Akkor ​és ott 4 csillagozás

William Humphrey: Akkor és ott

Az ​akkor: a század harmadik évtizedének első évei. Az ott: Texas, Oklahoma, Arkansas, amerre a Red River folyik. Amerika szíve. A nagy válság idején vagyunk. Nemcsak a természet szeszélye, a porviharok, tornádók, a szikkasztó aszályok sújtják a gyapottermelő farmereket, hanem a gazdasági élet csődje is: az állam azért fizet nekik, hogy ne dolgozzanak, födjüket ne műveljék, s a túltermeléssel ne terheljék a piacot. De olaj után is kutatnak a vörös földben, s akinek a birtokán felszínre tör a folyékony arany, egyszeriben gazdag ember lesz.
A kiszolgáltatott kisemberek hagyományos életformájának, erkölcsi világának átalakulásáról szólnak ezek az elbeszélések. Arról a talajvesztésről, amely a gazdasági válság és az olajcsoda nyomában járt ezen a vidéken.
William Humphrey, a neves amerikai író a felnőtt ember nosztalgiájával tekint vissza ifjúkorára, szülőhelyére, s idézi fel gyengéd humorral, finom érzelmességgel mindazt, ami akkor és ott történt. Az anekdotikus hangnem, a… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1975
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 963070109X · Fordította: Cs. Lukács Éva, Dévényi György, Horváth László, Tolnai Klára, Zentai Éva

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

fareszgood>!
William Humphrey: Akkor és ott

Nagyon jó könyv a szegénységről, a hirtelen meggazdagodásról, a pénztől várt boldogságról.

Kiss_Olivér>!
William Humphrey: Akkor és ott

Érthetetlen módon alulértékelt (underrated) író, tele a nagy múltszázadbeli világválság idejében játszódó novellákkal; gengszterekről, hirtelen meggazdagodó korábban egyzserű paraszti sorban sinylődő újdonsült olajkút-tulajdonosokról, mutatványosokról, szélhámosokról, megannyi kisemberről, akik különbek, nagyobbak akartak lenni, mert ezt diktálta nekik az amerikai álom, vagy éppenséggel a saját túlélésük érdekében sodródtak bele különféle kényszerhelyzetekbe, hogy hazárdírozniuk kelljen. Egy kicsit a XIX. század is érezhető még benne, de méginkább a nagy XX. század amint rátör féktelen robajjal, fenevad módjára, mint egy szökőár a vidéki amerikai kisvárosokra, szanaszét dobálva az embereket a világba, hogy majd a nyakukat szegik. A kérdés csak az, és ez lehet az író mellőzésének az oka is, hogy mi késztet egy írót arra hogy a beatkorszak kellős közepében kizárólag a 2. világháborút megelőző időszakról szóljanak az írásai, egy lényegében letűnt világról, miközben Kerouac már garázdálkodik és Ginsberg is éppen teleüvölti Brooklynt és Manhattant mindenféle vizionárius imaginációkkal…


Hasonló könyvek címkék alapján

William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat
Jack London: Országúton
Mario Puzo: A Keresztapa
Marie Lu: Champion – Bajnok
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Cormac McCarthy: Átkelés