Éjszakai ​gondoskodás 25 csillagozás

William Sears: Éjszakai gondoskodás

Szülőnek lenni több, mint bármilyen főálllású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.

Tartalomjegyzék

>!
Sanoma, Budapest, 2006
208 oldal · ISBN: 9638687754 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Szűcs Édua

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Szávitrí SP
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sok újat nem mond, de szimpatikus és jó érvekkel alátámasztva leírva látni azt, amit én is gondolok, csak nehezen tudok megfogalmazni. Meglepő, hogy 1985-ös a könyv (egyidős velem), mert akkoriban szerintem nagyon forradalminak számíthatott a kötődő nevelés, az igény szerinti szoptatás és az együttalvás. Nem is jutott el Magyarországra, csak 2006-ban. Gyakorlati tanácsokat is ad, de végül mindig ugyanoda lyukad ki: aludj együtt a gyerekkel!

>!
tshehip 
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nem akarom túlértékelni a könyvet, csak mert én megerősítést kaptam tőle.

Elfogult a könyv az együtt alvást illetően, meg fogja erősíteni azokat, akik már alkalmazzák és jó tapasztalataik vannak, vagy akár csak nyitottak rá, akik viszont alapvetően ellenzik, szerintem ettől a könyvtől nem fogják meggondolni magukat.

Jó, hogy az író a gyermekorvosi praxisában szerzett konkrét tapasztalatival, saját és páciensei élethelyzeteinek bemutatásával érvel az együtt alvás mellett, de gyakran ismétli önmagát, elég szájbarágósra sikeredett.

>!
elizabennet
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Gyakorlatias, jó tanácsokkal. Egyuttalvast támogatja, nem kell feltétlen elfogadni, anélkül is sok hasznos info van benne.

>!
szanes1
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sokszor merítettem megerősítést, önbizalmat ebből a könyvből, amikor az ismerősök rosszalló pillantásait kellett elviselnem, hogy Flóra még kétévesen is velünk alszik. Most már három lesz, és az átszoktatással semmi probléma nem volt, ügyesen alszik a saját ágyacskájában. És még valami: sokkal nagyobb problémának és nyűgnek látom, hogy mások a nyaraláshoz vendégágyat, alvókát stb. cipelnek magukkal és így is nyűgös a gyerek, mi pedig hat hetes korától visszük magunkkal Flórát mindenhová, és csak rám van szüksége. Tavaly olyan nomád táborban voltunk, ahol szalmabálákon, szabad ég alatt, sátorban és mindenféle tömegszállásokon aludtunk 10 napig és Flórával semmi baj nem volt.

>!
olvasólányka
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Az itteni ajánlások alapján mertem megvenni, nem bántam meg.
Megerősít abban, amit gondoltam és hittem, csak korábban nem mertem teljesen elfogadni: hogy az együttalvás – amellett, hogy jó és megnyugtató érzés – “mellékhatások nélküli” :), szülőnek és babának is megfelelő alvásforma.

>!
Marti0319
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Eddig csak az anyai ösztönöm súgta, h az a legjobb mindenkinek, ha a kis babám éjszaka velünk alszik… a könyv elolvasása után megnyugodtam, h az együtt alvásnak mennyi előnye van az egész családra nézve. No és igen, az apukáknak is óriási a szerepük a gyermekgondozásban. Éljen a kötődést segítő nevelés :)

>!
gigi777
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nagyon érdekes szempontból veszi górcső alá a kisbabák éjszakai alvását. Több újnak számító orvosi következtetést oszt meg az olvasóval. Mint egy pár hónapos unoka nagymamája igazán tanulságosnak találtam az információkat, annak ellenére, hogy nem mindennel értettem egyet az olvasottak közül. Nekem biztosan nem sikerülne azt a technikát alkalmazni, amit javasol William Sears az újdonsült anyáknak. Beszámoltam a fiamnak is a könyvben szereplő javaslatokról, remélem, ők többet tudnak belőle hasznosítani.

>!
Annamaria_Nagy_Korodi
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Ha nyugodt éjszakákra vágysz, mindenképp olvasd el ezt a könyvet még a baba születése előtt, és amennyiben szimpatikusak a tanácsok, érdemes az első naptól kezdve alkalmazni őket. Nem tudom még, hogy mi lesz a megoldás akkor, amikor már nagyon szeretnénk Apukával kettesben aludni éjszakánként, és erre, mármint a különszoktatásra nem ad érdembeli tanácsot a könyv sem, de egyelőre az egy hónapossal, aki még kétszer-háromszor ébred éjszakánként egész jól tartjuk a gyeplőt. Nem sír, hamar visszaalszunk és mindenki pihent amennyire ilyen körülmények között lehet. Ajánlom minden szülőnek!

>!
Pimaszka
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nagyon hasznos könyv, főleg bizonytalan első gyermekes szülőknek.
Az együttalvást támogatja, de emellett komplexen bemutatja, hogy a csecsemők mit miért csinálnak.pl.: többségük miért nem szokta átaludni az éjszakákat.


Népszerű idézetek

>!
p_m_linda

Nem az a szülők feladata, hogy önállóságra neveljék a gyereküket, hanem inkább az, hogy biztonságos környezetet teremtsenek neki, ahol magabiztosságra tesz szert, mert ebből alakul ki a gyerek természetes önállósága.

37. oldal

>!
imma AP

Ha van rá időnk, kedvünk, és elég találékonyak vagyunk, kezdjük el gyűjteni a könyveket (…)

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Papírtigris

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot az újszülöttnek, mint ha olyan otthont teremtünk neki, melynek alapköve a szilárd és kiegyensúlyozott házasság.

1-2. oldal, Első fejezet - A kötődést segítő nevelés: bevált módszer (Sanoma, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
imma AP

Egyszer egy kismama hozta újszülöttjét kontrollvizsgálatra a rendelőmbe. Vele volt huszonkét hónapos kislánya, Tiffany is. Amikor az újszülött rázendített a sírásra, Tiffany odaszaladt édesanyjához, és azt harsogta: „Babuci sír. Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”
Miért reagált Tiffany olyan gyorsan a kishúga sírására? Mert ezt a példát látta. Mit tesz majd Tiffany, ha anya lesz, és az ő babája sír? Kitalálták! „Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”

11. oldal

2 hozzászólás
>!
Papírtigris

Ezért az éjszakai gondoskodás a kisgyerek jellemének formálódására is hat. A jól nevelt gyerek egyik ismérve, hogy ki van békülve magával. Az a gyerek, akinek béke honol a lelkében, valószínűleg helyesen is viselkedik.

53. oldal, Harmadik fejezet - Hol aludjon a kisbaba? (Sanoma, 2006)

>!
Papírtigris

Délutáni alvásra rendszerint szükség van a babák és a nagyobb gyerekek fejlődéséhez, az anyáknak pedig elengedhetetlen a túléléshez.

175. oldal, Tizenharmadik fejezet - Délutáni pihenő: a lelki egyensúly feltétele (Sanoma, 2006)

>!
imma AP

A praxisomból ismerem Robert Evenden zenetudóst, aki a következő darabokat válogatta össze, hogy megnyugtassa és álomba ringassa többemberes babáját és kimerült feleségét:

Antonín Dvořák: Esz-dúr vonós szerenád, opus 22., második tétel
Claude Debussy: Egy faun délutánja
Claude Debussy: Holdfény
Maurice Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
W. A. Mozart: G-dúr szimfóni, K. 129., első tétel

Egy másik összeállítás álomba ringató művekből:

J. S. Bach: III. brandenburgi verseny
J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier, I-II. rész
Franz Joseph Haydn vonósnégyesei
Maurice Ravel zongoradarabjai
W. A. Mozart vonós divertimentói, korai szimfóniái
Claude Debussy: Szent tánc és profán tánc; zongoraprelűdök

62. oldal

>!
Marti0319

A legfontosabb „bababútor” az extra méretű franciaágy és két melegszívű szülő, aki tárt karokkal várja a kisbabát.

186. oldal

>!
Papírtigris

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot a gyerekünknek, mint ha szeretjük az édesanyját, és aligha adhatunk nagyobb ajándékot a feleségünknek, mint ha odaadó apák vagyunk.

136. oldal, Kilencedik fejezet - Az apai gondoskodás (Sanoma, 2006)

>!
p_m_linda

Az egyik legbecsesebb ajándékot akkor kapja gyerekünk, ha élénken él benne a boldog, meghitt gyerekkor emléke.

35. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül
Dénes Ivett: Békés éjszakák, vidám nappalok
Siobhan Stirling: Az alvás
Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát?
Daniela Arbter-Öttl: Végre elaludt a gyerek!
Annette Kast-Zahn – Hartmut Morgenroth: Szép álmokat, gyerekek!
Cecilia Chrapkowska – Agnes Wold: A svéd módszer
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Velkey László: Szülők iskolája I.