munkába – a darazsak ismerik a nyugdíj fogalmát. Így, ha a polgárok életminősége jelenti egy állam fejlettségét, a darazsak egyértelműen a méhek felett állnak.

Kapcsolódó szócikkek: darázs · méh
Meara P>!

Fogunk tehát egy kiflit, és a csücskét a hatodikról a játszótéren kapirgáló fekete Einsteinek közé dobjuk. Legalább tízen-tizenöten rohannak rá, az egyik elmarja, a többiek megpróbálják menteni a menthetőt. A tulajdonos futni kezd, a többiek utána; aki nem látott még futó varjút, annak szinte fabatkát sem ér, amit eddig élt. Mintha Chaplin, Fernandel, Funes, Norman Wisdom, Benny Hill és Mr. Bean szaladna a havon, próbálják nyújtani a lépést, de ahhoz egyre nagyobbakat kell bólogatniuk menet közben, szenzációs ügetőverseny.

219 - Varjú


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Istenek kertje
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Farley Mowat: Ne féljünk a farkastól!
Koroknay István: Az állatok nagy képeskönyve
Frekot Erika: A mi bolyunk …és más mesék
Biológia érthetően
Tények tárháza
Gerald Durrell: Noé bárkáján