Jacob ​védelmében 336 csillagozás

William Landay: Jacob védelmében

Andy ​Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen elvakítják az események.

Andy foggal-körömmel próbálja védeni a fiát. Jacob váltig állítja, hogy ártatlan, és Andy hisz neki. Hiszen ez a kötelessége. Ő Jacob apja. De miközben egyre több terhelő bizonyíték és megdöbbentő titok kerül napvilágra, Andy házassága összeomlással fenyeget, a per egyre gyorsabban halad fenyegető végkifejlete felé, és a válságos események tükrében az is kiderül, milyen kevéssé ismeri az apa a fiát, Andy a saját lelkiismeretével is összeütközésbe kerül: hűség és becsület, igazság és hamisság, a mélyen eltemetett múlt és az elképzelhetetlen jövő között őrlődik.
William Landay tökéletes regénye egy válságba került családról szól – izgalmas, karakteres… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
512 oldal · ISBN: 9789633733608 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
512 oldal · ISBN: 9789633733615 · Fordította: Molnár Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633733592 · Fordította: Molnár Edit

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Andrew Barber · Jacob Michael Barber · Laurie Barber


Kedvencelte 45

Most olvassa 16

Várólistára tette 240

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
William Landay: Jacob védelmében

„– Meddig vagy hajlandó elmenni érte?
– A pokolba és vissza. ”

Csere útján került hozzám ez a könyv. Aztán tologattam, mert többen írták, hogy lassú folyású történet és azoktól mindig tartok egy kicsit. Ebben az esetben kár volt. Szó, mi szó, nincs benne akció vagy pörgős cselekmény, mégis magával ragadó a könyv. Csak olvastam és olvastam, végig tapintható volt egyfajta feszültség, hogy sikerül-e tisztázni Jacobot, kiderül-e, hogy ki a gyilkos és miért tette?

Az apa, Andy szemszögéből olvashatjuk a történetet, akinek letartóztatják a fiát gyilkosságért. Ez az apa egy helyettes kerületi ügyész és 100%-ban biztos benne, hogy a fia ártatlan. Kétségbeesetten próbálja kinyomozni az ügyet.

Akár ártatlan, akár nem, az egész család élete fenekestül felfordul, az anyagi csőd szélén állnak, az emberek máris elítélik őket, a barátok lassanként eltűntek, gyakorlatilag, a boltba nem tudnak már elmenni. Landay remekül bemutatja, hogy az emberekre milyen hatással lehet egy ilyen helyzet. Ahány ember, annyiféle reakció, de mindent és mindenkit tönkre tesz. Ha kimondják, hogy Jacob ártatlan, akkor sem lesz már semmi sem a régi.
Miközben Andy igyekszik megmenteni a fiát a börtöntől, rég elfeledett titkok, emlékek kerülnek napvilágra. Nehéz könyv, mert valóságos, hihető és elgondolkodtató. Vajon, mennyire ismerjük a másikat?

Jól felépített történet, remekül kidolgozott szereplőkkel, feszültséggel, csavarokkal.
A végkifejletre egyáltalán nem számítottam, akkora arculcsapás volt, hogy miután befejeztem, csak ültem a könyvet tartva és próbáltam felfogni.

Mi, szülők sokszor nevetséges vakmerőségekre ragadtatjuk magunkat, amikor a gyerekünkről van szó. Megesküszünk, hogy bármit el tudunk viselni, bármilyen nehézséggel meg tudunk birkózni. Nincs lehetetlen feladat. Bármit megteszünk a gyerekünkért. De senki sem golyóálló, a szülők a legkevésbé. Pont a gyerekeink tesznek sebezhetővé minket. ”

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733585 · Fordította: Molnár Edit
Bleeding_Bride IP>!
William Landay: Jacob védelmében

FILMRE VELE!
Nagyon élveztem, az egész kihallgatási hangulatot, az ügyészek vibrálása- érzelmei, minden annyira élt, tapintható volt a lapokon keresztül, hogy a kérdező- válaszoló mikor bizonytalan, sértett, ideges vagy épp elkeseredett, döbbent. Szeretem a szereplőkkel azonosulva olvasni a történetet, és itt nagyon átjött.
Az ügy maga is izgi volt, bár szerencsére a vége az lett, amiben reménykedtem, mégis szakaszonként elhittem, hogy rosszul gondolom, sikerült fenntartsa a feszkót és a kíváncsiságom.
A lezárás pedig valami fenomenális.

5 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
William Landay: Jacob védelmében

Most először fordul elő velem, hogy nem találom a megfelelő szavakat, kedvem sincs igazán csillagozni, vagy értékelést írni a könyvhöz.
Pár szóban csak annyit érzelmileg teljesen kifacsart. Fülszöveg alapján már lehet sejteni, nem egy könnyed olvasmányban lesz része az olvasónak.
A csillagozást tekintve, személyes okokból vontam le.
De értékét tekintve és kategóriájában nagyon jó műnek gondolom.
Ajánlom.

Porcsinrózsa>!
William Landay: Jacob védelmében

Ilyen frusztráló, észbontó regényt már olvastam néhányat. Mindannyiszor megfogadtam, hogy nem veszem le a polcról őket többé. Tudatosan kerültem őket, s most mégis belefutottam ebbe a szörnyűséges, ám egyszersmind szívet tépő, tökéletesen megírt munkába.
Olvasás közben gyakran feltettem a kérdést : mi ez ? A valóság regénybe formázva ? Igen, akár az is lehetne. Egy olyan helyzet, melyben a család felőrlődik, a józan ész pedig nyugdíjba megy.
Lehet sarkított, lehet túlzó, de végig feszítő, pszichoanalitikus dráma. Egy darabig kétséges az igazság, aztán világossá válik. Lehet – e ennek a súlyával élni ? Vagy csak vegetálni lehet ? Hány áldozata van egy ilyen helyzetnek ?
Pontot lehet – e tenni az „ügy” végére? Megoldás – e, amit a szereplők annak vélnek ?
Van – e értelmes folytatása az életnek, vagy pedig csak egy fájdalmas, skizofrén , érzéketlen lebegés van a végső leheletig ?
Engem beszippantott, falhoz állított a könyv. Akármelyik oldalát nézem a történetnek, nem találom a jó megoldást. És gondolatban eljutok az őrület határáig.

15 hozzászólás
Illatos_Hópehely P>!
William Landay: Jacob védelmében

Két okból kezdtem el olvasni ezt a könyvet.
Tetszett a fülszöveg, gondoltam érdekes lehet a könyv. Úgyis lett :)
A tárgyalótermi leírások kifejezetten érdekesek voltak.
Ami viszont nem tetszett, de ez végül is nem a könyv hibája az a másik ok, amiért olvastam. Készült ebből egy sorozat, amiben a főszerepet Chris Evans játssza. Nem kell senkinek bemutatnom Amerika Kapitányt ugye?
A könyv főszereplője egy ötven éves és magát így jellemzi : „Nem vagyok született atléta. Vaskos a lábam, és nagydarab vagyok. Olyan a termetem, mint egy hentesé.”
Ez engem végig annyira zavart, láttam magam előtt Mr. Evans-t, na de nem hentesként :)
Egyébként jó volt a könyv, bár a vége nem tetszett, spoiler

6 hozzászólás
gazibla IP>!
William Landay: Jacob védelmében

Jó könyv volt, de mégis úgy érzem valami hiányzott belőle. Talán azért van kicsi hiányérzetem, mert igazán egyik karakter sem került közel hozzám. Ami viszont nagyon tetszett a történetben a bírósági jelenetek, valamint az, hogy Andy ennyire védte a fiát.

14 hozzászólás
beasechoes P>!
William Landay: Jacob védelmében

Már egy ideje szemeztem ezzel a könyvvel, és miután megláttam, hogy sorozat is készült belőle, úgy döntöttem, ezt mindenképp el kell olvasnom mielőtt el kezdeném nézni.
Nem volt rossz, de egy picivel jobbra számítottam. Voltak részek, amelyek számomra feleslegesnek tűntek. A szűlők hozzáállásával sem tudtam mindig egyetérteni. Én szeretem a thrillereket. A párom nem szereti őket, mindig felidegesíti magát rajta, hogy nem tudja meg végül mi a vége, mik a következmények. És ez most nálam is egy picit betette a kaput. Sokkal jobban élveztem volna, ha van egy konkrétabb lezárása ennek a történetnek. Ettől függetlenül a tátgyalásos részek átjöttek. Imádom nézni, olvasni, hallgatni, ahogy az ügyvédek szívatják egymást.
Mindettől függetlenül meg fogom nézni a sorit. Remélhetőleg, sikerült úgy megcsinálni, hogy még izgalmasabb legyen. Ha másért nem, Amerika kapitány miatt mindenképp! :P

Viktória_Erdei P>!
William Landay: Jacob védelmében

A sorozatot már láttam és imádtam, főleg persze Chris Evans miatt. Most a könyvön volt a sor. Jó pár dolgot változtattak, de még így is tetszett. A sorozatban én jobban éreztem Laurie vívódását, hogy most higgyen-e a fiának, vagy sem. Azt hittem, hogy a könyv végére tudni fogom, hogy Jacob bűnös-e vagy ártatlan, de mégsem derült ki. Emiatt kicsit szomorú vagyok. Sok könyvadaptációt láttam már, de azt kell, hogy mondjam, itt a sorozat sokkal jobb volt, mint a könyv.

GytAnett>!
William Landay: Jacob védelmében

Közös olvasáshoz került kiválasztásra ez a könyv. Érdekes volt a fülszöveg, úgy döntöttünk, hogy jöjjön. Viszont az oldalszámot nem néztem, ezért nagyon meglepődtem, amikor kihoztam a könyvtárból, hogy ez egy vaskosabb kötet. A nagy terjedelmű könyveket szinte mindig fenntartással kezelem, mert ha nem tetszik a történet, én akkor is végigolvasok minden regényt. Hosszúaknál ez már azért szenvedősebb. :D
Húztam, halasztottam már egy ideje. Amikor elkezdtem, 20-30 oldal után félre is tettem, és belekezdtem egy másik könyvbe. Aztán szépen lassan haladtam, és lassan, de biztosan bontakozott ki a történet is.
Eléggé lassú víz partot mos stílusú a könyv. Azoknak abszolút nem is ajánlom, akik nem szeretik az ilyet, akik jobban kedvelik a gyors, izgalmas, cselekményekben dús regényeket. Bevallom őszintén, el bírtam volna viselni, ha egy kicsit rövidebb lett volna. Vagy ha kevesebb lett volna benne a leírás. Ezeknél egy kicsit lassabban haladtam, azonban a párbeszédes részeknél csak úgy pörögtek az oldalak. Alapvetően nem kedvelem a rengeteg leírás, viszont itt mégsem volt rossz. Ezeknek köszönhetően a könyvet végigkísérte egyfajta nyomasztó hangulat. De a rengeteg kérdés is. Alig vártam, hogy válaszokat kapjak rá. Soha nem csinálok ilyet, de most beleolvastam a végébe (jól el is spoilereztem magamnak a legvégét…), mert annyira érdekelt már, hogy hogyan végződik, de valahogy soha nem akartam odaérni. :D Meglepett, hogy az apa szemszögéből íródott a történet. A fülszöveg alapján azt hittem, hogy Jacob meséli majd el nekünk, hogy ő hogyan élte át, hogy meggyanúsították. (Hozzátenném, kb. 100-150 oldalt el kellett ahhoz olvasni, hogy eljussak odáig, hogy megvádolták a gyilkossággal…) Azonban így, hogy az apa mesélte el a család kálváriáját, teljesen hihetőnek hangzott. Komolyan mondom, elgondolkodtam azon, hogy nem az író élte-e át mindezt, annyira el lehetett hinni az egészet. Elég jól átjöttek az érzelmek: a bizonytalanság, a kétségbeesés, a kitartás.
A vége az tényleg nagyon meglepő volt. Nem is igazán értettem ezt a befejezést, bár spoiler
Meg zavart, hogy nem tudtuk meg, hogy tényleg spoiler, de talán ettől lett teljes a mű. spoiler
Igazából azoknak ajánlom, akik szeretik a lassabb lefolyású könyveket, akik szeretnek elmélyedni benne. Mert amúgy valahol izgalmas. Csak nem az a fajta izgalom, amihez mostanában, ebben a felgyorsult világban hozzá vagyunk szokva. :)

4 hozzászólás
tmezo P>!
William Landay: Jacob védelmében

Hű, hát ez döbbenetes volt. Nagyon tetszett, nagyon érdekes volt a téma, a tárgyalás és a vizsgálat levezetése. Izgalmas volt végig, és ugyanakkor felkavaró és szomorú is. Sokszor belegondoltam abba, hogy megy tönkre Jacob családja és az ő élete ebben a történetben.
A karakterek iszonyú jók voltak. Andy a végsőkig kitartó apa, és Laurie az anya, aki mindenkinél jobban ismeri a fiát születése óta. Érdekes párosítás, végig az járt a fejemben melyiküknek van igaza Jacobbal kapcsolatban.
A történet titokzatos volt, lekötötte a figyelmemet, agyaltam. Sokféle végkifejletet elképzeltem, és azt hiszem végül nem tévedtem.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

tmezo P>!

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor már nem a szüleink gyerekei vagyunk, hanem a gyerekeink szülei.

91. oldal

2 hozzászólás
tmezo P>!

– Meddig vagy hajlandó elmenni érte?
– A pokolba és vissza.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
tmezo P>!

A szenvedés megedzi a lelket.

476. oldal, 37. fejezet - Utózöngék

Kapcsolódó szócikkek: szenvedés
tmezo P>!

Tulajdonképpen bármit meg lehet szokni. Ami az egyik nap még lesújtó, elviselhetetlen és felháborító, az idővel hétköznapivá, jelentéktelenné szelídül.

485. oldal, 39. fejezet - Paradicsom

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
hcs23>!

– Mi van?
– Semmi.
– Mit bámulsz?
– A feleségem vagy. Bármikor megbámulhatlak.
– Ez a szabály?
– Igen. Szabadon bámulhatlak, fixírozhatlak, stírölhetlek, amikor csak akarom. Nekem elhiheted. Ügyvéd vagyok.

cassiesdream>!

Egy hosszú élet során harminc-harmincötezer napot kell túlélnünk, de csak néhány tucat van közöttük, ami igazán Számít, amikor Valami Emlékezetes Történik. A maradék – az életünk zömét kitevő több tízezer nap – jelentéktelen, rutinszerű, monoton. Gyorsan letudjuk, és rögtön el is felejtjük. Amikor visszagondolunk az életünkre, hajlamosak vagyunk elsiklani a számok fölött. Csak a szépre emlékezünk, a többit pedig elfelejtjük. Takaros kis történetekbe rendezzük hosszú, parttalan életünket, …

471. oldal

tmezo P>!

A méltóságában sértett ember mindig bosszúért liheg.

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber
Nettaa0316 P>!

– […] Minél görcsösebben próbálsz úgy tenni, mintha minden rendben lenne, annál többször jut eszembe, mennyire nincs rendben semmi.

195. oldal, 13. fejezet - 179 nap

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Michael Barber
hcs23>!

– Most pedig ismerd el, hogy nincs igazad!
– Nincs igazam?
– Ismerd el, hogy nincs igazad! Most akarod vagy sem?
– Hm. Először tisztázzuk, ha elismerem, hogy nincs igazam, együtt tölthetek egy szenvedélyes éjszakát egy gyönyörű nővel.
– Azt nem mondtam, hogy szenvedélyes lesz. Csak a szokásos.
– Értem, szóval, ha elismerem, hogy nincs igazam, együtt tölthetem az éjszakát egy gyönyörű nővel, aki egyáltalán nem lesz szenvedélyes, de azért ismer egy-két trükköt. Erről van szó?
– Ismer egy-két trükköt?
– Egy-két fantasztikus trükköt.
– Igen, ügyvéd úr, erről van szó.
A saját éjjeliszekrényemen billegő színes magazinkupac tetejére tettem a könyvemet, McCullough Truman-életrajzát, és lekapcsoltam a lámpát.
– Akkor inkább hagyjuk. Igazam van.
– Mindegy. Azt mondtad, gyönyörű vagyok. Én nyertem.

Nettaa0316 P>!

[…] vannak a halálosnál is végzetesebb sebek, amelyek […] nemhogy gyógyíthatatlanok, hanem egyenesen értelmezhetetlenek is.

504. oldal, 40. fejezet - Nincs menekvés

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Barber

Hasonló könyvek címkék alapján

Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Karin Slaughter: Apja lánya
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Broken Dolls – Tönkretett babácskák
Steve Cavanagh: Tizenhárom
J.D. Barker: A negyedik majom
Linda Castillo: A halál szava
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Stephen King: A remény rabjai
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Julie James: A hamis partner