Carnacki ​the Ghost-Finder 2 csillagozás

William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Detective stories in which the great Thomas Carnacki investigates the supernatural using scientific tools, such as photography, and tools that are augmented by theories of the supernatural, such as the electric pentacle, which uses vacuum tubes to repel supernatural forces.

Eredeti megjelenés éve: 1913

>!
Wordsworth, Ware, 2007
puhatáblás · ISBN: 9781840225297
>!
Sphere, London, 1980
ISBN: 9780722146156
>!
242 oldal

Kiemelt értékelések

Noro >!
William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder

A könyvben szereplő kilenc írás a késő viktoriánus kísértethistóriák és a korai XX. századi detektívtörténetek összeházasításából született. Carnacki egy „okkult nyomozó” – Van Helsinget leszámítva talán az első a fantasztikus irodalomban – aki egyaránt képes leleplezni a misztikummal szélhámoskodókat és elűzni a valódi kísérteteket. (A Deltavision fórumán utaltak rá, hogy a gyűjtemény a Mesterművek sorozatban megjelenhet magyarul.)

A szerző felépített főhősének egy sajátos előadói stílust – Carnacki a történeteket mindig E/1-ben adja elő, baráti társaságban elmesélve őket – , jellegzetes szófordulatokkal és következetesen használt stílusjegyekkel. Történeteiben talán túl nagy hangsúlyt fektet a lényegtelen események alapos ismertetésére, és ez időnként vontatottá teszi az írásait, illetve túlságosan is épít arra, amit „megmagyarázhatatlan rettegésnek” nevezhetnénk – ezt azonban nem igazán sikerült átéreznem. Az első három novellában ezen kívül a nyomozás szinte ugyanúgy zajlott le, csak a csattanó volt más és más. A későbbiekben szerencsére már jóval változatosabbak voltak a történetek. Ha annyira nem is félelmetesek, de kifejezetten izgalmasak voltak a The Horse of the Invisible, a The Searcher of the End House és a The Hog című írások. Érdemes még megemlíteni, hogy Hodgson képes a végsőkig titokban tartani, hogy az adott történetnek vajon természetfeletti megoldása lesz-e, vagy sem, és ezzel még az unalmasabb novellák végét is mindig feldobja.

2 hozzászólás
Holdranéző P>!
William Hope Hodgson: Carnacki the Ghost-Finder

Hadd legyek most őszinte: nagyon régóta agonizálok már ez az értékelés fölött, de nehezen jönnek a szavak. Amióta befejeztem az olvasást, próbálok kilátni a szemem előtt neonbetűkkel villogó „MÉGMÉGMÉGMÉGMÉG” felirat mögül, szóval nem tudom, fogok-e tudni erről a kötetről összefüggően írni.
Olyan volt számomra ez a kilenc novella, mintha William Hope Hodgson valahogy belelátott volna a fejembe, előásta volna onnan az összes kedvenc horrorkoncepciómat, és egy csokorba kötve ezüsttálcán átnyújtotta volna nekem. Nagyon szeretem az okkult detektíveket, és eléggé hiányolom őket a kortárs horrorirodalomból (nem mondom, hogy kihaltak a műfajból, de a legtöbb Anita Blake és Harry Dresden inkább a fantasy környékén tanyázik), szóval már alapból boldogan fogtam neki a kötetnek – aztán egyre inkább szélesedett a meglepett vigyor az arcomon, ahogy Hodgson fogta a misztikus-nyomozós alapötletet, megfejelte tömény atmoszférával, változatos rejtélyekkel (csalóktól igazi szellemeken és régi családi átkokon át túlvilági szörnyetegekig van itt minden), és rádobott annyi kozmikus horrort, mint a fél Lovecraft-életmű. Ezért az élményért cserébe még a kisebb-nagyobb problémákat is hajlandó vagyok elnézni a novelláknak. Igaz, hogy nem bántam volna, ha a szereplők egy krétarajznál kicsit komplexebb jellemábrázolást kapnak, vagy ha egy-két novellának kidolgozottabb befejezése van (khm-The Haunted Jarvee-khm) – de így is elképesztően hangulatos és kellemesen hátborzongató olvasmány volt.
Röviden, tömören: MÉGMÉGMÉGMÉGMÉG.


Népszerű idézetek

Noro >!

I am as big a skeptic concerning the truth of ghost tales as any man you are likely to meet; only I am what I might term an unprejudiced skeptic. I am not given to either believing or disbelieving things ‘on principle,’ as I have found many idiots prone to be, and what is more, some of them not ashamed to boast of the insane fact.

The Thing Invisible (1912)


Hasonló könyvek címkék alapján

Algernon Blackwood: Best Ghost Stories of Algernon Blackwood
Aleister Crowley: The Drug and Other Stories
Edgar Allan Poe: Selected Stories
Edgar Allan Poe: Complete Stories and Poems of Edgar Allan Poe
Robert W. Chambers: The King in Yellow
Anthony Horowitz: Horowitz Horror
Daphne du Maurier: The Birds and other stories
Daphne du Maurier: Don't Look Now
John Joseph Adams (szerk.): The Improbable Adventures of Sherlock Holmes
Neil Gaiman: Fragile Things