Mihez kezdjek veled, te könyv? Mihez kezdjek?
Abban a helyzetben vagyok, hogy az Alien 3-on kívül az összes filmet láttam, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, hogy mennyiben fog ez a történet eltérni a filmtől.
Utánaolvasva egész érdekes a helyzet.
A könyv William Gibson 1987-es forgatókönyvét használta fel, de Cadigan vagy nem vette eléggé komolyan, vagy nem illesztette jól a XXI. század nyelvére.
A történet elején a Sulaco az Anchorpoint állomás felé tart, de keresztülvág a Progresszív Népek Uniójának kommunizmustól büszkélkedő területén.
A PNU. Itt éreztem először, hogy Cadigan kedvenc játéka a Red Alert széria lehetett, vagy poénra vette az egészet, mert minden korai PNU-s résznél legalább bekezdésenként egyszer elhangzik a „dagadt kapitalista” kifejezés. Ezzel ahelyett, hogy elhitette volna velem, hogy két fülönböző oldal áll egymással szemben, csak azt érte el, hogy jól lefárasszon. Pedig nagyon érdekes lett volna, ha kicsit jobban megismerjük a másik oldalt is.
Ehelyett a PNU viszonylag gyorsan kiesik, teljesen érdektelen lesz és a fókusz átkerül a dagadt, mocskos kapitalista disznókat hízlaló Anchorpoint állomásra.
Már kezdtem készíteni az anti-ripley-s zászlóimat, de a kötet ügyesen a háttérbe tolja mind Ripley-t, mind Newtot. Helyettük a negyedik túlélő, Hicks tizedes kerül előtérbe.
A cselekmény amúgy viszonylag lassan indul be. Ezen az sem segít, hogy Cadigan hülyének nézi az olvasót.
Én kérek elnézést, nem lenne szabad ilyen hasonlósági kapcsolatokat kialakítanom, de ha azt olvasom, hogy Terminátorbarbie, meg céges Ken, akarva-akaratlanul is Rodrigo Alves, az élő Ken baba jut eszembe.
Amíg be nem indul a történet rengeteg blődséggel találkoztam, és nem tudtam eldönteni, hogy érdemes-e egyáltalán folytatnom. Nem is emlékszem, hogy utoljára mikor szenvedtem ennyit egy Alien kötettel.
Felvetődik a xenomorfoknak egy úgy szaporodási képessége, amit nem tartottam halva született ötletnek, mert ha jól emlékszem valahol már volt róla szó, hogy ezeket a dögöket fegyvernek tervezték, mesterségesen. off
DE!
Kedves Anchorpoint vezetőség! Mi az istent csináltok ti?! spoiler
A válasz: SEMMIT!
Ha Hicks nem lenne ott, ezek olyan hülyék, hogy a xenókat simán rászabadítják az emberiségre. De szerencsére ott van, és Bishoppal, meg pár tökösebb állomáslakóval együtt intézkednek.
Innentől a kötet felpörög, van pár kifejezetten izgalmas pillanata.
Ismeritek azokat a horrorokat, ahol a néger szereplő hal meg elsőként? No, Cadigan is halad a korral és ide bekerült egy nembináris zsákmány, természetesen funkció nélkül.
Mielőtt jelentenétek, nem vagyok rasszista, nem érdekelnek a nemi szerepek, de minek fejtik ki a hovatartozását egy mondatban, spoiler? Ezt árulja már el nekem valaki.
Na, de nem szekálom tovább a könyvet, mert nem olvashatatlan, viszont az elolvasásához baromi türelem kellett. El van nyújtva, felesleges belső monológokkal van kitöltve, amik miatt sokszor másra terelődött a figyelmem, vagy egyszerűen bealudtam.
A végén már ott tartottam, hogy a fordításon ráncoltam a homlokom, akda benne egy-két bénább mondat off.
Maradt pár lyuk a történetben, talán az írónő bevállalja az Alien 3,5-öt ahol az ifjú kapitalista Newtból lesz az új Terminátorbarbie.