Skavenvadász (Warhammer: Felix és Gotrek 2.) 64 csillagozás

William King: Skavenvadász

Gortek és Felix visszatér a történetfolyam második részében. Ezúttal Nuln városában csapnak össze a káosz erőivel, a Birodalom eltörlésére, és az emberi faj kiirtására törő patkányemberekkel. A Thanquol szürkelátnok által vezetett skavenek a város alatti csatornarendszerben várják, hogy megindíthassák támadásukat az emberek ellen. Ilyen hatalmas sereg ellen vajon mit tehet a két harcedzett kalandor?

Eredeti megjelenés éve: 1999

Szukits, Szeged, 2006
330 oldal · ISBN: 9634971016 · Fordította: Szántai Zsolt

Gotrek Gurnisson · Felix Jaeger

Dave_Bowman>!
William King: Skavenvadász

Rendkívül szórakoztató a sorozat második kötete, köszönhetően a skaveneknek, akik valami hihetetlenül vicces balfékek. Gyakorlatilag minden cselekedetük balul sül el, többnyire vicces/groteszk módon. Egyedül vezérük Thanquol ér valamit, ő próbál egy sereget toborozni, amely Nuln városát foglalná el, természetesen patkányokhoz méltóan a csatornarendszerből kiindulva. Felixék eközben épp a csatornaőrségben tevékenykednek, tehát a skavenekkel gyorsan összeakadnak. A regényben tulajdonképpen bemutatnak minden skaven klánt, amelyek különböző módszerekkel próbálják elfoglalni a várost. A legbénábbak – és egyben a kedvenceim – az orgyilkos csapat a bélfutászok (zseniális név!), akik vezetője Chang Squik a fantasy történelem egyik legnagyobb lúzere. Egy fekete pontot a fordításnak viszont beírok: a skaveneknél stormvermin marhára nem viharsárkányt jelent…

A regény szerintem zseniálisan bemutatja a káoszimádó skavenek fordított világát. Gotrekékről olyan sok újat nem tudhatunk meg, azon kívül, hogy természetesen legyőzhetetlenek. A törpe egyébként ebben a részben tényleg csak mint halálosztó szerepel, a róluk szóló részek inkább Felixszel foglalkoznak.

A színvonal az első részhez képest nem csökkent, várom a következő részt!

WT14>!
William King: Skavenvadász

Miután hónapokig nyüstöltem a zseniális Total War: Warhammer II játékot, nem volt kicsi a lelkesedésem, mikor megtudtam, hogy van magyarul elérhető könyvsorozat is, ami ugyanebben a világban játszódik. Egy átlagos fantasy-rajongónak ezek a könyvek talán nem annyira extrák, ez látszik az értékeléseken is, de aki hozzám hasonlóan megismerte és megszerette a Warhammer lore-t, annak szinte biztosan tetszeni fognak. A skavenek hasonlóan sunyik, gyávák, és mellette viccesek a játékban is, mint itt, nem egyszer meg kellett szenvednem ellenük a hadjáratok során. :D
Kíváncsi vagyok a többi részre is, így van egy olyan érzésem, hogy még egy darabig megtalálható leszek az Óvilág tájain barangolva.

William King: Skavenvadász

Az első Warhammer könyv amit volt szerencsém elolvasni. igen érdekes a két főhős kialakítása, mert bár Felix a főszereplő, de mégis csak egy szócső, aki elmeséli a valódi főszereplő Gotrek nagy kalandját. Gotrek pedig annak ellenére, hogy valójában ő a címszereplő, sokkal inkább csak a henteléseknél kap szerepet. Aki a fantasy műfajtól magas röptű filozófiai eszmefuttatásokat vár annak inkább Salvatore vagy Tolkien művei valók, ha pedig széplelkű érzelgős hősöket vár, akkor inkább vegyen kézbe valami mostanában divatos vámpíros romantikus cuccot. De akkor mit tud a Skavenvadász? Nagyon egyszerű. Tökéletesen adja vissza a Warhammer játékban megismert világot és annak hangulatát. A Skavenek pont olyanok amilyeneknek lenniük kell. Egyszerű történetszál és egyszerű karakter leírások mellett sokkal inkább a szükséges mennyiségű trancsírozásra fordít figyelmet, no nem eltúlozva, így aki arra számít, hogy a könyv olvasása közben térdig fog gázolni a kiontott belekben az csalódni fog. A Skavenvadász pont az, ami a játék is volt. Egy megunhatatlan könnyed és szórakoztató könyv ami nem akarja komolyan venni magát. Szinte le sem tudtam tenni amíg a végére nem jutottam.

William King: Skavenvadász

Tetszik ez a trollvadászos, becsületből addig gyilkolós, amíg meg nem halós ötlet. Számomra tökéletes kikapcsolódást nyújtott… semmi mély, rejtett mondani való, csak a „csapjunk bele a lecsóba”. Attól függetlenül, hogy egy véres káosz az egész, még vicces is, úgyhogy engem második olvasásra is teljesen megvett.

Uhtred>!
William King: Skavenvadász

Jobban tetszett mint az előző rész, mozgalmasabb volt.

grey_heretic>!
William King: Skavenvadász

Mit mondhatnék? Szeretem a skaveneket. Véleményem szerint ők a warhammer univerzum legszórakosztatóbb antagonistái (na jó, a green skin-t is bírom, ú-ú meg a beastman-eket…).

Balázs_Erőss>!

Heinz szerint nem tesz jót az ember egészségének, ha magára haragít egy varázslót.

Adruzs>!

– Talán nem mindegyik skaven ellenség. Lehet, hogy vannak köztük olyanok, akik segíteni akarnak nekünk.
– Az is lehet, hogy a nagyanyám elf volt.

Hush_Campo>!

– Ti emberek még sosem főztetek olyan italt, amitől egy törpe igazán berúgna!

– Nem látszik biztonságosnak […]
Gotrek arca úgy rándult meg, mintha személyes sértést vágtak volna a fejéhez.
– Ostobaság! – mondta. – Ezeket a járatokat törpék építették, már vagy ezer éve. Ez Khazalid munka. Az örökkévalóságig állni fog! – Hogy bebizonyítsa igazát, öklével a falba csapott. Sajnos, az egyik faragott szörnypofa éppen ezt a pillanatot választotta ki arra, hogy leugorjon a falról. A trollvadász oldalra ugrott, hogy elkerülje a feléje zuhanó súlyos kődarabot. – Persze –, folytatta emberek is részt vettek a munkában.

Kapcsolódó szócikkek: Gotrek Gurnisson · Gotrek Gurnisson
Hush_Campo>!

– És mi van, ha a skavenek megint gázbombákkal támadnak ránk? – kérdezte Felix.
– Ne aggódj. Gotrek pompás csatornaharcos. Elmondta, mit kell tennünk.
– Valóban?
– Igen. Ráhugyozunk a kendőnkre, és azon keresztül veszünk levegőt. Nem jut át rajta a gáz.
– Sejtettem, hogy valami ilyesmit fogok hallani

sophie92>!

-Mondd csak, Felix, nem vagy te féltékeny?
-Nem, hogy lennék? – mormolta Felix, de arra gondol, milyen csodálatosak a nők, ösztönösen megéreznek bizonyos dolgokat.

Kapcsolódó szócikkek: Felix Jaeger
péter86>!

„Nem lehet normális dolognak nevezni, ha az ember arra készül, hogy egy törpe társaságában betör a városi temetőbe……”

189. oldal, A kórság Szerzetesei

péter86>!

„Itt-ott fekete rózsák illatoztak a cserepekben. Édeskés illatuk szédítően erős volt. Néhol leveleket, és az élők által a holtaknak hozott ajándékokat lehetett látni. Mindenből sugárzott a szomorúság, a gyász, és ezek az érzések Felixben furcsa elegyet alkottak a félelemmel. A kertben minden az élet rövidségére és hiábavalóságára emlékeztetett. Nem számít, hogy az ember milyen sikeres, milyen gazdag, milyen jó, előbb-utóbb éppúgy a sírba kerül, mint a bukottak, a szegények, a rosszak. Mindenki… Felix tudta, rá is ez a sors vár. Kezdte megérteni, hogy a trollvadász miért szeretné elérni, hogy emlékezzenek rá.
Az élet homokba írt szó – gondolta –, amit az első szél elfúj…”

192-193. oldal, A kórság szerzetesei

Hush_Campo>!

Ez a különbség a Birodalom nemesei és alattvalóik között – gondolta Felix. Ez a rakodómunkás addig fog dolgozni azért az alamizsnáért, amit a Jaeger-család fizet neki, míg végül orra esik és meghal. A nemesek hasonlóképpen, szintén halálukig élnek az élvezeteknek, és soha, egyszer sem emelik fel a kezüket, hogy valami becsületes munkát végezzenek. Felix időnként nagyon is egyet tudott érteni a forradalmárokkal, akik a Birodalom területén, a lázadás szükségességéről szónokoltak.

Hippoforaccus>!

Egy kis fekete patkány szaladt végig a helyiség menyezeti gerendáin. Felix, amikor először meglátta a szobát, aminek csupán egyetlen ablaka volt, abban reménykedett, hogy itt nem élnek patkányok, amelyek az Újnegyed valamennyi épületébe beköltöztek. Azzal ámította magát, hogy a rágcsálók szívrohamot kapnának, ha meg kellene mászniuk ezt a rengeteg lépcsőt.

Warhammer: Felix és Gotrek sorozat · Összehasonlítás