Vízkereszt ​vagy amit akartok 290 csillagozás

William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti mű: William Shakespeare: Twelfth Night

Eredeti megjelenés éve: 1623

>!
Pallas Antikvárium, Gyöngyös, 1997
176 oldal · ISBN: 9638558156 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Európa, Budapest, 1984
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630729822 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Európa, Budapest, 1981
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630727366 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György

2 további kiadás


Enciklopédia 20


Kedvencelte 23

Most olvassa 4

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Őszintén bevallom, lövésem sincs, hogy egy drámát hogyan is kellene értékelni. Komfortzóna elhagyása volt a cél, ez össze is jött, mert magamtól eszembe sem jutott volna, hogy drámát vegyek a kezembe, pedig már egy ideje érdekelt, mert sok figyeltem pozitívan nyilatkozott róla.
Így, írott formában valahogy nem tudtam vele mit kezdeni. (Azt hiszem, nagyon hozzászoktam a regényekhez…) Olvastam, de egyáltalán nem bírtam magam beleélni a cselekménybe, viszont, ha ezt színházban láttam volna, szerintem nagyon jókat kacagtam volna a nézőkkel együtt, mert igazán abszurd és komikus helyzeteket teremtett Shakespeare.
Nem igazán tudok nyilatkozni a szereplőkről. Ha hosszabb lett volna, akkor azt mondom, hogy tetszettek, mert alapvetően szerethető karakterekről volt szó. Igazából mindenki az volt, de valahogy mégsem tudtam a szívemhez nőni.
A bohókás eseményeknél meg inkább a fejemet csapkodtam, mert idegesített, hogy nem látták a fától az erdőt. :D
Ettől függetlenül nem mondom, hogy rossz, mert egyáltalán nem az! Színházban nagyon szívesen megnézném. :)

>!
gab001 P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Szép szavakkal, tömören elmesélt szerelmi történet, mely tele van derültségre okot adó félreértésekkel és leckéztetésekkel. A karakterek igazán szerethetőek és a cselekmény is kifejezetten szórakoztató. Olyan élményt nyújtott, mintha a nézőtéren ültem volna; szinte magam előtt láttam a színészeket. Talán a befejezés kicsit hirtelen, túl egyszerűen megoldódnak a dolgok és változnak az érzelmek, de az itt-ott megbújó bölcsességek ellensúlyozzák ezt. Kellemes kikapcsolódást nyújtott.

>!
Európa, Budapest, 1981
182 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630727366 · Fordította: Radnóti Miklós, Rónay György
>!
Orsi_olvas
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Shakespeare mint könnyű kikapcsolódás? Igen!
Bájos kis történet, szerethető karakterek, szolgák, bolondok, férfi ruhába bújt nemes kisasszony, sok-sok félreértés, tréfa és kacagás és persze mindennek a középpontjában a szerelem áll.
Viola a hajótörést szenvedett nemes kisasszony új életet kezd és beleszeret Orsino hercegébe, Orsino hercege Oliviába szerelmes, Olivia pedig a férfiruhát öltött Violába szeret bele. Ha ez így még nem lenne elég bonyolult idővel előkerül Viola iker bátyja Sebastian, aki a megszólalásig hasonlít halottnak hitt húgára. Titkos kézfogó, hamis szerelmes levél és jó néhány egyéb kalamajka áll még hőseink útjában. A végén azonban minden elrendeződik mindenki megtalálja a párját, a jóság elnyeri méltó jutalmát. Mint a mesékben.
Könnyed és szórakoztató mű, az alakok megelevenednek, szinte kikacsintgatnak képzeletünk színpadáról. Most nincsenek sorsüldözött szerelmesek, nem töprengünk a létezés értelmén, nincs királygyilkosság sem véres párbajok. Nincs más csak tréfa és kacagás és pár órára elhisszük, hogy az élet könnyű és a szerelem minden legyőz.
Boldog vég, szerelem, meg amit akartok ;)

>!
DarknessAngel 
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Egyszerű, rövid kis történet, ami tele van humorral, nagy mennyiségű félreértésekkel, félrevezetésekkel és persze a romantika sem marad el. Nagyon tetszett Orsino és Viola kettőse, főleg amikor Viola megvalja szerelmét férfiúi öltözetben :)
Persze a többi szereplő se volt semmi. A végén már mindenki megtébolyodott :D Malvolio megtréfálása volt a legjobb, azon nagyon sokat nevettem. Ezt a könyvecskét még biztos újra fel fogom lapozni.

>!
avidreader
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Tetszett ez a drama is, kellemes, szorakoztato volt, a karakterek szerethetoek, a tortenet frappans, megmosolyogtatott mindenkinek a zavartsaga az ikrek miatt, de az lett volna a legviccesebb, ha Olivia eppen Violanak vetne fel a hazassag otletet. Na, de mint az eddigi Shakespeare-muvekben tapasztalhattam, minden ott es akkor tortenik, amikor kell, hogy az olvaso a vegen mosollyal az arcan csukja be a konyvet.

>!
woolfe
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Az a jó ebben a darabban, hogy sok embert elér. Eléri azt is, aki nem keres mélységet, csak ki szeretne kapcsolni, de ugyanolyan könnyedséggel ejti gondolkodóba azt is, aki szeret a lélek útvesztőin barangolni. Én az utóbbi típus vagyok, engem lefoglalt a gendert érintő kérdéskör. Táptalaja ez a mókamester Shakespeare sok mindennek.

>!
Eva62
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Nagyon élveztem ezt a szórakoztató, vidám darabot. Bár megtalálható benne szinte minden, ami a legtöbb Shakespeare vigjátékban – szerelem, félreértések, álruhák, kardok – mégis jobbnak találom a többitől. A szöveg szinte költői, az érzések szépen megirva, a szereplők jól jellemezve. Böffen Tóbiás és Keszeg Andor bolondozásai, a Bohócz okos mondásai, a rászedett Malvólió kálváriája, Viola szerepe – mind nagyon jó volt és olvasás közben jókat derűltem.

>!
Imagine
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Ez nagyon tetszett. Én nagyon jót szórakoztam rajta, sokszor nevettem és
beszéltem a könyvnek. Olyan jók a karakterek, a történet. Húúú…nagyon jó volt.
Örülök hogy feladták kötelezőnek. :)

>!
Emília5
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Egyik kedvenc Shakespeare művem. Vidám, humoros, szórakoztató. Romantikus, szerelmes történet, ami üdítőleg hat a mai kortárs szerelmes regények közben. Viola a kedvenc alakom. Bájos, kedves, igazán művészien megírt történet a szokásos shakespeare-i fordulatokkal.

>!
msglass P
William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok

Régóta tervezem, hogy több Shakespeare drámát is elolvasok, gondoltam vízkeresztnél jobb időpontot nem találok erre a darabra – hogy aztán már a bevezetőből kiderüljön: ennek a Vízkeresztnek semmi köze ahhoz a vízkereszthez, ami a minap volt. No sebaj, azért a darab tetszett, a régebbi fordítást olvastam, és eredeti nyelven is belelapozgattam. Szinte teljesen megelevenedett előttem minden jelenet, habár a vége kicsit hamari lett, jól elszórakoztatott.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

ANTONIO
    (…)
    A természetben nincs rút, csak a jellem;
    De bármilyen szép: rút, aki galád.
    Az erény – szép; míg a szépség, ha olcsó
    Jellem köntöse: csak festett koporsó.

110. oldal, Harmadik felvonás - 4. szín (Európa, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: jellem · szépség
>!
Orsi_olvas

De, bármi jöjjön, szívem úgy szeret,
Hogy a vész csak játék: s megyek veled.

>!
legrin SP

Cucullus non facit monachum, úrnőm; ez annyit jelent, mintha azt mondanám, hogy bévül az agyamban nem viselek bohóc-sipkát.

3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

OLIVIA
Nem feküdnél le inkább?

MALVOLIO
Lefeküdni? Veled, drága szívem, akár tüstént.

Harmadik felvonás, 4. szín

>!
Frank_Spielmann I

HERCEG
Téged ismerlek; hogy vagy, jó fiú?

BOHÓC
Őszintén szólva, uram, minél több az ellenségem, annál jobban; minél több a barátom, annál rosszabbul.

(…)

HERCEG
Hát ez hogy lehet?

BOHÓC
Úgy, uram, hogy a barátaim szembe dicsérnek, hátam mögött meg lóvá tesznek; ellenségeim viszont kereken megmondják, hogy szamár vagyok, ilyenformán tehát csak gyarapítják önismeretemet (…)

Ötödik felvonás, 1. szín

15 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Szerelmet kérni jó, de kapni még jobb!

Harmadik felvonás, 1. szín

>!
shadowhunter1975 P

OLIVIA
(…) Ki van a kapuban, bátyám?
TÓBIÁS
Egy úr.
OLIVIA
Egy úr, egy úr! Miféle úr?
TÓBIÁS
Egy úr van itt – rosseb ezekbe a pácolt heringekbe.

29. oldal, Első felvonás, 5. szín (Európa)

>!
Orsi_olvas

Mutasd hatalmad’, sors: te intézed, nem mi;
A mit elvégeztél, meg kell annak lenni.

Kapcsolódó szócikkek: sors

Hasonló könyvek címkék alapján

Oscar Wilde: Bunbury
Rejtelmes karácsonyok
Vang Si-fu: A nyugati szoba
Heltai Jenő: A néma levente / Egy fillér
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Katona József: Bánk bán
Molière: Embergyűlölő
Molière: Molière válogatott színművei
Molière: Nők iskolája
Molière: A fösvény / Kényeskedők