A ​harag napja 76 csillagozás

William R. Forstchen: A harag napja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy átlagos őszi reggelen Bob Petersen megérkezik kiskamasz lányával a portlandi gimnáziumba, ahol tanárként dolgozik. Nem hagyják nyugodni a gyanús eseményekről szóló reggeli híradások, és amikor az iskoláját több másikkal együtt támadás éri, a balsejtelemből valóság lesz: fegyveresek rontanak az épületbe, hogy lemészároljanak mindenkit – gyereket, tanárt egyaránt.

A The New York Times bestsellerszerzője, William R. Forstchen iszlamisták kegyetlen, kiterjedt és összehangolt akcióját vizionálja regényében. A terrorista csoportok iskolákat és autópályákat támadnak meg, gyakorlatilag megbénítva ezzel az Egyesült Államok életét.

Az Egy másodperccel később, az Egy évvel később és Az utolsó nap nemzetközi bestseller szerzője valójában Amerika felkészületlenségéről és gyengeségéről ír ebben a komoly vitákat kiváltó regényében, erőteljesen kiállva amellett, hogyha az állam nem védi meg a polgárait, akkor nekik kell megvédeniük magukat.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759185 · Fordította: Nagy Ambrus
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
320 oldal · ISBN: 9786155759192 · Fordította: Nagy Ambrus

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Anarchia_Könyvblog>!
William R. Forstchen: A harag napja

Komoly témát feszeget az író, ami napjainkban, a világban, nagyon is aktuális. Nehezen tudom összeszedni a gondolataim, mert eléggé megviselt lelkileg. A 21. század egyik legaggasztóbb problémája a terrorizmus, mely világszerte terjed, és egyre kegyetlenebb formában nyilvánul meg. A könyv haladtával jobban és jobban letaglóztak az események, nem egyszer fordult elő, hogy le kellett tennem pihentetni, hogy ülepedjenek az olvasottak.
William R. Forstchen brutálisan, és kegyetlenül mutatja be ezt a napot, olyan részletesen kidolgozva az eseményeket, mintha egy filmet vetítenének a szemem előtt. Igazából másra nem voltam képes a könyv olvasása alatt, mint fogni a fejem, a szám elé kapni a kezem, és magamba mormolni, azt hogy “te jó ég”. Nem nagyon találkoztam még íróval, aki ilyen erőteljesen fogalmaz, és ilyen kendőzetlenül tárja elénk a történeteit.
Teljes ajánló itt:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/12/william…

bokrichard>!
William R. Forstchen: A harag napja

A XXI. század kiadásában bemutatkozik a XXI. század. Forstchen „EMP-trilógiá”-ja után itt egy olyan téma, ami aktuálisabb nem is lehetne. Nem kívánom ismételni azokat a jelzőket, amiket korábbi értékelések sokkal jobban taglalnak nálam a Nyugat és a Kelet konfliktusáról, és az ebből a sebből kifakadó bűzös, gennyes végtermékekről. Igen, akár lehetne ténydokumentum e rövid, ám annál súlyosabb regény, de a sokat emlegetett 2001. szeptember 11. után nem történt (félve teszem hozzá: még) meg mindaz, amit az író feszeget. Sokan az undor, a sokk hatása alatt állva talán nem is érzik a tanító célzatot, amit a könyv hordoz magában. Nagyon ügyesen, és hatásosan.

A korábbiakhoz hasonlítva: talán ez tetszett a legjobban. Ehhez illik a filozofálgatós kitekintés, miközben az elkeseredett, véres harcok folynak, utóbbiból relatíve sok is. Rövid, lényegre törő, nem kertell, beletolja az olvasó arcába, mi is lehet ebből az egészből. Ijesztőbb, mint az elektromágnes, szerintem. Kell hozzá idegzet, kell hozzá szív, de érdemes, mert oda üt, ahova kell (nem úgy mint a munkás, vasököl).

1 hozzászólás
tmezo P>!
William R. Forstchen: A harag napja

Nekem ez nagyon „bejött”, pedig durva, erőszakos, spoiler. DE amit tükröz, ahogy bemutatja a cselekményt, a leírás módja, ez mind olyan eleven, hogy nem tudtam félretenni. Napi aktuálisnak mondható témát mutat be, az Iszlám Állam által indított támadást Amerika felé, és döbbenet, hogy milyen pikk-pakk megy ez. Hihetetlen.
Nem állítom, hogy nem elrugaszkodott, lehet, hogy az, de én nem vagyok történész, se semmilyen szakértő, de ez a lelketlenség, ez a fajta lelkiismeret nélküli gyilkolás, maga a felkészülés, és az elszenvedett fél pánikhangulata, és mindent semmibe vevő, cselekedni akarása, a média, az internet ártó/segítő (?) szándéka, nagyon hatásosan volt tálalva, összekapcsolva mindent-mindennel, mint egy nagy gépezet. Megmutatott több lehetséges gyenge pontot az életünkben, a kényelmünkben, a védekezésünkben.

buzavirág>!
William R. Forstchen: A harag napja

Iszonyat megrázó a könyv, nem hiszem hogy lenne kedvem még egyszer elolvasni, így is napokig ezen fogok agyalni.
Forstchen remekül ír, írásai bekúsznak az olvasó bőre alá, ezért is az egyik kedvenc íróm. Ez azért nem véletlen, hiszen a mondanivalója túlságosan valóságos.

agi452>!
William R. Forstchen: A harag napja

Nagyon megrázó könyv. Brutális, elkeserítő, mélyen elgondolkodtató, hova is tart a világunk. Nem is találok szavakat, melyek leírnák, mit érzek az elolvasása után. Az a tény pedig, hogy sajnos a valóságban is hallunk ilyen esetekről, hogy tényleg léteznek ilyen fanatikusok, és tényleg megtörténhet ez a gyerekeinkkel, még megrázóbbá teszi. Maga a könyv nagyon izgalmas, szívből szorítunk a szereplőkért és könnyezünk az értelmetlen halálok miatt. Forstchen maradandót alkotott. Még biztosan sokáig vissza fogok emlékezni erre a történetre.

kratas P>!
William R. Forstchen: A harag napja

Nagyon-nagyon amerikai. Hősök, szabadság, összeesküvés-elmélet.
De ettől függetlenül kegyetlenül odavág, magába szippant és elkeserít. Igazán jó thriller is lehetne akár, de sajnos amit eddig volt szerencsém ettől a szerzőtől olvasni, az mind – a hatásvadász fülszöveg most nem hazudik – elképzelhető.

IrodalMacska P>!
William R. Forstchen: A harag napja

Ha egész röviden akarom megfogalmazni az érzéseimet a könyvvel kapcsolatban, akkor csak annyit mondhatok, hogy megviselt. Félelemmel vegyes rettenet lett úrrá rajtam a sorokat olvasva, mert ugyan gondoltam, hogy egy, a terrorizmus borzalmait bemutató könyv nem szolgálat könnyed kikapcsolódás tárgyául, de ennyire brutális, véres olvasmányra nem számítottam. Bevallom, hogy voltak olyan részek, ahol fel kellett függesztenem az olvasást, mert a gyomrom görcsbe, a kezem pedig ökölbe rándult az olvasottak következményeképpen.

A történet az ISIS által előkészített és az amerikai iskolákban, illetve az autópályákon végrehajtott leszámolást mutatja be – mind egy érintett család, mind a terroristák szemszögéből. Az író elképesztően ügyesen hat az érzelmekre, azonban olykor átcsap hatásvadászba, így számomra túlságosan amerikaira sikerült spoiler.

Egy szó, mint száz, érdemes elgondolkodni a könyv mondanivalóján, tartani az esetlegesen ránk leselkedő veszélytől, de azért egy dolgot ne felejtsünk el: a muszlimok túlnyomó többségét ne keverjük össze a vallási fanatikus terroristákkal!

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759185 · Fordította: Nagy Ambrus
nyolcadikutas>!
William R. Forstchen: A harag napja

Nagybetűs, hogy többnek hasson…
…de így is kevés.
Elnagyolt és hatásvadász.
Amerikai amerikaiaknak.
Nálunk más dívik.
Itt nem kapunk lőfegyvert bankszámla nyitáskor ajándékba. Tanárként ad hoc jelleggel nem viszünk magunkkal lőfegyvert az iskolába. És nem azt várjuk napról napra, mikor támadja már meg valaki az iskolánkat gyilkos szándékkal. Igaz, nem is vezényeltünk ki több százezer katonát politikai, vagy gazdasági szándékból az arab világ országai ellen.
Ahol van félnivaló, annak talán oka is van.
Értem a könyv megírása mögötti szándékot. Van benne ráció.
De szépirodalomnak ez nagyon kevés.

Emy0214 P>!
William R. Forstchen: A harag napja

Másodszori olvasásra is volt valami a könyvben, ami tetszett. Elég komoly témákat feszeget. Durván erőszakos a cselekmény. Nem egy sétagalopp végigolvasni, mert lelkileg nagyon megterhelő. Maga a tény, hogy rengetegen meghalnak az is, de pluszban az is, hogy sok a gyerek áldozat is.

tizkicsikonyv>!
William R. Forstchen: A harag napja

William R. Forstchen nevével engem meg lehet venni, az Egy másodperccel később ugyanis egyike az utóbbi idők legmeghatározóbb olvasmányainak számomra, úgyhogy a léc eleve igen magasan volt, amikor belekezdtem a könyvbe. Forstchen kétségtelenül remekel a hasonló témákban, nagyon jól is áll neki a stílus, nem akar mást adni, mint amihez ért.

A harag napja igazi hasba rúgás, amitől az ember összegörnyed. Egyszerre letehetetlen és kegyetlensége miatt részletekben fogyasztható. Nem bírtam lerakni, de néha muszáj volt, mert tényleg megviselte a kis lelkemet. Forstchen könyveiben az emberiség sebezhetőségét mutatja be, amely valahogy annyira egyértelmű, és mégis itt vagyunk, és nem teszünk semmit ellene, pedig íme itt van felvázolva előttünk, hogy ez mind tényleg bármikor bekövetkezhetne. Figyelmeztetve vagyunk, és leszarjuk, ez a helyzet. Ilyen az ember (?).

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/07/a-harag-napja.html


Népszerű idézetek

Barbár>!

Még ha az ellenséges hitetlenek felfigyeltek is valami gyanúsra, a hosszú évek megszokása beléjük nevelte, hogy ha sértően viselkednek, nem figyelnek a politikai korrektségre, ujjal mutogatnak másokra, vagy farkast kiáltanak, akkor mások könnyen fóbiásnak vagy rasszistának bélyegezhetik őket, amitől mind rettentően féltek.

45. oldal

serengeti P>!

A konyhából tovább visszhangzott a tévéműsor, ezúttal a texasi határvidékről szóló tudósításokkal a középpontban: a riport szerint az átjutással próbálkozók nem kizárólag Közép-Amerika elszegényedett régióiból érkező menekültek voltak.

18. oldal

serengeti P>!

A rendőrtiszt rádión jelentette a történteket a saját akciótervével együtt, majd a szirénák bekapcsolása nélkül maga is gyorsítani kezdett, és hátulról öklelte föl a támadók kocsiját.

129. oldal

serengeti P>!

A tükörben egy, az immár legalább száz méterrel mögötte lévő felüljáró fölött köröző helikopter is feltűnt.

162. oldal

serengeti P>!

#diesirae631: Szablya Egyes: négy óra, Szablya Kettes: négy és fél óra, Allah akbar.

30. oldal

serengeti P>!

Mindeddig egy Austin melletti, egy bakersfieldi iskoláról és egy portlandi gimnáziumról kaptunk megerősített híreket Texasból, Kaliforniából és Maine-ből. Jelenleg úgy tudjuk, ezt a három iskolát érte támadás.

105. oldal

Renáta_G>!

A szemben nyíló teremből hirtelen abbamaradtak a lövések. Bob tompa gyerekhangokat hallott, nyögéseket és sírást – szívszorító volt, ahogy a haláluk előtt utoljára oly sokan az édesanyjukat szólították, bár a mindennapokban arrogáns kiskamaszokként az anyukájuk ölelése vagy puszija, ha a társaik szeme láttára kapták, már inkább a megaláztatással és a gúnnyal volt egyenértékű számukra… Most, a rémület, a szenvedés és a halál perceiben
azonban utolsó vigaszukként mégis az édesanyjukat hívták, és elképzelték, ahogy a karjaiba veszi őket, eltörölve a halál minden fájdalmát.

146. oldal

Renáta_G>!

Az Amerikában tomboló káoszt Rakkában örömteli és diadalmas kacagással üdvözölték. Az akció egyik kitervelője hangosan szólalt fel: jóslata valóra vált, a hitetlenek pedig veszett kutyák módjára vagdalkoznak maguk körül, s félelmükben és őrületükben immár a saját honfitársaik életére törnek.

247. oldal

Barbár>!

Diadalmas hőstetteiket hamarosan több száz millióan látják majd, és biztatják tovább őket Allahhoz imádkozva az újabb és újabb sikerekért. Ennyi támogató imával Allah védelmező pajzsa bizonyára még elsöprőbb győzelmet hoz majd nekik, mielőtt eldördülne életük utolsó lövése.

178. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Mario Puzo: A Keresztapa
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Stephen King: Éjszakai műszak
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Blake Crouch: Sötét anyag
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Blake Crouch: Wayward Pines
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol