Fenn ​a villában 38 csillagozás

William Somerset Maugham: Fenn a villában

A kisregény a halódó pompájú latin világban, a csodálatos toszkán tájon játszódik. Hősei szépek, gazdagok és különösek, mint egy-egy finoman kidolgozott antik tárgy, ám ők jövőtlenek – világuk valójában már a jelenben, Mussolini Itáliájában is lezárt világ, az évszázadok dús, pompás és pusztuló díszletei között. Az író szíve megesik rajtuk, s bizarr, de aranyporral hintett románcot sző köréjük.

Eredeti megjelenés éve: 1941

>!
Fiesta, Budapest, 2000
160 oldal · ISBN: 963813397X · Fordította: B. Albitz Ilona

Kedvencelte 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Hoacin>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Olyan, mint egy Agatha Christie krimi. Csak épp rejtély, rafinált cselekmény, és meglepő csavar nélkül. Feleakkora terjedelemben. Különösebb krimi nélkül. Na jó, szóval nem is olyan. Mégis, hiába nyúlfarknyi sztori, a lélekrajzok, egyes fordulatok, a jól eltalált szereplők, és a finom humor valahogy Christie nénit idézte számomra, akit nem azért olvasok, mert hullanak nála az emberek, mint a legyek, hanem mert jól ír, és a szereplők mindegy, hogy csúnya indítékoktól telve épp gyilkolásznak, vagy csak békésen locsolják a sövényt… de szinte élnek a lapokon. És ezért szeretem Maugham könyveit is, emiatt volt öröm olvasni ezt a toszkán kalamajka-szösszenetet… meg persze a hihető jellemfejlődésért, és a valószínűtlen befejezésért. :)

„Ha van valami, amit ki nem állhatok, az a hegedűsóhajtott a hercegnő.Soha nem fogom megérteni, mi jót találnak abban, hogy valaki macskabélen lószőrt húzogat.”

matraimelinda>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Bájos, nagyon olvasmányos történet szerelmi intrikákról, és a sors kiszámíthatatlanságáról. Inkább a romantikus szálat éreztem erősebbnek. Most már egyértelmű, hogy W. S. Maugham nálam az év felfedezettje lett!:) Van olyan jó, mint a Színes fátyol, csak kicsit másként.:)

Kovaxka P>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Maugham mindig is nagy kedvencem volt, aki most ismerkedik vele, és könnyen elolvasható darabra vágyik, annak ajánlom. Habkönnyű, romantikus, kissé sablonos, de szerethető. Stílusa van, mondanivalója alig, de mosolyog az ember, amikor egy szuszra elolvassa, és leteszi. Forgatókönyvnek is kevéske, nem hiszem, hogy túl jó film készült belőle 2000-ben – a kiváló szereplőgárda ellenére.

Light_House>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Első könyv, amit Maugham-tól olvastam, de tetszett. Végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. A karakterek érdekesek, sokfélék.

2 hozzászólás
Szent_Habakuk IP>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Megfelelően szórakoztató volt, sajnos különösebb mélységek nélkül. Jellemábrázolásait is kissé elnagyoltnak éreztem, ami azért kár, mert fantasztikus jellemeket gyűjtött egybe, „sokkal több van” az egyes szereplőkben, mint amennyit kifejtett belőlük Maugham. A történetszövés és főként a vége viszont briliáns volt, igazi nem várt fordulattal zárul a kis mese.

utazó>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Könnyed, laza kis olvasmány volt, semmi extra, mégis izgalmas, még ha kiszámítható is.

3 hozzászólás
geszti>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Ez egy aprócska történet, ami elszórakoztat, de egy kicsit túl rövidke ahhoz, hogy kellőképpen elmerüljünk a világában. Olvastam volna még többet Toszkánáról, Firenzéről, a történelmi hátteréről… Így olyan érzésem van, hogy Maugham kinyitotta nekem egy pillanatra a villa ajtaját, ahová bekukkantottam, de gyorsan odébb is kellett állnom.

Youditta>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Jó volt, jó volt. De azt hiszem, hogy Maugham nem itt alakítja a legnagyobbat pályafutása alatt. Na de azért szerethető, olvasható és azért Maugham :)

Viki77>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Szerintem Maugham érdekesen bontja ki a fényűző, látszólag gondtalan élet felszíne alatt megbúvó tragédiát és annak következményeit. Aztán egy szürreális, szinte nyitott végkifejlettel a fantáziánkra bízza az egyéni sorsokat.

Thaliavilaga>!
William Somerset Maugham: Fenn a villában

Olvastam volna még egy darabig, mert tetszett a stílusa. Az első pillanattól kezdve szurkoltam a főhősnek, bár megmondom őszintén, hogy a „krimis” fordulatra nem számítottam. Inkább azt szerettem volna, hogy menjen férjhez Indiába…:) Egy délutáni kikapcsolódásnak tökéletes! Olvassátok!


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Ha van valami, amit ki nem állhatok, az a hegedű – sóhajtott a hercegnő. – Soha nem fogom megérteni, mi jót találnak abban, hogy valaki macskabélen lószőrt húzogat.

11 hozzászólás
Zsomary>!

Ne féljen! Az ördög sportszerű, vigyáz a csapatára.

119. oldal

Zsomary>!

Drágám, azért van az élet, hogy kockáztassunk!

Utolsó mondat

Viki77>!

Talán ebben a tiszta toszkán levegőben van valami, amitől még a fizikai érzések is spirituálissá válnak. Ugyanolyan, mint amikor az ember Mozartot hallgat: egyszerre dallamos és vidám és borongós, amitől csodálatos teljesség lesz úrrá az emberen, s úgy érzi, szinte testetlenné vált. Néhány áldott percre megtisztul minden durvaságtól, s az élet zűrzavara tökéletes harmóniába olvad.

21-22. oldal

Francesco>!

Nincs a toszkán tájnál édesebb civilizált természet sehol a világon!

Francesco>!

– Nos, Nina, mi van azzal, amit a Duce mondott, hogy minden olasz nőnek kötelessége gyermeket szülni a Hazának? Nem látom, hogy buzgón teljesítené a kötelességét!

Francesco>!

Nagy ember, aki a nagy ember szerepét játssza. Ez a fantasztikus benne. Olyan mint amikor Charlie Chaplin eljátssza Charlie Chaplint.

Kovaxka P>!

Úgy vélte, a hercegné megjegyzése azt jelenti, örömmel fogadja a javaslatot, ezért odament a hegedűshöz, aki felemelkedett a székről és előre lépett. Sötéthajú, nyúlánk fiatalember volt, hatalmas szeme éhes és búskomor. Romantikus bájjal viselte a groteszk jelmezt, és kifejezetten kiéhezettnek látszott. Sima, keskeny arca beesett volt. Eljátszott egy dalt.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Winman: Csendélet
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Tasmina Perry: Örökösnők
Bethan Roberts: Az én rendőröm
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Jojo Moyes: Páros, páratlan
Louise Fein: A Birodalom lánya
Clare Pooley: Rendhagyó szabályok ingázáshoz
Jane Austen: Jane Austen összes regénye 1–2.
Natasha Solomons: A Tyneford-ház