Éjszakai ​gondoskodás 27 csillagozás

William Sears: Éjszakai gondoskodás

Szülőnek lenni több, mint bármilyen főálllású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.

Tartalomjegyzék

>!
Sanoma, Budapest, 2006
208 oldal · ISBN: 9638687754 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Szűcs Édua

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Robert Evenden


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Szávitrí SP
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sok újat nem mond, de szimpatikus és jó érvekkel alátámasztva leírva látni azt, amit én is gondolok, csak nehezen tudok megfogalmazni. Meglepő, hogy 1985-ös a könyv (egyidős velem), mert akkoriban szerintem nagyon forradalminak számíthatott a kötődő nevelés, az igény szerinti szoptatás és az együttalvás. Nem is jutott el Magyarországra, csak 2006-ban. Gyakorlati tanácsokat is ad, de végül mindig ugyanoda lyukad ki: aludj együtt a gyerekkel!

>!
tshehip
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nem akarom túlértékelni a könyvet, csak mert én megerősítést kaptam tőle.

Elfogult a könyv az együtt alvást illetően, meg fogja erősíteni azokat, akik már alkalmazzák és jó tapasztalataik vannak, vagy akár csak nyitottak rá, akik viszont alapvetően ellenzik, szerintem ettől a könyvtől nem fogják meggondolni magukat.

Jó, hogy az író a gyermekorvosi praxisában szerzett konkrét tapasztalatival, saját és páciensei élethelyzeteinek bemutatásával érvel az együtt alvás mellett, de gyakran ismétli önmagát, elég szájbarágósra sikeredett.

>!
szanes1
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sokszor merítettem megerősítést, önbizalmat ebből a könyvből, amikor az ismerősök rosszalló pillantásait kellett elviselnem, hogy Flóra még kétévesen is velünk alszik. Most már három lesz, és az átszoktatással semmi probléma nem volt, ügyesen alszik a saját ágyacskájában. És még valami: sokkal nagyobb problémának és nyűgnek látom, hogy mások a nyaraláshoz vendégágyat, alvókát stb. cipelnek magukkal és így is nyűgös a gyerek, mi pedig hat hetes korától visszük magunkkal Flórát mindenhová, és csak rám van szüksége. Tavaly olyan nomád táborban voltunk, ahol szalmabálákon, szabad ég alatt, sátorban és mindenféle tömegszállásokon aludtunk 10 napig és Flórával semmi baj nem volt.

>!
eeszter P
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Már a nagylányom születésekor megszereztem ezt a könyvet, de csak most, a kistesó érkezése után olvastam el. Nagyon pártolja a kötet a babával történő együtt alvást, igazából ennek előnyeiről győzi meg az olvasót. Én igazából a két véglet között vagyok, elismerem az együtt alvás előnyeit, de a másik oldalét is. Sok megfontolandó tanáccsal lát el az írás, mindenképp érdemes olvasni. Tetszett az emberséges hozzáállása.

>!
elizabennet
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Gyakorlatias, jó tanácsokkal. Egyuttalvast támogatja, nem kell feltétlen elfogadni, anélkül is sok hasznos info van benne.

>!
Marti0319
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Eddig csak az anyai ösztönöm súgta, h az a legjobb mindenkinek, ha a kis babám éjszaka velünk alszik… a könyv elolvasása után megnyugodtam, h az együtt alvásnak mennyi előnye van az egész családra nézve. No és igen, az apukáknak is óriási a szerepük a gyermekgondozásban. Éljen a kötődést segítő nevelés :)

>!
olvasólányka
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Az itteni ajánlások alapján mertem megvenni, nem bántam meg.
Megerősít abban, amit gondoltam és hittem, csak korábban nem mertem teljesen elfogadni: hogy az együttalvás – amellett, hogy jó és megnyugtató érzés – “mellékhatások nélküli” :), szülőnek és babának is megfelelő alvásforma.

>!
gigi777
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nagyon érdekes szempontból veszi górcső alá a kisbabák éjszakai alvását. Több újnak számító orvosi következtetést oszt meg az olvasóval. Mint egy pár hónapos unoka nagymamája igazán tanulságosnak találtam az információkat, annak ellenére, hogy nem mindennel értettem egyet az olvasottak közül. Nekem biztosan nem sikerülne azt a technikát alkalmazni, amit javasol William Sears az újdonsült anyáknak. Beszámoltam a fiamnak is a könyvben szereplő javaslatokról, remélem, ők többet tudnak belőle hasznosítani.

>!
Jenci_néni
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Tipikus amerikai könyv, mindent 5x elismétel, néha teljes bekezdések ismétlődnek a könyv különböző fejezeteiben.

A lényeget egy mondatban össze lehet foglalni: az a legjobb, ha veled alszik a kisbaba, és ha szoptatod (éjjel is), mert az emberpalánták az evolúció során így éltek túl, igénylik az anya és a cici folyamatos közelségét. Ez világos és érthető. Vállon veregethettem magam, hogy ezt jól csinálom.

Azért persze sok hasznos tipp van benne, akkor is, ha 3x ismétli, érdemes elolvasni.

Számomra az igazán informatív fejezet a hirtelen csecsemőhalálról szóló rész volt, mert bár sok elmélet van, nekem ennek az ürgének a magyarázata a leglogikusabb (a légzőközpont és a jelző rendszerek fejletlensége). Ez egy sokkal logikusabb magyarázat, mint a „nem tudjuk” vagy a „lepedőbe fúrja az orrát azért kell háton altatni” stb. Már emiatt a fejezet miatt érdemes elolvasni a könyvet.

Volt nyilván pár olyan tipp is, amit én semmiképp nem csinálnék (a bepisilésről való leszoktatás fejezetben például). De alapvetően egy szeretetteljes, bababarát hozzáállású könyv.

Konklúzió: nem, a csecsemő nem alussza át az éjszakát, de ez így van jól. Nem a babát kell kondicionálni, hanem a szülő hozzáállását megváltoztatni, és ebből a helyzetből kihozni a legtöbbet. Személyes példámon keresztül azt mondom, ez működik, mármint lehet élni úgy, hogy az ember hónapokig nem alszik egyhuzamban 2-3 óránál hosszabban, és mégis megőrzi a józan eszét.

>!
Pimaszka
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nagyon hasznos könyv, főleg bizonytalan első gyermekes szülőknek.
Az együttalvást támogatja, de emellett komplexen bemutatja, hogy a csecsemők mit miért csinálnak.pl.: többségük miért nem szokta átaludni az éjszakákat.


Népszerű idézetek

>!
p_m_linda

Nem az a szülők feladata, hogy önállóságra neveljék a gyereküket, hanem inkább az, hogy biztonságos környezetet teremtsenek neki, ahol magabiztosságra tesz szert, mert ebből alakul ki a gyerek természetes önállósága.

37. oldal

>!
imma AP

Ha van rá időnk, kedvünk, és elég találékonyak vagyunk, kezdjük el gyűjteni a könyveket (…)

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Papírtigris 

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot az újszülöttnek, mint ha olyan otthont teremtünk neki, melynek alapköve a szilárd és kiegyensúlyozott házasság.

1-2. oldal, Első fejezet - A kötődést segítő nevelés: bevált módszer (Sanoma, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
imma AP

Egyszer egy kismama hozta újszülöttjét kontrollvizsgálatra a rendelőmbe. Vele volt huszonkét hónapos kislánya, Tiffany is. Amikor az újszülött rázendített a sírásra, Tiffany odaszaladt édesanyjához, és azt harsogta: „Babuci sír. Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”
Miért reagált Tiffany olyan gyorsan a kishúga sírására? Mert ezt a példát látta. Mit tesz majd Tiffany, ha anya lesz, és az ő babája sír? Kitalálták! „Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”

11. oldal

2 hozzászólás
>!
Papírtigris 

Ezért az éjszakai gondoskodás a kisgyerek jellemének formálódására is hat. A jól nevelt gyerek egyik ismérve, hogy ki van békülve magával. Az a gyerek, akinek béke honol a lelkében, valószínűleg helyesen is viselkedik.

53. oldal, Harmadik fejezet - Hol aludjon a kisbaba? (Sanoma, 2006)

>!
Papírtigris 

Délutáni alvásra rendszerint szükség van a babák és a nagyobb gyerekek fejlődéséhez, az anyáknak pedig elengedhetetlen a túléléshez.

175. oldal, Tizenharmadik fejezet - Délutáni pihenő: a lelki egyensúly feltétele (Sanoma, 2006)

>!
imma AP

A praxisomból ismerem Robert Evenden zenetudóst, aki a következő darabokat válogatta össze, hogy megnyugtassa és álomba ringassa többemberes babáját és kimerült feleségét:

Antonín Dvořák: Esz-dúr vonós szerenád, opus 22., második tétel
Claude Debussy: Egy faun délutánja
Claude Debussy: Holdfény
Maurice Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
W. A. Mozart: G-dúr szimfóni, K. 129., első tétel

Egy másik összeállítás álomba ringató művekből:

J. S. Bach: III. brandenburgi verseny
J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier, I-II. rész
Franz Joseph Haydn vonósnégyesei
Maurice Ravel zongoradarabjai
W. A. Mozart vonós divertimentói, korai szimfóniái
Claude Debussy: Szent tánc és profán tánc; zongoraprelűdök

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Evenden
>!
Marti0319

A legfontosabb „bababútor” az extra méretű franciaágy és két melegszívű szülő, aki tárt karokkal várja a kisbabát.

186. oldal

>!
Papírtigris 

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot a gyerekünknek, mint ha szeretjük az édesanyját, és aligha adhatunk nagyobb ajándékot a feleségünknek, mint ha odaadó apák vagyunk.

136. oldal, Kilencedik fejezet - Az apai gondoskodás (Sanoma, 2006)

>!
p_m_linda

Az egyik legbecsesebb ajándékot akkor kapja gyerekünk, ha élénken él benne a boldog, meghitt gyerekkor emléke.

35. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül
Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok
Siobhan Stirling: Az alvás
Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát?
Daniela Arbter-Öttl: Végre elaludt a gyerek!
Annette Kast-Zahn – Hartmut Morgenroth: Szép álmokat, gyerekek!
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Velkey László: Szülők iskolája I.