Éjszakai ​gondoskodás 37 csillagozás

William Sears: Éjszakai gondoskodás

Szülőnek lenni több, mint bármilyen főálllású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.

Tartalomjegyzék

>!
Sanoma, Budapest, 2006
208 oldal · ISBN: 9638687754 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Szűcs Édua
>!
Central Könyvek, Budapest, 2006
208 oldal · ISBN: 9789639710993 · Fordította: Mihályi Zsuzsa · Illusztrálta: Szűcs Édua

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szávitrí P>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sok újat nem mond, de szimpatikus és jó érvekkel alátámasztva leírva látni azt, amit én is gondolok, csak nehezen tudok megfogalmazni. Meglepő, hogy 1985-ös a könyv (egyidős velem), mert akkoriban szerintem nagyon forradalminak számíthatott a kötődő nevelés, az igény szerinti szoptatás és az együttalvás. Nem is jutott el Magyarországra, csak 2006-ban. Gyakorlati tanácsokat is ad, de végül mindig ugyanoda lyukad ki: aludj együtt a gyerekkel!

Books_of_Peter P>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

A szerző 8 gyerek édesapja. Nálam ennél autentikusabb referencia és tapasztalattömeg nem szükséges.

Rengeteg alapdolog van többféleképpen jelezve a könyvben, ami egy iránytű lehet minden kezdő (és nem kezdő) család részére.

– Többek között az együttalvás ereje és későbbi hatásai (kötődő nevelés ugye)
– A sírás esetén gyors reakció és igény szerinti szoptatás
– A helyes táplákozás (mind az anya, mind a pici esetében, amely kihat a tejellátásra és a lehetséges betegségekre is)
– Az apa szerepe és feladatai (!) az éjszakai (nem)alvás esetén
– Bölcsőhalál elkerülése
– Bepisilés kezelése
– Altatási módok és még számtalan praktikus tanács, ami könnyebbé teszi azt az időszakot, amitől mindenki fél

Tetszett a rengeteg trükk a helyes napirend kialakítására, mely egyszerűen kikerülhetetlen az első 3-6 hónapban. Maga a könyv gyakorlati leírásai nagy segítség lehet azoknak, akik élményként akarják megélni az újszülött időszakot.

tshehip>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Nem akarom túlértékelni a könyvet, csak mert én megerősítést kaptam tőle.

Elfogult a könyv az együtt alvást illetően, meg fogja erősíteni azokat, akik már alkalmazzák és jó tapasztalataik vannak, vagy akár csak nyitottak rá, akik viszont alapvetően ellenzik, szerintem ettől a könyvtől nem fogják meggondolni magukat.

Jó, hogy az író a gyermekorvosi praxisában szerzett konkrét tapasztalatival, saját és páciensei élethelyzeteinek bemutatásával érvel az együtt alvás mellett, de gyakran ismétli önmagát, elég szájbarágósra sikeredett.

szanes1>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Sokszor merítettem megerősítést, önbizalmat ebből a könyvből, amikor az ismerősök rosszalló pillantásait kellett elviselnem, hogy Flóra még kétévesen is velünk alszik. Most már három lesz, és az átszoktatással semmi probléma nem volt, ügyesen alszik a saját ágyacskájában. És még valami: sokkal nagyobb problémának és nyűgnek látom, hogy mások a nyaraláshoz vendégágyat, alvókát stb. cipelnek magukkal és így is nyűgös a gyerek, mi pedig hat hetes korától visszük magunkkal Flórát mindenhová, és csak rám van szüksége. Tavaly olyan nomád táborban voltunk, ahol szalmabálákon, szabad ég alatt, sátorban és mindenféle tömegszállásokon aludtunk 10 napig és Flórával semmi baj nem volt.

Anton_Gorogyeckij P>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Voltak benne érdekes gondolatok és technikák. Meggyőzött minket arról, hogy amit csinálunk, az jó irány.

eeszter>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Már a nagylányom születésekor megszereztem ezt a könyvet, de csak most, a kistesó érkezése után olvastam el. Nagyon pártolja a kötet a babával történő együtt alvást, igazából ennek előnyeiről győzi meg az olvasót. Én mondjuk a két véglet között vagyok, elismerem az együtt alvás előnyeit, de a másik oldalét is. Sok megfontolandó tanáccsal lát el az írás, mindenképp érdemes olvasni. Tetszett az emberséges hozzáállása.
Említi a könyv azt a módszert, amit még korábban, az olvasmánytól függetlenül én is megfigyeltem és alkalmaztam, hogy amikor álombasimogatjuk a babát, nem szabad hirtelen abbahagyni amikor azt gondoljuk, hogy már elaludt, mert képes felébredni rá. Szépen fokozatosan kell befejezni, sőt, simogatás után kicsit még tartani a háta fölött a kezünket. :)

elizabennet>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Gyakorlatias, jó tanácsokkal. Egyuttalvast támogatja, nem kell feltétlen elfogadni, anélkül is sok hasznos info van benne.

Marti0319>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Eddig csak az anyai ösztönöm súgta, h az a legjobb mindenkinek, ha a kis babám éjszaka velünk alszik… a könyv elolvasása után megnyugodtam, h az együtt alvásnak mennyi előnye van az egész családra nézve. No és igen, az apukáknak is óriási a szerepük a gyermekgondozásban. Éljen a kötődést segítő nevelés :)

Jenci_néni>!
William Sears: Éjszakai gondoskodás

Tipikus amerikai könyv, mindent 5x elismétel, néha teljes bekezdések ismétlődnek a könyv különböző fejezeteiben.

A lényeget egy mondatban össze lehet foglalni: az a legjobb, ha veled alszik a kisbaba, és ha szoptatod (éjjel is), mert az emberpalánták az evolúció során így éltek túl, igénylik az anya és a cici folyamatos közelségét. Ez világos és érthető.

Azért persze sok hasznos tipp van benne, akkor is, ha 3x ismétli, érdemes elolvasni.

Számomra az igazán informatív fejezet a hirtelen csecsemőhalálról szóló rész volt, mert bár sok elmélet van, nekem ennek az ürgének a magyarázata a leglogikusabb (a légzőközpont és a jelző rendszerek fejletlensége). Ez egy sokkal logikusabb magyarázat, mint a „nem tudjuk” vagy a „lepedőbe fúrja az orrát azért kell háton altatni” stb. Már emiatt a fejezet miatt érdemes elolvasni a könyvet.

Volt nyilván pár olyan tipp is, amit én semmiképp nem csinálnék (a bepisilésről való leszoktatás fejezetben például). De alapvetően egy szeretetteljes, bababarát hozzáállású könyv.

Konklúzió: nem, a csecsemő nem alussza át az éjszakát, de ez így van jól. Nem a babát kell kondicionálni, hanem a szülő hozzáállását megváltoztatni, és ebből a helyzetből kihozni a legtöbbet. Személyes példámon keresztül azt mondom, ez működik, mármint lehet élni úgy, hogy az ember hónapokig nem alszik egyhuzamban 2-3 óránál hosszabban, és mégis megőrzi a józan eszét. (Ps ez utóbbi 9 hónap után kezdett elmenni, mármint a józan ész, a 2-3 órás alvások miatt. Erre azt tudom mondani: előbb kérj segítséget, mint később!)

Update: nagy meglepetésemre egy kisbaba-alvásról szóló előadáson ez volt az egyik nagyon sokat hivatkozott könyv. Az előadó kb 20 éve foglalkozik a kisbabák alvásával, és tanácsadással, és (mégis) ezt a könyvet idézte, és azzal a felkiáltással „itt végre az apák is bedobhatják magukat!”


Népszerű idézetek

p_m_linda>!

Nem az a szülők feladata, hogy önállóságra neveljék a gyereküket, hanem inkább az, hogy biztonságos környezetet teremtsenek neki, ahol magabiztosságra tesz szert, mert ebből alakul ki a gyerek természetes önállósága.

37. oldal

imma P>!

A praxisomból ismerem Robert Evenden zenetudóst, aki a következő darabokat válogatta össze, hogy megnyugtassa és álomba ringassa többemberes babáját és kimerült feleségét:

Antonín Dvořák: Esz-dúr vonós szerenád, opus 22., második tétel
Claude Debussy: Egy faun délutánja
Claude Debussy: Holdfény
Maurice Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
W. A. Mozart: G-dúr szimfóni, K. 129., első tétel

Egy másik összeállítás álomba ringató művekből:

J. S. Bach: III. brandenburgi verseny
J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier, I-II. rész
Franz Joseph Haydn vonósnégyesei
Maurice Ravel zongoradarabjai
W. A. Mozart vonós divertimentói, korai szimfóniái
Claude Debussy: Szent tánc és profán tánc; zongoraprelűdök

62. oldal

imma P>!

Ha van rá időnk, kedvünk, és elég találékonyak vagyunk, kezdjük el gyűjteni a könyveket […]

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Papírtigris>!

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot az újszülöttnek, mint ha olyan otthont teremtünk neki, melynek alapköve a szilárd és kiegyensúlyozott házasság.

1-2. oldal, Első fejezet - A kötődést segítő nevelés: bevált módszer (Sanoma, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Papírtigris>!

Ezért az éjszakai gondoskodás a kisgyerek jellemének formálódására is hat. A jól nevelt gyerek egyik ismérve, hogy ki van békülve magával. Az a gyerek, akinek béke honol a lelkében, valószínűleg helyesen is viselkedik.

53. oldal, Harmadik fejezet - Hol aludjon a kisbaba? (Sanoma, 2006)

imma P>!

Egyszer egy kismama hozta újszülöttjét kontrollvizsgálatra a rendelőmbe. Vele volt huszonkét hónapos kislánya, Tiffany is. Amikor az újszülött rázendített a sírásra, Tiffany odaszaladt édesanyjához, és azt harsogta: „Babuci sír. Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”
Miért reagált Tiffany olyan gyorsan a kishúga sírására? Mert ezt a példát látta. Mit tesz majd Tiffany, ha anya lesz, és az ő babája sír? Kitalálták! „Mama felvesz, tente-tente, szoptat!”

11. oldal

2 hozzászólás
Papírtigris>!

Délutáni alvásra rendszerint szükség van a babák és a nagyobb gyerekek fejlődéséhez, az anyáknak pedig elengedhetetlen a túléléshez.

175. oldal, Tizenharmadik fejezet - Délutáni pihenő: a lelki egyensúly feltétele (Sanoma, 2006)

Papírtigris>!

Kutatások kimutatták, hogy a három év alatti gyerekek jobban alszanak, ha megoszthatják a szobát valakivel, mintha egyedül maradnának a saját birodalmukban. Sok szülő számol be arról, hogy kevesebb a veszekedés az együtt alvó testvérek között.

52. oldal, Harmadik fejezet - Hol aludjon a kisbaba? (Sanoma, 2006)

Papírtigris>!

Aligha adhatunk nagyobb ajándékot a gyerekünknek, mint ha szeretjük az édesanyját, és aligha adhatunk nagyobb ajándékot a feleségünknek, mint ha odaadó apák vagyunk.

136. oldal, Kilencedik fejezet - Az apai gondoskodás (Sanoma, 2006)

p_m_linda>!

Az egyik legbecsesebb ajándékot akkor kapja gyerekünk, ha élénken él benne a boldog, meghitt gyerekkor emléke.

35. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
Vida Ágnes: Babapszichológia
Herczeg Zsolt: Büfik és bukások
Büki Andrea: Ölelj át!
S. Lázárovics Iza: Értő figyelemmel
Evelin Kirkilionis: Babák testközelben
Velkey László: Szülők iskolája I.
Siobhan Stirling: Az alvás
René A. Spitz: Az élet első éve