A ​rózsa és a gyűrű 30 csillagozás

William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

William Makepeace Thackeray, a múlt századi Anglia egyik legnagyobb prózaírójának, a Hiúság vására, a Henry Esmond, A nagy Hoggyrty-gyémánt szerzőjének meseregénye csupa meghökkentő fordulat, váratlan bukfenc, tele ötlettel, jóízű humorral. XXIV. Dalia és Térdkalács gonosz királyok ugyan, de nevetségesek is, amilyen jóságos Ébentündér, aki pedig még az ostoba királyoknál is több bonyodalmat okoz. Jóság és gonoszság, értelem és ostobaság csap össze a fordulatos, izgalmas regényben, s nyeri el végül jutalmát – természetesen, a jó és a bölcs.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1978
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631112926 · Fordította: Apostol András · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Ion Creangă, Bukarest, 1974
144 oldal · Fordította: Korda István · Illusztrálta: Surány Erzsébet

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Ébentündér


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Csodás kis mese. Rengetegszer olvastam. Polcomon is van. Tervezem elolvasni a kislányommal is.

1 hozzászólás
>!
Habók P
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Nem tudom, egy gyerek ebből mit érthet meg, de a tömény iróniát spoiler biztosan nem. Ami pedig mese, az nekem egy kicsit bugyuta. Sok benne az ide-oda változás, így aztán nehéz kedvelhető szereplőt találni.

>!
imma AP
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Tetszett volna, mesének mese, de a számos felesleges erőszak (fejezés, kínzás, akasztás) miatt nem tudom hova tenni. Bár tudom, a gyerekek egészen máshogy látják ezeket a dolgokat, de kell egyáltalán bárhogy látniuk? Egy remake talán jót tenne neki :)

>!
borismama
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

A Hiúság vására meggyőzött, hogy folytatnom kell az íróval az ismerkedést. Örülök, hogy ezt a mesét megtaláltam a könyvtárban. Izgalmas, szépen illusztrált, fordulatos történet.

>!
Kek P
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Gyerekkoromban olvastam valamikor, de csak a „Hagymácskára”, meg a gyönyörű illusztrációkra emlékeztem belőle. Aztán most belelapoztam, mert ízleléssel kapcsolatos idézetet kerestem, s gondoltam: a hagymácska mellett majdcsak akad valami… Hát nem akadt. Mégsem bántam meg, hogy végigolvastam, mert olyan jól szórakoztam rajta – ez a könyv megint egy példa arra, hogy amit gyerek- vagy ifjúsági irodalom címkével látunk el, mennyire a felnőtteknek szólhat, s mennyire kellhet hozzá az élettapasztalat, hogy a csipkelődést maradéktalanul élvezzük és felfogjuk.
Szóval, ha valaki nevetni szeretne csak úgy, kikapcsolódni és/vagy kritikai hajlamait csiszolni, az nyugodtam fogjon bele – le se tudja majd tenni!

>!
Ritter_Judit
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Kiskamaszkorom kedvenc könyve. Tavalyelőtt újraolvastam, még mindig zseniális, és az illusztrációk is tökéletesek!

>!
Lobo P
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Az egyik kedvenc meseregényem. Ironikus, izgalmas és nagyon jók a rajzok.

>!
Sajtkukac94 
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Az első könyvem volt az írótól, de szerintem még olvasni fogok tőle mást is a jövőben, mert egy meseregény alapján még nem igazán tudnék véleményt formálni róla.
Láttam itt az értékeléseknél, hogy sokaknak meghatározó gyerekkori élmény volt ez a történet, de én még sosem hallottam róla. Most is csak azért került a kezembe, mert a könyvtárban bóklászva megakadt rajta a szemem.
Nem annyira gyerekeknek szóló mese ez, inkább egy felnőtteknek írott meseparódia, amennyire én látom.
A szereplőket nem különösebben kedveltem meg a sok varázslat hatása miatt nem is igazán lehetett látni, milyenek valójában.
A történet egyébként egészen izgalmas és érdekes volt, de ez a sok ide-oda rohangálás, meg hogy a rózsa és a gyűrű folyamatosan más emberhez került kicsit már sok volt a végére.

>!
elfy4ever
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Ez egy fantasztikus mese. Egy nyaralás alkalmával bukkantam rá a rokonaim polcán és rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom. A tündérmese és a fanyar humor keveréke lenyűgözött. A szereplők néhol persze sablonosak, mert ez illik a meséhez, de persze itt a mesékkel ellentétben sokat fejlődnek a karakterek.
Bátran olvassátok, könnyed kikapcsolódás lesz.

1 hozzászólás
>!
vajdazs
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű

Igazi meseregény királyfikkal, királylányokkal, tündérrel és csodákkal. Kicsit sokat rohangálnak fel-alá a szereplők, de nagyon mulatságos könyv. Kedves.


Népszerű idézetek

>!
Habók P

Egy kissé alacsony termetű volt ugyan, egy kissé köpcös, egy kissé vörös hajú, de végül is királyfinak megjárta.

Nyolcadik fejezet

>!
Kek P

EGYETEMI HÍREK

Tegnap az iskolában a kiváló ifjú tanuló, Mr. Lilkó latin nyelvű beszédet mondott, amelyért az Ökörváradi Egyetem kancellárja, dr. Könyvmoly a legmagasabb egyetemi kitüntetést adományozta neki, a Fakanalat.

104. oldal

3 hozzászólás
>!
Kek P

Morcfit pedig kényszeríteni fogják, hogy fizesse vissza a kétszáztizenhétmillió-kilencszáznyolcvanhétezer-négyszázharminckilenc font tizenhárom schilling hat és fél pennyt, amit Liliom királyfi örökölt szegény jó édesapjától.

33. oldal

>!
Kek P

Töméntelen királyi keresztgyereke volt; számtalan gonosz embert változtatott vadállattá, madárrá, malomkővé, órává, kúttá, fakutyává, esernyővé vagy más lehetetlen tárggyá – egyszóval a tündérgyülekezet egyik legtevékenyebb és legbuzgóbb tagjának számított.
     Ám két-három ezer évnyi efféle szórakozás után, úgy vélem, Ébentündér belefáradt a dologba.

15. oldal

2 hozzászólás
>!
Kek P

– Beéred, grófnő, a birodalmam felével, háromnegyedével, öthatodával, tizenkilenchuszadával? – kérdezte reszkető hangon az uralkodó.
– Mit érek én egész Európával, tenélküled, én Liliomom?

144. oldal

1 hozzászólás
>!
Kek P

Már elmondtuk, miként történt az, hogy a bitorló csapatai nem vették fel a harcot a Hűségpárt e seregével: oly fürgén baktattak előre, ahogyan csak a fővezér köszvénye megengedte; a sereg kétszer annyi tisztből állt, mint közkatonából;

87. oldal

>!
Kek P

Bizonyosak lehettek afelől, hogy finom ebédet kaptak – no, fiúk, lányok, gondoljatok csak arra, mit szerettek a legjobban, és képzeljétek magatok elé az asztalra!

51. oldal

>!
Lobo P

XXIV. Dalia, Pafflagónia királya a királynéval és egyetlen gyermekével éppen a reggelizőasztalnál ült, s azt a levelet olvasta, mely tudatta őfelségével, hogy Tatárország uralkodójának, Térdkalácsnak a trónörököse, Hagyma királyfi látogatóa készül hozzájuk.

(első mondat)

>!
Kek P

(persze, kedveseim, ti tudjátok, hogy a fővárost Blablavárnak hívják)

39. oldal

1 hozzászólás
>!
Kek P

Pafflagónia főkancellárja, Kockafej pedig igen fancsali képet vágott, mert a királyfi nem bújta a pafflagón törvényeket és alkotmányt.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micimackó
Paul Bright – Brian Sibley – Jeanne Willis – Kate Saunders: Micimackó a legjobb mackó
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Harriet Muncaster: Holdas Hanna a pizsibuliban
Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr
Enid Blyton: Boldog karácsonyt!
Julia Donaldson: Tüköry Léda hercegkisasszony
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Philip Pullman: Jack és a Madárijesztő