Vízkereszt ​vagy amit akartok 302 csillagozás

William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Összevissza csereberélődik egy ikerpár, lóvátesznek egy felfuvalkodott törtetőt, tömérdek móka, dal, vidámság szövi át két, nagy nehezen egymásra találó szerelmespár történetét. „Oly' darab ez, aminőt a közönség szeret, kíván, óhajt – ami nektek kell”, mondta Szász Károly erről a vígjátékról, amelynek már a címe is jókedvre derít.

Eredeti mű: William Shakespeare: Twelfth Night

Eredeti megjelenés éve: 1623

>!
Pallas Antikvárium, Gyöngyös, 1997
176 oldal · ISBN: 9638558156 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Európa, Budapest, 1984
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630729822 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Európa, Budapest, 1981
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630727366 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György

2 további kiadás


Enciklopédia 20


Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Őszintén bevallom, lövésem sincs, hogy egy drámát hogyan is kellene értékelni. Komfortzóna elhagyása volt a cél, ez össze is jött, mert magamtól eszembe sem jutott volna, hogy drámát vegyek a kezembe, pedig már egy ideje érdekelt, mert sok figyeltem pozitívan nyilatkozott róla.
Így, írott formában valahogy nem tudtam vele mit kezdeni. (Azt hiszem, nagyon hozzászoktam a regényekhez…) Olvastam, de egyáltalán nem bírtam magam beleélni a cselekménybe, viszont, ha ezt színházban láttam volna, szerintem nagyon jókat kacagtam volna a nézőkkel együtt, mert igazán abszurd és komikus helyzeteket teremtett Shakespeare.
Nem igazán tudok nyilatkozni a szereplőkről. Ha hosszabb lett volna, akkor azt mondom, hogy tetszettek, mert alapvetően szerethető karakterekről volt szó. Igazából mindenki az volt, de valahogy mégsem tudtam a szívemhez nőni.
A bohókás eseményeknél meg inkább a fejemet csapkodtam, mert idegesített, hogy nem látták a fától az erdőt. :D
Ettől függetlenül nem mondom, hogy rossz, mert egyáltalán nem az! Színházban nagyon szívesen megnézném. :)

>!
gab001 P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Szép szavakkal, tömören elmesélt szerelmi történet, mely tele van derültségre okot adó félreértésekkel és leckéztetésekkel. A karakterek igazán szerethetőek és a cselekmény is kifejezetten szórakoztató. Olyan élményt nyújtott, mintha a nézőtéren ültem volna; szinte magam előtt láttam a színészeket. Talán a befejezés kicsit hirtelen, túl egyszerűen megoldódnak a dolgok és változnak az érzelmek, de az itt-ott megbújó bölcsességek ellensúlyozzák ezt. Kellemes kikapcsolódást nyújtott.

>!
Európa, Budapest, 1981
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630727366 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Orsi_olvas 
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Shakespeare mint könnyű kikapcsolódás? Igen!
Bájos kis történet, szerethető karakterek, szolgák, bolondok, férfi ruhába bújt nemes kisasszony, sok-sok félreértés, tréfa és kacagás és persze mindennek a középpontjában a szerelem áll.
Viola a hajótörést szenvedett nemes kisasszony új életet kezd és beleszeret Orsino hercegébe, Orsino hercege Oliviába szerelmes, Olivia pedig a férfiruhát öltött Violába szeret bele. Ha ez így még nem lenne elég bonyolult idővel előkerül Viola iker bátyja Sebastian, aki a megszólalásig hasonlít halottnak hitt húgára. Titkos kézfogó, hamis szerelmes levél és jó néhány egyéb kalamajka áll még hőseink útjában. A végén azonban minden elrendeződik mindenki megtalálja a párját, a jóság elnyeri méltó jutalmát. Mint a mesékben.
Könnyed és szórakoztató mű, az alakok megelevenednek, szinte kikacsintgatnak képzeletünk színpadáról. Most nincsenek sorsüldözött szerelmesek, nem töprengünk a létezés értelmén, nincs királygyilkosság sem véres párbajok. Nincs más csak tréfa és kacagás és pár órára elhisszük, hogy az élet könnyű és a szerelem minden legyőz.
Boldog vég, szerelem, meg amit akartok ;)

>!
DarknessAngel 
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Egyszerű, rövid kis történet, ami tele van humorral, nagy mennyiségű félreértésekkel, félrevezetésekkel és persze a romantika sem marad el. Nagyon tetszett Orsino és Viola kettőse, főleg amikor Viola megvalja szerelmét férfiúi öltözetben :)
Persze a többi szereplő se volt semmi. A végén már mindenki megtébolyodott :D Malvolio megtréfálása volt a legjobb, azon nagyon sokat nevettem. Ezt a könyvecskét még biztos újra fel fogom lapozni.

>!
avidreader
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Tetszett ez a drama is, kellemes, szorakoztato volt, a karakterek szerethetoek, a tortenet frappans, megmosolyogtatott mindenkinek a zavartsaga az ikrek miatt, de az lett volna a legviccesebb, ha Olivia eppen Violanak vetne fel a hazassag otletet. Na, de mint az eddigi Shakespeare-muvekben tapasztalhattam, minden ott es akkor tortenik, amikor kell, hogy az olvaso a vegen mosollyal az arcan csukja be a konyvet.

>!
woolfe
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Az a jó ebben a darabban, hogy sok embert elér. Eléri azt is, aki nem keres mélységet, csak ki szeretne kapcsolni, de ugyanolyan könnyedséggel ejti gondolkodóba azt is, aki szeret a lélek útvesztőin barangolni. Én az utóbbi típus vagyok, engem lefoglalt a gendert érintő kérdéskör. Táptalaja ez a mókamester Shakespeare sok mindennek.

>!
Imagine
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Ez nagyon tetszett. Én nagyon jót szórakoztam rajta, sokszor nevettem és
beszéltem a könyvnek. Olyan jók a karakterek, a történet. Húúú…nagyon jó volt.
Örülök hogy feladták kötelezőnek. :)

>!
Emília5
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Egyik kedvenc Shakespeare művem. Vidám, humoros, szórakoztató. Romantikus, szerelmes történet, ami üdítőleg hat a mai kortárs szerelmes regények közben. Viola a kedvenc alakom. Bájos, kedves, igazán művészien megírt történet a szokásos shakespeare-i fordulatokkal.

>!
lettielena
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

„Úgy, uram, hogy a barátaim szembe dicsérnek, hátam mögött meg lóvátesznek; ellenségeim viszont kereken megmondják, hogy szamár vagyok, ilyenformán tehát csak gyarapítják önismeretemet; a barátaim ellenben felültetnek; ennélfogva csókot-bókot egybevéve, ha négy tagadás két állítás: sok barát sok háborúság, sok ellenség nagy békesség.”

Nagyon jó móka volt! Tele van félreértésekkel, össze-vissza csűrik csavarják a szituációkat, amikre a végén fény derül. Kár, hogy ilyen soká halogattam az elolvasását, mert imádtam volna már korábban is. Gimiben csak annyit tudtam róla, hogy létezik, és van egy Viola nevű főszereplő benne, szóval ideje volt mélyebben megismerkednem a történettel. Teljesen feldobott. :)

>!
msglass P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Régóta tervezem, hogy több Shakespeare drámát is elolvasok, gondoltam vízkeresztnél jobb időpontot nem találok erre a darabra – hogy aztán már a bevezetőből kiderüljön: ennek a Vízkeresztnek semmi köze ahhoz a vízkereszthez, ami a minap volt. No sebaj, azért a darab tetszett, a régebbi fordítást olvastam, és eredeti nyelven is belelapozgattam. Szinte teljesen megelevenedett előttem minden jelenet, habár a vége kicsit hamari lett, jól elszórakoztatott.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

ANTONIO
    (…)
    A természetben nincs rút, csak a jellem;
    De bármilyen szép: rút, aki galád.
    Az erény – szép; míg a szépség, ha olcsó
    Jellem köntöse: csak festett koporsó.

110. oldal, Harmadik felvonás - 4. szín (Európa, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: jellem · szépség
>!
Orsi_olvas 

De, bármi jöjjön, szívem úgy szeret,
Hogy a vész csak játék: s megyek veled.

>!
legrin SP

Cucullus non facit monachum, úrnőm; ez annyit jelent, mintha azt mondanám, hogy bévül az agyamban nem viselek bohóc-sipkát.

3 hozzászólás
>!
shadowhunter1975 P

OLIVIA
(…) Ki van a kapuban, bátyám?
TÓBIÁS
Egy úr.
OLIVIA
Egy úr, egy úr! Miféle úr?
TÓBIÁS
Egy úr van itt – rosseb ezekbe a pácolt heringekbe.

29. oldal, Első felvonás, 5. szín (Európa)

>!
Frank_Spielmann I

OLIVIA
Nem feküdnél le inkább?

MALVOLIO
Lefeküdni? Veled, drága szívem, akár tüstént.

Harmadik felvonás, 4. szín

>!
Frank_Spielmann I

HERCEG
Téged ismerlek; hogy vagy, jó fiú?

BOHÓC
Őszintén szólva, uram, minél több az ellenségem, annál jobban; minél több a barátom, annál rosszabbul.

(…)

HERCEG
Hát ez hogy lehet?

BOHÓC
Úgy, uram, hogy a barátaim szembe dicsérnek, hátam mögött meg lóvá tesznek; ellenségeim viszont kereken megmondják, hogy szamár vagyok, ilyenformán tehát csak gyarapítják önismeretemet (…)

Ötödik felvonás, 1. szín

15 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Szerelmet kérni jó, de kapni még jobb!

Harmadik felvonás, 1. szín

>!
Orsi_olvas

Mutasd hatalmad’, sors: te intézed, nem mi;
A mit elvégeztél, meg kell annak lenni.

Kapcsolódó szócikkek: sors

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Georgette Heyer: Régi szép színek
Enid Blyton: Ötösfogat – Kaland a kincses szigeten
Donna W. Cross: Johanna nőpápa
Scott Westerfeld: Leviatán
Hanna Ożogowska: Egy lány meg egy fiú
Tamora Pierce: Az álruhás lovag
Martha Tailor: Harcmezők angyala
Emmanuil Roidisz: Johanna nőpápa
Jane Austen: Szerelem és barátság
Molière: Molière válogatott színművei