A ​Legyek Ura 2549 csillagozás

William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura William Golding: A Legyek Ura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy csapatnyi angol kamasz, akinek repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigetre, nekilát, hogy Robinsonként megpróbálja újrateremteni a civilizációt. A fiúk testületeket választanak, törvényeket hoznak, igyekeznek ésszerűen berendezni életüket, ahogyan a brit gyarmatosító szellemet dicsőítő kalandregényekben szokás. A Legyek Urának azonban más a végkifejlete: ezek az alig tizenéves gyerekek fokozatosan elvadulnak, lehámlik róluk a civilizációs máz, és immár nem komiszak, hanem gonoszak, ölni is képesek, és félelmükben csinálnak maguknak istent, aki megfelel démonikus mivoltuknak: a Legyek Urát. Azt teszik, önmaguktól, saját bensőjüktől vezérelve, amit ez a század tett a legszörnyűségesebb időszakaiban.
William Golding, akit 1983-ban életművéért Nobel-díjjal jutalmaztak, regényében korunk alapélményét dramatizálja megrázó lélektani és gondolati hitellel. A Legyek Ura (1954) méltán számít a mai angol irodalom egyik klasszikus alkotásának

Eredeti megjelenés éve: 1954

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · 100 Könyv Európa · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2023
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635047598 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635045235 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2019
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058380 · Fordította: Gy. Horváth László

26 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Simon · Ralph · Jack Merridew · Röfi


Kedvencelte 334

Most olvassa 111

Várólistára tette 940

Kívánságlistára tette 674

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
William Golding: A Legyek Ura

@Edmond kihívására olvastam el a könyvet úgy, hogy előtte semmilyen információm nem volt a történetről. Még fülszöveget sem olvastam szándékosan. Ráadásul a mű keletkezése éppen a szüleim születési dátumával esik egybe, szóval nem egy mai darab. :)
Nagyon elgondolkodtató könyv. Fiúk egy csoportja egy szigeten reked, ahol magunknak kell megteremteniük az életbenmaradáshoz szükséges állapotot. Kik lesznek a hangadók? Kik mondják meg mit kell csinálni? Mi lesz a fontosabb, a füstjelzés vagy a húsevés? Hogy lehet feldolgozni ilyen fiatalon egy ilyen szélsőséges helyzetet? Képesek lesznek fenntartani egy egészséges egyensúlyt? Vagy egy idő után nem tudják már kezelni a kialakuló konfliktusokat? Ki is a Legyek Ura? Számtalan izgalmas helyzet adódik ebben a rövidke történetben, amely újra és újra elgondolkodtatott. Nem kérdés, hogy ez egy alapmű, amit egyszer mindenkinek el kell olvasnia.

>!
Európa, Budapest, 2019
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058380 · Fordította: Gy. Horváth László
8 hozzászólás
Chöpp P>!
William Golding: A Legyek Ura

Tudom ám jól, hogy miért nem akartam elolvasni. Itt ül a mellemen olyan súllyal, hogy alig tudok lélegezni.
Belefogtam egy alkalommal, de (talán tudatalatti félelemből eredően) fenn hagytam a vonaton, pedig soha semmit sem hagytam még fönn tömegközlekedési járművön. Semmit! De hogy épp egy könyvet?! Ezért tudok csakis arra gondolni, hogy nem, nem, nem akartam elolvasni. Nagyon nem akartam. Láttam a filmeket, de nem tudtak felkészíteni az eredeti műre. Számomra az olvasás mindig jóval többet ad, mint bármely más alkotás, feldolgozás. Semmi sincs, ami akkora befolyásoló erővel bírna bennem, mint a könyv, amit a saját tempómban, a saját (én és a könyv közös nevezője) taktikám szerint olvasok. Ha nem tetszik, sutba vágom; ha úgy akarom, visszatérek hozzá megint.
Megvettem A Legyek Urát 1994. március 4-én, és azóta felé sem néztem. Megvolt rá az okom. Most pedig egy végzetes döntéseken át vezető többrétegű út vezetett el hozzá. Nagyon hiányzott volna az életemből, ha nem olvasom el, de most nagyon fáj. És még sokáig nagyon fog fájni. A könyv mottójaként – a kilencvenes években még tulajdonosi jegyet, pontos megszerzési időpontot és egynéhány jól irányzott szót, mondatot írtam a könyveimbe – 1994-ben ezt választottam a Golding regényhez: Le a hatalomvággyal!
A mottó ma is védjegyéül szolgál a regénynek és valamilyen szempontból nekem magamnak is.

6 hozzászólás
RosszQtya>!
William Golding: A Legyek Ura

Nehéz erről a könyvről bármit is írni, mert igencsak felkavaró a történet, és itt most nem is igazán arra gondolok, hogy néhány fiúnak milyen szomorú sors jutott. Inkább az a teljes kép, ami kibontakozik a könyv végére, az a leginkább lehangoló. Elgondolkodtató, hogy az erőszak, az anarchia, az uralkodni vágyás tanult viselkedés, vagy velünk született hajlam.
A legrosszabb az egészben, hogy idilli környezetben sem tudunk ezektől megszabadulni, és csak tetézi a dolgot, hogy mindezt gyerekfejjel is megtesszük. Nagyon kíváncsi lennék egy B verzióra, amikor lányok is vannak a csoportban, vajon akkor is így alakultak volna a dolgok?

65 hozzászólás
Bla IP>!
William Golding: A Legyek Ura

Igen értékes mű, méltán érdemli magas nemzetközi elismerését.
A történetet olvasva rá kell döbbennünk, hogy a társadalomban a többi ember nélkül egyedül nehezebben boldogulunk. S nem tehetjük azt, amit akarunk, csak amit a közösség jóváhagy és akar. Időlegesen ugyan lehetnek esztelen kísérletek, amikor megtévesztve manipulálják a társadalmat, a közösséget, de ezek rossz véget érnek…Ma elért civilizációnk értékeit megtartani, becsülni és fejleszteni kell, mert egyébként állati sorba züllünk vissza, s az még gyorsabban hozza el a tragédiákat…

gabiica P>!
William Golding: A Legyek Ura

Nagyon elgondolkodtató könyv. Nem olvastam sem fülszöveget, sem értékelést, mielőtt nekiláttam volna az olvasásnak, így nem is igazán tudtam, hogy mire számítsak.
spoiler
Nehezen lehet feldolgozni, hogy gyerekek, akik még olyan keveset tapasztaltak, ilyen dolgokra képesek. Lehetett sejteni a spoiler, hogy az egésznek nem lesz túl jó vége, hiszen két akaratos vezéregyéniség nem fér meg egy csárdában…

Naiva>!
William Golding: A Legyek Ura

Ez egyszerre volt megdöbbentő, időtálló dráma és valódi tragédia az emberben szunnyadó állatról.
Ez a regény kiválóan rávilágít arra, hogy mihez vezet, amikor megszűnnek az etikai korlátok, nincsenek irányítók, nincsenek szabályok. Illetve a másik véglet is jól érzékelhető, amikor sokfejűségnek is fejetlenség a vége… A jellemtorzulás nagyon jól lett érzékeltetve. A szereplőkkel nehéz azonosulni, vagy szimpatizálni, de talán Röfi (Piggy) lett a kedvenc.
Ezek az intelligens, az alapértékeket tisztelő, egészen jól nevelt, kulturált gyerekek az olvasói szemek láttára veszítik el minden emberi vonásukat az életért folytatott harcukban. spoiler
Végül eluralkodik a totális káosz, az egyetlen cél pedig a túlélés. Ez egy igen elgondolkodtató apokaliptikus rémlátomás társadalmunkról, mely nagyon is valós körülményeket állít fel. Elég csak belegondolni, mi történik, ha a legjobb barátunkat/barátnőnket előrébb léptetik, vagyis hatalmat, felelősséget kap a kezébe civilizált közegben(!) és történetesen a felettesünkké válnak, fölénk emelkednek. Szerintem oda a barátság.

2 hozzászólás
Riszperidon P>!
William Golding: A Legyek Ura

Állatok vagyunk, ennyi. Kegyetlenek. A legrosszabb fajtából valók, mert felsőbbrendűnek tartjuk magunkat, miközben vannak olyan körülmények, ahol nagyon le tudunk alacsonyodni.
Vajon hova juthatunk, ha egy csapat gyereket lepottyantunk egy lakatlan szigetre? Akár ide is, amit a könyv elmesél.
Ha már kiskorúak ámokfutása egy szigeten. Ez a könyv sokkal jobban mellbe vágott, mint a Battle Royale. Kevesebb volt benne a vér és erőszak, de valahogy itt nekem sokkal megrázóbb volt. Régóta szerettem volna elolvasni ezt is, de nem okozott akkora csalódást, mint a fentebb emlegetett regény.
Gyorsan olvasható, nem túl lélekmelengető könyv. Nekem egyedül a végével volt bajom. Kicsit olyan kurtán, furcsán sikeredett.

>!
Európa, Budapest, 2015
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630799935 · Fordította: Gy. Horváth László
9 hozzászólás
stancili1>!
William Golding: A Legyek Ura

Tegyünk ki egy rakás embert a paradicsomban, és azonnal nekiállnak poklot fabrikálni maguknak. Tökmindegy, hogy egy rakás gyerek vagy felnőtt, egy csapat iskolásfiú vagy egy csapat könyvelő, hivatalnok, kőműves vagy pap az alany, a végeredmény ugyanaz.

A regény top10-es, bizonyos.

2 hozzászólás
Linszyy P>!
William Golding: A Legyek Ura

Ez egy nagyon erős klasszikus.
A hangulata eléggé lehozott az életről, de nem csak ez volt nyomasztó. A kisfiúk viselkedése a civilizációtól távol nem egyedi dolog. És ez ebben a hátborzongató. Pillanatok alatt élet-halál harc alakul ki az emberek között egy ilyen helyzetben, állattá alakulunk, elveszítjük emberiességünket a szabályok és a kontroll hiánya miatt.
Nagyon tanulságos könyv, érdemes elolvasni, a végkifejlet is remek. Egyedül a repülőgép-katasztrófa hiányzott nekem belőle, de nyilván nem ez volt a lényeg.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, nagyhatású ez a könyv.
https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Róka>!

[…] az emberek sohasem pontosan olyanok, mint amilyennek elképzeljük őket.

3. fejezet

2 hozzászólás
madárka>!

– Félek, Röfi. Önmagunktól félek.

189. oldal (Európa, 2001.)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Ralph · Röfi
2 hozzászólás
BorsoB>!

Tudom, hogy itt nincs szörny…úgy értem, olyan, ami agyarral, karommal támad…s azt is tudom, hogy itt nincs mitől félni…
Szünetet tartott.
– Hacsak…
Ralph nyugtalanul megmozdult.
– Hacsak…?
– Hacsak az emberektől nem.

Kapcsolódó szócikkek: Ralph · Simon
BZsofi P>!

Nagyon is jól értették már, hogy a leplező maszk mennyire szabadjára engedi az emberi természetben lappangó vadságot.

207. oldal - Tizenegyedik fejezet. A sziklavár.

1 hozzászólás
beaaa93>!

Hirtelen megértette, milyen fárasztó ez az élet, amelyben minden út egy-egy rögtönzés, s az ébrenlét jelentős részét azzal kell töltenie az embernek, hogy a lépteire ügyeljen.

79. oldal

padamak>!

Az a baj, hogy ha az ember vezér, akkor gondolkodnia kell, bölcsnek kell lennie. Megesik, hogy az embernek azonnal határoznia kell. Határoznia és gondolkodnia kell… a gondolkodás fontos dolog… következményei s eredményei vannak…

85. oldal - A tengeri szörny (Európa Könykiadó 1987)

4 hozzászólás
Róka>!

Ha az ember fél valakitől, akkor meggyűlöli, de folyton muszáj rágondolnia.

5. fejezet

haboskávé>!

Ha az ember fél valakitől, akkor meggyűlöli, de folyton muszáj rágondolnia. Elhiteti magával, hogy nincs is vele semmi baj… hogy rendes gyerek… s ha azután újra meglátja, hát az olyan, mint az asztma, az ember nem kap lélegzetet.

5.fejezet, 112. oldal

Sli P>!

– […] az embereket könnyű megijeszteni, mert hisz amúgy is félnek.

109. oldal, Ötödik fejezet - A tengeri szörny (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: félelem

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Aldous Huxley: Szép új világ
Kertész Imre: Sorstalanság
Szabó Magda: Abigél
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
John Steinbeck: Egerek és emberek
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Alan Alexander Milne: Micimackó
George Orwell: Állati gazdaság
Henryk Sienkiewicz: Sivatagban, őserdőben
Daniel Defoe: Robinson Crusoe élete és viszontagságai