Idoru (Híd-trilógia 2.) 23 csillagozás

William Gibson: Idoru

A XXI. század Tokiójának villódzó neonfelszíne mögül egy csalódott város arca kandikál elő. A modern technológiák ígéretei és a kiberindusztrializmus csődje egyre mélyülő szakadékot nyitnak a vagyonos és az elszegényedett rétegek között.
Ebben a világban sokakat már meg sem lep, amikor Rez, a rockénekes, bejelenti eljegyzését egy idoruval, egy virtuális dívával. Amerikai rajongói azonban megbíznak egy tizenéves információvadász lányt azzal, derítse ki, mi áll a dolog hátterében. Egy ilyen nyomozás persze korántsem életbiztosítás, különösen, ha sérteni kezdi valamelyik konszern érdekeit.

>!
N&N, Budapest, 1999
294 oldal · ISBN: 9638587555 · Fordította: Kodaj Dániel

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
kharoon
William Gibson: Idoru

a híd trilógia második kötete. sok év után újraolvastam a könyvet, és fucsa volt figyelni mi tetszett benne akkor, és most.
a cselekményszálak Gibson jó szokásához híven elég távolról indulnak, és meglehetőst komótosan döcögnek az első harmadban. van hely a karakterek kibontására. a két epizód főszereplő karaktere profi munka. de tényleg, le a kalappal.
laney „betegsége”, chia eltökéltsége és bizonytalansága mind-mind a helyén van. még a mellékkarakterek is erősek. blackwell, a slitscanes csajszi, vagy zona rosa erős, lélegző karakterek.
a világról sajna nem tudunk meg sokat. szívesen olvastam volna sokkal többet a sandbendersről, vagy az elkerített városról is.
összességében sztem ez egy nagyon erős könyv, az első rész tapogatódzó keresgélésével szemben minden tekintetben felülemelkedik.
mivel eléggé rétegműfaj, és a stílus is egyedi, csak Gibson, és cyberpunk rajongóknak tudom nyugodt szívvel ajánlani.


Népszerű idézetek

>!
remete

– Nem árulta el mit keressek.
– Bármit, ami a Slitscant érdekelheti. Azaz Lagney, bármit, ami a Slitscan közönségét érdekelheti. Amire a legjobb úgy gondolni, mint egy vérszomjas, lusta, irtózatosan buta és örökké éhes organizmusra, ami a felkentek isten-húsáért eped. Én a magam részéről egy vízilóbébi-méretű lényt szeretek elképzelni, ami olyan színű, mint az egyhetes főtt krumpli, és egyedül él, sötétben, egy topekai külvárosi ikerházban. Szemek borítják és egyfolytában izzad. Az izzadság csípősen belefolyik a szemébe. Nincs szája, Laney, sem nemi szervei, és kizárólag úgy tudja kifejezni néma és végletes érzelmeit, a gyilkos dühöt és infantilis vágyakozást, hogy egy univerzális távirányítóval váltogatja a csatornákat. Vagy szavaz az elnökválasztáson.

Fejezet.003

>!
remete

– Pornószínész? – Laney enyhe sajnálatot érzett Hillman iránt, aki álla nélkül elveszettnek és sebezhetőnek tűnt.
– Ott nem az állméret a fontos – magyarázta Kathy. – A pornót főleg mozdulatrögzítéssel csinálják. Baromi hű. Mind dublőrök. Utólag másolják rá a szebb arcokat. De valakinek akkor is le kell mennie a lövészárokba, és dögönyözni a csúnyákat, nem?

Fejezet.003


A sorozat következő kötete

Híd-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Geoff Ryman: Levegő
Dan Simmons: Hyperion bukása
Marissa Meyer: Cinder
Daniel Suarez: Daemon
Robert N. Charrette: Keresd a magad igazát
John Scalzi: Fejvesztve
Ramez Naam: Nexus
Nick Sagan: Idlewild
Ernest Cline: Ready Player One
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?