Márton ​és Micike az építkezésen (Márton és Micike 3.) 14 csillagozás

Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Legutóbb, ​amikor Márton kíváncsi kiskutyája, Micike megszökött, a tűzoltóknak kellett kimenteniük egy építkezési gödörből. Micsoda szerencse, hogy semmi baja nem esett! És micsoda szerencse, hogy épp egy nagy építkezésnél történt mindez!
Mártonék még fel sem ocsúdnak a sok izgalomból, máris egy sárga sapkás építésvezető lép oda hozzájuk. Bandi bácsi ugyan kissé tart a kutyáktól, de szerencsére szívesen körbevezeti a kisfiút az építkezési területen. Daruk, cölöpözők, légkalapácsok zúgnak mindenütt, de ott, a sarokban még régészek is dolgoznak!
Vajon mennyi idő alatt köt meg a beton? Hány méter magas egy daru? Hogyan épül a lépcsőház vagy a liftakna? És mi történik a megtalált, 2000 éves cserepekkel? Ezekre és még számos kérdésre kapjuk meg a könyvből a szerzőpároshoz méltóan alapos és humoros választ.

(Nem csak) Apáknak és fiúknak!

Baranyai (b) András a Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott, mára pedig az egyik legismertebb hazai grafikus. Számos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450129 · Illusztrálta: Baranyai (b) András

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Menő, vagány, király, sőt még baró is – mindez egyszerre. Ja és persze zsír.

Informatív könyv az építkezések és a munkagépek iránt érdeklődő fiúknak. Jól el lehet időzni a képek felett, minden berendezéshez oda van írva a neve, és bizony nem csak az alapszókinccsel operál. A kutya már-már fölöslegesnek tűnik, anélkül is épp elég érdekes lenne – azért persze nem baj, hogy van benne még kutya is. Az in medias res kezdés zavaró lehet, de így legalább megveszi az olvasó az előző kötetet is, a tűzoltósat. (Egyébként tényleg. Ha az is ennyire menő, simán!)

Ismeretterjesztő könyv minőségében is hasznos, a célkorosztálynak megfelelő hangot pedig kiválóan sikerült eltalálni. A hátoldalán feltüntetett életkori besorolással lehet, vitatkoznék, 5 helyett 3 éves kortól ajánlanám inkább azoknak a gyerekeknek, akiket érdekel a téma. Noha nem áll távol tőlem az építkezések világa, volt benne pár újdonság még nekem is. Ovis korú vagy akár elsős fiúk imádni fogják.

>!
meseanyu MP
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Habár levezényeltem már egy építkezést, azért tudott újat mondani nekem is ez a könyv, érdekes, informatív volt. Úgyhogy akit érdekel ez a téma, annak szerintem élvezetes lesz, pláne hogy humor is van benne bőven. Ha a többi rész is ilyen, akkor azt gondolom, hogy hasznos, és hiánypótló ez a sorozat.

>!
csgabi MP
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

@Kiskópé klassz értékelése után már eléggé sokallom a magam három és fél csillagát. :-D Na, de ott hagyom, jófej leszek, és nem csökkentem. :-)
Ez egy eléggé sajátos-érdekes könyv volt. Eleve már az elején elvesztem, mert halvány lila gőzöm nem volt az előzményekről, ami nem lett volna baj, ha nem így csap bele a szerző a lecsóba. Ha lezárta volna az előző történetet, és itt egy újat nyitott volna, amiben max. egy kicsi hiányérzet lett volna, de a sztori így is élvezhető, azt mondom, hogy bánja kánya, de ez? Így? Nem, nem jött be ez a kezdés.
A szöveg pedig bonyolult volt egy kisgyereknek, nem odaillő mondatokkal és történésekkel. Oké, hogy szülő olvassa fel ezeket a mondatokat, de akkor is bonyolultnak éreztem az egészet. Ráadásul hol, melyik építkezésen engedik meg bárkinek is, hogy egy kisgyereket (egy kutyával!!) csak úgy körbevigyen, ahol dolgoznak a gépek, mozognak a munkások? Ahol kész balesetveszély egy felnőttnek is, nemhogy egy gyereknek!

Szóval nem jött be, sajnálom.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Kisfiúknak és apáiknak, már ha lázba hozza őket a sok, zajos, nagy gép, és a betonozás rejtelmei… én speciel untam… kivéve, amikor jöttek a poénok.
Jó a stílus, tetszik a humor, és szakszerű a leírás. A negyedének nem bírtam megjegyezni a nevét a sok gépnek. Szerintem kicsit tömény ez a része… de mondjuk engem inkább a balett érdekel, mint a betonozás.;)

1 hozzászólás
>!
sztinus P
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

De!Ez csak apáknak és fiúknak klasz!Ahogy előttem @krlany leírta, mi a balettről akarunk olvasni!

5 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Nem lenne rossz könyvecske, sok érdekes információval szolgál azoknak, kaiket érdekel egy építkezés és a munkagépek. Igazából nagy története nincs a könyvnek, végigjárnak egy építkezést. Éppen ezért nem értem, miért kellett ilyen in medias res kezdeni, én háromszor is visszalapoztam, hogy biztos nincs-e a cím és a kezdőmondat között még egy oldal, mert az első mondat után olyan érzésem volt, mintha egy könyv végén járnék. Furi.

2 hozzászólás
>!
PTJulia MP
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Ha nem in medias res kezdődne a történet, akkor sokkal megnyerőbb lenne. Így feltételezi, hogy az előző részt is ismered, holott maga a könyv cselekménye ezt nem várná el. Nem tudom, hány éves kortól veszi be az ember kisfia az ennyire részletes építkezési szakszótárt, de biztos van az a gyerek, aki élvezi. Nekem tetszett, hogy a régészek is ott vannak.
A rajzok rondák: az építkezés precíz, én is javítanék: az emberek rondák. Fáj ránézni Mártonra.

>!
Ancsúr P
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Szívesen mondanám azt, hogy ez egy tipikus fiús könyv volt, de akkor kapásból nekem ugrana az a pár női ismerősöm, akik élnek-halnak a motorokért, kombájnokért, traktorokért és a hasonló munkagépekért. Szóval én inkább azt mondom, hogy ez a könyv messze nem találta el az én érdeklődési körömet.
De nem tartom kizártnak, hogy mást, akár egy gyereket is, de érdekeljen. És ha ebből indulunk ki, akkor jó, hogy meg vannak nevezve a képeket a különböző tárgyak, illetve röviden szemléltetve vannak az adott munkafolyamatok, mert ha tőlem rákérdezne egy gyerek, hogy mi az a képen, és mit csinál, hát biztos, hogy egy mukkot sem tudnék hozzászólni. Így viszont már könnyebb lenne nekem is.

>!
Rózsabogár78 P
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Hát ezen jókat nevettünk. De azt hiszem inkább én. Winkler Róbert humorát én személy szerint nagyon szeretem, de hát a kislányom (6,5) nem mindig értette. 5+-osnak biztos nem mondanám ezt a könyvet. Értem, hogy az ötéves kisfiúk megvannak veszve a markológépekért (nekem is csak mesélték) de hogy Márton csak úgy végiglejthet a munkagépek között egy építési területen egy nagyon kedves építésvezetővel, aki türelmesen elmesél minden apró részletet, hát ez akkora királyság lehet egy ötévesnek, hogy még a poénokat is könnyen veszi. (Irónia!) Egyébként tényleg jó kis könyv, nekünk is kell egy kis szórakozás!:-)

>!
Kiskópé P
Winkler Róbert: Márton és Micike az építkezésen

Azt írják 5 éves kortól, akkor én még olyan 2,5-3 lehetek, mert csak úgy pislogtam, hogy miről beszél, mennyit beszél, hogyan beszél…

Amíg itt ezek szerencsétlenkednek, megnézed a régészeket?
Ezt most komolyan egy kis kölöknek?… nemár.. majd végre kiheverem ezt a mondatot, erre jön ez:
Két nő tisztítgatott cserépdarabokat ecsettel, olyanforma sekély gödrök között, amilyen lezuhant rajzfilmfigurák, elsősorban farkasok és macskák után szokott maradni
Na meg ezt se tudtam hova tenni:
de valójában a szotyi tartja mozgásban a rendszert, nem a keverődob
Izé, valaki írta, hogy szereti a humorát az írónak, EZ lenne ott a humora, megtaláltam? :) Juj.

    Az Anakonda című filmet említi… megnéztem „kaland, thriller, horror” – ah ugyan, mi a bajom azzal, ha egy 5 évessel ilyet néz az apja, én vagyok a maradi…na hagyjuk…    

Hadd idézzem a kis srácot, mert egyetértek:
„Márton aggódva nézett körül: ő ilyet még nem látott. Beengedik egy veszélyesnek tűnő helyre, és nem figyelmeztetik, hogy "jaj, erre vigyázzon, arra vigyázzon”, és nem fogják a kezét… Félelmetes!"

Szóval összefoglalva, esetleg, ha, kb. oldalanként kilométeres plusz meséléssel kiegészíti apuka a leírt halmazt, akkor, talán el tudom képzelni ezt mesekönyvnek, de hát izé.. na a képek azok jók, meg feliratozva van minden, hogy mi micsoda :)

u.i. az egészet azért olvastam el, hogy megtudjam Hogyan épül a liftakna – nos.. fogalmazzunk úgy, hogy nem részletezte túl :D

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ancsúr P

– Itt bizony a világ legnagyobb szotyievő versenye folyik nap mint nap! Nem annyira sprintszám, inkább hosszútávfutás. Az első szám a szotyi elfogyasztása, de a gyakorlat csak a héj szakszerű halomba köpködése után számít érvényesnek.

>!
Ancsúr P

De valójában a szotyi tartja mozgásban a rendszert, nem a keverődob.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Egy kiscsacsi története
Berg Judit: Tündérnaptár
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó
Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka
Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor
Gróh Ilona: Szunnyadj, kisbaba