William ​Gibson teljes Neurománc univerzuma (Neurománc 1-3.) 57 csillagozás

William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

„A ​mátrix egy világ a világon belül, közmegegyezésre épülő hallucináció, melyet minden országban törvényes felhasználók milliárdjai tapasztalnak meg naponta. A cybertérhez kapcsolódó számítógépek tárolóiból származó adatok grafikus megjelenítése. Hihetetlen komplexitás. Az elme nem-terébe nyújtózó fényvonalak, adatgalaxisok és adatcsillagzatok…” Megrázó erejű vízióival és egyedi hangulatú univerzumával William Gibson a közeljövő egy olyan lehetséges változatát vetítette elénk, mely két évtizeddel első regényének kiadása után lassan megvalósulni látszik. A globális számítógépes hálózatok robbanásszerű fejlődése és a multinacionális cégek befolyásának folyamatos növekedése következtében napjainkban hihetőbbnek tűnik ez a jövőkép, mint korábban bármikor. A Neurománc 1984-es megjelenésével új irányzat született: Gibson bevezetett minket a cyberpunk világába, visszavonhatatlanul megváltoztatva ezzel a science fiction műfaját. Regényével elsőként nyerte el egyszerre a műfaj három… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2005
644 oldal · ISBN: 9634970982 · Fordította: Ajkay Örkény, Kornya Zsolt

Kedvencelte 16

Most olvassa 20

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

elge76>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Tegnapelőtt fejeztem be az első könyvet és gyakorlatilag szóhoz sem jutok. Összesen egy kezemen meg tudom számolni, hogy melyek voltak azok a dolgok amik kissé zavarosnak hatottak. De összességében ez egy alapmű és ha ez nincs, akkor nincsenek olyan filmek, mint a Mesterséges Értelem, a Különvélemény, az Inception, a Matrix vagy a Johnny Mnemonic. Mindegyik film merített belőle, így vagy úgy.
Gibson mester gyakorlatilag már 1983-ban lefektette azokat az alapokat, amikhez sok író és filmrendező, a mai napig visszanyúl és ötleteket merít belőle.
Fantasztikus hangulat és rendkívül szerethető karakterek.
Még most, 2 nappal az olvasás után is, folyamatosan a könyv bizonyos részei és kultikus mondatai járnak a fejemben. Nagyon tetszett.

ViraMors P>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Azt kell, hogy mondjam, nem az én könyvem. Az első rész alapvetően bejött, csak azt kellett szem előtt tartani, hogy ez egy több mint 30 éves könyv. A második-harmadik viszont szerintem nem tett hozzá túl sokat.
A karakterek nem voltak rosszak az első két könyvben, a harmadikban viszont kissé idegesítettek. A sztori végig viszonylag lassan haladt, a második harmadik könyv sztori szálaiban ráadásul elég könnyű volt elveszni.
Értem én, hogy miért tartják kultuszregénynek, és látom, hogy mi minden van benne, ami későbbi filmekre/könyvekre hatott, de nem igazán az én könyvem.

foobar>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

A leírások sokszor annyira szárazak, mintha egy specifikációt olvasna az ember. „Ha már belekezdtem és ennyi ideig olvastam…” alapon küzdöttem magam végig a könyveken, de továbbra sem érzem azt, hogy megérte.
A váltott nézőpontos fejezetek stílusa remekül fekszik George R. R. Martin-nak, de Gibson fejezetei között elvesztem. Valószínűleg azért is volt sokszor követhetetlen számomra a történet, mert magával az író stílusával nem tudtam azonosulni. A száraz vontatott leírások unalmassá tették az egyébként eszméletlenül érdekes és izgalmas témát. Rendkívül eredeti könyvek lehettek a maguk korában, de mára eljárt felettük az idő.

svindler>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Ha csak az első könyvet nézném azt mondanám 5 – bár nekem közel sem volt akkora élmény, mint ahogy hirdetik; de kétségtelenül műfajteremtő, izgalmas regény. Viszont az az érzésem Gibson az összes puskaport eldurrogtatta az első regényével. A többi már csak klón, semmi újat nem hoznak.

edboy>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Cyberpunk alapmű, de egyszeri elolvasás után világos, hogy ennél itt sokkal többről van szó. Rendkívül erős szimbolika, fordulatos cselekmény, jól eltalált karakterek. Nagyon életszagú, simán benne van az „akár-így-is-lehetett-volna, vagy akár lehetne” érzés.

Ja, és szerintem letehetetlen.

kharoon>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

esszencia. leginkább ezzel a szóval lehetne kifejezni a stílusnak, ábrázolásmódnak azt a tömör, végzetesen lényegretörő módját, amivel gibson mester papírra veti ezt a művét. (is) nanotechnológia, csúcsszuper, csilli-villi kütyük, ugyanakkor giccsben rothadó, betegségektől szenvedő világ, és rendkívül egyedi karakterek jellemzik. a híres-hírhedt cyberpunk szubkultúra egyik alapműve ez a könyv, innen indul a mátrix, a jhonny mnemonic, valamint a ghost in the shell is. mindazonáltal az igen jellegzetes stílus miatt nem könnyű olvasmány, a többszörösen összetett metaforák, és a gyakori váltások edzett olvasót kívánnak.

Chloe>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Az eddigi értékeléseket elnézve sokan lehúzták a sorozatot.
A könyvekben tényleg sok hiányosság van, valamelyik rész nehezebben követhető, a másik már olvasmányosabb, de nem eléggé kifejetett, manapság már ki sem adnának ilyet, stb… Ennek ellenére az én véleményem az, hogy Gibson zseniális. A három könyv egymást kiegészíti, eltérő a stílusuk, mindegyik egy teljesen más oldaláról mutat be egy világot, és a végén ha kicsit zavarosan is, de összeáll a kép :) Akkor is ha nem úgy, ahogy azt az olvasó elvárná, és maradnak benne homályos részletek.
Sosem vonzott a cp, de ez akkora kultkönyvvé nőtte ki magát, hogy úgy gondoltam belevágok. Nekem nem okozott csalódást, megkedveltette velem ezt a stílust/műfajt, és az egyik kedvencemmé vált :)

Asszem>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Átrágtam magam rajta, nem volt rossz a maga fémes hangulatával, de túl kaotikusnak éreztem, apró össze-nem-álló részletek, sodródó karakterek akiket nem lehet igazán megkedvelni, kusza történet, bizonytalan lezárás.

Vaszilij>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Minden alkalommal, amikor Gibsont olvasok, rá kell döbbennem arra, hogy nem vagyok eléggé okos ahhoz, hogy megértsem azt a szövevényes hálót, amit az író karakterekből, helyekből és cselekményekből sző. Mindezt olyasféle stílusban, ami akár egy nagyon bő lére eresztett prózavers is lehetne, telis-tele hétköznapinak tűnő, mégis borzasztóan találó metaforákkal és hasonlatokkal, amelyek miatt élvezet olvasni úgy is, hogy a regények befejezése után főképp csak kérdőjelek maradnak bennem, meg zavarodottság.
Ráadásul ahogy egyre több idő telik el a regények megírásától számítva, úgy kopnak el a különbségek a Neurománc világa és a valóság között, hogy számos másik szülessen persze, mégis nyugtalanító egy kissé, hogy mennyi minden válik így vagy úgy azok közül a dolgok közül, amelyeket Gibson elképzelt, még ha nem is teljesen ugyanazon a módon.
Nálam továbbra is marad kedvenc, és tudom, hogy újra elfogom majd olvasni. És talán akkor bölcsebb leszek annyival, hogy nem a megértésre törekszem majd, hanem csak élvezem, ahogy alámerülök Gibson kavargó képzeletének világába.

PAStheLoD>!
William Gibson: William Gibson teljes Neurománc univerzuma

Furcsa mód csak egy-két éve akadt a kezembe, és miután INSTANT GET érzes megvolt, nem is értettem, miért titkolták előlem ilyen soká? :)

6 csillagos. Tényleg.


Népszerű idézetek

ppayter >!

– Darabig halott voltál, tes'vér.
– Megesik – felelte Case –, kezdek hozzászokni.

152. oldal - Neurománc - Negyedik rész: A Straylight-akció - 15. fejezet

Hush_Campo>!

A legendásan rút csapos még szélesebb mosolyt villantott fel. A megfizethető szépség korában ilyen csúfnak maradni szinte ódivatúnak hatott.

Neurománc

Hush_Campo>!

Night City leginkább egy unatkozó tudós által kiagyalt és agyongyorsított, zűrzavaros társadalomfejlődési kísérletre emlékeztetett. Ha a bűnös nyüzsgést nem bírod szusszal, elsüllyedsz, mint kő a tóban; de akkor is beszakítod a feketepiac érzékeny felületi hártyáját, ha csak kicsivel pörgősebb vagy a kelleténél. Hibázz így vagy akár amúgy: nyomod sem marad, legfeljebb holmi elmosódó emlék egy Ratz-féle helyi kövület tudatában. Szív, tüdők vagy vesék alakjában viszont még hasznára lehetsz a zugklinikák tartályaiból válogató gazdag idegeneknek. Az üzlet itt állandó, tudat alatti zsongás volt; a lustaság, óvatlanság, modortalanság, a bonyolult illemszabályok elleni legapróbb vétség elfogadott büntetése pedig a halál.

Neurománc

Hush_Campo>!

– Kívánja megszámolni? – kérdezte Yonderboytól.
– Nem – felelte a Panther Modern.
– Maga anélkül is annyit fizet, amennyi jár. Hiszen maga egy Mr. Valaki. Azért fizet, hogy az is maradjon, hogy ne váljon Mr. Névvé…

Neurománc

Hush_Campo>!

Egy átlagos emberi testben nagyjából annyi vér van, mint egy rekesznyi sör.

Neurománc

Hush_Campo>!

-Amúgy se szerettem soha semmit se eccerűen csinálni, ha már lehet jó bonyolultan is.

Neurománc

Hush_Campo>!

Becsukta a szemét, ujjával elidőzött a tápkapcsoló recés gombján. Aztán a szeme mögötti vérsugaras sötétségbe fortyogó ezüstkáprázatok törtek be a tér pereméről. Véletlenszerű kockákból összevágott film módjára elvonagló hipnagóg képek, szimbólumok, számjegyek, arcok, a vizuális információ töredékekbe mosódó mandalaábrája.

Neurománc

Hush_Campo>!

Két ragadozó küllemű Keresztény Tudós oldalazott egy fiatal irodatechnikusokból álló trió felé, amelynek tagjai csuklóikon idealizált holovaginákat viseltek: a nedves rózsaszín csak úgy tündökölt a bántóan éles fényben.

Neurománc

Adrienne>!

Vannak dolgok, amiket azért tanulunk meg, hogy eszünkbe juttassák, hogyan kell felejteni.

Számláló nullára


Hasonló könyvek címkék alapján

Geoff Ryman: Levegő
Marissa Meyer: Cinder
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
John Scalzi: Fejvesztve
Ernest Cline: Ready Player One
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Alfred Bester: Tigris! Tigris!
Neal Stephenson: Snow Crash