Márton ​és Micike az autószerelő műhelyben (Márton és Micike 1.) 20 csillagozás

Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Ha megkérdeznénk az óvodás és kisiskolás srácokat, hol bóklásznának a legszívesebben, az autószerelő műhely biztosan dobogós helyen állna. Winkler Róbert könyvével most olajfoltok nélkül kukkanthatunk be a műhelyek zegzugaiba!
Márton kíváncsi kiskutyája, Micike, folyton meglóg a kisfiú elől, aki pedig mindenhova követi a német kis Spitzet. Ketten együtt így különösebbnél különösebb helyekre jutnak el. Az első kötetben az autószerelő műhelybe, a gumishoz és a fényezőhöz tévednek be, ahol a segítőkész szakitól, Pista bácsitól Márton azt is megtudja, mire való a légkulcs, az olajleeresztő csavar és a centírozógép. De kiderül az is, mit keres a műhelyben egy krokodil, és hogy mi a különbség a mázolás, festés és fényezés között.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2012
28 oldal · ISBN: 6155234248 · Illusztrálta: Baranyai András
>!
Kolibri, Budapest, 2012
28 oldal · ISBN: 9786155234248 · Illusztrálta: Baranyai András

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Márton kisfiú, Micike pedig egy vörös, rókához hasonló kiskutya, aki elszökik Mártontól. Miközben keresgéli egy autószerelő műhelybe téved, ahol az autó alatt szerelő Pista bácsi befogja autót szerelni, szerszámokat adogatni, majd lehívja magához az aknába, ott Márton az autó alsó részét ismerheti meg. Utána együtt keresték tovább Micikét, miközben először a gumiműhelybe, majd a fényezőműhelybe is betértek, a végén pedig természetesen Micike is előkerült. Először nem tetszett, mert mégiscsak lányból vagyok. De aztán elképzeltem, hogy Bence vagy Titusz kisfiúként milyen élvezettel böngészgette volna a műhelyben található szerszámokat, kérdezgette volna tőlem, hogy mi az a villáskulcs, a franciakulcs, a multiméter, a krokodilemelő és társai, majd megnyugodva vették volna tudomásul, hogy Micikével is minden rendben, aki úgy néz ki, mint egy kisróka, csak a farka más, ilyen kunkori. :)
Még gyerekkönyvek:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/08/mesevalogatas.html

>!
Littlewood IP
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Kicsit körülményes, kicsit fárasztó, de járműmániás gyerek mellett hasznos. Egy csomó olyan szót lehet belőle tanulni, amihez egyébként ki kéne tenni a lábad otthonról, és elmenni olyan helyekre, ami tiszta dzsuva és kenőolaj, benzinszag uralkodik, és hosszan történnek kevéssé szórakoztató dolgok.

Onnan tudom, hogy amikor én voltam gyerek, az autók motorterét nem egy hermetikusan lecsavarozott műanyagdoboz uralta, amivel kapcsolatban ráadásul szerződésben kötelezed magad, hogy nem piszkálod, különben ugrik a garancia. Hanem drótok, vasizék, műanyagbiszbaszok, meg ilyesmik, és azon szerencsés kiválasztottak, akiknek egyáltalán volt, mármint autójuk, minden hétvégéjüket könyékig benne töltötték. Talán vezeklésként a szerencséjükért, én legalábbis más indokot nem találtam rá, viszont akkoriban a gyerekeknek is kötelező foglalkozás volt a berhelésben, bütykölésben és mókolásban (szintén a könyvből elsajátítható alapszókészlet elemei) való közreműködés, és ahhoz képest ugyanez könyvben nem is olyan rossz. Persze lehet, hogy csak én olvastam álságos mosollyal Márton határtalan lelkesedéséről, amikor oda kellett adni Pista bácsinak az olajleeresztő bödönt, és gondoltam arra közben, hogy fiam, ez is addig érdekes ám, amíg nem neked kell csinálni.

Micike viszont nagyon aranyos, úgy néz ki, mint egy kisróka, csak kunkori a farka. És végül is nem árt, ha a gyerek tisztában van nagyjából azzal, hogy mikkel foglalkozik egy autószerelő. Még akkor is, ha az előbb említett, megbolygathatatlanul lecsavarozott műanyagdoboz férfiak tömegeit mentette meg attól, hogy nemi identitásuk igazolása érdekében úgy kelljen csinálniuk, mintha tudnának autót szerelni.

7 hozzászólás
>!
Sippancs P
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Pista bácsi egy igazi, elhivatott szaki, akinek nem hiányozhat a műhelyéből a meztelen nős poszter! :D
A maga módján cuki kis történet, de az biztos, hogy a benne lévő poénok csak felnőtt fejjel ütnek igazán. A rajzok és a magyarázatok viszont teljesen jók, egy 5+-os, autómániás gyerek szerintem kifejezetten élvezi.

>!
egy_ember
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Ez jó volt. És külön köszönet az Iggy Pop poszterért a műhely falán :)

>!
Lobo P
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Kicsit tartottam tőle, hogy nálunk a vonatok azért menőbbek, vajon bejön-e az autószerelő műhely. De bejött. Sőt a gumis meg a fényező műhely még inkább. A humor rész az persze elszállt a gyerek feje felett, de mi felnőttek megbeszéltük, hogy szerintünk a vén szaki, Pista bácsi erőst emlékeztet az íróra.
Egyedül talán annyit, hogy a magyarázatok kicsit aránytalanok: van ahol elkélt volna még pár mondat tisztázásra.

1 hozzászólás
>!
robinson P
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Igazi, lapozgatós kisfiúknak való mese. Micike a kis rókára emlékeztető kutyus és Márton a mindenre kíváncsi kisfiú ismerkednek egy autószerelő műhellyel, annak felszereléseivel.
Van itt flex, fényezőkorong, kalapács és mindenféle fogók, fúrók. Nagyon jó ötlet szerintem egy ilyen témájú könyvecske a fiúknak. A grafika sem az a „tündi-bündi, jajj, de aranyos”, jól illik ide.

>!
Juci P
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Tök jó ez, még nekem is szolgált új infóval :) És mit pillant meg a gyerek először, amikor belép az autószerelő műhelybe? Nyilván a meztelennős plakátot :D És akkor most akarok még olyan könyvet olvasni/nézegetni, amit Baranyai illusztrált.

>!
jeges_varga
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Olajfoltok nélkül az autószerelésről

A fiúgyermekekbe genetikailag kódolva van az autók imádata, meg az, hogy bármit apró darabokra szétszednek, amit néha még újra össze is raknak. A legkisebbek még ki sem mondják, hogy apa vagy anya, de már felismerhető módon utánozzák a gépi meghajtású járművek motorhangját. Amikor pedig odahaza meg kell húzni egy csavart vagy be kell verni egy szöget a falba, az apjuk sarkában állva követelik a fúrásra, faragásra használatos szerszámokat. Az kell, ami az apa kezében van.

Manapság statisztikák, elemzések készülnek arról, hogy milyen keveset olvasnak a fiatalok. Ez is egy olyan dolog, amit már ez elején érdemes megszerettetni a srácokkal. Sosem árt, ha azt látják, hogy apa és anya is hajlamos belemerülni az olvasásba. De fontos az is, hogy minél hamarabb adjunk a kezükbe könyveket. Eleinte legyenek nagyon színesek, és érdekes formájú tárgyakról vagy kedves állatokról meséljenek. Később jöhetnek a nagyobbak körében érdeklődést kiváltó témák. Az ovis vagy kisiskolás fiúkat például már fölöttébb izgatja a gondolat, hogyan működik egy autó, mi történik, ha javításra szorul.

Amikor még kisrác voltam, lakótelepek parkolóiban vagy kertes házak udvarán teljesen hétköznapi látvány volt, hogy a jármű alól csak az olajfoltos nadrág takarta lábszárakat lehetett látni. Aki egy kicsit is értett hozzá, saját kezűleg bütykölte meg a családi járgányt. Mára senkinek sem ajánlott a házilagos javítás, azonban a gyerekek is szegényebbek lettek egy élménnyel. Ma már nem adogathatják apa kezébe a villáskulcsot vagy csavarhúzót. Kivéve, ha apa éppen autószerelő.

A TotalCar.hu főszerkesztője, valamint az azonos című televíziós produkció műsorvezetője, Winkler Róbert tudvalevőleg rajong a négykerekűekért, és feltételezhetően élesen él még benne a kép, amikor kisgyerekként először rácsodálkozott az országutakon futó verdák sokszínűségére. Felnőttként tudatában van annak is, hogy a mai kölykök legfeljebb a nyitott motorháztetőbe leshetnek be, de a szervizelés rejtelmeibe odahaza senki sem avatja be őket. Mesekönyvében ezért épp arról ír, mi mindent csinálnak az autóval, amikor gumit kell cserélni vagy éppen egy karambolban darabjaira tört.

A Márton és Micike egy autószerelő műhelyben az a fajta mesekönyv, amit nem az érdekfeszítő cselekmény miatt veszünk a kezünkbe, hanem mert információkkal látja el az olvasóját. Története alig van, de az is csak arra van kihegyezve, hogy a főhős, Márton így vagy úgy, de eljusson a helyre, amiről voltaképpen Winkler szólni kíván.

A szeleburdi kiskutya, Micike csak azért kaphatott szerepet a könyvben, mert vállalta, hogy elcsalja Mártont Pista bácsi autószervizébe. A szerző célirányosan vezeti főhősét a fénycsövekkel megvilágított, olajszagú épületbe. A törött karosszériák és használt gumiabroncsok között már nem is tűnik olyan bosszantó dolognak a megszökött eb esete.

Miután a kisfiúval együtt mi is beosonunk a hibás autók rendelőintézetébe, örömmel tapasztaljuk, hogy a szerelőaknában szorgoskodó Pista bácsi – aki akár lehetne a szerző öregkori alteregója is – nem akad ki a hívatlan vendég láttán. Mert így módjában áll végre csevegni kedvelt foglalatosságáról. Körbevezeti hát Mártont az autószerelő műhelyben, látogatást tesz vele a szomszéd gumisnál, és bekukkanthat a fényezőkamrába is.

Winkler Róbert a tapasztalt szaki közlésvágyával mesél ifjú olvasóinak. Megtudhatjuk, mire való a légkulcs és a sűrített levegő, mire szolgál a centrírozógép vagy a golyósprés. Mikor lehet szükségünk flexre vagy hegesztőkészülékre, és mit nevezünk lakatolásnak. Nincs okunk csodálkozni, ha krokodillal találkozunk a műhelyben, és egyszerű magyarázatot kapunk arra is, hogy ugyanazt a tevékenységet miért nevezik egyszer festésnek, máskor mázolásnak meg fényezésnek. Amit részletesen nem magyaráznak el, azt a rajzokon látható feliratokkal és útbaigazító nyilacskákkal mutatják meg az olvasónak.

A Márton és Micike… egyszerű nyelven, közérthető módon szólítja meg a legkisebb könyvmolyokat. E tekintetben rokonítható Bartos Erika műveivel. Míg azonban az Anna, Peti, Gergő-sorozat történetei egy család személyes élményanyagából születnek meg, addig Winkler írása száraz ismeretanyagra építkezik. A lehető legtöbb információt akar egy oldalba belesűríteni. Néhol a szöveg egyenesen rátelepszik az illusztrációra. Hiányzik belőle ugyanakkor a nyelvi játékosság, ami egy gyerekkönyvet igazán vonzóvá tehet.

Persze Winkler is nagy kedvvel humorizál, de a legtöbb poén a szülőket veszi célba. Az még mókás, hogy a műhelybe lépő Márton először a falinaptáron pózoló meztelen nőt veszi észre. Vannak azonban olyan megfogalmazások (a golyósprés úgy nézett ki, mint egy középkori kínzóeszköz), amelyek nem illenek a szövegkörnyezetbe. Ráadásul néhol olyan szavakat (ügyfél) is használ, indokolatlanul, amelyek egy gyermek számára értelmez¬hetetlenek.

Nyilvánvaló, hogy egy gyerekeknek szóló autós mese Winkler Róbert nevével nagyobb eséllyel adható el a piacon, meg egyébként is az író nevét szokás nagyméretű betűvel feltün-tetni a borítón. Az információgazdag szöveg ellenére mégis elsősorban Baranyai (b) András munkásruhakék, rozsdavörös és ólomszürke színekbe öltöztetett rajzai miatt lesz érdemes kézbe venni könyvet, mert igazán azok mondanak el sokat a műhely izgalmas világáról.

Amint arra a fülszöveg is rámutat, az anyák és a lánytestvérek is éppúgy örömét lelhetik a Kolibri Kiadó kiadványában, annak ellenére, hogy a gyengébbik nemtől alapvetően távol(abb) áll az autós téma. És még attól sem kell tartaniuk, hogy összemaszatolják a ruháikat, miközben közelebbi ismeretséget kötnek a franciakulccsal vagy az olajleeresztő bödönnel. A Márton és Micike… apróbb hibái ellenére alkalmas arra, hogy érdeklődést ébresszen az autószerelés iránt – vagy éppen tovább erősítse gyermekeink kíváncsiságát. A család autós szakértője azonban mindig legyen a közelben, ha csemeténk nem elégszik meg a magyarázattal, amit a könyv kínál neki.

S aki igazán megkedvelte a kedves kisfiút és játékos kedvű kutyáját, annak örömmel újságolhatjuk el, hogy Micike legközelebb a tűzoltóságra és egy építkezésre szökik majd be. Mert ott is sok a látnivaló. Biztosan akad majd legalább egy tűzoltó, illetve egy építőmunkás, aki szívesen válaszol a kérdéseire.

>!
Texy14
Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Az „író” maradjon meg a saját szakmájánál. Nem kérünk több mesekönyvet tőle. 5 éves fiú gyermek figyelmét sajnos nem tudta lekötni – ahogyan az enyémet sem.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

– A fényezés? Hát, amikor lefestik az autót. Ha a lakásban festik a falat, az festés. Ha az ablakkereteket, vagy a játszótéren a mászókát, az mázolás. Az autók festését fényezésnek hívják. Ne kérdezd, miért. Talán mert régen a szép, fényes autó volt a divat. Manapság meg…

>!
Zsófi_és_Bea P

– A golyósprés… – mormogta elérzékenyülten. – Ez volt ám a nagy szerzemény! – és már annyira belelendült a magyarázásba, hogy nem is törődött vele, figyel-e rá bárki, akár Márton, akár Micike, akár a bánatos macskák.

>!
Sippancs P

Márton egy pillanatra elgondolkozott, hogy tényleg, mi is történt. Honnan tudhatná ő azt, elvégre Micikével volt elfoglalva. Valamelyest természetesen érdekelte, hogy kerülhetett egy néni fenekébe, de nagyvonalúan úgy döntött, borítsanak fátylat a múltra, tekintsenek inkább a jövendőbe.

5. oldal


A sorozat következő kötete

Márton és Micike sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brückner Judit: Rezső és Dezső – Az autóverseny
Shirley Hughes: A nagy autóverseny
M. Kácsor Zoltán: Turbó Brúnó, a versenyautó
Zdeněk Miler – Eduard Petiška: A vakond autója
Szabó Zsolt: Dudu a kis versenyautó
Tony Wolf: A kis teherautó
Annie Auerbach: Verdák – Vadiúj kalandok 5. – Irány a cél!
Walt Disney – Verdák
Lisa Regan: Meseautó
Walt Disney – Verdák 3.