A ​lendhorni küldetés 26 csillagozás

William Glendown: A lendhorni küldetés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Sir Nelkher, a pökhendi kóborlovag Lendhorn lobogóját lándzsájára tűzve küldetésére indul, még biztos benne, hogy visszaszerzi a városból másfél évtizede eltűnt rejtélyes varázstárgyat, a Kívánság Tükrét és megtöri Nathalie hercegnőre nehezedő szörnyű átkot. Nem sejti, hogy útja során nagyszerű hőstettek helyett meglepetések és kudarcok sorozata fogja várni…
William Glendown neves középkorkutató trilógiájában kocsmai duhajkodások, káprázatos lovagi lakomák és küzdelmek, karneválok, sárkányok, mágus, rablólovag lakta romos várak, démoni boszorkányszombatok, fura szerzetekkel teli erdők, máglyafüstös falvak, ördögi repülő szerkezetek világába csöppenünk, s miközben a különös küldetés történetét kísérjük végig, rájövünk, hogy nem feltétlenül működnek úgy a dolgok ahogy azt elvárnánk…

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 1996
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637841660

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi>!
William Glendown: A lendhorni küldetés

Ez egy igazi, vérbeli, klasszikus lovagregényes fantasy, sárkánnyal, boszorkányátokkal, megmentendő hercegnővel…és mégsem. Ugyanis szerencsére a történet amellett, hogy igyekszik a legérzékletesebben átadni a középkori fogadók és udvarok hangulatát (különös tekintettel ezeknek a szagára) rendkívül szeretetteljes, de ironikus humorral viszonyul mind a szereplőkhöz, mind a történethez, mind a téma egészéhez.
Hihetetlenül váratlan csavarokat és fordulatokat nem rejt magában, és kicsit hosszú is, de szerethető. Ajánlom mindenkinek, aki könnyed, nosztalgikus fantasyélményre vágyik, szórakozás céljából.

Traclon>!
William Glendown: A lendhorni küldetés

Ami tetszett benne, hogy – a fantasy-béli fajokat leszámítva – szinte minden igazi, klasszikus-hagyományos fantasy-elem megtalálható volt benne. Régóta vágytam már egy ilyen olvasmányra, ami a gyermekkorom igazi fantasy-világát hozza vissza, melyen hasonszőrű társaimmal együtt felnőttem. Ebben mindez megvolt.
Ami nem tetszett: a kissé lapos, valódi meglepő fordulatokat nélkülöző, ennek ellenére igen csak hosszú sztori. Sajnos a legtöbb helyzetben tökéletesen kiszámítható volt, mi fog történni, hogyan fog a hős megmenekülni egy-egy szituációból, sehol nem volt komoly csavar a történetben.
Ez az első kettő szempont alighanem betudható az 1996-os kiadásnak – akkoriban megállta a helyét egy ilyen kiadvány, mára azt hiszem túlhaladott rajta az irodalomtörténet fejlődése.
A rendkívül érzékletes, részletes tájleírások néhol tetszettek, ám sokkal gyakrabban idegesítettek, mert amikor a főszereplő minden egyes lépése után hangzatos metaforák és esszenciális nyelvi fordulatok tömegével tolják az arcomba az összes fa és bokor egymáshoz való elhelyezkedését, ahelyett, hogy haladna inkább a cselekmény, az sokszor lezsibbasztja az olvasó tudatát – nem is csoda, hogy viszonylag lassan haladtam a könyvvel. Kicsit meghúzva az irodalmi képzőművészet elemeit, magát a történetet fele ekkora terjedelemben is ki lehetett volna adni, s akkor talán az olvasó figyelmét is sikerül jobban lekötni.
Ami viszont végképp a könyv leggyengébb pontja, a kiadás (és sajnos sokszor a fordítás – közben jelezték, hogy magyar szerző művéről van szó, tehát a fogalmazás) igénytelensége. Nyelvhelyesség, központozás, elválasztási szabályok túl sokszor repültek kifelé valahol az ablakon, amit pedig nem hagyhatok említés nélkül: a nemlétező igazándiból szó ismétlődő használata!! Mikor először beleütköztem, még azt hittem, valami nyomtatási, esetleg lektorálási hiba, de a harmadik-negyedik alkalom után egészen közel jártam ahhoz, hogy átharapjam a könyv gerincét.
Összességében tehát nem mondanám, hogy jó könyv, pedig ebből ki lehetett volna hozni sokkal jobbat is…

5 hozzászólás
Kallós P>!
William Glendown: A lendhorni küldetés

Alap Fantasy mű, kötelező olvasmány! :) Meghatározó élményem a könyvről, hogy végig a meleg citromos teába fuldokoltam olvasás közben. Hideg esős őszi délután volt, egy húzásra olvastam ki. Sir Nelkher világi fickó, nagy balfácán. A sztori imádni való, szépen kidolgozott cselekménye beszippantja az olvasót. Ami meg Nathalie hercegnőt illeti … :DDDDD Egyszerűen letehetetlen! :) 20 éve olvastam, mégis a mai napig élesen előttem van a teljes cselekmény.

aliggaz>!
William Glendown: A lendhorni küldetés

Az egyik legjobb középkori lovagregény amit eddig olvastam.
Tökéletes történet tökéletes karakterekkel. 5.ös.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Isteni balhé
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Kercsmár Bella Noémi: Arion
Gabriel Wolf: War of the Sungod
Dörnyei Kálmán: Yabbagabb