Jacob ​védelmében 155 csillagozás

William Landay: Jacob védelmében

Andy ​Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen elvakítják az események.

Andy foggal-körömmel próbálja védeni a fiát. Jacob váltig állítja, hogy ártatlan, és Andy hisz neki. Hiszen ez a kötelessége. Ő Jacob apja. De miközben egyre több terhelő bizonyíték és megdöbbentő titok kerül napvilágra, Andy házassága összeomlással fenyeget, a per egyre gyorsabban halad fenyegető végkifejlete felé, és a válságos események tükrében az is kiderül, milyen kevéssé ismeri az apa a fiát, Andy a saját lelkiismeretével is összeütközésbe kerül: hűség és becsület, igazság és hamisság, a mélyen eltemetett múlt és az elképzelhetetlen jövő között őrlődik.
William Landay tökéletes regénye egy válságba került családról szól – izgalmas, karakteres… (tovább)

Eredeti mű: William Landay: Defending Jacob

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633733592 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733585 · Fordította: Molnár Edit

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Andrew Barber


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
William Landay: Jacob védelmében

Most először fordul elő velem, hogy nem találom a megfelelő szavakat, kedvem sincs igazán csillagozni, vagy értékelést írni a könyvhöz.
Pár szóban csak annyit érzelmileg teljesen kifacsart. Fülszöveg alapján már lehet sejteni, nem egy könnyed olvasmányban lesz része az olvasónak.
A csillagozást tekintve, személyes okokból vontam le.
De értékét tekintve és kategóriájában nagyon jó műnek gondolom.
Ajánlom.

>!
Bleeding_Bride ISP
William Landay: Jacob védelmében

FILMRE VELE!
Nagyon élveztem, az egész kihallgatási hangulatot, az ügyészek vibrálása- érzelmei, minden annyira élt, tapintható volt a lapokon keresztül, hogy a kérdező- válaszoló mikor bizonytalan, sértett, ideges vagy épp elkeseredett, döbbent. Szeretem a szereplőkkel azonosulva olvasni a történetet, és itt nagyon átjött.
Az ügy maga is izgi volt, bár szerencsére a vége az lett, amiben reménykedtem, mégis szakaszonként elhittem, hogy rosszul gondolom, sikerült fenntartsa a feszkót és a kíváncsiságom.
A lezárás pedig valami fenomenális.

3 hozzászólás
>!
GytAnett P
William Landay: Jacob védelmében

Közös olvasáshoz került kiválasztásra ez a könyv. Érdekes volt a fülszöveg, úgy döntöttünk, hogy jöjjön. Viszont az oldalszámot nem néztem, ezért nagyon meglepődtem, amikor kihoztam a könyvtárból, hogy ez egy vaskosabb kötet. A nagy terjedelmű könyveket szinte mindig fenntartással kezelem, mert ha nem tetszik a történet, én akkor is végigolvasok minden regényt. Hosszúaknál ez már azért szenvedősebb. :D
Húztam, halasztottam már egy ideje. Amikor elkezdtem, 20-30 oldal után félre is tettem, és belekezdtem egy másik könyvbe. Aztán szépen lassan haladtam, és lassan, de biztosan bontakozott ki a történet is.
Eléggé lassú víz partot mos stílusú a könyv. Azoknak abszolút nem is ajánlom, akik nem szeretik az ilyet, akik jobban kedvelik a gyors, izgalmas, cselekményekben dús regényeket. Bevallom őszintén, el bírtam volna viselni, ha egy kicsit rövidebb lett volna. Vagy ha kevesebb lett volna benne a leírás. Ezeknél egy kicsit lassabban haladtam, azonban a párbeszédes részeknél csak úgy pörögtek az oldalak. Alapvetően nem kedvelem a rengeteg leírás, viszont itt mégsem volt rossz. Ezeknek köszönhetően a könyvet végigkísérte egyfajta nyomasztó hangulat. De a rengeteg kérdés is. Alig vártam, hogy válaszokat kapjak rá. Soha nem csinálok ilyet, de most beleolvastam a végébe (jól el is spoilereztem magamnak a legvégét…), mert annyira érdekelt már, hogy hogyan végződik, de valahogy soha nem akartam odaérni. :D
Meglepett, hogy az apa szemszögéből íródott a történet. A fülszöveg alapján azt hittem, hogy Jacob meséli majd el nekünk, hogy ő hogyan élte át, hogy meggyanúsították. (Hozzátenném, kb. 100-150 oldalt el kellett ahhoz olvasni, hogy eljussak odáig, hogy megvádolták a gyilkossággal…) Azonban így, hogy az apa mesélte el a család kálváriáját, teljesen hihetőnek hangzott. Komolyan mondom, elgondolkodtam azon, hogy nem az író élte-e át mindezt, annyira el lehetett hinni az egészet. Elég jól átjöttek az érzelmek: a bizonytalanság, a kétségbeesés, a kitartás.
A vége az tényleg nagyon meglepő volt. Nem is igazán értettem ezt a befejezést, bár spoiler
Meg zavart, hogy nem tudtuk meg, hogy tényleg spoiler, de talán ettől lett teljes a mű. spoiler
Igazából azoknak ajánlom, akik szeretik a lassabb lefolyású könyveket, akik szeretnek elmélyedni benne. Mert amúgy valahol izgalmas. Csak nem az a fajta izgalom, amihez mostanában, ebben a felgyorsult világban hozzá vagyunk szokva. :)

4 hozzászólás
>!
dagikám P
William Landay: Jacob védelmében

Érdekes törtenet volt,mindig magával tud ragadni ha egy bírósági tárgyalás van a középpontban. Igaz,a vége felé kezdett ellaposodni,hiányzott a vádlott vallomása,olyan hirtelen került pont az ügy végére. Emiatt adtam volna 4 csillagot,de a végére akkora csavar következett be,hogy egyből magamhoz tértem. Ezért részemről megérdemelte az 5 csillagot.

>!
tmezo P
William Landay: Jacob védelmében

Hű, hát ez döbbenetes volt. Nagyon tetszett, nagyon érdekes volt a téma, a tárgyalás és a vizsgálat levezetése. Izgalmas volt végig, és ugyanakkor felkavaró és szomorú is. Sokszor belegondoltam abba, hogy megy tönkre Jacob családja és az ő élete ebben a történetben.
A karakterek iszonyú jók voltak. Andy a végsőkig kitartó apa, és Laurie az anya, aki mindenkinél jobban ismeri a fiát születése óta. Érdekes párosítás, végig az járt a fejemben melyiküknek van igaza Jacobbal kapcsolatban.
A történet titokzatos volt, lekötötte a figyelmemet, agyaltam. Sokféle végkifejletet elképzeltem, és azt hiszem végül nem tévedtem.

2 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
William Landay: Jacob védelmében

Na ez nehéz szülés volt…. Nem tudom miért,de ahogy olvastam ezt a könyvet rájöttem egy két dologra. Valójában mindenki képes bepöccenni,csak van akinek nagyobb az ellenálló képessége ezzel a dühvel szemben. Ami a történetet illeti hosszú,de elég jól összerakott könyv volt. Sokáig találgattam,hogy kilehet a gyilkos,de még most sem esett le igazán ami egy kicsit furcsa…. Ami pedig Laurie-t illeti érthető volt minden amit tett.

>!
Magdi1017 P
William Landay: Jacob védelmében

Amikor elkezdtem olvasni, az első pár oldalt unalmasnak találtam, de aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy mind többet és többet szeretnék megtudni az esetről, csak úgy fogytak a lapok. Nem volt egy könnyű olvasmány, de nem is számítottam másra a fülszövege alapján.
Szép lassan bontakoztak ki az események, nem volt az a pörgős könyv, ahol az elején már tudható, mi lesz a vége, ki lesz a vétkes. De a terjedelme ellenére nem voltak benne üresjáratok, mindig történt valami, ami fent tudta tartani az érdeklődésemet.
A család kálváriája akkor kezdődik, mikor a köztiszteletben álló házaspár fiát gyanúsítják az osztály társa megölésével. Hogy érinti a szülőket, hogy képesek feldolgozni, ha fel tudják egyáltalán. Mindketten más-más módon reagálják le az egészet. Egyik napról a másikra a megvetés, megaláztatás és gyűlölet céltáblájává válnak.
Az, hogy min mentek keresztül érzelmileg, teljesen érthető.
Az apa kétségbeesetten nyomoz a saját szakállára, hogy bizonyítsa a fia ártatlanságát,az anyának pedig vannak kétségei a fiával kapcsolatban, ami felőrli az idegeit.
A vége pedig egy nem várt fordulattal zárul.
Jó volt, nem bántam meg, hogy elolvastam.

4 hozzászólás
>!
gab001 P
William Landay: Jacob védelmében

Vajon mennyire ismeri a szülő a saját gyermekét? Képes-e egy bűncselekményben megítélni a gyermeke szerepét? Kételkedhet-e az ártatlanságában? Az apa bűneiért meg kell-e lakolnia a fiúnak és a fiú bűneiért vajon elítélhető-e az apa? A regény rengeteg kérdést vett fel, s bár Andy a saját szemszögéből megválaszolja az említett kérdéseket, ugyanakkor el kell gondolkodnunk a saját válaszainkon is. Megrázó történet, mely végig kétségeket ébreszt. Ugyanakkor megismerhetjük egy gyilkossági nyomozás és bírósági eljárás teljes folyamatát, bár az amerikai jog és értékrend alapján. Jól felépített, hatásosan megírt történet, mely olvastatja magát.

2 hozzászólás
>!
kratas P
William Landay: Jacob védelmében

Ó. Hát, elismerésem. Remek író, ügyesen felépített történet, néhol kicsit ugyan túl sok érzésem volt, de így a végével együtt ez nagyon is rendben volt.
Soha nem szerettem az amerikai bíróságokról szóló filmeket, mert – ahogy a könyvben is leírja az apa – hihetetlen, hogy gyakran tanulatlan, nem kellő empátiával rendelkező emberek döntenek sorsokról. De a könyv végén mindent megbocsátottam, mert kellett ez a lassú felvezetés ehhez a mesteri lélektani krimihez és annak a kérdésnek a boncolgatásához, hogy vajon mit öröklünk a családtól és mi az, amit mi magunk tanulunk meg.

>!
hcs23
William Landay: Jacob védelmében

Olvasni itt olyan véleményt is a könyvről, ami azt „nehezményezi”, h a könyv 80%-a tárgyalóteremben játszódik – nekem pont az volt a bajom vele, h nem éreztem így. Kicsit több tárgyalótermet vártam, és abból is az izgalmasabb, fordulatosabb fajtát. A történet szépen haladt előre a perrel együtt, kapunk egy reménytelennek tűnő élethelyzetet, amit az esetleges jogi következmények mellett erkölcsi és morális kérdések tömkelege is megfejel – igencsak jó alapanyagot szolgáltatva a regénynek, amely ha többek szerint lassan is, de én úgy érzem pont a megfelelő tempóban halad a végkifejlet felé. A végefelé bár volt egy kis fordulat, a legvégső „csavar” nem üt olyat, amilyet szeretne, és mint említettem, a tárgyalás sem tartogat semmi különöset, holott sokkal színesebb is lehetett volna. Ettől függetlenül simán olvasható könyv.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
tmezo P

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor már nem a szüleink gyerekei vagyunk, hanem a gyerekeink szülei.

91. oldal

1 hozzászólás
>!
tmezo P

A szenvedés megedzi a lelket.

476. oldal, 37. fejezet - Utózöngék

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
>!
tmezo P

– Meddig vagy hajlandó elmenni érte?
– A pokolba és vissza.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
>!
hcs23

– Mi van?
– Semmi.
– Mit bámulsz?
– A feleségem vagy. Bármikor megbámulhatlak.
– Ez a szabály?
– Igen. Szabadon bámulhatlak, fixírozhatlak, stírölhetlek, amikor csak akarom. Nekem elhiheted. Ügyvéd vagyok.

>!
cassiesdream

Egy hosszú élet során harminc-harmincötezer napot kell túlélnünk, de csak néhány tucat van közöttük, ami igazán Számít, amikor Valami Emlékezetes Történik. A maradék – az életünk zömét kitevő több tízezer nap – jelentéktelen, rutinszerű, monoton. Gyorsan letudjuk, és rögtön el is felejtjük. Amikor visszagondolunk az életünkre, hajlamosak vagyunk elsiklani a számok fölött. Csak a szépre emlékezünk, a többit pedig elfelejtjük. Takaros kis történetekbe rendezzük hosszú, parttalan életünket, …

471. oldal

>!
tmezo P

A méltóságában sértett ember mindig bosszúért liheg.

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
>!
tmezo P

Tulajdonképpen bármit meg lehet szokni. Ami az egyik nap még lesújtó, elviselhetetlen és felháborító, az idővel hétköznapivá, jelentéktelenné szelídül.

485. oldal, 39. fejezet - Paradicsom

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
>!
shadowhunter1975 P

Tudja, mit mondott nekem ez a kölyök? Miután a lelkemet kitettem érte? Azt mondta: „Megváltoztál, mutter. Mióta Newtonba költöztél, nagyon fenn hordod az orrodat. Csicsás szemüveget hordasz meg csicsás ruhákat, és megjátszod magad a szomszédok előtt.”
Tudja, miért hordom ezt a szemüveget? – kapott fel egy okulárét a karfa melletti kisasztalról.
– Mert nem látok! De ennek a kölyöknek sikerült úgy kiidegelnie, hogy még a saját házamban se merem felvenni.

223. oldal, 16. A tanú (Könyvmolyképző, 2013)

>!
hcs23

– Hogy érzed magad, Jacob?
– Nem tudom.
– Ideges vagy? Aggódsz? Vagy mi?
– Nem tudom.
– Hogyhogy nem tudod? Arra vársz, hogy más mondja meg helyetted?
– Anya, most nincs kedvem beszélgetni.
Mi ragaszkodtunk hozzá, hogy Jacob ezzel az udvarias kifejezéssel adja tudtunkra, ha a háta közepére sem kíván minket. De mostanában olyan sűrűn és olyan gépiesen ismételgette: „Most nincs kedvem beszélgetni”, hogy minden udvariasság kiveszett a kijelentéséből.
– Jacob, legalább annyit mondj, hogy nincs semmi bajod, hogy ne kelljen halálra izgulnom magam.
– Most mondtam. Nincs kedvem beszélgetni.
Laurie elkeseredetten nézett rám.
– Jake, anyád kérdezett valamit. Nem esik le a korona a fejedről, ha válaszolsz neki.
– Jól vagyok.
– Szerintem, anyád ennél részletesebb választ vár.
– Apa, lécci! – Jacob ismét a számítógépre szegezte a tekintetét.
– A gyerek azt mondja, jól van – vontam meg a vállam.
– Én is hallottam. Köszönöm!
– Ne parázz már, anya! Minden okés!
– És veled mi a helyzet, drágám?
– Jól vagyok. Most nincs kedvem beszélgetni.
Jacob savanyú pillantást vetett rám. Laurie kelletlenül elmosolyodott.
– Egyre jobban bánom, hogy nincs egy lányom. Sokkal kiegyensúlyozottabbak lennének az erőviszonyok, és lenne kivel beszélgetnem. Mintha két sült hallal élnék együtt.
– Egy feleség is megoldaná a problémádat.

>!
tmezo P

(…) és hirtelen rájöttem, hogy azért nincs ablak a tárgyalótermekben, a felek nehogy kihajítsák rajta egymás ügyvédjét.

166. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Harlan Coben: Az erdő
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Daniel Keyes: Billy Milligan háborúi
Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Jodi Picoult: Elrabolt az apám
Nancy Taylor Rosenberg: A méltányosság jogán
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Bernhard Schlink: A felolvasó
Lisa Scottoline: A törvény szőke őre