Maraton ​életre-halálra (Maraton életre-halálra 1.) 36 csillagozás

William Goldman: Maraton életre-halálra William Goldman: Maraton életre-halálra

BABE, a Columbia Egyetem szépreményű aspiránsa, tanulmányai mellett csak arra hajt, hogy Nurminál is nagyobb futó váljék belőle. SCYLLA, a titkosügynök hideg fejjel végzi munkáját. Erejére és eszére nagy szüksége van, hiszen profi gyilkosokkal kell megküzdenie, a legkülönbözőbb, váratlan helyzetekben. SZELL, a haláltáborokban kegyetlenkedéseiről ismert náci fogorvos ugyan évekig Dél-Amerikában bujkált, de most kénytelen New Yorkba jönni. Mi a kapcsolat a három férfi és hármuk sorsa között? Miért kell a legyőzhetetlennek hitt Scyllának meghalnia? Hogyan kerül a tudósjelölt az egykori náci kezei közé, és ennek mi a célja az embertelen kínzásokkal? A válaszok ebben a végig roppant izgalmas, fordulatokban gazdag, eredetien szellemes regényben olvashatók. A regényből készült filmet John Schlesinger rendezte, a főszereplők között olyan sztárok vannak, mint Dustin Hoffman, Roy Scheider, Laurence Olivier.

Eredeti cím: Marathon Man

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Európa, Budapest, 2004
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630775522 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Montázs, Budapest, 1992
278 oldal · ISBN: 9637821074 · Fordította: Wertheimer Gábor

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Christian Szell · fogorvos · Henry "Doc" Levy / Scylla · Thomas Babington "Babe" Levy


Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

nyolcadikutas P>!
William Goldman: Maraton életre-halálra

Ha Sir Laurence Oliviert látom magam előtt fogfúróval a kezében, amint megkérdezi: – Biztonságos?.. Biztonságos? – szinte feláll a hátamon a szőr. Örök becsű darab!

Chöpp >!
William Goldman: Maraton életre-halálra

Ez aztán nem volt semmi! Ritka az olyan regény, ami ennyi meglepetést okoz.! Sosem tudtam, mi fog történni a következő oldalon, és kiről derül ki egy gyökeresen ellentétes dolog.
Még nem láttam a filmet, de ez után biztos, hogy megnézem. Goldman stílusa remek! A film biztos nem tudja visszaadni a szereplők (főleg Babe) remek monológjait!
Rengeteget kuncogtam, gyakran fel is nevettem (parkban, iskolában); egyszóval élmény volt.

Almost_Zed>!
William Goldman: Maraton életre-halálra

A könyv második felében indulnak be igazán az események. Addig sem rossz, de a felétől érdemel igazán 4 csillagot.
Kétségtelenül a leghíresebb jelenete az a bizonyos vallatás: egy kicsit túlságosan beleéltem magam is Babe helyzetébe.

4 hozzászólás
mokus75>!
William Goldman: Maraton életre-halálra

Nehezen indult be, majdnem abba is hagytam de azt hirtelen nagyon lüktető lett és felgyorsultak az események. Azt gondoltam több szó lesz benne a futásról és a végén is így dől el a játszma. Féltettem a srácot. Az a fogorvosos rész az nagyon brutális.

mate55>!
William Goldman: Maraton életre-halálra

Hosszú évek óta vártam erre az élményre, kíváncsi voltam milyen a könyv a film után.Volt bennem egy kis félelem, hogy nem szolgál majd sok újdonsággal. De nem így történt.Olyan sodró lendülettel, olyan izgalmasan ír az író, hogy az olvasó körül teljesen megszűnik a külvilág, elvarázsolja a mondatokból áradó feszültség.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

– Remélem mindannyian kibuknak majd- kezdte Biesenthal.
A kijelentéstől egy pillanatra mindenkinek elfogyott a levegője a teremben.
Biesenthal élvezte szavainak hatását. Helyet foglalt az asztal mögött, és keresztbe tette jól vasalt nadrágba bújtatott lábát. – Világszerte hiány van a természeti erőforrásokban – folytatta. – Hiány van a belélegezhető levegőből. Sajnálatos módon még a bordeaux-i vörösborból is hiány van. De történészekből nincs hiány. Futószalagon gyártjuk itt a magukfajta embereket, és maguk mindannyian ragyogó képességekkel vannak megáldva. Azt mondom: találjanak maguknak más területen valami ártalmatlan munkát. Használják a feneküket. Küszködjék magukat keresztül az élet viharain. Az egyetemek anyagi okok miatt foglalkoznak magukkal, és amíg meg tudják fizetni a tandíjat, én megkapom a fizetésemet. Ezt nevezik haladásnak; a doktorátusok gyártása az haladás. Nos, én azt mondom: „Fojtsuk el a haladásnak ilyenfajta igényét”…

43-44. oldal

Chöpp >!

Sokan attól tartanak, hogy esetleg zavarják a tanáraikat, amikor felkeresik őket. Hadd biztosítsam önöket arról, hogy az én esetemben ez tökéletesen igaz: valóban zavarnak, ezért kérem, olyan ritkán jöjjenek, amilyen ritkán csak lehet. {Biesenthal}

3 hozzászólás
Chöpp >!

Az élet roppant egyszerű lehet, ha mi is úgy akarjuk.

183. oldal

Almost_Zed>!

A fogorvosok általában rémisztőek, teljesen mindegy, hogy mennyi zene szól a rendelőben, vagy hogy hány Novocain injekciót ajánlanak fel a betegnek. Az egész roppant kezdetleges. Nem pusztán a fájdalomról van itt szó.
A fogorvos egyenlő a rémülettel, csakúgy mint a Psychó-ban a zuhanyozós jelenet is egyenlő a rémülettel. Van valami megmagyarázhatatlanul félelmetes abban, hogy az ember elhúzott függöny mögött zuhanyozik, és ugyanez a helyzet a fogorvosokkal is. Nem lehet tudni, hogy mi történik a következő pillanatban.

197. oldal (Európa Könyvkiadó, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: fogorvos
5 hozzászólás
Chöpp >!

…úgy akarok meghalni, hogy van mellettem valaki, aki szeret.
Tessék. Kimondta, elismerte. Olyan szörnyű nagy kívánság ez? Szép halál, nagy kérés ez az élettől?
Valószínűleg igen. {Scylla}

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry "Doc" Levy / Scylla
Chöpp >!

A lány még dohányzott egy darabig, túl mélyre szívta le a füstöt. – Maga Scylla? – kérdezte végül.
Scylla nem válaszolt, csak bólintott.
– Azt hittem, hogy maga nő.
Én meg azt hittem, hogy maga férfi, mondta Scylla majdnem; ez teljesen igaz is volt, ezért természetesen nem mondta ki. Nem szólt semmit.
– Scylla nem egy torzszülött nő volt?
– Scylla egy szikla volt. Egy örvény közelében lévő szikla. Az örvényt Charybdisnek hívták.
– És maga tényleg az? Egy szikla?
Igen, az volt. Amikor jó formában volt, akkor mindenképpen.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry "Doc" Levy / Scylla
SDániel P>!

[…] ha nem tanulunk a múlt hibáiból, újra elkövetjük őket.

293. oldal

Chöpp >!

– Miért nem mondta meg, hogy kitől való az idézet?
Látszott az arcán, hogy tudja a választ.
– Meg voltam ijedve.
Biesenthal bólintott. – Sikerül megrémisztenem az embereket; évek óta dolgozom azon, hogy elérjem ezt a hatást. A kisebbik lányom Ebenezernek hív.

69. oldal

SDániel P>!

Levy egyedül ült a könyvtár sarkában, és egy dolgozathoz gyűjtött anyagot: Amerika 1875-ben. Tulajdonképpen nem a pontos dátum volt a fontos; a pontos dátum pusztán hulladék. Levy apja ezt írta valahol: ¸¸A pedáns embernek a dátum bálványként tisztelendő istenség, de az igazi történész számára pusztán elhanyagolható részlet, mellékkörülmény, kézenfekvő emlékeztető, semmi több. Nem azt kérdezzük a Titanic túlélőjétől: – Na lássuk csak, mikor is történt? –, hanem azt, hogy: – Milyen volt? Hogyan *érezte* magát? – A történész munkája tehát: érzékelhetővé tenni a múltat a jelennek; érzelmileg involválni bennünket, azaz azokat, akik még nem éltek akkor. És megértetni velük az eseményeket."

66. oldal, Első rész - Babe, 5.

SDániel P>!

– Mindannyian elfogadtuk a félelem létezését, még akkor is, ha győztünk. Akinek volt egy kis esze közülünk, résen volt. Ha az ember egyszer elfeledkezik a félelemről, nem számol a váratlannal, és innen már csak rövid út vezet a sírhoz.

138-139. oldal, Második rész - Doc, 16.

Kapcsolódó szócikkek: félelem · történelem

A sorozat következő kötete

Maraton életre-halálra sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Don Winslow: A kartell
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
J. D. Robb: Halálos menekülés
Mario Puzo: A Keresztapa
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Jim Butcher: Palástforgató
Karen Rose: Érints meg