39. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

Hamlet 1355 csillagozás

William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet William Shakespeare: Hamlet

Az ​angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani. Nem is kell megpróbálni. Hiszen évszázadok múltán oly naprakészek mondatai, találóak szereplői, hogy az ember újra és újra rácsodálkozik, „csak az idő halad”, „mi nem változunk”. Mi, az emberiség, felcímkézve a hiúság, gyarlóság, öntörvényűség, haszonlesés, erkölcstelenség, vagy a pajzánság határtalan jelzőivel.

Az előadás középpontjában a család áll. Az az anya, és fiú, aki különböző módon gyászol, üdvözöl egy új világot, rendszert, ami gyarlóbb, és kuszább lett, mint az előző.

A főhős vívódik az általa vélt igazság és a valóság között. Nyomozásba kezd apja halálával kapcsolatosan, a Szellem megjelenésnek köszönhetően. Azt gondolnánk, hogy egy háborodott elme szüleménye mindez, ám a jó barát Horatio éppúgy részese a múlt feltűnésének, mint maga Hamlet.

Az igazságnak súlyos következményei vannak, ha azt korábban megmásítani szándékoztak néhányan. Így történik ez ebben a drámában… (tovább)

Hamlet, dán királyfi címmel is megjelent.
Az 1993-as Ikon-kiadások és az 1997-es PannonKlett-kiadás kétnyelvű.

Eredeti megjelenés éve: 1623

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Talentum diákkönyvtár Akkord · Színház az egész Magvető · Populart Füzetek Interpopulart · NTK-klasszikusok Nemzeti Tankönyvkiadó · Matúra klasszikusok Ikon · Shakespeare drámák BBC borítóval Európa · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart

>!
Magvető, Budapest, 2019
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631435931 · Fordította: Nádasdy Ádám
>!
Magvető, Budapest, 2017
216 oldal · ISBN: 9789631436259 · Fordította: Nádasdy Ádám
>!
Attraktor, Máriabesnyő, 2017
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601361 · Fordította: Arany János

31 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Hamlet · Ophelia · Horatio · Claudius, dán király · Laertes · Polonius


Kedvencelte 181

Most olvassa 52

Várólistára tette 194

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
William Shakespeare: Hamlet

Ilyet se csináltam még: nem a könyvet kedvencelem, hanem azt a konkrét kiadást, amelyik megvan nekem (Ikon, 1993). Ennél feljebb nem lehet menni. Kétnyelvű szöveg, a magyar fordításhoz adagolt jegyzetekkel, angol és magyar állandó összehasonlításával. Minden oldal eseményeihez konkrét értelmező kérdések, minden jelenethez és felvonáshoz összefoglaló kérdések. Reneszánsz kori illusztrációk és modern filmkockák. Bőséges előszó az angol reneszánszról, a középkori színjátszásról, az Erzsébet-korról, a Globe-ról. Műfajelmélet, téma szerinti olvasatok, a szereplők jellemzése. A kötet végén rövid drámaértelmezések a XVII. századtól napjainkig. Profi munka. Messze meghaladja egy középiskolai óra lehetőségeit, egyszerűen bármilyen jellegű órához atombiztos hátteret ad. Büszke vagyok rá, hogy legrégebben birtokolt angol nyelvű könyveim között van.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/11/william_sh…

>!
Ikon, Budapest, 1993
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637948457 · Fordította: Arany János
11 hozzászólás
Kikiriki>!
William Shakespeare: Hamlet

Talán pár év múlva újra elő kellene vennem, amint jobban megérek erre a drámára.
Nehéz volt a nyelvezete, sok mindent nem értettem meg, illetve rendesen elvesztem benne, viszont ettől függetlenül: tetszett. Legalábbis az a része, amit színtisztán értettem.
Shakespeare úr egyik művét sem merném soha lepontozni csupán azért, mert nem értem meg hozzájuk kellőképpen.
Ahogy fent említettem, egy kis idő múlva újra nekikezdek. :)

" Nemes szív tört meg itt.Jó éjt, királyfi;
Nyugosszon angyal éneklő sereg! "

5 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
William Shakespeare: Hamlet

Hát ez nekem baromira tetszett! Akkor kezdtem el jobban figyelni, amikor Hamlet összekülönbözött az anyjával azon, h az apja még csak egy hónapja halott, az anyja meg már újra házas, és ez csak neki volt fura. Még ha mondataira szedem is csodálatosan öszetett igazságok hangazank el! Sajnálom, hogy eddig vártam vele, de örülök, hogy mégis elolvastam.

Nymeria96>!
William Shakespeare: Hamlet

Tizedikben választható házi olvasmány volt, akkor inkább a Szentivánéji álom mellett döntöttem, és talán nem is baj, hogy most olvastam el érettebb fejjel.
A nyelvezetét nem találtam olyan nehézkesnek, a cselekmény könnyen követhető, a szereplők meg nagyrészt ármánykodnak egymás háta mögött.
Nagyon tetszett, örülök, hogy végül elolvastam, de azért még mindig a Rómeo és Júlia a kedvencem Shakespeare-től.

Linszyy P>!
William Shakespeare: Hamlet

Bár szégyenszemre csak most vettem kezembe ezt a kötetet, mert anno ez valahogy kimaradt, de most is bebizonyosodott, hogy nehéz olyan drámát találnom Shakespeare-től, ami nem fog meg.
Az írótól megszokott gyors, cselekményes, érdekes karakterekkel ellátott történet volt. Bár azt hittem, hogy Hamlet merészebb lesz és szellem apja is többet szerepel majd, de ez nem vont le a könyv értékéből. Ha már értékek, a konfliktus remek, Hamlet szájából pedig olyan kulcsmondatokat hallhatunk, amik most is elgondolkoztatják az embert.
Shakespeare egy olyan zseni volt, akinek nem lehetünk elég hálásak. Alig várom, hogy színházban is láthassam ezt a darabot.
https://www.youtube.com/watch…

CsakSimánDorka>!
William Shakespeare: Hamlet

Most először olvastam ezt a művet mert ez nálunk nem volt kötelező, viszont ha az lett volna nagyon szerettem volna ugyanis nagyon megtetszett. Nem zavart a nyelvezete annak ellenére, hogy ez volt a második Shakespeare mű, amit eddig olvastam. Számomra nagyon érthető és élvezhető volt :)

3 hozzászólás
Lillsz>!
William Shakespeare: Hamlet

Nekem valahogy a Hamlet nem lett a kedvencem. :/ Voltak részek amiket nagyon szerettem, de voltak olyanok is amiket nem. Számomra nem volt annyira izgalmas és lebilincselő olvasmány. :D A Rómeó és Júlia túl nagy kedvenc lett xd 5/3

11 hozzászólás
Boglinc P>!
William Shakespeare: Hamlet

Nálam ez a kötet anno nem volt kötelező olvasmány, és ennek én most kimondottan örülök. Főképp azért, mert utáltam mindent, amit muszáj volt elolvasni, éppen ezért ezt a művet nem itatta át a zsigeri undor, kíváncsian és nyugodtan vehettem kézbe. Talán pont emiatt élveztem annyira, amennyire, mert nem volt semmilyen nyomás, és úgy haladhattam, értelmezhettem, ahogy akartam.
A nyelvezete számomra nem okozott különösebb nehézséget, a történet pedig pörgős és izgalmas volt. Egyszer szívesen megnézném színházban is. :)

>!
Holló és Társa, Kaposvár, 2004
136 oldal · ISBN: 9636841683 · Fordította: Arany János
Gaby_Roney IP>!
William Shakespeare: Hamlet

Shakespeare nekem örök kedvenc az írók között. Le kell menned az írásai legmélyére, ahhoz, hogy megértsd. Át kell venned azt a gondolkodási formát, ahogy és amilyen formában az író írt. Főleg, ha egy drámáról van szó. Nem egy könnyű olvasmány a Hamlet, de meg lehet érteni és át lehet venni a mondani valóját.
Kellemes olvasást kívánok, aki gondolkodik a könyv elolvasásán. :)

gab001>!
William Shakespeare: Hamlet

Természetesen már olvastam kötelezőként, de szerintem ezeket a könyveket nem árt elővenni idősebb fejjel, mert jobban érthetővé válnak. Ráadásul már a történetre sem emlékeztem pontosan, így még le is kötött. Ugyanakkor jól kiegészítette a művet a könyv végén található lábjegyzet és az utószó, ami egyfajta elemzésként szolgál. Valóban gyönyörű, ahogy Shakespeare ír, olykor egyszerűen csak a szavak ritmusa is örömöt okozott. Bár gondolom ehhez az is hozzájárult, hogy Arany János fordította. Nem lehet megunni.

>!
Európa, Budapest, 1981
228 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630727544 · Fordította: Arany János
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem, bölcselmetek
Álmodni képes.

71. oldal - I. felvonás 5. szín (Ikon, 1993)

3 hozzászólás
Darkshine>!

[…] mert nincs a világon se jó, se rossz; gondolkozás teszi azzá.

Második felvonás, Második szín

Kapcsolódó szócikkek: jóság
Ftuner>!

Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés.
Akkor nemesb-e lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tengerfájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?

III. felvonás első szín

1 hozzászólás
Papírtigris>!

OPHELIA
Tudjuk, mik vagyunk, de
nem tudjuk ám, mivé lehetünk.

Kapcsolódó szócikkek: Ophelia
1 hozzászólás
Ga_Win>!

Ami a fő: légy őszinte magadhoz;
s ebből következik – mint napra éj –,
hogy másokkal sem leszel kétszínű.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
4 hozzászólás
Szelén>!

Uram, azt tudjuk, hogy mik vagyunk, de azt nem, hogy mi lehet belőlünk.

141. oldal

3 hozzászólás
kávésbögre P>!

Csudálatos, hogy gyakran az őrültség eltalálja, mit az értelem s józan ész nem bírna oly szerencsésen megoldani.

II. felvonás 2. szín

MFKata>!

Kizökkent az idő; – ó, kárhozat!
Hogy én születtem helyre tolni azt.

The time is out of joint: O cursed spite,
That ever I was born to set it right!

1. felvonás 5. szín

1 hozzászólás
kávésbögre P>!

Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét s nyilait; vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, s fegyvert ragadva véget vet neki?

III. felvonás 1. szín

pisztolyasziv>!

POLONIUS
S elmédbe vésd jól e nehány szabályt.
A gondolatnak nyelve sose keljen
Nálad, se tettre ferde gondolat.
Légy nyájas ámbár, de ne köznapi;
Kémlelve rostáld meg barátidat,
Aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal;
De minden első jöttment cimbora
Üdvözletén ne koptasd tenyered.
Kerüld a patvart; de, ha benne vagy,
Végezd, hogy ellened másszor kerüljön.
Füled mindenki bírja, szód kevés;
Itéletet hallj bárkitől, ne mondj.
Öltözz, miképp erszényedtől telik,
Drágán, ne torzul; gazdagon, ne cifrán,
Mert a ruha jellemzi emberét,
S a franciák közt a jobb rangbeli
Legválasztékosabb főmester ebben.
Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel
Elveszti önmagát, el a barátot;
Viszont, adósság a gazdálkodás
Hegyét tompítja. Mindenek fölött
Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,
Következik, hogy ál máshoz se léssz.
Isten veled: áldásom benned ezt
Érlelje meg majd.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János: Ördögök
Percy Bysshe Shelley: A Cenci-ház
John Milton: A küzdő Sámson
Hugo Viktor: Ruy Blas
Szophoklész: Oidipusz király / Oidipusz Kolónoszban
Oscar Wilde: Salome
Molière: Le Tartuffe / Tartuffe
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
Henrik Ibsen: A vadkacsa / Solness építőmester
Henrik Ibsen: A tenger vonzása