A ​színes fátyol 124 csillagozás

William Somerset Maugham: A színes fátyol William Somerset Maugham: A színes fátyol William Somerset Maugham: A színes fátyol William Somerset Maugham: A színes fátyol William Somerset Maugham: A színes fátyol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Egy ​napon észrevette, hogy már egy hete nem gondol Charlie-ra, s nem is álmodik vele. Szíve hirtelen megdobbant: kigyógyult! Közönyösen tudott róla gondolkozni. Már nem szerette. Ó, míly megkönnyebbülés! Különös volt visszaemlékezni rá, hogy mennyire epekedett utána; azt hitte, hogy az élet ezentúl nem nyújthat neki egyebet szenvedésnél. És most már nevetni tudott. Milyen hitvány alak is volt ez a Charlie! Milyen bolond volt ő! Most már alig értette, mit szerethetett rajta… 'Szabad vagyok' gondolta, 'végre szabad, szabad!'”
A fordulatokban bővelkedő szerelmi háromszög-történet romantikus környezetben, a 30-as években, Kínában játszódik. A megcsalást leleplező és kiengesztelődni képtelen férj kettős öngyilkossági szándékkal egy kolera sújtotta városba viszi feleségét. Kettejük vívódása, lelki fejlődésrajza ez a könyv. A történet 1934-ben készült amerikai filmváltozatában Greta Garbo tette emlékezetessé Kitty alakját. 2006-ban John Curran rendezett új, nagyszabású filmet,… (tovább)

Színes fátyol és A festett fátyol címmel is megjelent.

Eredeti mű: William Somerset Maugham: The Painted Veil

Eredeti megjelenés éve: 1925

>!
Fiesta, Budapest, 2001
208 oldal · ISBN: 9639258075 · Fordította: Schmidt József
>!
Téka, Budapest, 1989
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637357890 · Fordította: Schmidt József
>!
keménytáblás

Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Nem olvastam még Maugham-tól, és nagyon örülök, hogy belevágtam, köszönöm utólag is @csenga: nak, hogy „megcsinálta” az eseményt. Mikor elkezdtem olvasni, már az elején annyira magával ragadott a történet, olyan ismerős volt minden és rájöttem, hogy a filmet láttam (pár éve, de nem volt friss az élmény: Naomi Watts és Edvard Norton főszereplésével) és már akkor megkedveltem a történetet. De a tragikus végre nem emlékeztem:( Akkoriban még nem voltam Moly, így nem is figyeltem, kinek a regényéből készült:) A lényeg, hogy nagyon tetszett, ahogy Kitty „átalakult”, mintha magamat láttam volna. A bolondozó, pasifaló nőcikéből, érett, felnőtt nővé vált! Nagyon sok fontos gondolatot osztott meg velünk Maugham! Folytatom a művei olvasását, nálam kedvenc lett!

2 hozzászólás
>!
marcellveno2
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Nem is a könyv, a film fogott meg, amit Edward Norton rendezett. Fúúú, a tavalyi nyár meghatározó szerelmes regénye , filmje volt nekem…

2 hozzászólás
>!
fezer
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Ó, hát ez nem is egy szerelmi háromszögnek a története, hanem egy nő nagyon szép fejlődésregénye.
Szeretem Maughamot még mindig, van valami könnyedség és érzékenység a stílusában, és olyan bölcsességgel tudja ábrázolni a szereplőit, hogy mindegyik életre kel a lapokról.

>!
OlvasóMókus
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Nem könnyű erről a könyvről írni. Igazából nem volt rossz, de azért frenetikusan jónak sem mondanám. A klasszikus elbeszélő stílus nagyon tetszett. És a történet hátteréül szolgáló Kína is gyönyörködtette lelki szemeimet. Kitty-t viszont nagyon nem tudtam szeretni, pedig tényleg próbálkoztam. Buta, elkényeztetett nő, aki nem tudja, hogy mit is akar az élettől. Tipikus szerelmi háromszög történet, ami az esetek nagy többségében általában így végződik. Nem voltak meglepő fordulatok a könyvben.

5 hozzászólás
>!
Goofry P
William Somerset Maugham: A színes fátyol

ÍGÉRET: @Csenga ajánlására és az azt követő ígéretemet beváltandó voltam kénytelen kézbe venni Maugham eme írását. Ajjaj, ez most úgy hangzott, mintha erőszakot kellett volna vennem magamon, pedig dehogy! Sőt –

SZÉP SZÓ: Köszönöm! – Ami eddig elkerült, az imigyen előkerült!

MEGTARTOM és fenntartom mindazt, amit eleddig az író regényeiről gondoltam. Ha szépíró lennék, akkor én is ilyen magától értetődő, természetes egyszerűséggel szeretnék regélni, csak így akarnék alakokat teremteni és dialógusokat kreálni.

ÚGY JÓ, ha a Színes fátyolt-t Wé.eS.eM.-től való másik kedvencemmel, Az ördög sarkantyúja című művével együtt helyezem el „Jókönyveim-Parnasszusán”.

>!
tasiorsi
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Először a filmet láttam, amit nagyon szerettem (és szeretek is), utána találtam rá véletlen a könyvre egy könyvtárban, és nem tudtam ott hagyni. Viszont így sajnos végig a filmmel hasonlítottam össze. Alapból más a szerkezete, az eseményeket más időrendben mutatja meg.
A nagyobb produkciókra gyakran jellemző, hogy bármennyire is próbálnak hű maradni adaptáció esetén, ráaggatnak a történetre némi plusz romantikát. Jelen esetben nagyon helyén valónak éreztem ezt, mintegy szükséges feloldásaként az eseményeknek. Ám a könyv ennél sokkal nyersebb, sokkal ridegebb. Talán ezért egy kicsit emberibb, valóságosabb is.

>!
lmelinda
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Ez volt az első könyvem az írótól. Sok jót olvastam már róla, így nagy lelkesedéssel fogtam hozzá. Gyorsan haladtam vele, és tetszett is, de valahogy a katarzis elmaradt. Így marad a négy csillag. Viszont tovább ismerkedem az író műveivel.

>!
zsuzsasz
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Hadd fanyalogjak egy kicsit: bár nagyon szeretem a szerzőt, de nem ez a legerősebb regénye. Mondjuk ki: ha ezt olvasom először, nem biztos, hogy rátalálok a többi, valóban jó könyvére. Ha nem tudnám ki írta, gyanakodnék, hogy Danielle Steel keze lehet a dologban. Igen, ez egy viszonylag egyszerű, ámde annál romantikusabb történet, didaktikus karakterekkel, jellemfejlődéssel. Bárkinek szívesen ajánlok helyette legalább három másik, ennél nagyságrendekkel jobb Maugham-művet!

2 hozzászólás
>!
Profundus_Librum
William Somerset Maugham: A színes fátyol

Itt is érvényes a papírforma, a könyv összehasonlíthatatlanul jobb, mint a film, és nemcsak hogy jobb, de más is. Hollywood úgy látszik, nem bírja a drámát, bele kell hogy nyúljon a legtökéletesebben kidolgozott történetvezetésbe is, és bele kell hogy rakjon valami pozitívat, ezáltal lesz minden meseszerű, a valóságtól, és gyarló emberi mivoltunktól teljesen elrugaszkodott. És pont attól a végtől és tanulságtól fosztja meg a nézőt, amit a legemberibb…
Egyedül Walter Fane doktor – a megcsalt férj – szerepköre sikerült többé-kevésbé tökéletesre, de ez sem a rendezésnek, hanem Edward Norton istenadta tehetségének köszönhető. Nincs az a női szív, akit meg ne rendítene alakítása, a könyv elolvasása után pedig méltán sorolhatja a legizgalmasabb férfikarakterek közé.
Folytatás itt: http://profunduslibrum2.blogspot.hu/2012/11/william-som…


Népszerű idézetek

>!
tasiorsi

Hallgatása nem akart sértés lenni: hallgatott, mert nem volt mondanivalója. De, gondolta Kitty mosolyogva, ha mindenki csak akkor beszélne, ha mondanivalója van, akkor az emberi nem igen hamar elfelejtene beszélni.

32. oldal, FIESTA

1 hozzászólás
>!
fzita

– Egyetlen módon lehet megnyerni a szíveket, s ez a mód: hasonlókká válni azokhoz, kiknek szeretetét meg akarjuk nyerni.

156. oldal FIESTA

1 hozzászólás
>!
fülcimpa

Amit a szem nem lát, nem fájlalja a szív.

190. oldal, FIESTA 2001

>!
Spepa

Tudja, kedves gyermekem, az ember nem találhatja meg a békességet sem a munkában vagy élvezetben, sem a világon vagy a kolostorban, csak a maga lelkében.

123. oldal

>!
csillagka P

Nem, nem vagyok katolikus. Az angol egyház tagja vagyok, ami, azt hiszem, a legártatlanabb mód annak kifejezésére, hogy az ember semmiben sem hisz valami nagyon…

102. oldal

4 hozzászólás
>!
tasiorsi

– Az a fontos, hogy az ember szerethessen, s nem az, hogy őt szeressék. Az ember nem túl hálás azok iránt, akik szeretik; akiket nem szeretünk, azok csak untatnak.

135. oldal, FIESTA

>!
csillagka P

Az egyetlen dolog, úgy hiszem, ami elviselhetővé teszi ezt a világot, a szépség, amelyet az emberek hébe-hóba előteremtenek a zűrzavarból. A festmények, a zene, a könyvek… Amelyik élet a leggazdagabb ezekben, az a szép élet. A legtökéletesebb műremek.

172. oldal Téka, 1989.

>!
fülcimpa

Az ember nagyon szerelmes lehet egy asszonyba, anélkül, hogy egész életét vele akarná tölteni.

72. oldal, FIESTA 2001

>!
Helewise

Csak akkor találhatod meg lelked békéjét, ha nem keresed.

156. oldal, FIESTA

>!
tasiorsi

Hányan vannak, akik egész életükben azzal vannak elfoglalva, hogy óvják a kíváncsiak tekintetétől szégyellni való titkaikat!

180. oldal, FIESTA


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank G. Slaughter: A frontsebész
Ïsa Schneider: Csókolj meg utoljára
Daniel Mason: A zongorahangoló
Natasha Solomons: A Tyneford-ház
Rosamunde Pilcher: Otthon I-II.
John Galsworthy: A Forsyte Saga
Joanne Harris: Csokoládé
Rosamunde Pilcher: Téli napforduló
Neil Gaiman: Csillagpor
Peter Marshall: Tombol a hold