18. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

Öt ​dráma 179 csillagozás

William Shakespeare: Öt dráma William Shakespeare: Öt dráma William Shakespeare: Öt dráma William Shakespeare: Öt dráma William Shakespeare: Öt dráma William Shakespeare: Öt dráma

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2018
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799782 · Fordította: Mészöly Dezső, Kosztolányi Dezső, Arany János
>!
Európa, Budapest, 2014
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630799782 · Fordította: Arany János, Kosztolányi Dezső, Mészöly Dezső
>!
Európa, Budapest, 2012
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630795418 · Fordította: Kosztolányi Dezső, Vörösmarty Mihály, Arany János, Radnóti Miklós, Rónay György

17 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Hamlet · Ophelia · Marcus Antonius


Kedvencelte 13

Most olvassa 22

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
William Shakespeare: Öt dráma

Nagyon örülök, hogy a polcomon van ez a kötet. Egy híján minden kedvenc Shakespeare drámámat tartalmazza (Rómeó és Júlia, Hamlet, Macbeth), és most elolvastam a Lear királyt is, ami eddig kimaradt nálam. A vihar nem tetszett annyira, a Szentivánéjit újra kell olvasnom, de jó emlékként él bennem, pedig szerintem vígjátékban nem olyan erős Shakespeare.
Na de a Leart egy másik sorozat (Shakespeare királynéi) miatt olvastam el, mert most Cordelia valódi életéről szól az utolsó kötet. Ennél egyébként többet vártam a Leartől, valami mást, de így sem volt rossz. Az eleje a tipikus történet: apa megkérdezi a lányait, hogy mennyire szeretik őt, majd ez alapján kiosztja a jutalmakat vagy büntetéseket. Majd az apa megőrül és hamar kiderül, hogy a rossz lányok kapták az elismerést és a bizalmát. Nagyjából. Nekem tetszett, de azért a kedvenceim közé nem veszem fel.
Nagyon szeretnék még olvasni Shakespeare-drámákat, most, hogy a „kötelező” darabokon végigértem. Olyan komfortos nekem, ha tőle olvashatok. :)
https://youtu.be/ZXIyeS7csqE

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
William Shakespeare: Öt dráma

Az 5 műből kettőt már olvastam, így csak 3 volt újdonság szamomra.

A Hamletről azt hittem, hogy jobban fog tetszeni, hisz már középsuliban is tanultunk róla, meg kielemezgettük, és akkor eléggé bejött a búskomor dráma. Igazából nem volt rossz, tetszett, plusz tele van sok híres idézettel :) …de jobbra számítottam.

Julius Caesar
Igaz, Caesarról már hallottam, de ez a mű számomra ismeretlen volt, így nagyon érdekes volt olvasni. Meglepett, hogy Ceasart már olyan hamar spoiler, de nélküle is szerencsére szuperül folytatódott tovább a történet. A legjobban Antonius halotti beszéde tetszett, meg hát az az egész manipuláció a néppel. Mellesleg Brutus oka nem volt valami meggyőző, mit ne mondjak :D

A Rómeó és Júlia újraolvasás volt. Abszolút kedvencem ez a mű.♡ link
A Szentivánéji álom szintén újrázás volt, ez is Shakespeare egyik kiemelkedőbb műve számomra. ^-^

Lear király
Ez a dráma számomra nagyon nyögvenyelős volt. Eddig talán ennek volt a legnehezebb szövege, így többször elvesztem a cselekményben. Semmit nem hallottam/tudtam a műről így teljesen újdonság volt a számomra. Ez az „elosztom a királyságom a 3 leányom között, aszerint, hogy mennyire szeretnek” koncepció nagyon tetszett; illetve az Edmund és Edgar részek is. A történettel tényleg semmi bajom, mert érdekes, csak uncsin van megírva.

UI: Szívesen megnézném az összes darabot színházban♡

Papírra_vetett_gondolataim>!
William Shakespeare: Öt dráma

Most nem esett annyira jól ez az olvasás, mint amennyire számítottam rá. :( még próbálkozok vele legközelebb is, lehet, hogy most nem jókor talált rám.
https://youtu.be/1xbbArIyMgA

Helga_Dávid>!
William Shakespeare: Öt dráma

Most, hogy a Hamletet és Romeo és Júliát már sokadjára olvasom, meg kell vallanom, hogy az idővel megérik ezekhez a művekhez az ember. Emlékszem gimiben annyira nem értettem egy mukkot sem belőlük, hogy többször el kellett olvassam őket, hogy valami értelmet sikerüljön kihámoznom a nehéz régies, rímes szövegekből :(

Romeo és Júlia: romantikusnak ma már nehéz nevezni. A mai korban már nem jellemző ez a „megláttam, halálosan beleszerettem és másnap feleségül is vettem” (kivéve Las Vegasban :D) típusú szerelem (szerencsére). Azt gondolom, hogy abban a korban igencsak unatkozhatott a fiatalság és nem volt más, ami lekösse csak a szerelmes regények és a szerelemről való ábrándozás, ezért estek ilyen könnyen és végzetesen szerelembe.
Sokkal inkább lekötött a két család viszálykodása, amire azért a mai korunkban is bőven akad példa.
Lőrinc baráttal kell egyetértsek:
Ó, szent Ferenc, micsoda változás!
Hát Róza, kit szerettél, a csodás,
Feledve van? Hiába, ifjuember
Nem a szívvel szeret, hanem a szemmel.

Julius Caesar : Én itt olvastam volna többet a merénylők, főként Brutus motivációjáról, az menet közben valahogy elfelejtődött a vérontás és csaták hevében. Talán, ha kicsit hosszabb…
Hamlet: Nagy meglepetésemre kifejezetten tetszett, pedig ettől féltem a legjobban. Itt tiszta a kép, ki, miért, mit és hogyan. Ráadásul a mű olvasása után pár nappal láttam moziban Az északi című zseniális filmet, ami Amleth, a dán viking (Hamlet alakjának megihletője}} történetét meséli el spoiler és amelyben Alexander Skarsgård spoiler alakításával egészen magával ragadott.

Szentivánéji álom: Tudom- tudom komédia, ezért meg kellene bocsátanom, de nekem ez túl össze-vissza és zagyva volt. Mindenki szerelmes, de nem a jó emberbe és ebbe szeretnének a tündérek beleavatkozni, de csak galibát okoznak :D

Vízkereszt vagy amit akartok: A mű alapján készült darabot a Centrál színházban vagy 10-szer láttam spoiler, így a történet nem volt ismeretlen a számomra. Meg kell mondjam nagyon tetszett, finoman volt humoros, kevésbé zagyva, mint a Szentivánéji álom. Szerethetőek a karakterek és a végén nem hal meg senki :D

icu79>!
William Shakespeare: Öt dráma

Régi mulasztást pótoltam ezzel az olvasással, hiszen a Rómeó és Júlián kívül nem olvastam még mást Shakespeare-től. Miután megszoktam a nyelvezetét, már egészen gördülékenyen ment. A Julius Caesar-on nehezen rágtam át magam, de a többi igazán élvezetes olvasmány volt.

Caledonia_Valley P>!
William Shakespeare: Öt dráma

Örök kedvenc. *-*
Shakespeare halhatatlan! <3
Mindegyik történetről külön értékelést fogok hozni. :)

Értékelés 1.:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/01/a-vilag-legjobb-d…

Belle_Maundrell>!
William Shakespeare: Öt dráma

Amikor hat év után veszem észre, hogy elfelejtettem értékelést írni…
Már rég nem friss az élmény, de emlékszem, hogy a Jullius Caesar nem jött be, nehezen rágtam át magamat rajta. Viszont a Hamlet és a Vízkereszt, vagy amit akartok tetszettek. A Rómeó és Júliát és a Szentivánéji álmot már korábban is olvastam. Emlékeim szerint pozitív érzésekkel tettem le a könyvet, de a részletek a múlt ködébe vesznek.

Ashni>!
William Shakespeare: Öt dráma

Az az igazság, hogy iskolás korom (talán nyolcadikban vagy gimiben volt kötelező a Rómeó és Júlia?) óta nem olvastam Shakespeare-t. Be kell valljam a nyelvi nehézségek miatt akkor sem jutottam messzire, és nem is ragadott meg annyira mint most. Teljesen újnak éltem meg a történetet, és most már értem miért szeretik olyan sokan. Azok a helyszínek, képek, és mindez verses formába szedve… elképesztő. A történetek is fondorlatosak, összetettek és mégis tökéletesen felépítettek. A Szentivánéji álom olyan magával ragadó volt, egy csomószor kiabáltam olvasás közben hogy mi van? ki kivel van? Ó jaj Puck ezt jól megcsináltad!, de csak kibogoztuk :D. A Rómeó és Júlia történetből nem is emlékeztem, hogy ilyen fiatalok voltak, ilyen naívak, és valóban ennyire szerelmesek. A Hamlet is nagyon izgalmas volt zajlott a történet, fogytak a karakterek, és jöttek és jöttek az érzelmek. Annyira örülök, hogy újraolvastam! A nyelvezetről pedig nagyon nehéz leállni! S lőn megyek is tova, innen el…

Alexandra_Müller>!
William Shakespeare: Öt dráma

Imádom Shakespearet, zseni volt. Ennek ellenére nem minden története tetszett, mert nem mindegyiket értettem sajnos :/. De bennem van a hiba :)).

Rómeó és Júlia: Ez lett a kedvencem, ebben a Shakespeare válogatásban! Már gyerekként szerettem a művet, de nem mindent értettem belőle, most viszont teljesen áttudtam élni a cselekményt és teljesen megértettem a történetet is. Nagyon szépen van megírva! Az összes dialógus annyira klasszikus és kedves számomra! Musicalben és filmben is örök klasszikus és kedvenc számomra.

Hamlet: Nem ismertem ezt a drámát és szerintem ebben a drámában voltak a legnagyobb fordulatok és volt a legizgalmasabb a cselekmény. Volt egy két ismerős gondolat benne, pl: „ Lenni vagy nem lenni.”
A második kedvenc történetem volt a könyvben, mindezek mellett azért elég bizarr dolgok voltak benne.

Lear király: Jól indult, a só című mese jutott róla eszembe, azt hittem ez lesz a legnagyobb kedvencem a műben, viszont én totálisan összezavarodtam a közepe felé, nem értem miről szól a továbbiakban a dráma…

Szentivánéji álom: A nevek ismerősek, a cselekmény kissé sablonos. Annyira nem tetszett első olvasásra. A vége felé, ez is összekuszálódott számomra.

Vihar: Ezt később fogom elolvasni, kell egy kis szünet…

karolka P>!
William Shakespeare: Öt dráma

Korábban nagyon szerettem ezeket a történeteket, de most valahogy nem talált. A Szentivánéji álmot olvastam újra, de most nem tetszett. Talán majd máskor.


Népszerű idézetek

enyingtolbalra>!

Mindenek fölött
Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,
Következik, hogy ál máshoz se léssz.

Hamlet, dán királyfi (ford. Arany János) 217. oldal

panni_94>!

Lenni vagy nem lenni: ez itt a kérdés,
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll a tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?

255. oldal, Hamlet, dán királyfi

DarknessAngel>!

MESSALA
Ó, mélabú fia, gyűlölt tévedés,
Mért képzelsz dolgokat, mik nincsenek,
Az éber ész elé? Könnyen fogant
Csalatkozás; te nem születel soha
Szerencsésen; mert aki hordozott,
Anyádat gyilkolod meg.

191. oldal

Nílkantha>!

A természetben nincs rút, csak a jellem;
De bármilyen szép: rút, aki galád.
Az erény – szép; míg, a szépség, ha olcsó
Jellem köntöse: csak festett koporsó.

458. oldal, Európa Könyvkiadó Budapest, 1999

Nílkantha>!

Tudod, közös, hogy meghal, aki él,
S természet útján szebb valóra kél.

205. oldal, Európa Könyvkiadó Budapest, 1999

Nílkantha>!

Naggyá, dicsővé tesz a szerelem;
Nem szeme lát, csak szíve – s ez okon
Festik Cupídót szárnnyal, de vakon;
Elméje van s balúl ítél vele:
Szárny, szem nekűl: ez a hóbort jele.
Gyereknek is jól mondják annyiban,
Hogy oly könnyelmű választásiban,
És, mint játszó gyerek szavát szegi,
Játszik hitével, sosem áll neki

335.-336. oldal, Európa Könyvkiadó Budapest, 1999

tamachan>!

HAMLET
[…] Hadd csaljon ágyba a pöffedt király,
Csipdesse arcod, hívjon mucijának, […]

Hamlet, dán királyfi

1 hozzászólás
DarknessAngel>!

CASSIUS
Nem, mondom: csak bolond vihette meg
Azt válaszul. Te szívemet repesztéd,
Brutus. Barátja gyengeségeit
Barátnak tűrni kén', enyéimet
Brutus nagyítja még.

BRUTUS
Nem tettem azt,
Míg nem gyötörtél velök.

CASSIUS
Te nem szeretsz.

BRUTUS
Hibáidat nem.

CASSIUS
A baráti szem
Nem lát meg ily hibát.

175. oldal

DarknessAngel>!

BRUTUS
Ó, Caesar! most is tart hatalmad.
Lelked körüljár, s minnen belseinkre
Fordítja kardjainkat.

192. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oscar Wilde: Bunbury
Szophoklész: Élektra / Oedipus király / Antigoné
Szophoklész: Antigoné / Oidipusz király
Percy Bysshe Shelley: A Cenci-ház
Szophoklész: Antigoné
Henrik Ibsen: Babaház
Herczeg Ferenc: Árva László király / Éva boszorkány
Tennessee Williams: A vágy villamosa
Plautus: Hét komédia
Molière: Nők iskolája